Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał SUSPENSER http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

1- Załóżmy, że minimalna moc to te 7 kW - tyle ma zapotrzebowania mój dom w największe mrozy, a ma 185 m2 po podłogach, wtedy też na grzejniki dawałem 60*C - czy widzisz możliwość, że wtedy spaliny mają 71 *C ?

2- Ostatnio mam zapotrzebowanie średniodobowe na poziomie 2,5 kW i kocioł potrafię ustawić na pracę bez odstawiania [spaliny mają wtedy około 80-90*C - jak ten kolos 25 kW z palnikiem z wielką japą by u mnie teraz pracował ?

1 - czyli przy częstym czyszczeniu byłoby jeszcze mniej ?

2 - to znaczy paliłoby się na 1/2 czy 1/3 palnika a nadmiar powietrza ogrzewałby przez komin okolicę jak w Brucerach czy też by wchodził często w podtrzymanie ?

Muszę wymienić w tym roku kocioł.

Pytanie do Zawijana. Czekać na ten nowy kocioł, czy kupić plusa 10 kW.

Moje zapotrzebowanie na ciepło w stopce.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę wymienić w tym roku kocioł.

Pytanie do Zawijana. Czekać na ten nowy kocioł, czy kupić plusa 10 kW.

Moje zapotrzebowanie na ciepło w stopce.

Ja wybierałbym OEPlusM.

Będzie sprzedawany na kraj od czerwca/lipca b.r.

Ja wybierałbym OEPlusM.

Będzie sprzedawany na kraj od czerwca/lipca b.r.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Tyle mogę poczekać.

Myślałem, że będę musiał czekać do jesieni.

To bardzo dobra wiadomość dla mnie :rolleyes:

• 2 weeks później...
Będzie mógł.

Oczywiście, po spełnieniu wszystkich wymogów z tym związanych.

Oczywiście jest to oczywiste :)

W obecnym stanie prawnym każdy kocioł na paliwo stałe, o mocy do 300kW, może pracowac w układzie zamkniętym, ale miło by było, jakby także taka informacja pojawiała się ze strony producenta kotła, żeby nie pojawiały się żadne niedomówienia. Czekam wiec cierpliwie.

Oczywiście jest to oczywiste :)

W obecnym stanie prawnym każdy kocioł na paliwo stałe, o mocy do 300kW, może pracowac w układzie zamkniętym, ale miło by było, jakby także taka informacja pojawiała się ze strony producenta kotła, żeby nie pojawiały się żadne niedomówienia. Czekam wiec cierpliwie.

Ja nie jestem i od 1 czerwca także nie będę przedstawicielem Firmy OGNIWO z Biecza.

Jeśli takiej informacji nie będzie w DTR-ce kotła, proponuję zwrócić się pisemnie do firmy OGNIWO. Jestem pewien, że odpowiedzą.

Jeśli takiej informacji nie będzie w DTR-ce kotła, proponuję zwrócić się pisemnie do firmy OGNIWO. Jestem pewien, że odpowiedzą.

Na razie czekam na wejście kotła na rynek. Zobaczymy jaka będzie cena, dołączona dokumentacja (DTR), świadectwa i certyfikaty.

• 2 weeks później...
Klasa 5 byłaby zapewne z filtrem.

Sas badając w laboratorium notyfikowanym filtra nie potrzebował a można powiedzieć,że jego budowa jest zbliżona do OE+, czyli jeden płaski kanał nad paleniskiem i dwa pionowe. W pierwszym pionowym poprzecznie ułożone zawinięte ku górze zawirowacze. Palnik fajkowy.

Węgiel i palnik mają ogromne znaczenie

OGNIWO EKO PlusM spełnia wymogi energetyczno-emisyjne klasy 5 według PN EN 303-5:2012 (bez elektrofiltra).

Więcej informacji na blogu zawijana... już lada moment, w tym wszystkie wyniki badań.

OGNIWO EKO PlusM spełnia wymogi energetyczno-emisyjne klasy 5 według PN EN 303-5:2012 (bez elektrofiltra).

http://static.pokazywarka.pl/i/5800288/748417/szampana.jpg?1432546616

Jeżeli możesz Zawijanie proszę o odpowiedź.

1. Czy jest to jednoznaczne z posiadaniem certyfikatu, czy jedynie z osiągnięciem wymogów dla klasy 5?

2. Czy kocił będzie certyfikowany w Polsce, czy dołączane będą do niego badania przeprowadzone w Czechach? I w związku z pierwszym pytaniem, wejdzie na polski rynek z 4 czy 5?

3. Chętnie dowiedział bym się o poziomie ceny (w odniesieniu do tego jaka jest oferowana w Czechach). Nie liczę na konkrety, ale może ktoś, coś chlapnie :)

Jeżeli możesz Zawijanie proszę o odpowiedź.

1. Czy jest to jednoznaczne z posiadaniem certyfikatu, czy jedynie z osiągnięciem wymogów dla klasy 5?

2. Czy kocił będzie certyfikowany w Polsce, czy dołączane będą do niego badania przeprowadzone w Czechach? I w związku z pierwszym pytaniem, wejdzie na polski rynek z 4 czy 5?

3. Chętnie dowiedział bym się o poziomie ceny (w odniesieniu do tego jaka jest oferowana w Czechach). Nie liczę na konkrety, ale może ktoś, coś chlapnie :)

Sprzedaż w Polsce ruszy najprawdopodobniej w czerwcu. Wszystko będzie wtedy wiadomo.

Na stronie www OGNIWA i na blogu zawijana znajdziecie komplet potrzebnych informacji.

Bez spamu i bez chłamu.

Na czeskiej stronie internetowej widziałem cenę 6000tyś koron.

Z tego co ćwierkają jaskółki :) cena katalogowa na kraj ma być w okolicy 10500pln.

Jeśli taka będzie, to cena nie powala.

60000 koron to kwota możliwego dofinasowania (taki informacje znalazłem u czeskich dystrubytorów handlujących najbliżej mnie), a cena była coś w okolicach 62-65tyś Kč

Ceny katalogowe? Mój piec katalogowo kosztował ok. 8tyś a ja go kupiłem za 6,5tyś.

Cena może być wyższa jak to bywa z nowościami.

Za ponad 10tyś to jedynie z wysokimi dotacjami eko.

...Z tego co ćwierkają jaskółki :) cena katalogowa na kraj ma być w okolicy 10500pln.

Nie gadaj, jak nie wiesz.

Twoje jaskółki często ćwierkają fałszywie.