Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięty fundament

peter 7474

Recommended Posts

Witam ponownie ,

Skończyłem kanalizacje i zalałem podłoge na gruncie ale te pęknięcia nie daja mi spokoju ,przez ten okres od kiedy je zauważyłem ich wygląd się nie zmienił ,jest ich pięć tylko na jednej ścianie . [ATTACH=CONFIG]318640[/ATTACH]

jakie jest prawdopodobieństwo że się chałupa nie zawali :confused:

Świetne, bajkowe miejsce na dom! Przyznaj się, rysy rysami ale pochwalić się tu chciałeś, nie? :D

A wracając do tematu. Na podstawie tych Twoich kilku czerwonych kresek nikt nie udzieli Ci rzetelnej odpowiedzi.

Jak Twój kierbud mówi, ze jest OK, to pewnie jest OK.

Jeśli mu nie wierzysz, masz wątpliwości to ściągnij innego eksperta na budowę.

jakie jest prawdopodobieństwo że się chałupa nie zawali :confused:

Że się nie zawali to nie wiem, ale że nie padnie od tych rys to prawie 100%.

Chcesz spać spokojnie? Aby nie zmieniać poziomów to skuj jeden rząd bloczków z tej ściany i ścian prostopadłych tu tak na metr od ściany z rysami i zrób wieniec zbrojony 4#12. Jak możesz podnieść "zero" zrób wieniec na całości.

To nie są bloczki tylko beton w szalunkach u góry zbrojony 4x12.Jak wcześniej pisałem podczas zalewnia ław które były lane w ziemie spadł deszcz i wykopie było z 5 cm wody a musiałem lać beton bo właśnie gruchy podjechały i może od tego te pęknięcia.Moja winabo mogłem ławy też zrobić w deskowaniu i byłoby raczej ok.

Stefan co ty tam za krajobraz widzisz przeca tam nic nie widać :)

Jak się chałupa nie zawali to z okien widok taki będzie ,tera się chwalę P1011809.jpg

• 2 weeks później...

Jako inwestor zrozumiałe ze sie martwisz - konstruktor tam mieszkał nie bedzie...Ale budynek to nie 10pietrowy blok, oraz te rysy to nie są jakies wielkie peknięcia . Jesli nie budujesz na osuwisku, torfie czy w wysokich wodach gruntowych to nie bedzie dramatu. Widziałem spekany fundament podpiwniczonego domu...rysy na 3mm. Tyle że wlasciciel dał temu rok zeby siadło. W domku nic nie pęka - nic sie nie rysuje do dzis.

Pozdr