Marcin Czyczerski 22.06.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Czy wg znowelizowanego Prawa Bankowego /obowiązuje od 1. maja 2004/ dla wpisu do hipoteki konieczne jest oświadczenie woli właścicieli nieruchomości złożone w postaci aktu notarialnego? Sąd wysłał nam wezwanie do uzupełnienia braków formalnych w rozumienie art. 95 ust. 4 ww. ustawy poprzez dostarczenie naszego oświadczenia w postaci aktu notarialnego?????? Miejscowy notariusz mówił nam, że nie akt notarialny nie jest juz potrzebny.... Czy nie jest to jakaś nadinterpretacja sądu? Gdzies na interku widziałem kiedyś ciekawy artykuł na ten temat w jakimś portalu ABC prawa... a teraz nie mogę znaleźć, ani artykułu, ani portalu... Macie jakąś wypowiedź w tym temacie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 22.06.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Ktoś czegoś nie zrozumiał 1. najwygodniej jest ustanowić hipotekę w formie aktu notarialnego bo: - bank od razu uznaje ze złożyłeś wniosek (zwykle) - nie musisz się zajmować odprowadzeniem podatku (robi to notariusz) - nie musisz sam łazić do sądu2. możesz to zrobić jako oświadczeni woli składane przed notariuszem (i nie jest to akt notarialny)3. możesz sam znieść do sądu oświadczenie banku opisujące hipotekę myślę że musisz iść do sądu żeby to wyjaśnić czyli zadać im sakramentalne pytanie osochodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.06.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Art.95 ust. 4 Prawa bankowego (aktualne, wg. bazy danych LEX): 4. Do ustanowienia hipoteki, o której mowa w ust. 3, jest wymagane złożenie przez właściciela nieruchomości oświadczenia o ustanowieniu hipoteki na rzecz banku z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności. Nie wiem w jaki sposób referendarz mógł z tego wywieść konieczność złożenia oświadczenia w formie aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 22.06.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Jeżeli złożyłeś wniosek o wpis hipoteki do sądu przed datą 1.05.2004r. to referendarz ma rację i powinienieś ten brak uzupełnić, bi wtedy obowiązywały inne uregulowania, jeżeli zaś po tej dacie to nie racji i upieraj się przy swoim - w końcu to dodatkowe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 23.06.2004 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 No jest trochę inaczej... Co do oświadczenia to chodzi głównie o notarialnie poświadczone podpisy... ... taka jest praktyka przewodniczącego wydziału w KW... Fakt nie wynika to wprost z art. 95 ust. 4, ale sądy mają tutaj daleko idące prawo interpretacji... Mozna z tym polemizować, ale czy to się opłaci...? Wniosek składałem już po nowelizacji Prawa Bankowego /inaczej nie powoływałbym się an ust. 4 w tyma rtykule PB, bo go tam wczesniej nie było , ale nie ma to znaczenia/ Co do Woprza... Załatwiałeś to aktem notarialnym? Ile to kosztowało? Mój bank uznał złożenie oswiadczenia na podstawie prezentaty z sądu... Nie było problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.06.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 O ile sie orientuję to jesli chcesz kupic np. dzialke z kredytu to bank juz wymaga aktu notarialnego. Nie wiem jak ci bank udzielil kredytu bez aktu notarialnego - dziwna sprawa.Sad ma racje - akt notarialny potrzebny, na podstawie aktu sa ustanawiane hipoteki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 28.06.2004 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 O ile sie orientuję to jesli chcesz kupic np. dzialke z kredytu to bank juz wymaga aktu notarialnego. Nie wiem jak ci bank udzielil kredytu bez aktu notarialnego - dziwna sprawa. Sad ma racje - akt notarialny potrzebny, na podstawie aktu sa ustanawiane hipoteki. Oj Agnieszko pójdziesz zaraz do konta! Chyba troszkę nie zrozumiałaś mojego postu... albo pomyliły Ci się różne sprawy /przeniesienie własności i ustanowienie hipoteki/ ...oświadczenie o wpisie do hipoteki w postaci aktu notarialnego zgodnie z brzmieniem art. 95 PB nie jest potrzebne... SĄD RACJĘ MA ZAWSZE, BO JEST W SWYCH DECYZJACH NIEZAWISŁY, CO INNEGO CZY ROZSĄDNIE OCENIA STAN FAKTYCZNY I PODSTAWĘ PRAWNĄ... A co do banku i kredytu... Może się bank pomylił?! Pozdrawiam Cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.06.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Ja ci dam kont!!! :) No tak ja pisalam o sytuacji gdy jakas nieruchomosc kupuje sie przez kredyt, skladasz wniosek do sadu o odłaczenie dzialki zakupionej i ustanowienie dla niej nowej ksiegi wieczystej, to sad zanim ustanowi nowa ksiege musi ustanowic hipoteke, a zeby ustanowic hipoteke musi miec akt notarialny. takze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 29.06.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Ja ci dam kont!!! :) quote] Agnieszko, na pewno chodziło o konto, nie o kąt. Marcin groził Ci żartobliwie, że będziesz musiała sięgnąć do konta, żeby wynagrodzić mu złą poradę . A wracając do ..., Marcin ma rację, akt notarialny potrzebny jest do przeniesienia własności działki, a nie do ustanowienia hipoteki na rzecz banku (ale na rzecz kogoś innego już tak). W zasadzie nie można ustanowić hipoteki póki nie istnieje nieruchomość - może ona powstać np. w wyniku sprzedaży części istniejącej nieruchomości. Jeśli przy okazji sprzedaży działki albo niedługo potem zostanie na niej ustanowiona hipoteka i do sądu trafią odpowiednie wnioski, sąd najczęściej za jednym zamachem założy księgę dla nowej nieruchomości i wpisze do niej (oprócz własności, służebności i czego tam jeszcze) także hipotekę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 29.06.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 zapewne Marcin mial to na mysli :) ale moje konto jest pusciutkie pozdrawiam goraco A tak na marginesie - dokladnie zgadzam sie z Toba Tomku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 29.06.2004 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 He he he! Żebym nie wyszedł na analfabetę, to chodziło mi o ten ...kont... , który ma 90 st /Celsjusza / Też zgadzam się z Tomkiem... ...co zaś się tyczy odmiennej -ortograficznie- formy konta /tzw. kąta bankowego /, to komu nie świeci ono pustką w czasie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 29.06.2004 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 ... jak siedzę za długo w pracy, to napadają mnie takie widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts