Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja np. jeszcze nie wiem, ile będzie kosztować.

Jeśli Twoje wszystkie informacje są tak samo prawdziwe, jak te o certyfikatach na RBR - to są warte niewiele.

Wątpię żebyś nie wiedział to po pierwsze.

Po drugie z czystej przyzwoitości nie odpowiem Ci choć dobrze wiesz skąd i od kogo pochodzi ta informacja.

Bardzo fajny człowiek z którym myślę szczerze sobie porozmawialiśmy, kto, co i dlaczego.

Nie dawno mi napisałeś, że jestem za mały, pamiętasz ?

Wątpię żebyś nie wiedział to po pierwsze.

Po drugie z czystej przyzwoitości nie odpowiem Ci choć dobrze wiesz skąd i od kogo pochodzi ta informacja.

Bardzo fajny człowiek z którym myślę szczerze sobie porozmawialiśmy, kto, co i dlaczego.

Nie dawno mi napisałeś, że jestem za mały, pamiętasz ?

"mały"... "duży"... to pojęcia bez wymiaru....

zależy co do czego przyrównać :)

• 2 weeks później...

Chciałem zauważyć że dzięki tym cięgnom w mechaniczny sposób mogą być częściowo oskrobane kanały [ A ] ale co z komorą [ B ] ,która też jest otoczona wodą .

http://i.imgur.com/ufA27eh.png

Niepokoi mnie również wąskie gardło nad popielnikiem [ C ] zasypywanie szufladki popiołem z każdym dniem zmniejsza prawidłowy przepływ spalin ,do tego dwa elementy szamotowe działają jak kierownice popiół- szlaka biedzie sypać się tylko do tyłu i do przodu .

Chciałem zauważyć że dzięki tym cięgnom w mechaniczny sposób mogą być częściowo oskrobane kanały [ A ] ale co z komorą [ B ] ,która też jest otoczona wodą .

Niepokoi mnie również wąskie gardło nad popielnikiem [ C ] zasypywanie szufladki popiołem z każdym dniem zmniejsza prawidłowy przepływ spalin ,do tego dwa elementy szamotowe działają jak kierownice popiół- szlaka biedzie sypać się tylko do tyłu i do przodu .

Komora B pokryje się warstewką pyłu, która po osiągnięciu grubości kilku milimetrów odpada pod własnym ciężarem.

Popielnik bez problemu mieści popiół ze spalenia jednego zasobnika paliwa, także paliwa nie najlepszej jakości (z większą zawartością popiołu).

Rozwinę o co pytał kolega:

Taka padła odpowiedź....

Popielnik bez problemu mieści popiół ze spalenia jednego zasobnika paliwa, także paliwa nie najlepszej jakości (z większą zawartością popiołu).

A Animusowi chodziło to, że przy kotle opartym o dolniaka, co na to powie konstruktor, czy Pan jako osoba propagująca ten kocioł, gdy użytkownik dłuższy okres czasu nie czyszcząc kotła i nie wybierając popiołu zasypie drogę wylotu spalin z komory spalania. Tutaj w/g szkicu wylot spalin z komory spalania jest poniżej linii retorty.

Zatem odpowiedź powinna być w stylu:

Przewidzieliśmy to i na górze kotła, w miejscu, gdzie wsadzane są płyty ceramiczne przez klapę kanałów pionowych wyczystnych zastosowaliśmy nie do końca szczelną klapę na zawiasie i liczymy na to,że jak będzie trzeba, to uchyli się na tyle,że spaliny z komory spalania wyrzuci, bo jak nie wyrzuci i ktoś się w domu zaczadzi, to się wówczas będziemy martwić....

Twierdzę, że kotła OEPM można prawdopodobnie nie czyścić przez cały sezon. Piszę prawdopodobnie, bo nie eksploatowaliśmy go jeszcze przez cały sezon.

Nie piszę natomiast nigdzie, że przez cały sezon nie trzeba opróżniać popielnika.

Czytajcie, proszę, to co pisze, a nie to co chcecie przeczytać.

Rozwinę o co pytał kolega:

Taka padła odpowiedź....

A Animusowi chodziło to, że przy kotle opartym o dolniaka, co na to powie konstruktor, czy Pan jako osoba propagująca ten kocioł, gdy użytkownik dłuższy okres czasu nie czyszcząc kotła i nie wybierając popiołu zasypie drogę wylotu spalin z komory spalania. Tutaj w/g szkicu wylot spalin z komory spalania jest poniżej linii retorty.

Zatem odpowiedź powinna być w stylu:

Przewidzieliśmy to i na górze kotła, w miejscu, gdzie wsadzane są płyty ceramiczne przez klapę kanałów pionowych wyczystnych zastosowaliśmy nie do końca szczelną klapę na zawiasie i liczymy na to,że jak będzie trzeba, to uchyli się na tyle,że spaliny z komory spalania wyrzuci, bo jak nie wyrzuci i ktoś się w domu zaczadzi, to się wówczas będziemy martwić....

Tyle,że to użytkownik kotła powinien sobie wypraktykować co ile max powinien opróżniać szufladę.To moje zdanie :)

Skoro szuflada jest na tyle pojemna,że pomieści popioł z jednego zasypu to nie jest to problemem aby ją podczas zasypu opróżnić.

Uważam,że z czegoś trzeba być zadowolonym , albo się pewnych rzeczy nauczymy albo grzejmy prądem :)

Twierdzę, że kotła OEPM można prawdopodobnie nie czyścić przez cały sezon. Piszę prawdopodobnie, bo nie eksploatowaliśmy go jeszcze przez cały sezon.

Nie piszę natomiast nigdzie, że przez cały sezon nie trzeba opróżniać popielnika.

Czytajcie, proszę, to co pisze, a nie to co chcecie przeczytać.

Ja nie krytykuję kotła na pewno jest to doskonalsza wersja starszego Ogniwa ,moim zdaniem tego typu kotły M-ka czy innego producenta R-ka powinny mieć przynajmniej odcinający czujnik poziomu popiołu albo automatyczny popielnik , po zapełnieniu powinien się wyłączyć kocioł i bez opróżnienia nie dało by się włączyć ponownie .Dałoby się też dodać krótką gródź sięgającą powyżej kopca ,która by nie pozwoliła zasypać kanału. Kotły trafiają pod dachy rodzin o różnym poziomie inteligencji technicznej ,zdarza się że obsługują je wyłącznie kobiety.Czasami ktoś kupuje dom na rynku wtórnym z kotłem i próbuje go uruchomić nie mając żadnej instrukcji ,

Edytowane przez animuss

Tak mi przyszedł do głowy pomysł automatycznego czyszczenia tego kotła.

Tyle,że obudowa od góry musiała by być wyższa o jakieś 15-20 cm.

Minimalizm w zużyciu materiałów... podział kosztów.. dyscyplina w utrzymaniu wskaźników kosztów... Spółdzielnia.. rozumiesz? :)

Edytowane przez Alessandro

,,,, Zatem odpowiedź powinna być w stylu:

Jarecki79, Ty to sam własnoręcznie odpowiadasz na posty .