Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...ale to chyba wersja "czeska", starsza?

Przepraszam, ale nie wyjaśnię Wam tego. Nie działam na rynku i nie odbieram informacji z rynku.

Z tego, co wiem, wersje "polskie", nowsze, czekają na nowy sterownik eCoal.pl.

To tego produktu jest podpięty certyfikat na piątkę z postu powyżej, więc tak na prawdę to nadal nie wiadomo co jest sprzedawane ;) czeski z piątką czy polski z piątką, chociaż wygląda jak czeski - no nic czekamy co będzie dalej.

Chciałbym zapytać czy Ogniwo przewiduje produkcję Eko Plus M również w innych mocach? Jeżeli tak to czy wiadomo może jakiej najmniejszej mocy kocioł będzie dostępny na rynku?

Nam nie udało się jeszcze skonstruować kotła, który spełniłby kryteria klasy 4 normy EN 303-5:2012 na mocy niższej, niż 7,5kW. Z tego, co wiem, nikomu innemu też się jeszcze to nie udało.

Zwróćcie jednak uwagę, że kocioł OGNIWO EKO PlusM na mocy 7,5kW osiąga parametry energetyczno-emisyjne lepsze, niż inne kotły (z OEPlus włącznie) na swoich mocach nominalnych. Moim zdaniem, naprawdę można go praktycznie uznać za kocioł 7,5kW.

A możesz napisać jakie czynniki na to wpłynęły?

Czy aby nie to ,że zmniejszono palenisko (powierzchnię spalania) a zwiększono powierzchnię wymiany?

Nie mogę tego napisać. :no:

Nie prowadzę podręcznika dla konstruktorów kotłów, ani dla producentów kotłów. Prowadzę tylko poradnik dla użytkowników kotłów.

Nie mogę tego napisać. :no:

Nie prowadzę podręcznika dla konstruktorów kotłów, ani dla producentów kotłów. Prowadzę tylko poradnik dla użytkowników kotłów.

No ale jesteś konstruktorem a zapewne przyszli nabywcy tego kotła będą chcieli wiedzieć dlaczego tak sie stało?