Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

25kW to maksymalna moc wymiennika, z badań wynika że większą sprawność uzyskuje przy 30% mocy czyli idąc tym tokiem myślenia jeszcze większą sprawność uzyska jeszcze przy niższej mocy, kwestia tylko czy palnik potrafi zejść z mocą do ok. 2kW. Mam RBR-a 11kW i kiedyś to przeliczałem u siebie też na początku byłem zdziwiony że mniejszą sprawność uzyskuje przy mocy nominalnej niż minimalnej, ale widzę że co przy np. samochodach jest regułą(moc nominalna= największa sprawność) przy ogrzewaniu jest inaczej przez to dąży się do utrzymywania równomiernego (czytaj najmniejszego) odbioru ciepła i nie skakanie z mocami tylko utrzymywanie najmniejszej mocy palnika bo wymiennik jest stały i procentowo najwięcej ciepła odbierze przy najniższej mocy.

Czyli wcale 25kW nie jest przewidziane do hal tylko w tym wypadku nawet do małych domów, z uwzględnieniem niskich temperatury spalin (systemowe kominy).

O to właśnie chodzi - w laboratorium możesz zasymulować wiele sytuacji, które nie będą realne do uzyskania w domowych instalacjach.

Załóżmy, że minimalna moc to te 7 kW - tyle ma zapotrzebowania mój dom w największe mrozy, a ma 185 m2 po podłogach, wtedy też na grzejniki dawałem 60*C - czy widzisz możliwość, że wtedy spaliny mają 71 *C ?

Co będzie przez resztę sezonu lub w takie zimy jak ta i poprzednia - będzie ciągłe odstawianie się i sprawność oraz emisja spalin totalnie do kitu ?

Nawet gdybyś miał podłogówkę i wystarczyłoby na kotle mieć wtedy 50*C to wiesz co się będzie działo z kotłem przy dłuższej pracy z tak niską temp. spalin ?

Ostatnio mam zapotrzebowanie średniodobowe na poziomie 2,5 kW i kocioł potrafię ustawić na pracę bez odstawiania [spaliny mają wtedy około 80-90*C - jak ten kolos 25 kW z palnikiem z wielką japą by u mnie teraz pracował ?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O to właśnie chodzi - w laboratorium możesz zasymulować wiele sytuacji, które nie będą realne do uzyskania w domowych instalacjach.

Załóżmy, że minimalna moc to te 7 kW - tyle ma zapotrzebowania mój dom w największe mrozy, a ma 185 m2 po podłogach, wtedy też na grzejniki dawałem 60*C - czy widzisz możliwość, że wtedy spaliny mają 71 *C ?

Co będzie przez resztę sezonu lub w takie zimy jak ta i poprzednia - będzie ciągłe odstawianie się i sprawność oraz emisja spalin totalnie do kitu ?

Nawet gdybyś miał podłogówkę i wystarczyłoby na kotle mieć wtedy 50*C to wiesz co się będzie działo z kotłem przy dłuższej pracy z tak niską temp. spalin ?

Ostatnio mam zapotrzebowanie średniodobowe na poziomie 2,5 kW i kocioł potrafię ustawić na pracę bez odstawiania [spaliny mają wtedy około 80-90*C - jak ten kolos 25 kW z palnikiem z wielką japą by u mnie teraz pracował ?

Co się będzie działo ? Kocioł praktycznie cały czas tak pracuje ...

Ja mam RBR-11/12kW w którym palnik ma moc 15-25kW i pracuje średnio z mocą 2,5kW i to jest według moich testów najekonomiczniejsza jego praca (spaliny 60-130C) przy podnoszeniu mocy przy większym zapotrzebowaniu na ciepło w granicach połowy jego mocy wymiennika temperatura spalin przekracza 200C i sprawność stosunkowo szybko spada. Podejrzewam że jakbym miał większy wymiennik (np. taki jak w tym OEPM ) i palnik bez zmian spalanie przy małej mocy może byłoby minimalnie mniejsze, ale za to przy większej mocy spalanie miałbym na dużo mniejszym poziomie niż dotychczas bo wymiennik więcej ciepła by odebrał ze spalin.

Nie znam parametrów nowego palnika OEPM, ale jakby dobrze dało się modulować moc i schodzić poniżej 2kW na pewno lepiej by sobie radził i byłoby więcej możliwości do modyfikacji (zmiana zawirowywaczy) i przystosowania kotła do zapotrzebowania na ciepło.

Maher mi to już się nawet nie chce z Tobą przekomarzać.

Kup sobie jako następny M-kę i zobaczysz na własnej skórze jak to wygląda.

Kotła ani palnika nie widziałem jeszcze ale po tym co Alessandro wstawił tutaj i co było pisane i nie napisane, więcej raczej nie napisane to palnik jest jak w Plusie, podejrzewam że jest taki sam tylko poprawiony przeciw zwój.

Burner to palnik jak dobrze pamiętam 40 czy 45kW, tak pisał bodajże Zawijan kiedyś na swoim blogu.

To że masz chwilowe piki ma 200 stopni to nie znaczy.

Poczytaj może co piszą użytkownicy i przemyśl.

Pozdrawiam.

Maher mi to już się nawet nie chce z Tobą przekomarzać.

Kup sobie jako następny M-kę i zobaczysz na własnej skórze jak to wygląda.

Kotła ani palnika nie widziałem jeszcze ale po tym co Alessandro wstawił tutaj i co było pisane i nie napisane, więcej raczej nie napisane to palnik jest jak w Plusie, podejrzewam że jest taki sam tylko poprawiony przeciw zwój.

Burner to palnik jak dobrze pamiętam 40 czy 45kW, tak pisał bodajże Zawijan kiedyś na swoim blogu.

To że masz chwilowe piki ma 200 stopni to nie znaczy.

Poczytaj może co piszą użytkownicy i przemyśl.

Pozdrawiam.

Piszę że wymiennik w kotle to nie wszystko, ale jak ma ktoś systemowy komin to większy wymiennik nie ma znaczenia jak palnik jest dobrze dobrany. Nie lepszym rozwiązaniem dla RBR-a byłoby przy projektowaniu kotła 11kW/12kW zrobić rozwiązanie takie jak jest w OEPM? W stosunku do RBR-17kW zlikwidować obydwie półki wodne i w miejsce tylnej komory wstawić rury z zawirowiczami (mniej spawania i mniej materiału) i pewnie wyszedł by z tego kociołek w granicach 6kW, oczywiście też pasowałoby zmodyfikować odpowiednio palnik na mniejszą moc.

Pamiętasz jak już kilka razy pisałem ?

Kto wyduma taki palnik będzie bardzo bogatym człowiekiem :)

Widzisz jakie mózgi nad tym siedzą i do tej pory im się nie udało i jeszcze długo nie uda.

Jak sam słusznie zauważyłeś mały wymiennik to nie problem, ten drugi problem to jest problem :)

Piszesz w miejsce tylnej komory wstawić rury, zamiast tych rur masz jeden kanał na szerokość całego kotła a dodatkowo półki.

Dobrej nocki.

1- Załóżmy, że minimalna moc to te 7 kW - tyle ma zapotrzebowania mój dom w największe mrozy, a ma 185 m2 po podłogach, wtedy też na grzejniki dawałem 60*C - czy widzisz możliwość, że wtedy spaliny mają 71 *C ?

2- Ostatnio mam zapotrzebowanie średniodobowe na poziomie 2,5 kW i kocioł potrafię ustawić na pracę bez odstawiania [spaliny mają wtedy około 80-90*C - jak ten kolos 25 kW z palnikiem z wielką japą by u mnie teraz pracował ?

1- Oczywiście, że tak. Wystarczy tylko rzadziej czyścić wymiennik.

2- Pracowałby znakomicie.

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

1- Załóżmy, że minimalna moc to te 7 kW - tyle ma zapotrzebowania mój dom w największe mrozy, a ma 185 m2 po podłogach, wtedy też na grzejniki dawałem 60*C - czy widzisz możliwość, że wtedy spaliny mają 71 *C ?

2- Ostatnio mam zapotrzebowanie średniodobowe na poziomie 2,5 kW i kocioł potrafię ustawić na pracę bez odstawiania [spaliny mają wtedy około 80-90*C - jak ten kolos 25 kW z palnikiem z wielką japą by u mnie teraz pracował ?

1- Oczywiście, że tak. Wystarczy tylko rzadziej czyścić wymiennik.

2- Pracowałby znakomicie.

1 - czyli przy częstym czyszczeniu byłoby jeszcze mniej ?

2 - to znaczy paliłoby się na 1/2 czy 1/3 palnika a nadmiar powietrza ogrzewałby przez komin okolicę jak w Brucerach czy też by wchodził często w podtrzymanie ?

Niektóre mają, inne nie, to zależy, a szczegółów podobnie jak Ty nie muszę wszystkich publicznie podawać ;)

Jest między nami jedna różnica - ZASADNICZA -

kotła, o którym ja piszę, nie ma jeszcze na krajowym rynku,

zaś Twoje kotły są, i to od dawna.

Myślę, że to rozumiesz. Czy może trzeba Cię o tym przekonywać?

Czy może myślisz, że jestem takim idiotą, który na kilka miesięcy przed nowym sezonem sprzedaży będzie wszystkim ujawniał wszystkie szczegóły techniczne nowego produktu? Szczególnie tym, którzy bez skrupułów sprzedają kotły bez stosownych "papierów". No, daj spokój.

Edytowane przez zawijan

Czy może myślisz, że jestem takim idiotą, który na kilka miesięcy przed nowym sezonem sprzedaży będzie wszystkim ujawniał wszystkie szczegóły techniczne nowego produktu? Szczególnie tym, którzy bez skrupułów sprzedają kotły bez stosownych "papierów". No, daj spokój.

konkurencja już go kupiła i teraz popijając dobrego browarka rozklada go na pierwsze , hehe

konkurencja już go kupiła i teraz popijając dobrego browarka rozklada go na pierwsze , hehe

Co to za konkurencja, która nabywa produkt o stosunkowo prostej konstrukcji, następnie rozkłada go na części pierwsze i docieka jak to wszystko razem działa.

Rekiny, starają się "zdobywać" dokumentacje techniczną i technologiczną danego produktu.

"To mnie akurat mało martwi. Natomiast nie mam ochoty użerać się z krytykantami różnej maści. Im mniej wiedzą, tym więcej mam spokoju :P"

Pod tym się podpisuję w kontekście odpowiedzi ;)