Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

Animuss

Widzisz czerwoną kreskę? to jest daszek, która chroni przed całkowitym zasypaniem .. :)

http://static.pokazywarka.pl/i/5906246/468918/daszek.jpg?1433840269

Wszystko co jest poniżej kopca da się zasypać .

Przykładowo w kotle na D lub S....... w klasie 5 na ekogroszek tego problemu niema prędzej zdusi się płomień .

http://i.imgur.com/jAETVFr.png

Edytowane przez animuss

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Animuss jak płomień zostanie "zduszony", to co się stanie ?.
Powinieneś wiedzieć. ;)

Temperatura nie rośnie , :lol2:

więc jak przez [ x ] godzin w trybie pracy temp. nie wzrośnie o [ y ] *C sterownik wyłącza kocioł włączy alarm.

Zimność w domu /mieszkaniu spowoduje zaciekawienie kotłem/kotłownią tubylca.:D

Edytowane przez animuss

a co bedzie jak do komina wpadnie kawka

a co bedzie jak wybory wygra

a co bedzie jak

a co bedzie

a co

kazdy producent w instrukcji umieszcza informacje ze urzadzenie moze obslugiwac osoba znajaca to i owo, ze nalezy czyscic i tak dalej.

a co bedzie jak dziecko wsadzi drut do kontaktu i go prad porazi za dziecko i za zabezpieczenie odpowiadaja rodzice nie tauron czy inny sprzedawca prondu

a co bedzie jak do komina wpadnie kawka

a co bedzie jak wybory wygra

a co bedzie jak

a co bedzie

a co

kazdy producent w instrukcji umieszcza informacje ze urzadzenie moze obslugiwac osoba znajaca to i owo, ze nalezy czyscic i tak dalej.

a co bedzie jak dziecko wsadzi drut do kontaktu i go prad porazi za dziecko i za zabezpieczenie odpowiadaja rodzice nie tauron czy inny sprzedawca prondu

To będzie że niedoszły konsument będzie omijać taki produkt bardziej niebezpieczny szerokim łukiem .

Po co kupować takie urządzenie jak jest identyczne ale bardziej bezpieczne w 5 klasie. :lol2:

Kup sobie samochód bez poduszek powietrznych , bez pasów bezpieczeństwa ,bo prawa jazdy zdałeś na 6 , załaduj do niego całą rodzinę i w drogę.:D

Edytowane przez animuss

Zadam Wam pytanie:

Co się dzieje, kiedy w czasie pracy kotła otworzycie klapę zasobnika, pełnego węgla, ponad 100kg tego węgla?

Przejdą przez zasobnik spaliny, czy nie przejdą?

Nie martwcie się tak o ten popielnik. Zasypać go tak, żeby się zatkał, nie jest wcale tak łatwo. Choć jest to możliwe, oczywiście. Myślę jednak, że po osobie, która potrafi doprowadzić kocioł do takiego stanu (zasypanie popielnika) można spodziewać się rzeczy znacznie gorszych, niż ta (zasypanie popielnika).

Zadam Wam pytanie:

Co się dzieje, kiedy w czasie pracy kotła otworzycie klapę zasobnika, pełnego węgla, ponad 100kg tego węgla?

Nie martwcie się tak o ten popielnik. Zasypać go tak, żeby się zatkał, nie jest wcale tak łatwo. Choć jest to możliwe, oczywiście. Myślę jednak, że po osobie, która potrafi doprowadzić kocioł do takiego stanu (zasypanie popielnika) można spodziewać się rzeczy znacznie gorszych, niż ta (zasypanie popielnika).

Tu może być różnie bo w grę wchodzi ciąg kominowy oraz cyrkulacja powietrza w kotłowni.

Jeżeli można zadam pytanie.

Jak wygląda sprawność i praca nowego kotła na mocy poniżej 30% mocy nominalnej. Problemem dla kotłów na paliwa stałe jest praca na niskich mocach, co przy niskim zapotrzebowaniu nowych domów na ciepło jest szczególnie istotne gdyż większość okresu grzewczego kotły nawet w starszych domach pracują na mocy do 5kW. Czy były prowadzone badania np. własne producenta w tym zakresie?

Chodziło mi o to, że spaliny, które potrafią przejść przez metrową warstwę węgla, dadzą sobie radę także z popiołem, który przecież nie tworzy od razu nieprzepuszczalnego betonu.

Tutaj się zgodzę z Zawijanami bo jak pisałem sprawdziłem to u siebie i to nie jeden raz. Jak będzie w M-ce zobaczymy niebawem.

Czesi chyba na razie żyją wszyscy także może i rodacy jakoś to przeżyją :)

Jeżeli można zadam pytanie.

Jak wygląda sprawność i praca nowego kotła na mocy poniżej 30% mocy nominalnej. Problemem dla kotłów na paliwa stałe jest praca na niskich mocach, co przy niskim zapotrzebowaniu nowych domów na ciepło jest szczególnie istotne gdyż większość okresu grzewczego kotły nawet w starszych domach pracują na mocy do 5kW. Czy były prowadzone badania np. własne producenta w tym zakresie?

Nie było jeszcze takich badań. Czy będą? Nie wiem.

Ale...

już to gdzieś pisałem, ale powtórzę jeszcze raz...

Sprawność kotła OEPM na mocy 7,5kW jest wyższa, niż kotła OEP 10kW na mocy 10kW.

Nie widzę żadnych powodów, aby na mocach niższych miało być inaczej.

Chodziło mi o to, że spaliny, które potrafią przejść przez metrową warstwę węgla, dadzą sobie radę także z popiołem, który przecież nie tworzy od razu nieprzepuszczalnego betonu.

Tak myślałem, że zmierzasz do przejścia domów przez popiół. Jednak ja wrócę do dymie nią. Opór powietrza w palniku wyciśnie ją w większości do zbiornika.

Natomiast popiół jest rzadsze ale lżejszy i tu problemu być nie powinno.

Zadam Wam pytanie:

......

Mam dwa kotły z podajnikiem. Z dwoma różnymi palnikami. Defro 29 kW z palnikiem Ardeo ( przełożonym ze Skama ) podpięte do zwykłego murowanego komina. I Skama 17 kW z palnikiem fajkowym ( przełożonym z Defro ) podpiętego do systemowego komina Leier. Co się stanie kiedy w czasie pracy kotła otworzę klapę zasobnika - niechby i z resztką, powiedzmy 10 kilo węgla na dnie kosza? Nic. Kotły będą pracować z otwartą klapą zasobnika. PS. Zresztą - one tak właśnie pracują. Z otwartą klapą. W ten sposób radzę sobie z wykraplaniem się wilgoci na ściankach kosza - nie mam dosuszania i nie chce mi się robić. Parę osób ( również tych czasem piszących na forum ) widziało u mnie te kotły w ten sposób pracujące. Nie dymi się z kosza - bo niby dlaczego miałoby się dymić? Jeżeli dawka i wiatr są ustawione prawidłowo, kocioł i palnik mają właściwą konstrukcję a kominy odpowiedni ciąg? Edytowane przez kobra64

Mam dwa kotły z podajnikiem. Z dwoma różnymi palnikami. Defro 29 kW z palnikiem Ardeo ( przełożonym ze Skama ) podpięte do zwykłego murowanego komina. I Skama 17 kW z palnikiem fajkowym ( przełożonym z Defro ) podpiętego do systemowego komina Leier. Co się stanie kiedy w czasie pracy kotła otworzę klapę zasobnika - niechby i z resztką, powiedzmy 10 kilo węgla na dnie kosza? Nic. Kotły będą pracować z otwartą klapą zasobnika. PS. Zresztą - one tak właśnie pracują. Z otwartą klapą. W ten sposób radzę sobie z wykraplaniem się wilgoci na ściankach kosza - nie mam dosuszania i nie chce mi się robić. Parę osób ( również tych czasem piszących na forum ) widziało u mnie te kotły w ten sposób pracujące. Nie dymi się z kosza - bo niby dlaczego miałoby się dymić? Jeżeli dawka i wiatr są ustawione prawidłowo, kocioł i palnik mają właściwą konstrukcję a kominy odpowiedni ciąg?

Tak... Jeśli kominy mają odpowiedni ciąg.

Ale kto kiedy interesował się ciągiem kominowym? Dopiero od niedawna na forach próbuje się nieśmiało tego tematu.