Xav 22.02.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam serdecznie, Moi drodzy zwracam się do Was z prośbą o udzielenie kilku praktycznych wskazówek dotyczących uzytkowania zestawu z tematu tego wątku. Nigdy nie miałem do czynienia z piecem gazowym ani sterownikami, stąd prośba o info. Zacznijmy od miejsca. Jest to szeregówka 110 m2, , na dole jeden grzejnik w salonie plus podłogówka w kuchni, przedpokoju i łazience. Na górze grzejniki w 3 pokojach i łazience plus podłogówka z łazience i garderobie. Ustawienia pieca MCR 3 : W kotle na 2 pokrętłach mam ustawione odpowiednio: temp. wody użytkowej na 45, temp. C.o. na 50 st. Czy to są dobre ustawienia? Zauważyłem, że ciśnienie wody przekracza 2 bary i dochodzi czasem do 2,7 - 2,8 ba ( zalecane przez producenta to 1,5 do 2). Jak temu zaradzić? Sterownik qSense: Tu sprawa jest prosta, ustawiam żądaną temperaturę. Czy da się w tym prostym sterowniku wprowadzić takie ustawienie aby rano temperatura była wyższa niż w ciągu dnia a w godzinach dziennych np trochę niższa? Czy da się ustawić wyższą temp dla podłogówki czy jedyna droga to przykręcenie grzejników? Proszę o wyrozumiałość dla totalnego laika i w miarę wyczerpujące odpowiedzi Moje uszanowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 22.02.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Z tym cisnieniem to wystarczy jak upuscisz troche wody z ukladu, mozesz na przyklad zaworkiem do odpowietrzania w ktoryms grzejniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xav 22.02.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Dziękuję. A tym zaworkiem na dole zasobnika na wode tez da sie? A jak z wartościami na tych 2 pokrętłach? Czy zapewniają one efektywną pracę czy coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 23.02.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Nie tym zaworkiem, to nie ten uklad, najlepiej przy grzejniki po przeciwnej stronie termostatu na gorze,pokretlami na kotle ustawiasz temp. Do CWU i CO. maksymalne wartosci chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts