lewyprobo 21.02.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Z uwagi że jestem nowym na forum witam Wszystkich.Kupiłem dom w którym ściany fundamentowe są wylane monolitycznie w ziemi, bez ławy fundamentowej przez co najprawdopodobniej nie będą miały powierzchni płaskiej . Oprócz izolacji przeciw wodnej na główce fundamentu w postaci 2 x papa na lepiku, ściany fundamentowe nie są niczym zaizolowane. Dom jest nie podpiwniczony i posiada poddasze użytkowe. Przeglądając różne strony internetowe można się natknąć na różne sposoby izolacji przeciwwilgociowej i termicznej, odkopywanie fundamentów od zewnątrz i od środka i tak dalej. Tu pojawia się moje pytanie: jak i czym najlepiej byłoby zaizolować te fundamenty? Lub czy w ogóle jest konieczność ich izolacji? Prosiłbym o wypowiedź osób znających tematykę oraz specyfikę pracy gdyż bardzo mi zależy aby po wykończeniu domu oraz w czasie eksploatacji nie borykał się z tematem wilgoci w mieszkaniu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 23.02.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 witam,ja nie jestem nowy,ale już opisywałem metodę izolacji przeciwwilgociowej,nawiercam ścianę na 3/4 grubości muru i zalewam preparatem o nazwie handlowej IZOMUR.W roku 2013 izolowałem między innymi kościół,a miał mury do 1,5metra grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystek2 01.03.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Kiedyś też miałem do czynienia z Izomurem. Mogę polecić. Naprawdę w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 01.03.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 miło słyszeć jak widzę takie słowa o izomurze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewyprobo 04.03.2015 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czyli wystarczy tylko izomur? bez stosowania dodatkowych izolacji-tak? W jakich odstępach wykonuje się nawiercenia i na jakiej głębokości od powierzchni terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 04.03.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Metoda izolacji poziomej-nawiercamy otwory w dwóch rzędach na 3/4 grubości ściany nad terenem ok.10 cm pierwszy rząd drugi mijankowo nad drugim 15cm.wyżej iwlewam izomur,na drugi dzień zasypujemy otwory suchą zaprawą cementową i nie stosujemy dodatkowych izolacji.Metoda hydrofobowa -izolacja pionowa bez odkopywania ścian piwnicznych,jest też przez nawiercanie systemu otworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts