Łukasz M 22.02.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam, Planuje zakup pieca na pelet gdyż chwilowo mamy elektryczne (takie kupiliśmy mieszkanie).Mieszkanie ma 52 m2, wysokie na 3 metry, czyli typowe w kamienicy nie ocieplone. W administracji poprzedni właściciel nie zgłosił zmiany ogrzewania więc pada pytanie czy mi wolno bez informowania ich bo poprzednie u nich w aktach jest że węglowe ? Z resztą ostatnio był mistrz kominiarski przeprowadzając przegląd wentylacji i mówił że mamy komin zbiorczy i nie wie czy mi pozwoli przyłączyć piec . Myślałem o zakupie tego pieca http://allegro.pl/kominek-piecyk-na-pellet-piec-na-pelet-9-kw-raty-i5116883032.html , co musiałbym podać kominiarzowi przed zakupem żeby wydał mi pozwolenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.02.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) może nie opłaci się zmieniać, napisz jakie to elektryczne, jakie taryfy, jakie stawki, może znajdzie się lepsze rozwiązanie PS to co jest w linku byłoby fajne jakby było kotłem, bo kotły na pellet maja duże moce i dużo miejsca zajmują Edytowane 22 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 22.02.2015 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Myślę że sie opłaci bo: - kaloryfery to grzejniki konwektorowe o mocy 2000W z nadmuchem - jestem w taryfie G11 więc 1kWh = 0.55 A o którym innym ogrzewaniu myślisz ? Mieszkanie jest na 1 piętrze, środkowe więc instalacja ogromnego kotła odpada. Jak byłby parter to przebiłbym sie prosto do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 22.02.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A gaz? Może kocioł gazowy kondensacyjny (rura spalinowa wyrzucona na ścianę zew.), pomieszczenie wysokie to instalacja ogrzewania podłogowego z wylewką, do tego grzejniki które są - myślę że wystarczyłoby na pracę kotła na niskim parametrze aby zapewnić odpowiednią moc dla pomieszczenia. A rachunki za gaz, dla pomieszczenia o takim metrażu, mogłyby być atrakcyjne w stosunku do prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 22.02.2015 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A gaz? Może kocioł gazowy kondensacyjny (rura spalinowa wyrzucona na ścianę zew.), pomieszczenie wysokie to instalacja ogrzewania podłogowego z wylewką, do tego grzejniki które są - myślę że wystarczyłoby na pracę kotła na niskim parametrze aby zapewnić odpowiednią moc dla pomieszczenia. A rachunki za gaz, dla pomieszczenia o takim metrażu, mogłyby być atrakcyjne w stosunku do prądu. Zgodze sie z Tobą tylko że gaz jest pod klatką, podejście 2 do tego aby wszyscy sie zrzucili do podłączenia gazu nie dało efektu, więc do płyty gazowej mamy butle. Większość w kamienicy to albo starsi ludzie albo ze socjalnego dostali mieszkanie. Mają stare piece na węgiel i albo śmieciami palą albo gdzieś drzewo wynoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.02.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Myślę że sie opłaci bo: - kaloryfery to grzejniki konwektorowe o mocy 2000W z nadmuchem - jestem w taryfie G11 więc 1kWh = 0.55 to może grzanie akumulacyjne? wtedy 2 taryfa 20-30 groszy. zobacz oferte duon A gaz? Może kocioł gazowy kondensacyjny (rura spalinowa wyrzucona na ścianę zew.), kamienica...maks 5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 22.02.2015 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 To wtedy jak, wstawiam po jednym grzejniku akumulacyjnym ok. 3kW do pokoju i jeden żeberkowy do łazienki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.02.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 ja wszędzie dałbym akumulacyjne. można ewentualnie prąd jednotaryfowy + klimatyzatory, ale przy piecach akumulacyjnych można też taniej podgrzewać CWU w taniej taryfie. i chyba jednak klimatyzator jest droższy. jak jesteś z Rudy Śląskiej to pewnie podchodzisz pod Tauron Gliwice? czy wiesz ile obecnie wynosi koszt eksploatacji ogrzewania elektrycznego w tym mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 22.02.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 ja wszędzie dałbym akumulacyjne. można ewentualnie prąd jednotaryfowy + klimatyzatory, ale przy piecach akumulacyjnych można też taniej podgrzewać CWU w taniej taryfie. i chyba jednak klimatyzator jest droższy. jak jesteś z Rudy Śląskiej to pewnie podchodzisz pod Tauron Gliwice? czy wiesz ile obecnie wynosi koszt eksploatacji ogrzewania elektrycznego w tym mieszkaniu? Zgadza się, do wody mamy boiler 50l 2kW który nam wystarcza,i podchodzimy pod Taurona. Miesięcznie płace ok. 450 zł za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.02.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Zgadza się, do wody mamy boiler 50l 2kW który nam wystarcza,i podchodzimy pod Taurona. Miesięcznie płace ok. 450 zł za prąd tzn. średniorocznie tyle wychodzi za prąd czy w zimie? najlepiej byłoby jeszcze porównać miesiące letnie z zimowymi, żeby określić ile mniej więcej z tego idzie na ogrzewanie. bojler trochę mały jak na grzanie tylko w taniej taryfie. ale generalnie przejście na prąd dwutaryfowy to najprostszy sposób na znaczne zmniejszenie kosztów ogrzewania. można ewentualnie zmienić sprzedawcę prądu na Duon, ale tam dochodzi jeszcze trochę wyższa opłata handlowa (około 7 zł brutto miesięcznie) i droższa energia w drogiej taryfie (w Tauron przy dwóch taryfach prąd w nocy i w południe jest droższy, ale prąd szczytowy jest tańszy). to trzeba by policzyć co się bardziej opłaca. i ewentualna zmiana sprzedawcy nie będzie możliwa, jeśli jest podpisana umowa na czas określony z obecnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.02.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 To wtedy jak, wstawiam po jednym grzejniku akumulacyjnym ok. 3kW do pokoju i jeden żeberkowy do łazienki ? mozesz tak zrobić, najlepiej taki z dynamicznym rozładowaniem ale taki juz kosztuje, inna opcja to zrobic zwykle ogrzewanie CO i zamiast kotła dać bufor tylko w kamienicy to średnio to widze rozejrzyj się za używanymi piecami akumulacyjnymi z dynamicznym rozladowaniem, co do mocy to zobacz jaka masz instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 22.02.2015 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Niestety za krótko mieszkamy więc to wynik tylko za miesiące zimowe, obstawiam że w letnie będzie raczej 120 -150 zł ( z powodu bojlera)Instalacja pozwala na moc 5,7 kW a nad licznikiem mamy 20 A bezpiecznik, a umowe mamy standardową na czas nieokreślony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 może być problem ze zbyt małą mocą . zwiększenie mocy ze strony energetyki to nie jest problem i duży koszt (około 70-80 zł za 1 kW), ale trudno powiedzieć jak to będzie z instalacją w mieszkaniu. ktoś mądrzejszy musiałby się wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.02.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 jak wszystko na jednej fazie to raczej z kabli nic wiecej sie nie wyciagnie, może chociaz jeden piec akumulacyjny, albo chociaż jakies słabsze, bo jednak srednia temo w zimie to +2 a duże mrozy sa krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 23.02.2015 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jak przychodzimy do domu bez grzania to mamy standardowo 16-17 stopni. Jakie rzeczywiście byłyby wymagane piece akumulacyjne bo w nocy to tylko one by pracowały i lodówka tylko ?Wydaje mi sie że instalacja domowa wytrzyma bo jest nowa, a jedynie raz nam wybiło bezpiecznik przy liczniku jak mieliśmy 3 kaloryfery załączone, TV, czajnik i frytkownica. W samym mieszkaniu mamy na samo oświetlenie 16A i na każdy z pokoi osobno po 16A jedynie na pralke i czajnik leci osobny bo balismy się ze będzie standardowo wybijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spo 22.04.2015 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 W naszym biurze zamontowaliśmy wolnostojący piecyk na pellet firmy MCZ, z rozprowadzeniem powietrza do sąsiednich pomieszczeń (w sumie ok 80m2). Koszt peletu (a piecyk chodził właściwie cały czas) na cały sezon to 1200zł, za prąd w zeszłym roku do grzania zapłaciliśmy ponad 5000zł za sezon. Także inwestycja prawie nam się zwraca po jednym sezonie. Oprócz tego super wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts