Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ścian fundamentowych

lewyprobo

Recommended Posts

Z uwagi że jestem nowym na forum witam Wszystkich.

Kupiłem dom w którym ściany fundamentowe są wylane monolitycznie w ziemi, bez ławy fundamentowej przez co najprawdopodobniej nie będą miały powierzchni płaskiej . Oprócz izolacji przeciw wodnej na główce fundamentu w postaci 2 x papa na lepiku, ściany fundamentowe nie są niczym zaizolowane. Dom jest nie podpiwniczony i posiada poddasze użytkowe. Przeglądając różne strony internetowe można się natknąć na różne sposoby izolacji przeciwwilgociowej i termicznej, odkopywanie fundamentów od zewnątrz i od środka i tak dalej. Tu pojawia się moje pytanie: jak i czym najlepiej byłoby zaizolować te fundamenty? Lub czy w ogóle jest konieczność ich izolacji? Prosiłbym o wypowiedź osób znających tematykę oraz specyfikę pracy gdyż bardzo mi zależy aby po wykończeniu domu oraz w czasie eksploatacji nie borykał się z tematem wilgoci w mieszkaniu . Pozdrawiam

Metoda izolacji poziomej-nawiercamy otwory w dwóch rzędach na 3/4 grubości ściany nad terenem ok.10 cm pierwszy rząd drugi mijankowo nad drugim 15cm.wyżej iwlewam izomur,na drugi dzień zasypujemy otwory suchą zaprawą cementową i nie stosujemy dodatkowych izolacji.Metoda hydrofobowa -izolacja pionowa bez odkopywania ścian piwnicznych,jest też przez nawiercanie systemu otworów