Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

Gość Arturo72

asolt - może ludzie którzy się do ciebie zgłaszają po obliczenia, to nie instalują węgla, ale pomyśl ilu jest takich, co maja bardzo podobne parametry izolacji i instalują węgiel (z niewiedzy, bo tak najtaniej, bo....i można długo wyliczać)

Dokładnie tak jest, mnóstwo jest inwestorów, nawet na tym forum, gdzie w domach o obciążeniu 5-6kW został im wyciśnięty kocioł na ekosyf.

Wynika to z niewiedzy inwestorów o swoich nowych domach ale także z niewiedzy lub z wyrachowania sprzedawców tychże kotłów.

Mniejsze moce sa zbedne gdyz budynki o małym projektowym obciązeniu cieplnym (<5-6 kW) i tak nie bedą ogrzewane tymi kotłami, a jezeli juz bedą to przypadki incydentalne.

To wychodzi na to, że karoka, minertu, jarecki i inni "incydentalnie"traktowali złapanych na forum klientów.

Z niewiedzy ??

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak jest, mnóstwo jest inwestorów, nawet na tym forum, gdzie w domach o obciążeniu 5-6kW został im wyciśnięty kocioł na ekosyf.

Wynika to z niewiedzy inwestorów o swoich nowych domach ale także z niewiedzy lub z wyrachowania sprzedawców tychże kotłów

Wystarczy 800 litrowy bufor, kominek czy wkład z płaszczem wodnym i koniecznie jakieś alternatywne źródło ciepła np kociołek gazowy lub kociołek elektryczny..... W moim rejonie pompa ciepła?? ;) :wiggle: mieszkańcy nie mają przekonania, a mieszkam w powiecie, który jest zaliczany do najbogatszych w Polsce :)

Edytowane przez Alessandro

To wychodzi na to, że karoka, minertu, jarecki i inni "incydentalnie"traktowali złapanych na forum klientów.

Z niewiedzy ??

Nie mam statystyk ale w porównaniu do całosci to było "incydentalnie", nikt zresztą na siłę nikomu wciskał tych kotłów. Nikt jeszcze nie zabronił ozc przed zakupem i instalacją (chociaz przeciwników ozc nie brakuje), to jednak inwestor ostatecznie decyduje.

Gość Arturo72
Wystarczy 800 litrowy bufor, kominek czy wkład z płaszczem wodnym i koniecznie jakieś alternatywne źródło ciepła np kociołek gazowy lub kociołek elektryczny..... W moim rejonie pompa ciepła?? ;) :wiggle: mieszkańcy nie mają przekonania, a mieszkam w powiecie, który jest zaliczony do najbogatszych w Polsce :)
Zapomniałeś jeszcze o solarach do kompletu ;)

Być może i regionie masz najbogatszych ale do szkoły mieli chyba pod górkę jeśli do nowego domu o obciazeniu 5-6kW serwują sobie taki zestaw zamiast ogrzewania prądem za 5% wartości w/w zestawu lub właśnie pompy ciepła, która też znacznie taniej by wyszła. :)

l

Widzę na certyfikacie typ węgla 31.2. Polski węgiel to mógł być tylko KJ, Piast, Ziemowit, Janina, Sobieski albo Piekary. Zakładając Piast czy Ziemowit - wartość opałowa około 24 - 25 MJ. Czyli na Bobrku czy Centrum 28,5 MJ ten kocioł sięgnie pod 30 kW, na Wesołej 29,5 MJ przekroczy 30 kW?

Czy to ważne ?

I tak te wszystkie nowe palniki są za duże do nowo budowanych domów i nawet domów kilku letnich i producenci NIC nie robią aby wreszcie zrobić palniki mniejsze niż 10KW ...

Większość nowym palników to monstra które NIE NADAJĄ się do nowych domów ...

Tak naprawdę jest chyba jeden palnik 10KW i tyle i nic mniejszego nie ma i producenci palników widać nie widzą sensu tworzenia palników małej mocy ...

Zapewne ciągle dla nich w domu jest potrzebne 100-120W na m2 i takie palniki robią i oferują i takie same "polecają" instalatorzy , sprzedawcy i iitd ...

Tak jakby Ci wszyscy byli w 20 letniej hibernacji i zauważyłi że domy przez 20 lat jednak się zmieniły i ocieplenie także a także i materiały ociepleniowe ...

Co z tego że nowe palniki , nowe rozwiązania jak tych palników nie ma sensu montować w klienta indywidualnego ????

Bo po co mu palnik 26KW jak mu potrzebny jest palnik MAX 6KW ???

Co byście tu nie wygadywali, to ja odpowiem zawsze tak samo:

Pokażcie mi wiarygodne profesjonalne potwierdzenia wyników badań tych kotłów o mocach nominalnych 7-12 KW, wykonane przy ich pracy z mocą 7,5 kW. Udowodnijcie mi, że ich parametry pracy na tej mocy są lepsze od parametrów OEPlusM.

Albo pokażcie mi ich parametry pracy na mocach niższych od 7,5 kW. Czy są one lepsze od tych uzyskanych na mocy 7,5 kW?

Dopóki tego nie pokażecie - OEPlusM jest lepszy od wszystkich tamtych kotłów. Taki jest fakt.

Moze nie przesadzajmy z tą mocą minimalną, w przypadków kotłow gazowych najmniejsze moce minimalne oscylując w granicach 1,9 kW, PC powietrzne 7-8 kW to ok 1,8 kW, kotły elektryczne podobnie. Uwazam ze wystarczającą mocą minimalna dla kotłow na paliwo stałe jest wartosc ok 2 kW. Mniejsze moce sa zbedne gdyz budynki o małym projektowym obciązeniu cieplnym (<5-6 kW) i tak nie bedą ogrzewane tymi kotłami, a jezeli juz bedą to przypadki incydentalne.

Jeśli teraz grzeję kotłem tylko CWU i mam spalanie poniżej 2kg opału na dobę to na jakiej mocy działa kocioł ???

Jeśli teraz grzeję kotłem tylko CWU i mam spalanie poniżej 2kg opału na dobę to na jakiej mocy działa kocioł ???

A skąd mam wiedziec, bez danych nikt tego nie wyliczy. To tak jakby zapytac ile pali samochód na 100 km, podajac jedynie ze tankuje powiedzmy co tydzien.

Co byście tu nie wygadywali, to ja odpowiem zawsze tak samo:

Pokażcie mi wiarygodne profesjonalne potwierdzenia wyników badań tych kotłów o mocach nominalnych 7-12 KW, wykonane przy ich pracy z mocą 7,5 kW. Udowodnijcie mi, że ich parametry pracy na tej mocy są lepsze od parametrów OEPlusM.

Albo pokażcie mi ich parametry pracy na mocach niższych od 7,5 kW. Czy są one lepsze od tych uzyskanych na mocy 7,5 kW?

Dopóki tego nie pokażecie - OEPlusM jest lepszy od wszystkich tamtych kotłów. Taki jest fakt.

Zawijanie chciałbym żeby to było jasne, więc napiszę jeszcze raz. Ja nie mam nic do firmy Ogniwo, kotła OEPM ani do Ciebie. Przedsiębiorca tak ma działać. Analizuje rynek ( przydomowych kotłowni na paliwo stałe ), dostrzega szansę ( dofinansowanie do wymiany źródeł ciepła ), stwarza przewagę ( buduje kocioł spełniający kryteria dofinansowania ) i trzepie kasę. To jest jego prawo - a wręcz obowiązek wobec firmy i pracowników. Mam owszem sporo - do urzędników piszących normy i metody badań oraz programy tych dofinansowań.

Panie Z.............. ok chyba wszyscy się zgodzą że faktycznie macie ciekawy produkt dla domów o powierzchni ponad 500m2 i na tym koniec.

Co mnie obchodzą badania kotła na mocy 7,6 skoro w styczniu chwilowe spalanie było U mnie max 7, a mam oep16KW i z tego co pan pisał to on pracuje wtedy ze sprawnością około 55%.

Skąd mam wiedzieć że na 2 KW piec nie będzie miał 30% sprawności przecież OEP też na początku według pana miało mega sprawność na małych mocach tylko posty poznikały.

Ważniejsze jest chyba to że piecyki są tak leki że szkoda gadać proszę sobie zobaczyć u konkurenci ile powinien ważyć piec zrobiony z porządnej blachy.

Nawet dla mocy 2 kW?, sa jakies wiarygodne wyniki pomiarów tego kotła dla obciazenia 2 kW?

Zatrzymajmy się na razie na mocy 7,5 kW.

Ale jak masz jakieś wyniki badań parametrów pracy kotłów na niższych mocach, to podaj je, proszę. Z pewnością obejrzymy je z ciekawością.

P.S.

A jak nie znajdziesz takich wyników, to podaj, proszę, parametry pracy tych kotłów na ich mocach nominalnych, tych w zakresie 10-12. Zobaczmy, czy te parametry będą lepsze od parametrów OEPlusM na mocy 7,5 kW.

Czekam na takie dane.

Jak kania na deszcz.

Edytowane przez zawijan

Panie Z.............. ok chyba wszyscy się zgodzą że faktycznie macie ciekawy produkt dla domów o powierzchni ponad 500m2 i na tym koniec.

Co mnie obchodzą badania kotła na mocy 7,6 skoro w styczniu chwilowe spalanie było U mnie max 7, a mam oep16KW i z tego co pan pisał to on pracuje wtedy ze sprawnością około 55%.

Skąd mam wiedzieć że na 2 KW piec nie będzie miał 30% sprawności przecież OEP też na początku według pana miało mega sprawność na małych mocach tylko posty poznikały.

Ważniejsze jest chyba to że piecyki są tak leki że szkoda gadać proszę sobie zobaczyć u konkurenci ile powinien ważyć piec zrobiony z porządnej blachy.

pitu... pitu...

Drogi Panie

To ja byłem pierwszym, który pokazał za pomocą wyników badań (właśnie na OEP 16kW), że kotły na tak niskich mocach pracują ze sprawnościami ledwo powyżej 40%. Ja to pokazałem. Do tej pory panowało przekonanie, że te sprawności są znacznie wyższe.

A Pan robisz mi teraz z tego zarzut??? Co jest???

Gość Arturo72

Ale jak masz jakieś wyniki badań parametrów pracy kotłów na niższych mocach, to podaj je, proszę. Z pewnością obejrzymy je z ciekawością.

To tym bardziej pokazujesz,że kotły na ekosyf nie nadają się do nowych domów skoro jedynie OEPM ma wiarygodne badania i to tylko na 7,5kW gdzie tyle potrzeba w nowych domach pow.200m2 i to jedynie przy bardzo dużych mrozach czyli przez chwilę.

Skupcie się na starych domach gdzie będą wymieniane kotły a nie róbcie krzywdy inwestorom z nowych i kilkuletnich domów.

pitu... pitu...

Drogi Panie

To ja byłem pierwszym, który pokazał za pomocą wyników badań (właśnie na OEP 16kW), że kotły na tak niskich mocach pracują ze sprawnościami ledwo powyżej 40%. Ja to pokazałem. Do tej pory panowało przekonanie, że te sprawności są znacznie wyższe.

A Pan robisz mi teraz z tego zarzut??? Co jest???

A pamięta pan kto mówił o tym że te kotły maja dużą wyższą sprawność?????????

rozumiem dla marketingu i sprzedania "bestii w owczej skórze" trzeba poświęcić starszych braci tylko proszę pamiętać że nie wystarcz usunąć postów.

Ogólnie sytuacja jak by się powtarzała

P.S.

A jak nie znajdziesz takich wyników, to podaj, proszę, parametry pracy tych kotłów na ich mocach nominalnych, tych w zakresie 10-12. Zobaczmy, czy te parametry będą lepsze od parametrów OEPlusM na mocy 7,5 kW.

Czekam na takie dane.

Jak kania na deszcz.

Nie o to mi chodziło, powiniem zapytac o wyniki pomiarów róznych kotłow przy mocy 2 kW, a nie ma skąd ich wziąc. Przy audycie byłoby jak znalazł. Nie zajmuje sie pomiarami kotłów a raczej praktycznym wykorzystaniem tych pomiarów. Nie twierdze ze OEMplusM nie jest najlepszy w konkretnym zakresie mocy

Nie o to mi chodziło, powiniem zapytac o wyniki pomiarów róznych kotłow przy mocy 2 kW, a nie ma skąd ich wziąc. Przy audycie byłoby jak znalazł. Nie zajmuje sie pomiarami kotłów a raczej praktycznym wykorzystaniem tych pomiarów. Nie twierdze ze OEMplusM nie jest najlepszy w konkretnym zakresie mocy

Wiem. Rozumiem Cię dobrze.

Ale, odpowiadając Tobie, piszę także do innych czytelników.

Muszę wreszcie wszystkim wbić do głów, że porównywanie ze sobą kotłów, które nie mają wiarygodnych wyników badań, jest... no właśnie... czym jest???

Kocioł OEPlus z zakresie mocy 2-4 kW pracował ze sprawnością 35-45%, nieczyszczony przez 3 miesiące. Sądzę, że OEPlusM będzie miał sprawność wyższą w tym zakresie mocy. Z pewnością za niedługo to przebadam.

Edytowane przez zawijan

A pamięta pan kto mówił o tym że te kotły maja dużą wyższą sprawność?????????

rozumiem dla marketingu i sprzedania "bestii w owczej skórze" trzeba poświęcić starszych braci tylko proszę pamiętać że nie wystarcz usunąć postów.

Ogólnie sytuacja jak by się powtarzała

Wszyscy tak mówili.

Tylko ja postanowiłem to sprawdzić.

Nie czepiaj się mnie, proszę. To nie ma sensu.

Wszyscy tak mówili.

Tylko ja postanowiłem to sprawdzić.

Nie czepiaj się mnie, proszę. To nie ma sensu.

ok tylko poproś kogoś z firmy by dali zapis w Dtr piecyka do jakiego komina jest przystosowany (chodzi o materiał i technologie wykonania) a obiecuje że nic więcej nie napisze w tym temacie.