Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystkim powszechnie wiadomo, że forum muratora na bieżąco śledzi współtwórca ww. kotła, jak i wielu użytkowników OEP, jak i to, że po małej burzy na innym forum, bezpośrednio lub nie związanej z OEP M, tamto forum "zamilkło", postanowiłem założyć ten temat.

Jako założyciel tematu, proszę o kulturalne pytania i takie same odpowiedzi ;)

Może będę pierwszy,

jaki palnik zastosowano w OEPM, jaki motoreduktor i silnik ?

Ciekaw jestem czy ktoś potrafi odpowiedzieć na te pytania, czy ktoś w ogóle widział ten kocioł na żywo, czy ta cała burza na forum ES była uzasadniona ?

https://forum.murator.pl/topic/198387-ogniwo-eko-plus-m-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kot%C5%82em/

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.....na Twoje pytania odpowie chyba tylko zawijan. Nawet na forum esterownik nikt z ogniwa nigdy nie raczył zabrać głosu. Palnik wygląda na taki sam jak w OEPie więc problem niedopalania na końcu palnika na małej mocy murowany :) ......nawet po zeszlifowaniu ślimaka wg rajmunda :)
.....na Twoje pytania odpowie chyba tylko zawijan. Nawet na forum esterownik nikt z ogniwa nigdy nie raczył zabrać głosu. Palnik wygląda na taki sam jak w OEPie więc problem niedopalania na końcu palnika na małej mocy murowany :) ......nawet po zeszlifowaniu ślimaka wg rajmunda :)

Pojawił się jako pierwszy ale nie raczył odpowiedzieć.

Na forum ES zdążyłem doczytać, że kilka osób widziało ten kocioł w Czechach.

a skąd ty wiesz co tam napochołem-z tym żeliwnym co

dlatego powstał stalowy i w trzech segmentach sprzęgniety-do 30 kg na dobe-super sprawa

a ja spalam 40-w porywach 55 kg na tym niby mega badziewiu z wesolej i nie bardzo mi sie podoba ten odchudzony burnerek w mojej stajni

a druga sprawa

po jakiego h piszecie o piecu M bo to napewno taki albo owaki JAK NIKT go nie ujeżdża-pytam się grzecznie

:o

.....co najmniej dziwne te twoje wypowiedzi..... ale można było z nich wnioskować że ślimak burnera mieli na końcu groch i należy zeszlifować ostatni zwój. Fakt, pomaga to w zaprzestaniu mielenia groszku ale nie pomaga w poprawnym dopalaniu na końcu palnika. Moim zdaniem koniec palnika w burner s jest źle napowietrzony......
A po taki "h", że to miał być przełom i cud techniki i ciekaw jestem czy się konstruktorom udało to osiągnąć.

to czekajmy cierpliwie na pierwsze Mki działające . Wtedy się okaże..

Jedno mnie zastanawia,kilka osób go widziało ale nikt jakoś palnika nie oglądnął....

Seba ty masz zmodyfikowany palnik?dorobione napowietrzanie?

U mnie na końcu jest dobre napowietrzanie... jak na końcu palnika wbiję pogrzebacz kilka razy ;) Czynność należało by powtarzać co około 1h i było by malonowo. Niestety nikt na to nie ma czasu, ale chodzi mi po głowie aby może zakleić ze 2 dziurki w pierwszym rzędzie od podajnika - ktoś to testował?
to czekajmy cierpliwie na pierwsze Mki działające . Wtedy się okaże..

Jedno mnie zastanawia,kilka osób go widziało ale nikt jakoś palnika nie oglądnął....

Seba ty masz zmodyfikowany palnik?dorobione napowietrzanie?

No właśnie o to chodzi, że Ci co go widzieli, nie bardzo się chcą wypowiadać... ;)

Kto pierwszy zlokalizuje M-kę online, niech da znać.

....ja już przerobiłem wszystkie wersje, mały dwusegmentowy palnik - był dobry do spalania grupowego 8kW 3 podania, trzysegmentowy był w miarę dobry do eCoal 15kw, w miarę bo trochę za dużo podawał paliwa w stosunk do objętości palnika. czterosegmetowy znów za słabo napowietrza tył palnika.......więc nie ma złotego środka ......dla mnie ideałem byłoby 4 segmenty, poprawnie napowietrzony tył palnika. mniejsze podawanie paliwa niż eCoal 15kW
,,,,Kto pierwszy zlokalizuje M-kę online, niech da znać.

Forum w Czechach skupiające użytkowników kotłów polskich producentów.

User fofo jest użytkownikiem nowego kotła, jest zalogowany na platformie esterownik.

http://www.polskykotel.cz/forum/index.php

https://device.esterownik.pl/device/7236/

Edytowane przez Andrzej_M_
No właśnie o to chodzi, że Ci co go widzieli, nie bardzo się chcą wypowiadać... ;)

Mka juz dziala w czechach. Byl podany link na esterownik.

Ja widzialem Mke w czechach z daleka i wydaje mi sie ze ten palnik bardziej przypominal palnik brucerowaty i ekoenergi 2 generacji niz obecnego burnera. Korona byla bardzo zblizona do korony ekoenergii. Byl taki tlum, a ja nie mialem za bardzo czasu podejsc. Ale moge sie mylic, bo bylo to z ok 4_5 metrow

Czyli pewnie coś został zmienione i o tym nie chcą mówić.. Jeśli palniki są oryginalnie zrobione na wzór naszych modyfikacji to sprawdzą się. Skąd to wiem? pale około 1,5 roku na zmodyfikowanym palniku i płomień na środku, dopala z końca. A zapotrzebowanie domu na ciepło mam niewielkie.

Rajmund nakierował mnie na taką przeróbkę,powiem bez bicia.

Edytowane przez wuwok
Nord...

http://static.pokazywarka.pl/i/5655394/114624/ogniwoekoplusm-motoreduktor.jpg?1424642729

A może Ty wiesz czy pomiędzy silnikiem a motoreduktorem jest jakieś sprzęgło ?