Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięty fundament

peter 7474

Recommended Posts

Dzisiaj znalazłem jeszcze trzy taki pęknięci.na tej samej ścianie w odstępach co ok 1.5mcv

KB i zaprzyjaźniony konstruktor twierdzą ze na razie ne ma się czym przejmować.kazali v obserwować jak nie będą się powiększać to nie ma problemu stwierdzili ze prawie zawsze takie rysy powstają.

Co o tym sądzicie.

To nie jest sprawka gruntu, jeśli by pękało to dość blisko narożnika i w formie klinowej,

lub rysa od dołu ku górze, z rozwarciem większym dołem niż górą.

Przyczyna jest na 99% prosta i prozaiczna, wujek skurcz odwiedził wasz beton.

A to przez niewłaściwą mieszankę betonową, przecież B15 można zrobić wasser beton

pół kruszywa w litrze wody. Tzw stosunek woda -cement nie może być większy jak

50% wody do 1 miary cementu.. to już jest totalna granica.

Ponieważ im więcej wody tym beton bardziej się "kurczy" w skrócie pisząc.

pęknięcie .jpg dla przykładu jak osiada narożnik i przebieg pęknięcia.

tyle że fundament 1938 rok i pod domem drewnianym i jeszcze od tego roku remont to się nie przejmuję.

Edytowane przez מרכבה

Beton był b20 i był bardzo plastyczny jak na moje oko ,jedynie z polewaniem był problem bo wodę mam tylko w beczce ,więc na pielęgnację zużyłem 1m3.Może za wcześnie ściągnołem szalunki ,i te pęknięcia są na ścianie fund. od południowej strony.

Co mam z tym teraz zrobić mogę dalej stawiać czy muszę coś wzmocnić fundament.

Skurcz po 6 miesiącach ?

Długo wiązał ten beton....

beton uważa się za "ostatecznie" wytrzymały po 28 dniach, ale skurcz to jest inna para kaloszy.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_10/awaryjne8.jpg

po około 3 latach można powiedzieć że wuj skurcz już sobie dał spokój z konstrukcją.

A zależy to od W/C, kaloryczności cementu, siły zbrojenia przeciw wujkom skurczom

czyt w tym wypadku brak .. trudno żeby tak owe było.

A jeszcze jedna sprawa, zbrojenie w jednym miejscu potęguję naprężenia skurczowe w innym, coś alla bimetal .. jak deska, odgina się przeciwnie przeciwnie do trajektorii słojów rocznych.

Edytowane przez מרכבה

Jedynie, można by sprawdzić, kładąc grube dechy i najazd zrobić dość ciężkim wehikułem.

Tzw próbne obciążenie, sprawdzi się w tedy czy rysa ulega powiększeniu.

Nie mniej, grunt musiał by być totalnie nie przygotowany, do wylewania betonu, żeby od własnego ciężaru nastąpiło

takie zarysowanie. Też pojawiły mi się na styku betonu rysy, jednego dnia 4m ławy, drugiego 4m fundamentu i ta

przez 8 dni, na łączeniach świeżego betonu i z przed dwóch dni są podobne rysy.

Wykop nie był przygotowany specjalnie niestety.kopara wybrała podebraliśmy łopatami dno na kostkach betonowych ułożyliśmy zbrojenie i starannie połączyli w każdym narożniku.niestety spadł deszcz i podjechały gruchy z betonem tak ze w wykopie było ok 5 do 6 cm wody.nie było wyjścia musieliśmy zalewać.

• 1 month później...

Witam,

Odkryłem jeszcze dwa takie pęknięcia prawie w równych odległościach od siebie na tej samej ścianie 10mb odkopałem pod jednym pęknięciem do ławy i raczej ława nie popękała, rozkopie jqeszcze w innych miejscach i sprawdze.zastanawia mnie tylko podejście KB ,konstruktora i paru innych ludzi z uprawnieniami, twierdzą że to normalne.

Proszę jeszcze o wasze opinie

Pozdrawiam