Tommyle 01.05.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png 1- Załóżmy, że minimalna moc to te 7 kW - tyle ma zapotrzebowania mój dom w największe mrozy, a ma 185 m2 po podłogach, wtedy też na grzejniki dawałem 60*C - czy widzisz możliwość, że wtedy spaliny mają 71 *C ? 2- Ostatnio mam zapotrzebowanie średniodobowe na poziomie 2,5 kW i kocioł potrafię ustawić na pracę bez odstawiania [spaliny mają wtedy około 80-90*C - jak ten kolos 25 kW z palnikiem z wielką japą by u mnie teraz pracował ? 1 - czyli przy częstym czyszczeniu byłoby jeszcze mniej ? 2 - to znaczy paliłoby się na 1/2 czy 1/3 palnika a nadmiar powietrza ogrzewałby przez komin okolicę jak w Brucerach czy też by wchodził często w podtrzymanie ? Muszę wymienić w tym roku kocioł. Pytanie do Zawijana. Czekać na ten nowy kocioł, czy kupić plusa 10 kW. Moje zapotrzebowanie na ciepło w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.05.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Muszę wymienić w tym roku kocioł. Pytanie do Zawijana. Czekać na ten nowy kocioł, czy kupić plusa 10 kW. Moje zapotrzebowanie na ciepło w stopce. Ja wybierałbym OEPlusM. Będzie sprzedawany na kraj od czerwca/lipca b.r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 01.05.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Ja wybierałbym OEPlusM. Będzie sprzedawany na kraj od czerwca/lipca b.r. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Tyle mogę poczekać. Myślałem, że będę musiał czekać do jesieni. To bardzo dobra wiadomość dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.05.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Czy nowy OEPlusM będzie mógł pracować w systemie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 11.05.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Czy nowy OEPlusM będzie mógł pracować w systemie zamkniętym? Będzie mógł. Oczywiście, po spełnieniu wszystkich wymogów z tym związanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 11.05.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Będzie mógł. Oczywiście, po spełnieniu wszystkich wymogów z tym związanych. Oczywiście jest to oczywiste W obecnym stanie prawnym każdy kocioł na paliwo stałe, o mocy do 300kW, może pracowac w układzie zamkniętym, ale miło by było, jakby także taka informacja pojawiała się ze strony producenta kotła, żeby nie pojawiały się żadne niedomówienia. Czekam wiec cierpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 11.05.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Oczywiście jest to oczywiste W obecnym stanie prawnym każdy kocioł na paliwo stałe, o mocy do 300kW, może pracowac w układzie zamkniętym, ale miło by było, jakby także taka informacja pojawiała się ze strony producenta kotła, żeby nie pojawiały się żadne niedomówienia. Czekam wiec cierpliwie. Ja nie jestem i od 1 czerwca także nie będę przedstawicielem Firmy OGNIWO z Biecza. Jeśli takiej informacji nie będzie w DTR-ce kotła, proponuję zwrócić się pisemnie do firmy OGNIWO. Jestem pewien, że odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 11.05.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Jeśli takiej informacji nie będzie w DTR-ce kotła, proponuję zwrócić się pisemnie do firmy OGNIWO. Jestem pewien, że odpowiedzą. Na razie czekam na wejście kotła na rynek. Zobaczymy jaka będzie cena, dołączona dokumentacja (DTR), świadectwa i certyfikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 11.05.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Z ciekawości Zawijanie, udało Wam uzyskać w M-ce V klasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.05.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Klasa 5 byłaby zapewne z filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.05.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Klasa 5 byłaby zapewne z filtrem. Sas badając w laboratorium notyfikowanym filtra nie potrzebował a można powiedzieć,że jego budowa jest zbliżona do OE+, czyli jeden płaski kanał nad paleniskiem i dwa pionowe. W pierwszym pionowym poprzecznie ułożone zawinięte ku górze zawirowacze. Palnik fajkowy. Węgiel i palnik mają ogromne znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 25.05.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 OGNIWO EKO PlusM spełnia wymogi energetyczno-emisyjne klasy 5 według PN EN 303-5:2012 (bez elektrofiltra).Więcej informacji na blogu zawijana... już lada moment, w tym wszystkie wyniki badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 25.05.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 OGNIWO EKO PlusM spełnia wymogi energetyczno-emisyjne klasy 5 według PN EN 303-5:2012 (bez elektrofiltra). http://static.pokazywarka.pl/i/5800288/748417/szampana.jpg?1432546616 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.05.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 OGNIWO EKO PlusM spełnia wymogi energetyczno-emisyjne klasy 5 według PN EN 303-5:2012 (bez elektrofiltra). Jeżeli możesz Zawijanie proszę o odpowiedź. 1. Czy jest to jednoznaczne z posiadaniem certyfikatu, czy jedynie z osiągnięciem wymogów dla klasy 5? 2. Czy kocił będzie certyfikowany w Polsce, czy dołączane będą do niego badania przeprowadzone w Czechach? I w związku z pierwszym pytaniem, wejdzie na polski rynek z 4 czy 5? 3. Chętnie dowiedział bym się o poziomie ceny (w odniesieniu do tego jaka jest oferowana w Czechach). Nie liczę na konkrety, ale może ktoś, coś chlapnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.05.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Jeżeli możesz Zawijanie proszę o odpowiedź. 1. Czy jest to jednoznaczne z posiadaniem certyfikatu, czy jedynie z osiągnięciem wymogów dla klasy 5? 2. Czy kocił będzie certyfikowany w Polsce, czy dołączane będą do niego badania przeprowadzone w Czechach? I w związku z pierwszym pytaniem, wejdzie na polski rynek z 4 czy 5? 3. Chętnie dowiedział bym się o poziomie ceny (w odniesieniu do tego jaka jest oferowana w Czechach). Nie liczę na konkrety, ale może ktoś, coś chlapnie Sprzedaż w Polsce ruszy najprawdopodobniej w czerwcu. Wszystko będzie wtedy wiadomo. Na stronie www OGNIWA i na blogu zawijana znajdziecie komplet potrzebnych informacji. Bez spamu i bez chłamu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.05.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 3. Chętnie dowiedział bym się o poziomie ceny (w odniesieniu do tego jaka jest oferowana w Czechach). Nie liczę na konkrety, ale może ktoś, coś chlapnie Na czeskiej stronie internetowej widziałem cenę 6000tyś koron. Z tego co ćwierkają jaskółki cena katalogowa na kraj ma być w okolicy 10500pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 26.05.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Jeśli taka będzie, to cena nie powala.60000 koron to kwota możliwego dofinasowania (taki informacje znalazłem u czeskich dystrubytorów handlujących najbliżej mnie), a cena była coś w okolicach 62-65tyś Kč Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.05.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Ceny katalogowe? Mój piec katalogowo kosztował ok. 8tyś a ja go kupiłem za 6,5tyś.Cena może być wyższa jak to bywa z nowościami. Za ponad 10tyś to jedynie z wysokimi dotacjami eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.05.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 ...Z tego co ćwierkają jaskółki cena katalogowa na kraj ma być w okolicy 10500pln. Nie gadaj, jak nie wiesz. Twoje jaskółki często ćwierkają fałszywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.05.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Nie gadaj, jak nie wiesz. Twoje jaskółki często ćwierkają fałszywie. Ta "jaskółka" z Twojego gniazda przyleciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts