Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepusty, wypusty - kiedy?

Recommended Posts

Witam,

Kiedy powinno robić się przepusty na:

kanalizację, przyłącz wody, przyłącz prądu, doprowadzenie powietrza do kominka.

W/w rury / kable powinno się umieścić pod ławami fundamentowymi czy w ścianach fundamentowych?

U mnie wszystkie są w ścianach fundamentowych, zabezpieczone masą uszczelniającą, a z zewnątrz i od wewnątrz kołnierzami z papy na gorąco.

Wszystko również zależy jak głęboko posadowiony masz dom:

Ja zrobiłem tak jak na foto, czy dobrze?trudno jest powiedzieć bo może ktoś zrobić lepiej, ale ja robiłem sam więc tak i już.

Tak jak wspomniałem w fundamencie z bloczków wycięte były otwory i przez nie przeprowadzone rury, za pomocą masy uszczelniającej (nie pamiętam nazwy ale brązowe toto było i śmierdziało smarem w wiaderkach 10l) uszczelniłem w ścianie . Po obu stronach zabezpieczyłem papą termozgrzewalną i zasmarowałem potem poszło ocieplenie i izolacja i piasek itd. Woda dodatkowo ocieplona pianką ThermaEco i zabezpieczona folią klejącą.

Głębokość mam zapisaną na wszelki wypadek, ale widać też po ilości bloczków :)

Pozdrawiam

IMG_2272.jpg

IMG_2282.jpg

woda.jpg

O, znalazłem to czym wypełniłem te otwory, aby było szczelne i cały czas elastyczne IZOBIT DK z tą różnicą, że u mnie było to brązowe i 10kg. Wystarczyło na 4 przepusty (woda,kanalizacja,kominek i rekuperator). aplikowałem to grubym workiem na śmieci - domyślacie się jak :) masa do worka, ucina się róg i do otworu :)

izolex-izobit-dk-19kg.jpg