pecet0 22.02.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Kiedy powinno robić się przepusty na: kanalizację, przyłącze wody, przyłącz prądu, doprowadzenie powietrza do kominka. W/w rury / kable powinno się umieścić pod ławami fundamentowymi czy w ścianach fundamentowych? Edytowane 22 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.02.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ja wszelkie przepusty robiłem dopiero kiedy miałem już ławy i ścianki fundamentowe. Przebić się przez nie to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam, Kiedy powinno robić się przepusty na: kanalizację, przyłącz wody, przyłącz prądu, doprowadzenie powietrza do kominka. W/w rury / kable powinno się umieścić pod ławami fundamentowymi czy w ścianach fundamentowych? U mnie wszystkie są w ścianach fundamentowych, zabezpieczone masą uszczelniającą, a z zewnątrz i od wewnątrz kołnierzami z papy na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.02.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Woda raczej pod lawami tak aby była poniżej przemarzania. Chyba, że ktoś ma piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Wszystko również zależy jak głęboko posadowiony masz dom: Ja zrobiłem tak jak na foto, czy dobrze?trudno jest powiedzieć bo może ktoś zrobić lepiej, ale ja robiłem sam więc tak i już. Tak jak wspomniałem w fundamencie z bloczków wycięte były otwory i przez nie przeprowadzone rury, za pomocą masy uszczelniającej (nie pamiętam nazwy ale brązowe toto było i śmierdziało smarem w wiaderkach 10l) uszczelniłem w ścianie . Po obu stronach zabezpieczyłem papą termozgrzewalną i zasmarowałem potem poszło ocieplenie i izolacja i piasek itd. Woda dodatkowo ocieplona pianką ThermaEco i zabezpieczona folią klejącą. Głębokość mam zapisaną na wszelki wypadek, ale widać też po ilości bloczków Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 O, znalazłem to czym wypełniłem te otwory, aby było szczelne i cały czas elastyczne IZOBIT DK z tą różnicą, że u mnie było to brązowe i 10kg. Wystarczyło na 4 przepusty (woda,kanalizacja,kominek i rekuperator). aplikowałem to grubym workiem na śmieci - domyślacie się jak masa do worka, ucina się róg i do otworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts