boluslolusj23 02.10.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 ja niestety mam starą ekoplus 16 tyle tylko, że z nowym sterownikiem ecoala, ale gdy by ktoś chciał zerknąć https://esterownik.pl/device/7948 Całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.10.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Całkiem fajnie. Jeśli "godzinowe postoje",a potem nagle jazda w górę-dół,by znów przez godzinę w niemal bezruchu (spaliny,kocioł)-to pewnie,że "całkiem fajnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 02.10.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Jeśli "godzinowe postoje",a potem nagle jazda w górę-dół,by znów przez godzinę w niemal bezruchu (spaliny,kocioł)-to pewnie,że "całkiem fajnie" Skoro wszyscy się uwzięli jechać metodą jazda - stop, to pewnie że całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 02.10.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Jeśli ktoś z Mką miał by ochotę na ciepłomierz (i co za tym idzie inny sterownik) to chętnie z taką osobą się zaprzyjaźnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tjuk219 02.10.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Jeśli "godzinowe postoje",a potem nagle jazda w górę-dół,by znów przez godzinę w niemal bezruchu (spaliny,kocioł)-to pewnie,że "całkiem fajnie" piecyk pyka sobie na cwu raz na jakiś czas puści ciepło na grzejniki dlatego takie skoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 16.10.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) https://youtu.be/10Cx9p9RyRA Edytowane 16 Października 2015 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.10.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 https://youtu.be/10Cx9p9RyRA Jaki tu spokój.... ??? p.s. Beruś, a co Ci to szkodzi? A jak zdrówko? Żyj chopie nom sto lot i jedyn dziń dłużyj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 16.10.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) dzięki sąsiedzie najlepszy ale nudy ja pierd:rolleyes: Edytowane 31 Stycznia 2016 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 31.01.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ballstop 31.01.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 To pan dr opowiada jak na studiach było ? :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 22.02.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (...) klient dostaje możliwość zapoznania się z dokumentami wydanymi przez akredytowane jednostki badawcze, które podają z jaką sprawnością i temperaturą spalin oraz z jakimi emisjami pracował ten kocioł (...) Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.02.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Po co? Na kpy... żeby się dziwowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.02.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Ola Boga ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 22.02.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Na kpy... żeby się dziwowali Faktycznie - to jedyny powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.02.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Faktycznie - to jedyny powód. Jakie pytanie - taka odpowiedź. Pytanie "Po co?" zadaj jednak raczej tym producentom, którzy dla swoich kotłów wykonują takie badania i upubliczniają ich wyniki. Możesz je również zadać Polskiemu Komitetowi Normalizacyjnemu, który tę normę (EN 303-5:2012) wprowadził w życie. Nie mnie. To nie ja wymyśliłem te badania. Dla mnie jednak, mimo wszystko, ciekawsze jest pytanie: Dlaczego nie robią tych badań te firmy, które ich nie robią? Choć wiem, że niektóre robiły, ale im nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.02.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jakie pytanie - taka odpowiedź. Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi . Pytanie "Po co?" zadaj jednak raczej tym producentom, którzy dla swoich kotłów wykonują takie badania i upubliczniają ich wyniki. Możesz je również zadać Polskiemu Komitetowi Normalizacyjnemu, który tę normę (EN 303-5:2012) wprowadził w życie. Nie mnie. To nie ja wymyśliłem te badania. Gdyby coś miało wyniknąć z tego dla klienta, którego wcześniej przywołałeś, to może bym się skusił... Dla mnie jednak, mimo wszystko, ciekawsze jest pytanie: Dlaczego nie robią tych badań te firmy, które ich nie robią? Wiesz, może zadaj to pytanie tym producentom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.02.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi . Wiesz, może zadaj to pytanie tym producentom. Są także głupie pytania. Są Tych producentów, którzy nie upubliczniają wyników badań swoich kotłów nie mam co pytać. Ja wiem, dlaczego tego nie robią. Pytanie ich byłoby właśnie głupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 24.02.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Podsumuję ten wątek. Dyskusje biegały tu w tak różnych kierunkach, że coraz trudniej jest się w tym wyznać.Z kotłem Ogniwo Eko PlusM jest tak... Jeśli ktoś ma dom, dla którego forumowi eksperci z internetu polecają kotły o mocy nominalnej 17kW, które to 17-tki potrafią pracować z mocą co najmniej 23kW (jak napisał jeden taki ekspert - taka 17-tka to "kawał kloca") - to ja polecam mu OEPM-kę o mocy nominalnej 26kW, która potrafi pracować z mocą maksymalną tylko 26kW. Za to klient dostaje możliwość zapoznania się z dokumentami wydanymi przez akredytowane jednostki badawcze, które podają z jaką sprawnością i temperaturą spalin oraz z jakimi emisjami pracował ten kocioł na mocy 25-26kW i na mocy 7,5-7,6kW (niektórzy takie dokumenty nazywają lekceważąco „papierkami”). Natomiast takich „papierków” dla wielu kotłów 17kW nie ma możliwości zobaczyć nigdzie. Jeśli ktoś ma dom, dla którego forumowi eksperci z internetu polecają kotły o mocy nominalnej 10-12kW, które potrafią pracować z mocami 14-19kW - to ja polecam mu OEPM-kę o mocy nominalnej 15kW, która potrafi pracować z mocą maksymalną tylko 15kW. Za to klient dostaje możliwość zapoznania się z dokumentami wydanymi przez akredytowane jednostki badawcze, które podają z jaką sprawnością i temperaturą spalin oraz z jakimi emisjami pracował ten kocioł na mocy 15kW i na mocy 4,5kW (niektórzy takie dokumenty nazywają lekceważąco „papierkami”). Natomiast takich „papierków” dla tych kotłów nie ma możliwości zobaczyć nigdzie. O kotłach z mocą nominalną 7kW już nawet nie będę pisać, bo dla nich nie uświadczysz żadnych "papierków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Podsumuję ten wątek. Dyskusje biegały tu w tak różnych kierunkach, że coraz trudniej jest się w tym wyznać. Z kotłem Ogniwo Eko PlusM jest tak... Jeśli ktoś ma dom, dla którego forumowi eksperci z internetu polecają kotły o mocy nominalnej 17kW, które to 17-tki potrafią pracować z mocą co najmniej 23kW (jak napisał jeden taki ekspert - taka 17-tka to "kawał kloca") - to ja polecam mu OEPM-kę o mocy nominalnej 26kW, która potrafi pracować z mocą maksymalną tylko 26kW. Za to klient dostaje możliwość zapoznania się z dokumentami wydanymi przez akredytowane jednostki badawcze, które podają z jaką sprawnością i temperaturą spalin oraz z jakimi emisjami pracował ten kocioł na mocy 25-26kW i na mocy 7,5-7,6kW (niektórzy takie dokumenty nazywają lekceważąco „papierkami”). Natomiast takich „papierków” dla wielu kotłów 17kW nie ma możliwości zobaczyć nigdzie. Jeśli ktoś ma dom, dla którego forumowi eksperci z internetu polecają kotły o mocy nominalnej 10-12kW, które potrafią pracować z mocami 14-19kW - to ja polecam mu OEPM-kę o mocy nominalnej 15kW, która potrafi pracować z mocą maksymalną tylko 15kW. Za to klient dostaje możliwość zapoznania się z dokumentami wydanymi przez akredytowane jednostki badawcze, które podają z jaką sprawnością i temperaturą spalin oraz z jakimi emisjami pracował ten kocioł na mocy 15kW i na mocy 4,5kW (niektórzy takie dokumenty nazywają lekceważąco „papierkami”). Natomiast takich „papierków” dla tych kotłów nie ma możliwości zobaczyć nigdzie. O kotłach z mocą nominalną 7kW już nawet nie będę pisać, bo dla nich nie uświadczysz żadnych "papierków". Domów 9-10 kW, nowych praktycznie jest znikomy procent, a jezeli juz są to ta moc wynika z ich wielkosci, tym samym domy te są kosztowne i ten kto je buduje nie mysli o węglu, z kolei domy stare mają włascicieli niezbyt majetnych (na ogół) którzy termomodernizacje chcą przeprowadzic jak najtaniej i dla nich ten papierek jest niewiele warty jezeli kocioł którego on dotyczy jest drozszy od pozostałych chociaz bez papierka. I tak koło sie zamyka, a papierek wydaje sie byc najwazniejszy dla jego twórców. Edytowane 24 Lutego 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.02.2016 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Podsumuję ten wątek. Dyskusje biegały tu w tak różnych kierunkach, że coraz trudniej jest się w tym wyznać. Z kotłem Ogniwo Eko PlusM jest tak... Jeśli ktoś ma dom, dla którego forumowi eksperci z internetu polecają kotły o mocy nominalnej 17kW, które to 17-tki potrafią pracować z mocą co najmniej 23kW (jak napisał jeden taki ekspert - taka 17-tka to "kawał kloca") - to ja polecam mu OEPM-kę o mocy nominalnej 26kW, która potrafi pracować z mocą maksymalną tylko 26kW. Za to klient dostaje możliwość zapoznania się z dokumentami wydanymi przez akredytowane jednostki badawcze, które podają z jaką sprawnością i temperaturą spalin oraz z jakimi emisjami pracował ten kocioł na mocy 25-26kW i na mocy 7,5-7,6kW (niektórzy takie dokumenty nazywają lekceważąco „papierkami”). Natomiast takich „papierków” dla wielu kotłów 17kW nie ma możliwości zobaczyć nigdzie. Jeśli ktoś ma dom, dla którego forumowi eksperci z internetu polecają kotły o mocy nominalnej 10-12kW, które potrafią pracować z mocami 14-19kW - to ja polecam mu OEPM-kę o mocy nominalnej 15kW, która potrafi pracować z mocą maksymalną tylko 15kW. Za to klient dostaje możliwość zapoznania się z dokumentami wydanymi przez akredytowane jednostki badawcze, które podają z jaką sprawnością i temperaturą spalin oraz z jakimi emisjami pracował ten kocioł na mocy 15kW i na mocy 4,5kW (niektórzy takie dokumenty nazywają lekceważąco „papierkami”). Natomiast takich „papierków” dla tych kotłów nie ma możliwości zobaczyć nigdzie. O kotłach z mocą nominalną 7kW już nawet nie będę pisać, bo dla nich nie uświadczysz żadnych "papierków". Kawał kloca? Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts