animuss 09.06.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Animuss Widzisz czerwoną kreskę? to jest daszek, która chroni przed całkowitym zasypaniem .. http://static.pokazywarka.pl/i/5906246/468918/daszek.jpg?1433840269 Wszystko co jest poniżej kopca da się zasypać . Przykładowo w kotle na D lub S....... w klasie 5 na ekogroszek tego problemu niema prędzej zdusi się płomień . http://i.imgur.com/jAETVFr.png Edytowane 9 Czerwca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 09.06.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 I nieświadomie podpowiada. Jakoś sobie nie potrafię wyobrazić tych zawiasów w kotle, które otworzą klapkę pod wpływem ciśnienia np: 30 Pa czy nawet 40 Pa (wichura w kotle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 09.06.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Hm a ja dalej czekam na szkic Dziekuje minertu za przypomnienie. Obecnie jestem na etapie przeprowadzki do nowego domu i walki z plusem na dostawe neta i postawienie malej anteny liniowej na dzialce. A wiesz jak ciezko sie negocjuje zezwolenie z urzednikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 09.06.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Wszystko co jest poniżej kopca da się zasypać . Przykładowo w kotle na D lub S....... w klasie 5 na ekogroszek tego problemu nie ma prędzej zdusi się płomień . http://i.imgur.com/jAETVFr.png Animuss jak płomień zostanie "zduszony", to co się stanie ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.06.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 To samo co w M-ce i tym na "R" chociaż miałem już popiołu na tyle że wyszedł na furtkę drzwiczek i nie było widać gdzie w ogóle jest palnik, wszędzie był obłożony popiołem dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.06.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Animuss jak płomień zostanie "zduszony", to co się stanie ?.Powinieneś wiedzieć. Temperatura nie rośnie , więc jak przez [ x ] godzin w trybie pracy temp. nie wzrośnie o [ y ] *C sterownik wyłącza kocioł włączy alarm. Zimność w domu /mieszkaniu spowoduje zaciekawienie kotłem/kotłownią tubylca. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiskowiec 10.06.2015 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 a co bedzie jak do komina wpadnie kawka a co bedzie jak wybory wygra a co bedzie jaka co bedziea co kazdy producent w instrukcji umieszcza informacje ze urzadzenie moze obslugiwac osoba znajaca to i owo, ze nalezy czyscic i tak dalej. a co bedzie jak dziecko wsadzi drut do kontaktu i go prad porazi za dziecko i za zabezpieczenie odpowiadaja rodzice nie tauron czy inny sprzedawca prondu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.06.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) a co bedzie jak do komina wpadnie kawka a co bedzie jak wybory wygra a co bedzie jak a co bedzie a co kazdy producent w instrukcji umieszcza informacje ze urzadzenie moze obslugiwac osoba znajaca to i owo, ze nalezy czyscic i tak dalej. a co bedzie jak dziecko wsadzi drut do kontaktu i go prad porazi za dziecko i za zabezpieczenie odpowiadaja rodzice nie tauron czy inny sprzedawca prondu To będzie że niedoszły konsument będzie omijać taki produkt bardziej niebezpieczny szerokim łukiem . Po co kupować takie urządzenie jak jest identyczne ale bardziej bezpieczne w 5 klasie. Kup sobie samochód bez poduszek powietrznych , bez pasów bezpieczeństwa ,bo prawa jazdy zdałeś na 6 , załaduj do niego całą rodzinę i w drogę. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.06.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Zadam Wam pytanie:Co się dzieje, kiedy w czasie pracy kotła otworzycie klapę zasobnika, pełnego węgla, ponad 100kg tego węgla?Przejdą przez zasobnik spaliny, czy nie przejdą?Nie martwcie się tak o ten popielnik. Zasypać go tak, żeby się zatkał, nie jest wcale tak łatwo. Choć jest to możliwe, oczywiście. Myślę jednak, że po osobie, która potrafi doprowadzić kocioł do takiego stanu (zasypanie popielnika) można spodziewać się rzeczy znacznie gorszych, niż ta (zasypanie popielnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.06.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Zadam Wam pytanie: Co się dzieje, kiedy w czasie pracy kotła otworzycie klapę zasobnika, pełnego węgla, ponad 100kg tego węgla? Przejdą przez zasobnik spaliny, czy nie przejdą? Nie martwcie się tak o ten popielnik. Zasypać go tak, żeby się zatkał, nie jest wcale tak łatwo. Choć jest to możliwe, oczywiście. Myślę jednak, że po osobie, która potrafi doprowadzić kocioł do takiego stanu (zasypanie popielnika) można spodziewać się rzeczy znacznie gorszych, niż ta (zasypanie popielnika). Tu może być różnie bo w grę wchodzi ciąg kominowy oraz cyrkulacja powietrza w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.06.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu może być różnie bo w grę wchodzi ciąg kominowy oraz cyrkulacja powietrza w kotłowni. Chodziło mi o to, że spaliny, które potrafią przejść przez metrową warstwę węgla, dadzą sobie radę także z popiołem, który przecież nie tworzy od razu nieprzepuszczalnego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 10.06.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jeżeli można zadam pytanie.Jak wygląda sprawność i praca nowego kotła na mocy poniżej 30% mocy nominalnej. Problemem dla kotłów na paliwa stałe jest praca na niskich mocach, co przy niskim zapotrzebowaniu nowych domów na ciepło jest szczególnie istotne gdyż większość okresu grzewczego kotły nawet w starszych domach pracują na mocy do 5kW. Czy były prowadzone badania np. własne producenta w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.06.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Chodziło mi o to, że spaliny, które potrafią przejść przez metrową warstwę węgla, dadzą sobie radę także z popiołem, który przecież nie tworzy od razu nieprzepuszczalnego betonu. Tutaj się zgodzę z Zawijanami bo jak pisałem sprawdziłem to u siebie i to nie jeden raz. Jak będzie w M-ce zobaczymy niebawem. Czesi chyba na razie żyją wszyscy także może i rodacy jakoś to przeżyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.06.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jeżeli można zadam pytanie. Jak wygląda sprawność i praca nowego kotła na mocy poniżej 30% mocy nominalnej. Problemem dla kotłów na paliwa stałe jest praca na niskich mocach, co przy niskim zapotrzebowaniu nowych domów na ciepło jest szczególnie istotne gdyż większość okresu grzewczego kotły nawet w starszych domach pracują na mocy do 5kW. Czy były prowadzone badania np. własne producenta w tym zakresie? Nie było jeszcze takich badań. Czy będą? Nie wiem. Ale... już to gdzieś pisałem, ale powtórzę jeszcze raz... Sprawność kotła OEPM na mocy 7,5kW jest wyższa, niż kotła OEP 10kW na mocy 10kW. Nie widzę żadnych powodów, aby na mocach niższych miało być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.06.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Chodziło mi o to, że spaliny, które potrafią przejść przez metrową warstwę węgla, dadzą sobie radę także z popiołem, który przecież nie tworzy od razu nieprzepuszczalnego betonu. Tak myślałem, że zmierzasz do przejścia domów przez popiół. Jednak ja wrócę do dymie nią. Opór powietrza w palniku wyciśnie ją w większości do zbiornika. Natomiast popiół jest rzadsze ale lżejszy i tu problemu być nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 10.06.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Zadam Wam pytanie: Co się dzieje, kiedy w czasie pracy kotła otworzycie klapę zasobnika, pełnego węgla, ponad 100kg tego węgla? Przejdą przez zasobnik spaliny, czy nie przejdą? ...... Mam dwa kotły z podajnikiem. Z dwoma różnymi palnikami. Defro 29 kW z palnikiem Ardeo ( przełożonym ze Skama ) podpięte do zwykłego murowanego komina. I Skama 17 kW z palnikiem fajkowym ( przełożonym z Defro ) podpiętego do systemowego komina Leier. Co się stanie kiedy w czasie pracy kotła otworzę klapę zasobnika - niechby i z resztką, powiedzmy 10 kilo węgla na dnie kosza? Nic. Kotły będą pracować z otwartą klapą zasobnika. PS. Zresztą - one tak właśnie pracują. Z otwartą klapą. W ten sposób radzę sobie z wykraplaniem się wilgoci na ściankach kosza - nie mam dosuszania i nie chce mi się robić. Parę osób ( również tych czasem piszących na forum ) widziało u mnie te kotły w ten sposób pracujące. Nie dymi się z kosza - bo niby dlaczego miałoby się dymić? Jeżeli dawka i wiatr są ustawione prawidłowo, kocioł i palnik mają właściwą konstrukcję a kominy odpowiedni ciąg? Edytowane 10 Czerwca 2015 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 10.06.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedź.A jaka jest faktyczna bądź przybliżona sprawność na mocy 2-4 Kw? W okolicach tej wielkości te kotły będą pracowały przez większość sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.06.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Mam dwa kotły z podajnikiem. Z dwoma różnymi palnikami. Defro 29 kW z palnikiem Ardeo ( przełożonym ze Skama ) podpięte do zwykłego murowanego komina. I Skama 17 kW z palnikiem fajkowym ( przełożonym z Defro ) podpiętego do systemowego komina Leier. Co się stanie kiedy w czasie pracy kotła otworzę klapę zasobnika - niechby i z resztką, powiedzmy 10 kilo węgla na dnie kosza? Nic. Kotły będą pracować z otwartą klapą zasobnika. PS. Zresztą - one tak właśnie pracują. Z otwartą klapą. W ten sposób radzę sobie z wykraplaniem się wilgoci na ściankach kosza - nie mam dosuszania i nie chce mi się robić. Parę osób ( również tych czasem piszących na forum ) widziało u mnie te kotły w ten sposób pracujące. Nie dymi się z kosza - bo niby dlaczego miałoby się dymić? Jeżeli dawka i wiatr są ustawione prawidłowo, kocioł i palnik mają właściwą konstrukcję a kominy odpowiedni ciąg? Tak... Jeśli kominy mają odpowiedni ciąg. Ale kto kiedy interesował się ciągiem kominowym? Dopiero od niedawna na forach próbuje się nieśmiało tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.06.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedź. A jaka jest faktyczna bądź przybliżona sprawność na mocy 2-4 Kw? W okolicach tej wielkości te kotły będą pracowały przez większość sezonu grzewczego. Moim zdaniem - dla kotła OEPM około 80% ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić tego praktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 10.06.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) A dla porównania jak ta kwestia wygląda przy OE+? Z tego co zrozumiałem z badań na waszym blogu, przy pracy OE+ 16kW sprawność kotła poniżej połowy mocy nominalnej drastycznie spadała? Jak jest sprawność % przy pracy na mocy 2-4kW? Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts