peter 7474 21.02.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Witam, Fundament był zalany w sierpniu i wczoraj zauważyłem takie pęknięcie pEkła sciana fundamentowa monolityczna zbrojona górą 4x 12.nie wiem jak kłęboko ale na pewno do poziomu gruntu czyli 0k30 cm. spód ławy jest na pewno poniżęj strefy przemarzania, co z tym robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 22.02.2015 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Dzisiaj znalazłem jeszcze trzy taki pęknięci.na tej samej ścianie w odstępach co ok 1.5mcv KB i zaprzyjaźniony konstruktor twierdzą ze na razie ne ma się czym przejmować.kazali v obserwować jak nie będą się powiększać to nie ma problemu stwierdzili ze prawie zawsze takie rysy powstają.Co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.02.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Niestabilny grunt to pierwsze moje przypuszczenie.Słaba stabilizacja gruntu pod ławą fundamentową to drugie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 23.02.2015 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 A co powieści na opinie KB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 23.02.2015 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 A co powiecie na opinie KB.Mam się nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) To nie jest sprawka gruntu, jeśli by pękało to dość blisko narożnika i w formie klinowej, lub rysa od dołu ku górze, z rozwarciem większym dołem niż górą. Przyczyna jest na 99% prosta i prozaiczna, wujek skurcz odwiedził wasz beton. A to przez niewłaściwą mieszankę betonową, przecież B15 można zrobić wasser beton pół kruszywa w litrze wody. Tzw stosunek woda -cement nie może być większy jak 50% wody do 1 miary cementu.. to już jest totalna granica. Ponieważ im więcej wody tym beton bardziej się "kurczy" w skrócie pisząc. dla przykładu jak osiada narożnik i przebieg pęknięcia. tyle że fundament 1938 rok i pod domem drewnianym i jeszcze od tego roku remont to się nie przejmuję. Edytowane 23 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 23.02.2015 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Beton był b20 i był bardzo plastyczny jak na moje oko ,jedynie z polewaniem był problem bo wodę mam tylko w beczce ,więc na pielęgnację zużyłem 1m3.Może za wcześnie ściągnołem szalunki ,i te pęknięcia są na ścianie fund. od południowej strony.Co mam z tym teraz zrobić mogę dalej stawiać czy muszę coś wzmocnić fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 25.02.2015 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 No to jak Panowie z tym moim fundamentem mogę na tym murować ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.02.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Witam, Fundament był zalany w sierpniu i wczoraj zauważyłem takie pęknięcie [ATTACH=CONFIG]305427[/ATTACH] Skurcz po 6 miesiącach ? Długo wiązał ten beton.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.02.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Skurcz po 6 miesiącach ? Długo wiązał ten beton.... beton uważa się za "ostatecznie" wytrzymały po 28 dniach, ale skurcz to jest inna para kaloszy. http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_10/awaryjne8.jpg po około 3 latach można powiedzieć że wuj skurcz już sobie dał spokój z konstrukcją. A zależy to od W/C, kaloryczności cementu, siły zbrojenia przeciw wujkom skurczom czyt w tym wypadku brak .. trudno żeby tak owe było. A jeszcze jedna sprawa, zbrojenie w jednym miejscu potęguję naprężenia skurczowe w innym, coś alla bimetal .. jak deska, odgina się przeciwnie przeciwnie do trajektorii słojów rocznych. Edytowane 25 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 25.02.2015 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Ława była lana w grunt i była zbrojona belka 3x12 dołem 2x12 górą ,ścine też zazbroiłem belka 4x12.Posłuchać KB i konstruktora i się nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.02.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Jedynie, można by sprawdzić, kładąc grube dechy i najazd zrobić dość ciężkim wehikułem.Tzw próbne obciążenie, sprawdzi się w tedy czy rysa ulega powiększeniu.Nie mniej, grunt musiał by być totalnie nie przygotowany, do wylewania betonu, żeby od własnego ciężaru nastąpiło takie zarysowanie. Też pojawiły mi się na styku betonu rysy, jednego dnia 4m ławy, drugiego 4m fundamentu i ta przez 8 dni, na łączeniach świeżego betonu i z przed dwóch dni są podobne rysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 26.02.2015 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Wykop nie był przygotowany specjalnie niestety.kopara wybrała podebraliśmy łopatami dno na kostkach betonowych ułożyliśmy zbrojenie i starannie połączyli w każdym narożniku.niestety spadł deszcz i podjechały gruchy z betonem tak ze w wykopie było ok 5 do 6 cm wody.nie było wyjścia musieliśmy zalewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 28.02.2015 02:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 06.04.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam,Odkryłem jeszcze dwa takie pęknięcia prawie w równych odległościach od siebie na tej samej ścianie 10mb odkopałem pod jednym pęknięciem do ławy i raczej ława nie popękała, rozkopie jqeszcze w innych miejscach i sprawdze.zastanawia mnie tylko podejście KB ,konstruktora i paru innych ludzi z uprawnieniami, twierdzą że to normalne.Proszę jeszcze o wasze opiniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.04.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 podejście KB ,konstruktora i paru innych ludzi z uprawnieniami, twierdzą że to normalne. To wygląda na rysy skurczowe. Przy złej pielęgnacji to normalne zjawisko. Dobrze rozumiem że masz u góry wieniec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 06.04.2015 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Ściana jest monolityczne a w górnej części jest zbrojenie ,belka 4pręty 12-stki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 08.04.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam,co teraz z tm mam zrobić ,moge dalej murować ściany,piszcie że to sa rysy skurczowe ale ściana jest pęknięta na około nie tylko po jednej stronie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.04.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Buduj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 09.04.2015 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Dzięki Jajmar ,więc działam dalej.Własnie rozprowadzam kanalizacje pod posadzką na gruncie,i już mam parę pytań do znawców tematu na tym forum ,ale raczej muszę zmienić dział.jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts