remx 22.06.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Pytanie do tych co to sami robili ... jak to robiliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 22.06.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Zbijana z desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 22.06.2004 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 ThxPierwsze pytanie uściślające: czy po prostu zbiłeś gwoździami, czy też skręcałeś śrubami - aby było stabilniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 22.06.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 To ma byc prowizorka czy stac latami?? Moja jest zbijana, stoi gleboko w lesie, bardzo blisko do wody, nawbijalem sie gwozdzi od diabla ... stoi juz z 10 lat, pomalowana jakims malowidlem dla drewna z warstwa ochronna. A stabilnosc konstrukcji daje szkielet, pozniej dosztywniaja go deski obiciowe .... sztywno jet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 22.06.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Wyobraz sobie , ze to taka duza skrzynia. Dach ukośny jednospadowy, na nim zwykła papa, kładziona na zakładkę-nie przybijaj gwozdziami do połaci daszku, tylko wywiń i pod okapem. Narysuj sobie najpierw konstrukcje, szkielet z łat, żebys znał wymiary desek, którymi bedziesz to obijał. Stosuj gwożdzie, szkoda wydawać na sruby. Oczywiście najpierw dół i beczka szczelna, lepsza z tworzywa. Niektórzy, żeby kibelek sie nie przewrócił, np. przez wiatr przymocowują po obu stronach kibelka jakieś płaskowniki, czy tam kątowniki i wpuszczają to w grunt i zalewają to betonem, ja tak zrobiłem. Siedzisko to taka mniejsza skrzyneczka, przykryta kwadratem np. płyta OSB. W tej płycie wyciety wyrzynarką otwór w kształcie deski sedesowej, do tego przymocowujesz deske sedesową najtańszą za 10 zł. A jeszcze pod spodem tego siedziska w stronę beczki jest przymocowany stary kawałek wkładziny PCV, w kształcie stożka, lejka z otworem mniejszym wchodzącym do beczki. Zapobiega to, zanieczyszczeniu wnętrza tej skrzynki, siedziska. Cała góra siedziska jest zdejmowana, łącznie z deską sedesową, ułatwia to opróżnianie beczki np przy pomocy wiadra. Drzwi to deski zabite od wewnetrznej strony taką zetką. Zwykłe zawiasy tzw. komórkowe i haczyk, żeby nie dać się zaskoczyć w trakcie, hehehehe Pomaluj to wszystko jakimś drewnochronem , oczywiście papy nie i .....już. A wogóle to potrzebne młotek, piła, całówka, ołówek, wyrzynarka, gwożdzie, trochę desek z tartaku, kawałek papy i do roboty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 22.06.2004 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 O to rozumiem - to jest odpowiedź.Jeszcze krótko: czy pamiętasz jak grube łaty miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 22.06.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Remx, chyba trafiły mi się 4x5 cm, ale to nie jest takie wazne bo deski i tak usztywnią konstrukcje. Deski dawałem calowe, czyli 2,5 cm grubości. Aha, podłoga jest wzmocniona także takimi łatami - legary utrzymujace konstrukcję skrzynki siedziska. Całą sławojkę zrobiliśmy z synem w jeden dzień. Daszek zbity z łat kwadrat obity deskami i nałożony jak czapka i przybity.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 22.06.2004 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Dzięki Dlatego pytałem o wymiary, bo planuję (o ile nie uznasz to za zbytnią perfidię) wykonanie połączeń typu (dla przykładu): | | | | | _ | ___________ | | __| | ||__ | |_ |____________ | | | | | | Tj obie części łaty są trochę podcięte i w ten sposób jedna w drugą wchodzi. Te podcięcia są różne - tu tylko przykład. W ten sposób potrzebuję większych grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 22.06.2004 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Trochę mi się rysunek poprzesuwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 23.06.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Remx, to mi wygląda na pióro-wpust. Jezeli chcesz sie w to bawić to oczywiście mozna, ale to duzo roboty. Łatwiej jest kupić kątowniki stalowe i łączyć nimi łaty, tak się wtej chwili powszechnie stosuje .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.06.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Wątek taki był już tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 11.08.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Witam Ja zrobiłem ze struganych obustronnie desek , które mają na gotowo grubość 22 mm. Słupeczki w środku 45x55 mm. Dach z falowanego tworzywa przezroczystego (żadne papy!), tak, że w środku jest jasno i słonecznie , a wieczorem widać gwazdy. Ponieważ na działce nie miałem narzędzi, wszystko wykonałem w domu,dopasowałem do siebie poszczególne elementy, skręciłem śrubami na gotowo- na próbę. Potem rozkręciłem główne elementy , zawiozłem przyczepką na działkę i tam w parę minut zmontowałem "gabinet" nad wykopanym dołkiem. Cała konstrukcja stoi skręcona na dwóch leżących nad dołkiem krawędziakach 12x12 cm zaimpregowanych przed wilgocią. Wysokość WC-etu 205 cm, szerokość 96 cm, długość 110 cm. Baaaardzo wygodna... Tad http://www.abcdom.republika.pl/rozne/wc1Lm.jpg http://www.abcdom.republika.pl/rozne/wc2Lm.jpg http://www.abcdom.republika.pl/rozne/wc4Lm.jpg PS nie mam pojęcia dlaczego nie widać fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 11.08.2004 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Zrobiłem już swoją jakieś 3 tygodnie temu. Ale było cięcia piłką ręczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.08.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Zrobiłem już swoją jakieś 3 tygodnie temu. Ale było cięcia piłką ręczną Dlatego grunt do dobre narzędzia. Bez narzędzi to człowiek i się na męczy i będzie miałwiele problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.08.2004 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Pod koniec kupiłem sobie pilarkę. I cała praca poszła gwałtownie do przodu. W sumie wyszedłem na zero. To co kosztowałaby mnie robocizna wydałem na pilarkę. Też nieźle. Jeszcze się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts