Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc nominalna kotła a minimalna

Beria

Recommended Posts

Moc kotła ma ekogroszek z podajnikiem zależy od ilości węgla spalanego w jednostce czasu. Na ogół definiuje się to jako stosunek czasu pracy podajnika do pauzy a dokładniej do długości czasu pomiędzy włączeniami podajnika, należy znać kaloryczność węgla oraz sprawność wymiennika kotła.

Po co Ci taka wiedza?

Zapomniałem dodać, że potrzebujemy znać też tzw. przesyp, czyli wagę opału podawanego przez ślimak w jednostce czasu.

Tak, ustawia się to w sterowniku kotła. Tak działa sterownik dwustanowy.

Na rynku jest też kilka sterowników "półautomatycznych" i jeden "automat", które odpowiednio wykonują część lub całość pracy związanej z doborem mocy grzewczej kotła.

Odpowiedział Ci QIM:

Moc kotła ma ekogroszek z podajnikiem zależy od ilości węgla spalanego w jednostce czasu. Na ogół definiuje się to jako stosunek czasu pracy podajnika do pauzy a dokładniej do długości czasu pomiędzy włączeniami podajnika, należy znać kaloryczność węgla oraz sprawność wymiennika kotła.

To nie kocioł na prąd z pokrętłem regulującym jego moc.

Edytowane przez mark3k

wszystko to teoria i przybliżenia

w sterowniku możesz sobie ustawić parametry i jesli oferuje taka funkcjonalność to moc(nie będzie to jednak faktyczna moc kotła a jedynie moc wynikająca z określonych parametrów) lub ilość zużytego opału. nie dowiesz się jednak bez ciepłomierza jaka jest moc chwilowa. węgiel to niepowtarzalne paliwo i każda porcja jest inna a zatem każda dawka będzie się spalac inaczej produkując mniej lub więcej mocy.

jak znasz kalorycznosć opalu i wiesz ile spala kocioł na dobę możesz policzyć wytworzoną energię i średnią moc ale dokładnej mocy chwilowej nie poznasz niestety.

Jeżeli mam kocioł o rozpiętości mocy od 3 do 10 kW a moc znamionowa wynosi 9kW to skąd mam wiedzieć z jaką mocą pracuje akurat kocioł? Tym bardziej że dom potrzebuje kotła 5kW a najmniejszy z podajnikiem to 9kW . Rozważanie czysto teoretyczne.

Najmniejszy kocioł z podajnikiem ma nominalnie 7 kW, przy maksymalnym zapotrzebowaniu 5 kW nie będzie to jakieś szalone przewymiarowanie i powinien pracować z przyzwoitą sprawnością.

masz na myśli skam-p? jeśli tak to on do kotła 7kW ma jakiś wiekszy palnik wsadzony

Co znaczy "większy palnik" - przecież palnik musi mieć większą moc niż kocioł bo nie da się przekazać mocy na nim wygenerowanej w 100% wodzie.

Jeśli chcesz uzyskać z kotła np. 7 kW to musisz do niego zamontować palnik o mocy minimum około 9 kW gdy sprawność jest na poziomie około 80%.

Palnik w nim jest o ile mi wiadomo najmniejszy na rynku i ma moc maksymalną 10-12 kW.

12 kW ma palnik 15kW, czyli palnik o 3 kW mocniejszy

7kW ma palnik 10-12, czyli 3-5kW mocniejszy, gdzie tu sens?

wg mnie te 7 kW to marketing, żeby mieć najmniejszy kocioł i go wciskać do mieszkań i nowego budownictwa,

być może kocioł ma moc 7 kW, można dociagnąc do 10 a palni ma 12, jakoś przy wiekszych mocach nie podają jakiegoś dziwnego przedziału mocy

sam zauważyłeś że do kotła 7 kW potrzeba palnika 10 kW, więc do palnika 12 kW powinie być kocioł 10 kW

zauważyłem zbieżność nicka z danym kontaktowymi na allegro, sprzedajesz te kotły?

12 kW ma palnik 15kW, czyli palnik o 3 kW mocniejszy

7kW ma palnik 10-12, czyli 3-5kW mocniejszy, gdzie tu sens?

wg mnie te 7 kW to marketing, żeby mieć najmniejszy kocioł i go wciskać do mieszkań i nowego budownictwa,

być może kocioł ma moc 7 kW, można dociagnąc do 10 a palni ma 12, jakoś przy wiekszych mocach nie podają jakiegoś dziwnego przedziału mocy

sam zauważyłeś że do kotła 7 kW potrzeba palnika 10 kW, więc do palnika 12 kW powinie być kocioł 10 kW

zauważyłem zbieżność nicka z danym kontaktowymi na allegro, sprzedajesz te kotły?

Kocioł 12 kW może pracować z mocą 15 kW, więc oblicz sam ile wtedy musi generować palnik i o ile jest on mocniejszy bo pomyliłeś moc kotłą z mocą palnika w tym wypadku ;)

To ile kW można wyciągnąć z kotła zależy od palnika, ale także od wymiennika w kotle, więc np. do mocy 7 czy 12 kW jest dobrany odpowiedni palnik i wymiennik tak, żeby przy tej podanej mocy kocioł osiągał najwyższą sprawność oraz spełniał odpowiednie normy.

Co do Allegro tak i nie tylko tam, mam także stronę www, podobnie jak Ty w kwestii kotłów gazowych.