zawijan 17.06.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 linka podałem, aby Pan sobie zerknął z myśla o tym wpisie kierowanym do karoki. Widać t.spalin z ostatniego miesiąca, widać spalanie godzinowe, dobowe, sa krzywe temp., widac rozbiór cwu i zależność z wyliczaną mocą. Reszta jak powiedziałem, wszystko w swoim czasie. To do kogo był ten wpis #413 - do mnie, czy do karoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.06.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nie zapomniałem i dobrze wszystko napisałem, niech Pan ze spokojem przeczyta O Brucerach pisał Pan,że są takie świetne i takie super parametry osiągają na 5kW - to było pisane na starym wątku i podawane na blogu, brucera ma np. kolega Darase w starszym modelu Tutaj, na tym wątku bodajże Regutowi odpisywał Pan,że w oep16 na ok. 4-5kw sprawności nowszego są na poziomie 40-50%, czyli szału nie ma... a ja podawałem,że użytkownicy ardeo na 4kw podawali na tym forum,że wyciągają 70-80%, kolega z małym palnikiem żeliwnym wyciągał 63-70% na podobnych widełkach mocy. Oczywiście kwestia paliwa, umiejętności itd. Sprawności kotła, nie palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.06.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Sprawności kotła, nie palnika. To chyba oczywiste. Na blogu pisze Pan przecież o kotłach ogniwo W każdym razie kończę, bo czuję,że się jakaś jatka robi niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 17.06.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Teraz to jesteśmy mądrzejszy, propozycja z palnikiem 10 kg była wtedy nieśmiałym podsunięciem myślowym w rozwiązaniu zbyt przedłużającym czy odstawieniu spalania w palniku, czy jakoś tam. Myślałem wtedy w coś rodzaju bufora /czytaj kocioł/ a pod nim nie za duży palnik, który by małym płomieniem podgrzewał wodę dla podtrzymania temperatury, to jest tak, jak na 5 litrowym garnku z wodą na małym palniku, a na 1 litrowym garnku w największym palniku? Zbigma ma 1000 litrowy bufor i mówi, że kocioł 7 kw byłby wystarczający na 320 m2 powierzchni Pozdrawiam U mnie taki by wystarczył z małym zapasem jak by bardzo wiało, ale zaznaczam że to u mnie czyli w moim budynku i mojej instalacji. Pytanie do tych co widzieli kociołek bo ze zdjęć nie bardzo widać jak dostać się do czopucha. Czy nie ma trudności z czyszczeniem? To że jest mała emisja pyłów to wiem z opisów ale kiedyś trzeba to wyczyścić i szczotkę lub jakąś miotłę tam wsadzić, jest tam dostęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.06.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 U mnie taki by wystarczył z małym zapasem jak by bardzo wiało, ale zaznaczam że to u mnie czyli w moim budynku i mojej instalacji. Pytanie do tych co widzieli kociołek bo ze zdjęć nie bardzo widać jak dostać się do czopucha. Czy nie ma trudności z czyszczeniem? To że jest mała emisja pyłów to wiem z opisów ale kiedyś trzeba to wyczyścić i szczotkę lub jakąś miotłę tam wsadzić, jest tam dostęp? Pod deklem.Trzeba go odkręcić i wyjąć z zawirowaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.06.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Pod deklem.Trzeba go odkręcić i wyjąć z zawirowaczami. Właśnie tak. Podobnie, jak w OEPlus, tylko łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.06.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 OEPM osiągnął moc 26kW na takim węglu, jaki stosowano w badaniach. Już tu gdzieś podawałem parametry tego węgla. Na Ledwicach jej nie osiągnie, to oczywiste. Czyli całą trafiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.06.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Sprawności kotła, nie palnika. Jakiej mocy jest burner-SM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.06.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Jakiej mocy jest burner-SM? A jak mierzy się moc palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.06.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dobra,nie ma tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.06.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 A jak mierzy się moc palnika? Nakręcajcie dalej PIAR nowej zabawce panów Z. O to tylko tu biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.06.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Absolutnie nie jestem zwolennikiem stosowania kotłów węglowych w gospodarstwach indywidualnych. Nie będę tłumaczył, dlaczego. Zajmuję się tymi kotłami, bo tak mi wyszło. To jest zresztą tylko drobny margines mojej działalności zawodowej. Byłej już. Sam, gdybym miał mieć mały domek, nigdy nie opalałbym go węglem. Także innym, którzy pytają "czy węgiel, czy coś innego?" odradzam węgiel. Tak samo, jak odradzam gaz - w tym przypadku ze względów bezpieczeństwa (przez wiele lat zajmowałem się zawodowo technologiami, w których gaz był paliwem, bądź surowcem, bądź produktem - znam się na nim doskonale). Czy potrafiłbym skonstruować kocioł o mocy 5kW zasilany węglem? Odpowiem - oczywiście, że tak. Ponad 45 lat zawodowo zajmuję się technologiami opartymi na węglu. Czy jest realne zrobić taki kocioł z technologią, którą mógłby obsłużyć zwykły Kowalski? Jest realne. Dlaczego tego nie robię? Bo nikt mi nie chce za to zapłacić. A dlaczego nikt nie chce za to zapłacić? Bo nikt takiego kotła nigdy by nie kupił. Przestałby on być konkurencyjny cenowo dla innych kotłów. To wszystko jest takie proste i oczywiste. Nie ma o co kruszyć kopii. Niezłe z jednej strony ale przykre z drugiej ilu naiwnych i nie świadomych inwestorów robi się w bambuko sprzedając im kotły na ekosyf do nowych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.06.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Kto mnie wywołał to niech czyta lub nie Brucer 2generacji, Ogniwo eko15KW,ustawienia ręczne, niby Retopal po 605 zł/t. Cwu dla 5-osób +zmywarka ok.4kg/24 w zależności ile ciepłej wody idzie i czy trzeba dogrzać łazienkę. W tamtym roku udało się zejść do 2.7kg/24h Jaki koszt ogrzania eko Retopalem Cwu/24h? Ok 3zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 18.06.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Można też go dać wyszlamować. Jutro lub w czwartek jadę do Rybnika zobaczyć jak to wygląda. Klient dał to sobie zrobić. I jak byłeś widziałeś, zdaj relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.06.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Ależ mieszasz. Po co? OEPM osiągnął moc 26kW na takim węglu, jaki stosowano w badaniach. Już tu gdzieś podawałem parametry tego węgla. Na Ledwicach jej nie osiągnie, to oczywiste. A OEPM na mocy 7,6 kW ma takie parametry, jak pokazałem. Czekam, aż ktoś pokaże lepsze, lub chociaż podobne, na innym kotle. Widzę na certyfikacie typ węgla 31.2. Polski węgiel to mógł być tylko KJ, Piast, Ziemowit, Janina, Sobieski albo Piekary. Zakładając Piast czy Ziemowit - wartość opałowa około 24 - 25 MJ. Czyli na Bobrku czy Centrum 28,5 MJ ten kocioł sięgnie pod 30 kW, na Wesołej 29,5 MJ przekroczy 30 kW? Edytowane 18 Czerwca 2015 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.06.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 I jak byłeś widziałeś, zdaj relację Nie byłem. Dziś jadę to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.06.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Widzę na certyfikacie typ węgla 31.2. Polski węgiel to mógł być tylko Piast, Ziemowit, Janina, Sobieski albo Piekary. Zakładając Piast czy Ziemowit - wartość opałowa około 24 - 25 MJ. Czyli na Bobrku czy Centrum 28,5 MJ ten kocioł sięgnie pod 30 kW, na Wesołej 29,5 MJ przekroczy 30 kW? Co się tak czepiasz? Co chcesz udowodnić? Albo dać do zrozumienia? Napisz wyraźnie! Masz tu komplet wyników badań z IChPW z maja 2015r. moc w badaniu: nom: 24,8 kW minim: 7,7 kW sprawność: nom: 92,0 % minim: 90,6 %; kryteria EN 303-5:2012: 88,4 % temp. spalin: nom: 145,3 st.C minim: 106,5 st.C zawartość w spalinach: tlenu: nom: 6,24 % minim: 11,96 % tlenku węgla: nom: 90,6 mg/m3 minim: 487,0 mg/m3; kryteria wg EN 303-5:2012: 500 mg/m3 OGC: nom: 9,2 mg/m3 minim: 11,3 mg/m3; kryteria wg EN 303-5:2012: 20 mg/m3 pyłu: nom: 33,4 mg/m3; kryteria wg EN 303-5:2012: 40 mg/m3 wartość opałowa (w stanie roboczym) węgla stosowanego w badaniach: 27.829 kJ/kg No i co z tego, że na jakimś super węglu (ale przecież sam piszesz, że takich u nas sie nie sprzedaje) osiągnie większą moc, niż 26kW? Ważne jest, przede wszystkim, jakie parametry osiąga na niskich mocach. I o tym ja piszę, że osiąga lepsze, niż inne kotły, niezależnie od tego, jakie moce nominalne nadał im ich producent. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.06.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ja się nie czepiam. Dopytuję tylko. Zawijanie, mógłbyś napisać jaki to był węgiel? Znaczy z której kopalni? Typ 31.2 z wartością opałową 27,8 MJ - chętnie taki do oferty wprowadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.06.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wydaje mi się,że chce dać do zrozumienia,że jest to jakiś ewenement.To się jeszcze nikomu nie udało! Zapytam może jeszcze o to na jakim sofcie były przeprowadzone badania i na jakich mocach ( chodzi o grupowe) był ustawiony kocioł? Jestem po prostu ciekaw A odnośnie palinka to szkoda,że nie chcesz odpowiedzieć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.06.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ja się nie czepiam. Dopytuję tylko. Zawijanie, mógłbyś napisać jaki to był węgiel? Znaczy z której kopalni? Typ 31.2 z wartością opałową 27,8 MJ - chętnie taki do oferty wprowadzę. Nie wiem. W raporcie nie podano typu, tylko tabelkę z własnościami węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts