Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie laika o MCR 3 w połączeniu z qSense

Xav

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Moi drodzy zwracam się do Was z prośbą o udzielenie kilku praktycznych wskazówek dotyczących uzytkowania zestawu z tematu tego wątku. Nigdy nie miałem do czynienia z piecem gazowym ani sterownikami, stąd prośba o info.

Zacznijmy od miejsca. Jest to szeregówka 110 m2, , na dole jeden grzejnik w salonie plus podłogówka w kuchni, przedpokoju i łazience. Na górze grzejniki w 3 pokojach i łazience plus podłogówka z łazience i garderobie.

Ustawienia pieca MCR 3 : W kotle na 2 pokrętłach mam ustawione odpowiednio: temp. wody użytkowej na 45, temp. C.o. na 50 st. Czy to są dobre ustawienia? Zauważyłem, że ciśnienie wody przekracza 2 bary i dochodzi czasem do 2,7 - 2,8 ba ( zalecane przez producenta to 1,5 do 2). Jak temu zaradzić?

Sterownik qSense: Tu sprawa jest prosta, ustawiam żądaną temperaturę. Czy da się w tym prostym sterowniku wprowadzić takie ustawienie aby rano temperatura była wyższa niż w ciągu dnia a w godzinach dziennych np trochę niższa? Czy da się ustawić wyższą temp dla podłogówki czy jedyna droga to przykręcenie grzejników?

Proszę o wyrozumiałość dla totalnego laika i w miarę wyczerpujące odpowiedzi :)

Moje uszanowanie