Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustanowienie hipoteki - akt notarialny

Marcin Czyczerski

Recommended Posts

Czy wg znowelizowanego Prawa Bankowego /obowiązuje od 1. maja 2004/ dla wpisu do hipoteki konieczne jest oświadczenie woli właścicieli nieruchomości złożone w postaci aktu notarialnego?

Sąd wysłał nam wezwanie do uzupełnienia braków formalnych w rozumienie art. 95 ust. 4 ww. ustawy poprzez dostarczenie naszego oświadczenia w postaci aktu notarialnego??????

Miejscowy notariusz mówił nam, że nie akt notarialny nie jest juz potrzebny....

Czy nie jest to jakaś nadinterpretacja sądu?

Gdzies na interku widziałem kiedyś ciekawy artykuł na ten temat w jakimś portalu ABC prawa...

a teraz nie mogę znaleźć, ani artykułu, ani portalu... ;-)

Macie jakąś wypowiedź w tym temacie?!

Ktoś czegoś nie zrozumiał

1. najwygodniej jest ustanowić hipotekę w formie aktu notarialnego

bo:

- bank od razu uznaje ze złożyłeś wniosek (zwykle)

- nie musisz się zajmować odprowadzeniem podatku (robi to notariusz)

- nie musisz sam łazić do sądu

2. możesz to zrobić jako oświadczeni woli składane przed notariuszem (i nie jest to akt notarialny)

3. możesz sam znieść do sądu oświadczenie banku opisujące hipotekę

myślę że musisz iść do sądu żeby to wyjaśnić czyli zadać im sakramentalne pytanie osochodzi???

Art.95 ust. 4 Prawa bankowego (aktualne, wg. bazy danych LEX):

4. Do ustanowienia hipoteki, o której mowa w ust. 3, jest wymagane złożenie przez właściciela nieruchomości oświadczenia o ustanowieniu hipoteki na rzecz banku z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Nie wiem w jaki sposób referendarz mógł z tego wywieść konieczność złożenia oświadczenia w formie aktu notarialnego.

No jest trochę inaczej...

Co do oświadczenia to chodzi głównie o notarialnie poświadczone podpisy...

... taka jest praktyka przewodniczącego wydziału w KW...

Fakt nie wynika to wprost z art. 95 ust. 4, ale sądy mają tutaj daleko idące prawo interpretacji...

Mozna z tym polemizować, ale czy to się opłaci...?

Wniosek składałem już po nowelizacji Prawa Bankowego /inaczej nie powoływałbym się an ust. 4 w tyma rtykule PB, bo go tam wczesniej nie było ;-), ale nie ma to znaczenia/

Co do Woprza...

Załatwiałeś to aktem notarialnym? Ile to kosztowało? Mój bank uznał złożenie oswiadczenia na podstawie prezentaty z sądu... Nie było problemu...

O ile sie orientuję to jesli chcesz kupic np. dzialke z kredytu to bank juz wymaga aktu notarialnego. Nie wiem jak ci bank udzielil kredytu bez aktu notarialnego - dziwna sprawa.

Sad ma racje - akt notarialny potrzebny, na podstawie aktu sa ustanawiane hipoteki.

Oj Agnieszko pójdziesz zaraz do konta! ;-) :oops: :D

Chyba troszkę nie zrozumiałaś mojego postu... ;-) albo pomyliły Ci się różne sprawy /przeniesienie własności i ustanowienie hipoteki/

...oświadczenie o wpisie do hipoteki w postaci aktu notarialnego zgodnie z brzmieniem art. 95 PB nie jest potrzebne... SĄD RACJĘ MA ZAWSZE, BO JEST W SWYCH DECYZJACH NIEZAWISŁY, CO INNEGO CZY ROZSĄDNIE OCENIA STAN FAKTYCZNY I PODSTAWĘ PRAWNĄ...

A co do banku i kredytu... Może się bank pomylił?! ;-)

Pozdrawiam Cię

Ja ci dam kont!!! :):)

No tak ja pisalam o sytuacji gdy jakas nieruchomosc kupuje sie przez kredyt, skladasz wniosek do sadu o odłaczenie dzialki zakupionej i ustanowienie dla niej nowej ksiegi wieczystej, to sad zanim ustanowi nowa ksiege musi ustanowic hipoteke, a zeby ustanowic hipoteke musi miec akt notarialny.

takze pozdrawiam :)

Ja ci dam kont!!! :):)

quote]

Agnieszko, na pewno chodziło o konto, nie o kąt. Marcin groził Ci żartobliwie, że będziesz musiała sięgnąć do konta, żeby wynagrodzić mu złą poradę :lol: .

A wracając do ..., Marcin ma rację, akt notarialny potrzebny jest do przeniesienia własności działki, a nie do ustanowienia hipoteki na rzecz banku (ale na rzecz kogoś innego już tak). W zasadzie nie można ustanowić hipoteki póki nie istnieje nieruchomość - może ona powstać np. w wyniku sprzedaży części istniejącej nieruchomości. Jeśli przy okazji sprzedaży działki albo niedługo potem zostanie na niej ustanowiona hipoteka i do sądu trafią odpowiednie wnioski, sąd najczęściej za jednym zamachem założy księgę dla nowej nieruchomości i wpisze do niej (oprócz własności, służebności i czego tam jeszcze) także hipotekę

He he he! Żebym nie wyszedł na analfabetę, to chodziło mi o ten ...kont... :lol: , który ma 90 st /Celsjusza :D /

Też zgadzam się z Tomkiem...

...co zaś się tyczy odmiennej -ortograficznie- formy konta /tzw. kąta bankowego :lol: /, to komu nie świeci ono pustką w czasie budowy?