mddwb 29.05.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Teraz zapłaciłem 2,37, ale wiem, że poszedł w górę. Mam zapasu jakieś 1700l. Na zimę potrzebuję ok. 2000-2500l. Jeśli nie będę dogrzewał kominkiem. Temperarura w domu jednak tej zimy nie rozpieszczała. Miałem ustawione jakieś 18- 19 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.05.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Teraz zapłaciłem 2,37, ale wiem, że poszedł w górę. Mam zapasu jakieś 1700l. Na zimę potrzebuję ok. 2000-2500l. Jeśli nie będę dogrzewał kominkiem. Temperarura w domu jednak tej zimy nie rozpieszczała. Miałem ustawione jakieś 18- 19 stopni. To przyjdzie Ci przywyknąć do tej temperatury przy pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.05.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 To przyjdzie Ci przywyknąć do tej temperatury przy pompie możesz wyjaśnić dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mddwb 31.05.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Przejrzałem fora, podzwoniłem po klimatyzatorach i ..., chyba pierwsza myśl najlepsza na dzień dzisiejszy. Więc powracam do pytania czy warto czekać, aż Ogniwo wypuści małą M-kę, czy może polecacie coś lepszego. Żaden piec nie jest wieczny, może jak rozwali się ten z podajnikiem wszystkie nowe technologie będą tańsze i lepiej dopracowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.05.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Na małą M-kę nie warto czekać są inne kotły. Czyli jednak pchasz się w węgiel ,a niestety przy takim małym zapotrzebowaniu węglem trudno palić a jak wygląda ten twój kominek masz z akumulacją? Ja najpierw powalczyłbym z uszczelnieniem budynku. Edytowane 31 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mddwb 31.05.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Kominek to zwykły wkład gdzie powietrze dmucha z kominka i kratką w jednym pokoju na górze. Jeśli chodzi o uszczelnienia muszę to rozłożyć w czasie. Jak wiadomo dom kupiłem i nie jest nowy. Mam dużo wydatków żeby doprowadzić go do stanu jaki bym chciał. Zmiana pieca to tylko jeden z wielu wydatków. Wymieniłem drzwi i muszę po kolei wymieniać okna. Strych chcę docieplić 15 cm. wełną. Podłogi nie ruszam nie ruszam. Na dole cała przestrzeń jest otwarta ( salon, kuchnia, przedpokój ). Może pomyślę, żeby oddzielić ścianką przedpokój. Mój kolega ma nowy dom i zapotrzebowanie wyszło mu tak jak u mnie ze strony ciepłowlasciwe.pl. Pali tłokowcem 25kw firmy Kotrem, a na stronie firmy wyszło mu z wyliczeń, że na jego dom powinien być piec 35 kw. Nic nie kumam z tych wyliczeń. Jedni mówią, że jak jest zapas to piec się rzadziej załącza i jest oszczędność, drudzy że wszystko idzie w komin. ja myślałem o OEPM 15 kw, bo on podobno nie ma za pasu mocy i sprawność ponad 90% na najniższej mocy. Jak wspomniałem wcześniej mam olejaka, który podobno do takiego domu też miał być super. Mały dom, automatyczna zapalarka i opłaty dwa razy większe niż w dużych domach z ekogroszkiem. Nie wspomnę o zimnie, bo wiadomo trzeba oszczędzać. Jeśli chodzi o kominek fakt dosyć ciepło, ale kotłownia w salonie i nierówna temperatura w pomieszczeniu, zimne łazienki. Edytowane 31 Maja 2016 przez mddwb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.05.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Kominek to zwykły wkład gdzie powietrze dmucha z kominka i kratką w jednym pokoju na górze. Jeśli chodzi o uszczelnienia muszę to rozłożyć w czasie. Jak wiadomo dom kupiłem i nie jest nowy. Mam dużo wydatków żeby doprowadzić go do stanu jaki bym chciał. Zmiana pieca to tylko jeden z wielu wydatków. Wymieniłem drzwi i muszę po kolei wymieniać okna. Strych chcę docieplić 15 cm. wełną. Podłogi nie ruszam nie ruszam. Na dole cała przestrzeń jest otwarta ( salon, kuchnia, przedpokój ). Może pomyślę, żeby oddzielić ścianką przedpokój. Mój kolega ma nowy dom i zapotrzebowanie wyszło mu tak jak u mnie ze strony ciepłowlasciwe.pl. Pali tłokowcem 25kw firmy Kotrem, a na stronie firmy wyszło mu z wyliczeń, że na jego dom powinien być piec 35 kw. Nic nie kumam z tych wyliczeń. Jedni mówią, że jak jest zapas to piec się rzadziej załącza i jest oszczędność, drudzy że wszystko idzie w komin. ja myślałem o OEPM 15 kw, bo on podobno nie ma za pasu mocy i sprawność ponad 90% na najniższej mocy. Jak wspomniałem wcześniej mam olejaka, który podobno do takiego domu też miał być super. Mały dom, automatyczna zapalarka i opłaty dwa razy większe niż w dużych domach z ekogroszkiem. Nie wspomnę o zimnie, bo wiadomo trzeba oszczędzać. Jeśli chodzi o kominek fakt dosyć ciepło, ale kotłownia w salonie i nierówna temperatura w pomieszczeniu, zimne łazienki. Dla szkieletora potrzebna jest akumulacja, której on nie ma.Dlatego pytałem o kominek gdyby miał akumulację czyli coś w ten deseń http://www.kominek.org.pl/typo3temp/pics/d6875f7649.jpg to radykalnie zbiłbyś rachunki za ogrzewanie ,porządny kominek ogrzałby całą otwartą przestrzeń i klatką dostałby się do niektórych pomieszczeń ciepło a kocioł olejowy dogrzał by resztę ,Ale warunkiem jest uszczelnienie tego durszlaka. Edytowane 31 Maja 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mddwb 31.05.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Skoro nie ma muszę sobie inaczej radzić z tym druszlakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mddwb 21.06.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Widzę, że już nikt nie ma nic do powiedzenia. Dzwoniłem do Ogniwa i powiedzieli, że OEPM 14 będzie w sprzedaży w ok. września 2016, a ktoś słyszał o kotłach METALTERES? Dostałem bardzo konkretną ofertę choć nie tanią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.06.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Widzę, że już nikt nie ma nic do powiedzenia.a ktoś słyszał o kotłach METALTERES? Dostałem bardzo konkretną ofertę choć nie tanią.Tu sobie coś wybierz kotły są w 5 klasie. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19584-zestawienie-kotłów-z-podajnikiem-klasy-5-według-normy-pn-en-303-52012/?p=258708 http://www.kostrzewa.com.pl/files/Obrazy/klasa_5_PL.PNG Edytowane 22 Czerwca 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.06.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Polecam poczytać i wybrać tu: http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/?producent=&ocena=&kolejnosc=a_z&uklad_zamkniety=on Edytowane 22 Czerwca 2016 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 27.07.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Czy ktoś już coś wie na temat nowej M-ki 14.Jakiś schemat, palnik, sterownik?Jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Z tego co mi wiadomo po niedzieli ma wejść na rynek, co do reszty to tylko plotki a plotek publicznie nie powinno się powtarzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 06.03.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam mam pytanie jakiej ghrubości jest blacha z której wykonany jest oepm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota84 14.07.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Dzień dobry Panom Bardzo proszę o pomoc w doborze mocy kotła, zdecydowałam się na zakup OEPM i każdy mówi co innego . Wynik z http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2k3c Budynek z lat 70, typowa kostka z cegły, ocieplona styropianem 10 cm2, okna wymienione jakieś 10 lat temu, dach w połowie ocieplony, strop nad piwnicą nieocieplony. Do ogrzania mam około 140 m2 Piętro, poddasze i klatka schodowa. CWU dla 4 osób, częściej prysznic, czasem wanna. Dodatkowe pytanie jaki wymiennik dobrać do moich potrzeb no i kotła OEPM? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaana1719515342 14.07.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Ja mam Ogniwo eko plus m 14KW jeszcze nie zainstalowany. Na największe mrozy kup wysokokaloryczny eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Dzień dobry Panom Bardzo proszę o pomoc w doborze mocy kotła, zdecydowałam się na zakup OEPM i każdy mówi co innego . Wynik z http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2k3c Budynek z lat 70, typowa kostka z cegły, ocieplona styropianem 10 cm2, okna wymienione jakieś 10 lat temu, dach w połowie ocieplony, strop nad piwnicą nieocieplony. Do ogrzania mam około 140 m2 Piętro, poddasze i klatka schodowa. CWU dla 4 osób, częściej prysznic, czasem wanna. Dodatkowe pytanie jaki wymiennik dobrać do moich potrzeb no i kotła OEPM? Z góry dziękuję za pomoc. OEPM 14kW. Bojler mam 140l ale na jesień wymieniam na stojący 200l . 5 osób głównie wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts