Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz zapłaciłem 2,37, ale wiem, że poszedł w górę. Mam zapasu jakieś 1700l. Na zimę potrzebuję ok. 2000-2500l. Jeśli nie będę dogrzewał kominkiem. Temperarura w domu jednak tej zimy nie rozpieszczała. Miałem ustawione jakieś 18- 19 stopni.

To przyjdzie Ci przywyknąć do tej temperatury przy pompie :)

Przejrzałem fora, podzwoniłem po klimatyzatorach i ..., chyba pierwsza myśl najlepsza na dzień dzisiejszy. Więc powracam do pytania czy warto czekać, aż Ogniwo wypuści małą M-kę, czy może polecacie coś lepszego. Żaden piec nie jest wieczny, może jak rozwali się ten z podajnikiem wszystkie nowe technologie będą tańsze i lepiej dopracowane.:)

Na małą M-kę nie warto czekać są inne kotły.

Czyli jednak pchasz się w węgiel ,a niestety przy takim małym zapotrzebowaniu węglem trudno palić :) a jak wygląda ten twój kominek masz z akumulacją? Ja najpierw powalczyłbym z uszczelnieniem budynku.

Edytowane przez animuss

Kominek to zwykły wkład gdzie powietrze dmucha z kominka i kratką w jednym pokoju na górze. Jeśli chodzi o uszczelnienia muszę to rozłożyć w czasie. Jak wiadomo dom kupiłem i nie jest nowy. Mam dużo wydatków żeby doprowadzić go do stanu jaki bym chciał. Zmiana pieca to tylko jeden z wielu wydatków. Wymieniłem drzwi i muszę po kolei wymieniać okna. Strych chcę docieplić 15 cm. wełną. Podłogi nie ruszam nie ruszam. Na dole cała przestrzeń jest otwarta ( salon, kuchnia, przedpokój ). Może pomyślę, żeby oddzielić ścianką przedpokój. Mój kolega ma nowy dom i zapotrzebowanie wyszło mu tak jak u mnie ze strony ciepłowlasciwe.pl. Pali tłokowcem 25kw firmy Kotrem, a na stronie firmy wyszło mu z wyliczeń, że na jego dom powinien być piec 35 kw. Nic nie kumam z tych wyliczeń. Jedni mówią, że jak jest zapas to piec się rzadziej załącza i jest oszczędność, drudzy że wszystko idzie w komin. ja myślałem o OEPM 15 kw, bo on podobno nie ma za pasu mocy i sprawność ponad 90% na najniższej mocy. Jak wspomniałem wcześniej mam olejaka, który podobno do takiego domu też miał być super. Mały dom, automatyczna zapalarka i opłaty dwa razy większe niż w dużych domach z ekogroszkiem. Nie wspomnę o zimnie, bo wiadomo trzeba oszczędzać. Jeśli chodzi o kominek fakt dosyć ciepło, ale kotłownia w salonie i nierówna temperatura w pomieszczeniu, zimne łazienki. Edytowane przez mddwb

Kominek to zwykły wkład gdzie powietrze dmucha z kominka i kratką w jednym pokoju na górze. Jeśli chodzi o uszczelnienia muszę to rozłożyć w czasie. Jak wiadomo dom kupiłem i nie jest nowy. Mam dużo wydatków żeby doprowadzić go do stanu jaki bym chciał. Zmiana pieca to tylko jeden z wielu wydatków. Wymieniłem drzwi i muszę po kolei wymieniać okna. Strych chcę docieplić 15 cm. wełną. Podłogi nie ruszam nie ruszam. Na dole cała przestrzeń jest otwarta ( salon, kuchnia, przedpokój ). Może pomyślę, żeby oddzielić ścianką przedpokój. Mój kolega ma nowy dom i zapotrzebowanie wyszło mu tak jak u mnie ze strony ciepłowlasciwe.pl. Pali tłokowcem 25kw firmy Kotrem, a na stronie firmy wyszło mu z wyliczeń, że na jego dom powinien być piec 35 kw. Nic nie kumam z tych wyliczeń. Jedni mówią, że jak jest zapas to piec się rzadziej załącza i jest oszczędność, drudzy że wszystko idzie w komin. ja myślałem o OEPM 15 kw, bo on podobno nie ma za pasu mocy i sprawność ponad 90% na najniższej mocy. Jak wspomniałem wcześniej mam olejaka, który podobno do takiego domu też miał być super. Mały dom, automatyczna zapalarka i opłaty dwa razy większe niż w dużych domach z ekogroszkiem. Nie wspomnę o zimnie, bo wiadomo trzeba oszczędzać. Jeśli chodzi o kominek fakt dosyć ciepło, ale kotłownia w salonie i nierówna temperatura w pomieszczeniu, zimne łazienki.

Dla szkieletora potrzebna jest akumulacja, której on nie ma.Dlatego pytałem o kominek gdyby miał akumulację czyli coś w ten deseń

http://www.kominek.org.pl/typo3temp/pics/d6875f7649.jpg

to radykalnie zbiłbyś rachunki za ogrzewanie ,porządny kominek ogrzałby całą otwartą przestrzeń i klatką dostałby się do niektórych pomieszczeń ciepło a kocioł olejowy dogrzał by resztę ,Ale warunkiem jest uszczelnienie tego durszlaka.

Edytowane przez animuss

• 3 weeks później...
Widzę, że już nikt nie ma nic do powiedzenia.a ktoś słyszał o kotłach METALTERES? Dostałem bardzo konkretną ofertę choć nie tanią.
Tu sobie coś wybierz kotły są w 5 klasie.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19584-zestawienie-kotłów-z-podajnikiem-klasy-5-według-normy-pn-en-303-52012/?p=258708

http://www.kostrzewa.com.pl/files/Obrazy/klasa_5_PL.PNG

Edytowane przez animuss

• 1 month później...
  • 7 months później...
  • 4 months później...

Dzień dobry Panom

Bardzo proszę o pomoc w doborze mocy kotła, zdecydowałam się na zakup OEPM i każdy mówi co innego . Wynik z http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2k3c

Budynek z lat 70, typowa kostka z cegły, ocieplona styropianem 10 cm2, okna wymienione jakieś 10 lat temu, dach w połowie ocieplony, strop nad piwnicą nieocieplony. Do ogrzania mam około 140 m2 Piętro, poddasze i klatka schodowa. CWU dla 4 osób, częściej prysznic, czasem wanna. Dodatkowe pytanie jaki wymiennik dobrać do moich potrzeb no i kotła OEPM?

Z góry dziękuję za pomoc.

Dzień dobry Panom

Bardzo proszę o pomoc w doborze mocy kotła, zdecydowałam się na zakup OEPM i każdy mówi co innego . Wynik z http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2k3c

Budynek z lat 70, typowa kostka z cegły, ocieplona styropianem 10 cm2, okna wymienione jakieś 10 lat temu, dach w połowie ocieplony, strop nad piwnicą nieocieplony. Do ogrzania mam około 140 m2 Piętro, poddasze i klatka schodowa. CWU dla 4 osób, częściej prysznic, czasem wanna. Dodatkowe pytanie jaki wymiennik dobrać do moich potrzeb no i kotła OEPM?

Z góry dziękuję za pomoc.

OEPM 14kW. Bojler mam 140l ale na jesień wymieniam na stojący 200l . 5 osób głównie wanna.