Beria 21.02.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Jeżeli mam kocioł o rozpiętości mocy od 3 do 10 kW a moc znamionowa wynosi 9kW to skąd mam wiedzieć z jaką mocą pracuje akurat kocioł? Tym bardziej że dom potrzebuje kotła 5kW a najmniejszy z podajnikiem to 9kW . Rozważanie czysto teoretyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.02.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Do czego Tobie wiedza odnośnie chwilowej mocy kotła.?Powszechnie określa się temperaturę w budynku lub temperaturę cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 21.02.2015 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Jeżeli kocioł ma rozpiętość mocy od 3 do 10 kW to skąd mam wiedzieć czy na początku sezonu grzewczego lub na jego końcu on wykorzystuje 3,4 a może 5 kW. Czy ustawia się to na sterowniku czy jest to zależne od temp. spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.02.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Moc kotła ma ekogroszek z podajnikiem zależy od ilości węgla spalanego w jednostce czasu. Na ogół definiuje się to jako stosunek czasu pracy podajnika do pauzy a dokładniej do długości czasu pomiędzy włączeniami podajnika, należy znać kaloryczność węgla oraz sprawność wymiennika kotła.Po co Ci taka wiedza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.02.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Zapomniałem dodać, że potrzebujemy znać też tzw. przesyp, czyli wagę opału podawanego przez ślimak w jednostce czasu.Tak, ustawia się to w sterowniku kotła. Tak działa sterownik dwustanowy. Na rynku jest też kilka sterowników "półautomatycznych" i jeden "automat", które odpowiednio wykonują część lub całość pracy związanej z doborem mocy grzewczej kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.02.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Niestety wersja mobilna forum nie daje możliwości edycji postów, więc na koniec dodam, że powyższa metoda daje przybliżone wartości mocy kotła grzewczego. Miarodajny jest pomiar za pomocą ciepłomierza zamontowanego w instalacji grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 najprościej to chyba zmierzyć ciepłomierzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 21.02.2015 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 czyli mogę ustawić moc kotła w sterowniku w zależności od potrzeb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 21.02.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Odpowiedział Ci QIM: Moc kotła ma ekogroszek z podajnikiem zależy od ilości węgla spalanego w jednostce czasu. Na ogół definiuje się to jako stosunek czasu pracy podajnika do pauzy a dokładniej do długości czasu pomiędzy włączeniami podajnika, należy znać kaloryczność węgla oraz sprawność wymiennika kotła. To nie kocioł na prąd z pokrętłem regulującym jego moc. Edytowane 21 Lutego 2015 przez mark3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 21.02.2015 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 QIM napisał że ustawia się to w sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.02.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 wszystko to teoria i przybliżeniaw sterowniku możesz sobie ustawić parametry i jesli oferuje taka funkcjonalność to moc(nie będzie to jednak faktyczna moc kotła a jedynie moc wynikająca z określonych parametrów) lub ilość zużytego opału. nie dowiesz się jednak bez ciepłomierza jaka jest moc chwilowa. węgiel to niepowtarzalne paliwo i każda porcja jest inna a zatem każda dawka będzie się spalac inaczej produkując mniej lub więcej mocy.jak znasz kalorycznosć opalu i wiesz ile spala kocioł na dobę możesz policzyć wytworzoną energię i średnią moc ale dokładnej mocy chwilowej nie poznasz niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.02.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Jeżeli mam kocioł o rozpiętości mocy od 3 do 10 kW a moc znamionowa wynosi 9kW to skąd mam wiedzieć z jaką mocą pracuje akurat kocioł? Tym bardziej że dom potrzebuje kotła 5kW a najmniejszy z podajnikiem to 9kW . Rozważanie czysto teoretyczne. Najmniejszy kocioł z podajnikiem ma nominalnie 7 kW, przy maksymalnym zapotrzebowaniu 5 kW nie będzie to jakieś szalone przewymiarowanie i powinien pracować z przyzwoitą sprawnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Najmniejszy kocioł z podajnikiem ma nominalnie 7 kW, przy maksymalnym zapotrzebowaniu 5 kW nie będzie to jakieś szalone przewymiarowanie i powinien pracować z przyzwoitą sprawnością. masz na myśli skam-p? jeśli tak to on do kotła 7kW ma jakiś wiekszy palnik wsadzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.02.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 masz na myśli skam-p? jeśli tak to on do kotła 7kW ma jakiś wiekszy palnik wsadzony Co znaczy "większy palnik" - przecież palnik musi mieć większą moc niż kocioł bo nie da się przekazać mocy na nim wygenerowanej w 100% wodzie. Jeśli chcesz uzyskać z kotła np. 7 kW to musisz do niego zamontować palnik o mocy minimum około 9 kW gdy sprawność jest na poziomie około 80%. Palnik w nim jest o ile mi wiadomo najmniejszy na rynku i ma moc maksymalną 10-12 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.02.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 12 kW ma palnik 15kW, czyli palnik o 3 kW mocniejszy 7kW ma palnik 10-12, czyli 3-5kW mocniejszy, gdzie tu sens?wg mnie te 7 kW to marketing, żeby mieć najmniejszy kocioł i go wciskać do mieszkań i nowego budownictwa,być może kocioł ma moc 7 kW, można dociagnąc do 10 a palni ma 12, jakoś przy wiekszych mocach nie podają jakiegoś dziwnego przedziału mocysam zauważyłeś że do kotła 7 kW potrzeba palnika 10 kW, więc do palnika 12 kW powinie być kocioł 10 kWzauważyłem zbieżność nicka z danym kontaktowymi na allegro, sprzedajesz te kotły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.02.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 12 kW ma palnik 15kW, czyli palnik o 3 kW mocniejszy 7kW ma palnik 10-12, czyli 3-5kW mocniejszy, gdzie tu sens? wg mnie te 7 kW to marketing, żeby mieć najmniejszy kocioł i go wciskać do mieszkań i nowego budownictwa, być może kocioł ma moc 7 kW, można dociagnąc do 10 a palni ma 12, jakoś przy wiekszych mocach nie podają jakiegoś dziwnego przedziału mocy sam zauważyłeś że do kotła 7 kW potrzeba palnika 10 kW, więc do palnika 12 kW powinie być kocioł 10 kW zauważyłem zbieżność nicka z danym kontaktowymi na allegro, sprzedajesz te kotły? Kocioł 12 kW może pracować z mocą 15 kW, więc oblicz sam ile wtedy musi generować palnik i o ile jest on mocniejszy bo pomyliłeś moc kotłą z mocą palnika w tym wypadku To ile kW można wyciągnąć z kotła zależy od palnika, ale także od wymiennika w kotle, więc np. do mocy 7 czy 12 kW jest dobrany odpowiedni palnik i wymiennik tak, żeby przy tej podanej mocy kocioł osiągał najwyższą sprawność oraz spełniał odpowiednie normy. Co do Allegro tak i nie tylko tam, mam także stronę www, podobnie jak Ty w kwestii kotłów gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts