berdnard 29.02.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) kol Bietka podejdź do tablicy-co zostało zmienione w układzie instalacji co po podłączeniu rbr-a ja na 99% przypuszczam ale koledzy inni czekają prawdy Edytowane 29 Lutego 2016 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Z tego co mi wiadomo to nic nie zmieniono, dalej stoi ten sam dom, używa tego samego paliwa, jest ten sam palacz i te same "krzywe rury" w instalacji Zmienił się tylko kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Przypominam te wpisy, bo widzę, że większość dyskutantów już o nich zapomniała i wymyśla teraz różne bzdury na temat mocy i przeznaczenia tego kotła, zapominając nawet swoje własne ówczesne komentarze na jego temat. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19292-wybór-kotła-z-podajnikiem-proszę-o-pomoc-was/,Tam http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20059-kocioł-ogniwo-eko-plus-m-26-opinie-użytkowanie-za-i-przeciw/page-1 karoka65 Napisano 15 marzec 2015 - 19:08 cached-Tue, 02 Feb 2016 07:52:46 +0000 bietka, dnia 15 Marz 2015 - 15:35, napisał: Nie jest to łatwe w przypadku mojej chałupy gdyż do nieregularna bryła domu a i pomieszczenia np na parterze związane z działalnością nie są ogrzewane tak jak dom.Dodam tylko 1 m w kalkulacji i wychodzi przy 400m 25 kw a przy 370 17 kw. Czytam też że kotły chodzą na mocach zaprogramowanych w sterowniku?To taki 17 z jaką mocą górną może grzać a z jaką 25? Z porządnej 17-tki wydusisz w razie potrzeby ze 22 czy 23kW. Jak Timom pisze najlepiej zlecić wykonanie OZC. Kontakt do profesjonalnej firmy znajdziesz na mojej stronie, będziesz wiedzieć dokładnie na czym stoisz. SUSPENSER Napisano 15 marzec 2015 - 22:15 cached-Tue, 02 Feb 2016 07:52:46 +0000 bietka, dnia 14 Marz 2015 - 20:12, napisał: Nic tylko czytam....czytam...i zastanawiam się czy kocioł 17 kw dałby radę?W razie w...miałabym heitza na podorędziu?Tyle kłopotów mają forumowicze z przewymiarowanymi kotłami.Czy dla kotła jest lepiej aby chodził na większej mocy? Pewnie by dał radę tylko będzie działał z niższą sprawnością niż 25 kW więc przy niewielkiej różnicy cenowej polecam jednak 25 kW. Problem z przewymiarowaniem mogłabyś mieć kupując kocioł 50 kW bo takie przypadki już spotkałem i to w domach o dużo mniejszym zapotrzebowaniu. bietka Napisano 13 wrzesień 2015 - 10:28 cached-Tue, 02 Feb 2016 07:52:46 +0000 Witam po przerwie. Decyzja zapadła.Kupuję 25 kw teraz tylko został wybór firmy? Skam P-Premium?Co myslicie? Ponieważ moja instalacja jest bardzo rozbudowana i pokręcona/tak jak cały ten moloch/ potrzebny mi będzie sprzedawca który pomoże w razie konieczności.Poprosiłam fachowca o pomoc ale nikt nie chce się bawić w takie drobne przeróbki i montaże zakupionych poza nimi kotłami. Na szczęscie już mam wsparcie męża więc sama nie zostanę z problemem. karoka65 Napisano 14 wrzesień 2015 - 18:44 cached-Tue, 02 Feb 2016 07:52:46 +0000 Zapomniałeś o nowym Ogniwo Eko PlusM Niestety też drogo ale za klasę się płaci. Do tego momentu nawet nie wiedziałem, że takie wątki istnieją. A dlaczego zapomniałeś wylinkować co Ty w tej sprawie pisałeś zaczynając od Twoich zapewnień na Twoim blogu i na forum Info-ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A mi, gdzieś tam z tyłu głowy, ciągle siedzi taka myśl - czyś Ty nie sprzedał tego kotła (OEPM 26kW) do ogromnego obiektu bietki, aby udowodnić mi prawdziwość Twoich stwierdzeń, że to ja ściemniam pisząc, że jest to kocioł do domów mniejszych, przystosowany specjalnie do pracy na mocach niskich. Wyszło Ci, jak wyszło Ja nie muszę czytać co pisze jakiś emeryt na jakimś forum, miarą dla mnie jest to co pisze na tabliczce znamionowej kotła a pisze tam moc 26kW. Rozumiesz ? To samo widzi każdy sprzedawca czy instalator. Ani jeden ani drugi kocioł nie pracował u Bietki na swojej mocy nominalnej a jak ta praca wyglądała i wygląda w obu przypadkach można doczytać. I przestań znowu grzać "silniki" bo znowu będzie że karoka to ten zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 29.02.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 ...Zmienił się tylko kocioł. Tak. Na większy. Nie będę pytał Ciebie, o ile większy, bo wiem, że tego nie wiesz. No bo i skąd? Nikt tego nigdy nie pomierzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 29.02.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A dlaczego zapomniałeś wylinkować co Ty w tej sprawie pisałeś zaczynając od Twoich zapewnień na Twoim blogu i na forum Info-ogrzewanie ? Bo odezwałem się dopiero dwa miesiące później. Kiedy już ustaliliście potrzebną moc kotła dla obiektu bietki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 29.02.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ja nie muszę czytać co pisze jakiś emeryt na jakimś forum, miarą dla mnie jest to co pisze na tabliczce znamionowej kotła a pisze tam moc 26kW. Rozumiesz ? To samo widzi każdy sprzedawca czy instalator. Ani jeden ani drugi kocioł nie pracował u Bietki na swojej mocy nominalnej a jak ta praca wyglądała i wygląda w obu przypadkach można doczytać. I przestań znowu grzać "silniki" bo znowu będzie że karoka to ten zły. Pewnie, że nie musisz czytać tego, co ja piszę. Czytałeś jednak i odpisywałeś mi i sprzeczałeś się ze mną, choć dobrze mnie znasz i wiesz, że jak piszę, to wiem. A było to prawie rok przed tą nieszczęsną sprzedażą. A jednak OEPM pracował u bietki przy znacznie niższych temperaturach otoczenia, niż RBR i ruszał w znacznie gorszych warunkach, ze stanu absolutnego wychłodzenie całej instalacji. RBR już miał warunki bardziej komfortowe a i temperatury otoczenia znacząco wyższe. Takie są fakty. Obserwowałem je na własne oczy. Ty też. Teraz to se można pisać, co tylko wyleci spod dużego palca i tłumaczyć się, jak komu wygodnie. Nie zmienia to jednak faktu, że sprzedałeś kocioł OEPM za mały w stosunku do potrzeb. Ty go sprzedałeś. A OEPM osiąga moc 25kW, na co są dokumenty. Osiągnął ją przy nastawieniu nadmuchu na 54%. Niestety. Dla Ciebie niestety. A z jaką mocą pracował u bietki, tego nikt nie zmierzył. Niestety. Też niestety. Nie jesteś zły Nic do Ciebie nie mam. Przypominam jednak jeszcze raz, także Tobie, że to nie ja sprzedałem tę OEPM-kę, tylko Ty. Bo jak widzę, usilnie próbujesz o tym zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 29.02.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) to ja napiszę ---ja z bojszów widzę co zostało zmienione a więc tak.... taka metoda jest stosowana od lat u mnie u kol Werb w puźniejszym czasie pompa co na fol piec- zbiornik cwu i odpowiednio wysterowany zawór na wyjście - na grzejniki z zbiornika cwu i wymiennika pieca robi się pieruńsko duży bufor i praca jest stabilniejsza iii nie potrzeba d..nego pieca oczywiście ciągła praca w automacie.... jak Bietka w sobotę zrobi remament ciała pod prysznicem to nawet nie uznać na wykresie cwu- prawda Edytowane 29 Lutego 2016 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Tak. Na większy. Nie będę pytał Ciebie, o ile większy, bo wiem, że tego nie wiesz. No bo i skąd? Nikt tego nigdy nie pomierzył. No właśnie że na mniejszy RBR-Ekouniwersal 23kW, nie pal głupa że nie wiesz, sam go przecież badałeś jak przyznawałeś nawet sam na forach. Matematyka Zawijana 23 to więcej jak 26, jakich mamy uczonych taki mamy kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Bo odezwałem się dopiero dwa miesiące później. Kiedy już ustaliliście potrzebną moc kotła dla obiektu bietki. No było to wcześniej na Twoim blogu ale pewnie już znikło ? Gdzie to Ty zachwalałeś jej swoje dzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Pewnie, że nie musisz czytać tego, co ja piszę. Czytałeś jednak i odpisywałeś mi i sprzeczałeś się ze mną, choć dobrze mnie znasz i wiesz, że jak piszę, to wiem. A było to prawie rok przed tą nieszczęsną sprzedażą. A jednak OEPM pracował u bietki przy znacznie niższych temperaturach otoczenia, niż RBR i ruszał w znacznie gorszych warunkach, ze stanu absolutnego wychłodzenie całej instalacji. RBR już miał warunki bardziej komfortowe a i temperatury otoczenia znacząco wyższe. Takie są fakty. Obserwowałem je na własne oczy. Ty też. Teraz to se można pisać, co tylko wyleci spod dużego palca i tłumaczyć się, jak komu wygodnie. Nie zmienia to jednak faktu, że sprzedałeś kocioł OEPM za mały w stosunku do potrzeb. Ty go sprzedałeś. A OEPM osiąga moc 25kW, na co są dokumenty. Osiągnął ją przy nastawieniu nadmuchu na 54%. Niestety. Dla Ciebie niestety. A z jaką mocą pracował u bietki, tego nikt nie zmierzył. Niestety. Też niestety. Nie jesteś zły Nic do Ciebie nie mam. Przypominam jednak jeszcze raz, także Tobie, że to nie ja sprzedałem tę OEPM-kę, tylko Ty. Bo jak widzę, usilnie próbujesz o tym zapomnieć. Ja się nigdy w porównaniu do Ciebie nie wypieram co napisałem czy co zrobiłem, nie kasuję swoich wypowiedzi bo nie mam czego się wstydzić, dlaczego Ty manipulujesz wypowiedziami i usuwasz posty ? czego się wstydzisz ? Skoro nie mierzyłeś to skąd wiesz kiedy osiągnął moc nominalną ? Ani jeden ani drugi nie pracował tam tam na mocy nominalnej. Nie chcę tu wstawiać wypowiedzi Bietki żeby znowu nie było ale znaleźć można bez problemu bo to ona sama opisała jak i przy jakich temperaturach pracowały oba kotły. Jeśli napisano że kocioł ma moc 26kW to każdy oczekuje że w razie potrzeby kocioł będzie pracował i spalał paliwo poprawnie na tej mocy a nie że ktoś ma siedzieć przed nim cała dobę i grzebać haczykiem w palniku i co 4 godziny wydzierać z niego szufladę z niedopałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 29.02.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 No było to wcześniej na Twoim blogu ale pewnie już znikło ? Gdzie to Ty zachwalałeś jej swoje dzieło. Nie było wcześniej. Było tego samego dnia. 20 listopada. i jest tam do dzisiaj. Sprawdź sobie. Nie manipuluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Nie zaglądam do Twojej "świątyni" i nie grzebię w śmieciach bo na pranie mózgu jestem za stary, ktoś wstawiał link na info z tymi Twoimi zapewnieniami także nie obrastaj w piórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 29.02.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 kol Zawijanie -już sie wkurzyłem na ciebie pisałem mam burnera dobrego ale max do 30 kg na dobę -nie wyobrażam sobie tego z emki jak on połknął 100 kg na dobepo prostu dysze zostały odsłonięte po jednej stronie i wiatr wychładzał wymiennika cóż to za palnik miał być taak na papierze był gitesa z Romanem widzieliśmy takie cacko z symetrycznymi dyszami i z 5-6 czy 7 rzędami dysz i ten nieszczęsny przeciw zwój ze dwa lata temu w ES to jest fakt wiesz co -kupa śmiechu było i wy inż daliście taki wyrób w obieg- twu użytkowników będzie przybywać z czasem jeszcze baty dostaniecie od niejednego pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 29.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ja się nigdy w porównaniu do Ciebie nie wypieram co napisałem czy co zrobiłem, nie kasuję swoich wypowiedzi bo nie mam czego się wstydzić, dlaczego Ty manipulujesz wypowiedziami i usuwasz posty ? czego się wstydzisz ? Skoro nie mierzyłeś to skąd wiesz kiedy osiągnął moc nominalną ? Ani jeden ani drugi nie pracował tam tam na mocy nominalnej. Nie chcę tu wstawiać wypowiedzi Bietki żeby znowu nie było ale znaleźć można bez problemu bo to ona sama opisała jak i przy jakich temperaturach pracowały oba kotły. Jeśli napisano że kocioł ma moc 26kW to każdy oczekuje że w razie potrzeby kocioł będzie pracował i spalał paliwo poprawnie na tej mocy a nie że ktoś ma siedzieć przed nim cała dobę i grzebać haczykiem w palniku i co 4 godziny wydzierać z niego szufladę z niedopałem. A ja jestem przekonany, że kocioł pracował z mocą bliską swojej maksymalnej, czyli bliską 26kW. A że był prowadzony nieudolnie, na dmuchawie powyżej 60% i na węglu "czarna perła" o nisko topliwym popiele (o czym wszyscy tu dobrze wiecie) - to i żużlował jak szalony. Manipulujesz, Wiesiek... jak wytrawny polityk A ja już nawet nie pamiętam, kiedy to ostatni raz wykasowałem swój wpis. Owszem, kiedyś obraziłem się i wykasowałem moje wpisy z moich wątków, bo uznałem, że nie jesteście warci tych informacji, które Wam tu za darmochę serwowałem. Z cudzych wątków nigdy nie skasowałem swojego wpisu, szanując autorów tych wątków. Wyjaśniałem to już kiedyś, więc o tym doskonale wiesz. A jednak manipulujesz, manipulancie jeden I po co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 29.02.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 kol Zawijanie -już sie wkurzyłem na ciebie pisałem mam burnera dobrego ale max do 30 kg na dobę -nie wyobrażam sobie tego z emki jak on połknął 100 kg na dobe po prostu dysze zostały odsłonięte po jednej stronie i wiatr wychładzał wymiennik a cóż to za palnik miał być taak na papierze był gites a z Romanem widzieliśmy takie cacko z symetrycznymi dyszami i z 5-6 czy 7 rzędami dysz i ten nieszczęsny przeciw zwój ze dwa lata temu w ES to jest fakt wiesz co -kupa śmiechu było i wy inż daliście taki wyrób w obieg- twu użytkowników będzie przybywać z czasem jeszcze baty dostaniecie od niejednego pa Nie widziałeś nawet jeszcze OEPM-ki a piszesz jakbyś zjadł na niej zęby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 29.02.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) a mylisz sie -w instalbudzie we pszczynie pół dnia straciłem na rozszyfrowanie palnika ii miałem taki cosik ze sobą lusterko teleskopowe i lampka na giętkim wichajtrze i okulary 2,5 - sprzedawcy emeryty z placu chcieli mi wciś na siła go -ba nawet transport gratis 9450 pytałem się czy jest popyt na nie-emeryty kiwali głową w prawo i lewo poszedłem się spytać w biurze kupię sam wymiennik-niestety nie można było aa reszta zębów już mają policzone dni Edytowane 29 Lutego 2016 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A ja jestem przekonany, że kocioł pracował z mocą bliską swojej maksymalnej, czyli bliską 26kW. A że był prowadzony nieudolnie, na dmuchawie powyżej 60% i na węglu "czarna perła" o nisko topliwym popiele (o czym wszyscy tu dobrze wiecie) - to i żużlował jak szalony. Manipulujesz, Wiesiek... jak wytrawny polityk Hmmm ? manipuluje powiadasz ? to jak nazwać to co Ty robisz ? Na podstawie czego jesteś przekonany że kocioł pracował na mocy 26kW skoro nie zmierzyłeś ? Mogę Ci przytoczyć wpis z Info-Ogrzewanie gdzie napisałeś Ty sam że nie wiesz kto ten kocioł prowadzi ale robi to perfekcyjnie, pamiętasz ? Tak wtedy ja go prowadziłem w grupowym. Czy drugi kocioł miał jakiś inny super węgiel ? Z tego co sama Bietka pisała to był ten sam węgiel, dom raczej ten sam, palacz ten sam i te same "krzywe" rury tyle że palnik w drugim kotle spalał go i spala dalej bardzo dobrze i nikt nie musi przy nim siedzieć i wajchlować haczykiem w palniku ? Ja tutaj manipuluję czy Ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 A i zakończ może tą dyskusję zanim nowa burza się rozpęta Ja nigdy nie walczyłem i nie walczę z Ogniwem bo to porządna firma ale jak Ty mi kiedyś obiecałeś że będziesz reagował na moje bajdy które ponoć pisałem tak ja teraz prostuję to co Ty próbujesz tutaj ludziom pociskać przy okazji szkalując mnie. Dobrej nocki życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 29.02.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Z cudzych wątków nigdy nie skasowałem swojego wpisu, Kiedyś zdaje się widziałem Twój wpis na wątku o "ekonomicznym spalaniu węgla kamiennego". Nie mogę go odnaleźć... -- Jest Edytowane 29 Lutego 2016 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts