Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

Są budowane mniejsze większe tylko pranie mózgu Wam robią .:lol2:

Informacje podawane przez pewien poradnik i stronę z "kotłem z gumy" dopasowującym się do powierzchni ogrzewalnej, takie wyselekcjonowane informacje są stronnicze podyktowane zyskiem naganianiem baranów do strzyżenia.

Prawda wygląda inaczej ,

Mając jeden produkt w 5 klasie trzeba tak go promować ("kocioł z gumy"),żeby zyskać większą liczbę klientów-użytkowników kotłów .

Porównajmy z konkurencją : kotły Sas Solid też 5 klasa.

Na czerwono zaznaczyłem typoszereg gdzie znajduje się ten "kocioł z gumy " u konkurencji 5 rodzajów kotłów w 5 klasie 14,19,25 itd.....

http://i.imgur.com/t39sBQS.jpg

Czyli można zbudować mniejszy są np.14 kW zakres mocy od 4,2- 14 kW

Dlatego Przyznaję rację Zawijanowi musi tak postępować sytuacja jest klarowna ,charytatywnie nie będzie pracował, jeżeli ktoś zleci mu skonstruować kocioł o mniejszej mocy to go zrobi .

Dlatego Wasze pretensje i rozgoryczenie są nieuzasadnione ten kociołek w tej mocy jest b. dobrym produktem ,

wbijcie sobie to do głowy Firma decyduje On projektuje.

Jesteś bardzo dociekliwy, pracowity w poszukiwaniach i rozsądny we wnioskach.

Dam Ci takie zadanie:

Spróbuj dotrzeć do wyników badań energetyczno-emisyjnych np. tych kotłów Sasa, o których piszesz. I podaj nam tu, jakie parametry pracy miały te kotły na mocy 7,5 kW, lub na jakiś innych mocach w zbliżonym zakresie. A potem porównamy je z parametrami OEPlusM.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZawiJan said, on 17 Marzec 2010 at 21:47

Kotły OGNIWO-EKO i PONAR-EKO mają podobną konstrukcję. Oba mają wymienniki z pionowymi kanałami spalinowymi z zawirowywaczami spalin. PONAR – rurowe (spaliny przepływają wewnątrz rur), OGNIWO – panelowe o przekroju prostokątnym. Oba te typy kotłów zostały zaprojektowane i wykonane według naszych wytycznych. OGNIWO-EKO jest konstrukcją z 2008r., PONAR-EKO – z końca 2009r. Od najbliższego sezonu kocioł OGNIWO-EKO zostanie zastąpiony kotłem OGNIWO-PLUS, który będzie miał kanały spalinowe rurowe oraz jeszcze kilka nowych udoskonaleń. Za kilka dni zaczniemy badania eksploatacyjne tego kotła. Jak widać na wykresie zamieszczonym powyżej, z mocą 2,4kW ten typ kotła pracuje stabilnie. Sprawność nominalna kotła PONAR-EKO 17kW wynosiła 89,5%, sprawność przy pracy na mocy 2,4kW wynosiła 92,4%. Jak widać na wykresie – wentylator się w tym czasie nie zatrzymuje się, więc nie ma obaw o wykraplanie wody i kwasu ze spalin (oczywiście przy prowadzeniu kotła za pomocą sterownika eCoal.pl). PONAR-EKO 17kW bez problemów może pracować z mocą 20kW, nawet przez dłuższy czas.

Muszę powiedzieć - no jest jednak ciekawostka z tą pracą na małych mocach.

OEPlusM to nie jest zliftowany OEPlus. To zupełnie inna konstrukcja, z palnikiem włącznie.
Nie pisałem o kotle bo widać że jest to inna konstrukcja, pisałem o palniku.

Pozwolę sobie zacytować post kolegi ze zdjęciem aby zapytać czy aby wyczyścić ten czopuch i rurę za nim na głębokość 70cm dam radę bo jakoś czarno to widzę. Może czymś giętkim ale na sztywnym to kłopot?

http://static.pokazywarka.pl/i/5664662/184763/ogniwoekoplusm-3-ceramika.jpg?1424888816

ZawiJan said, on 17 Marzec 2010 at 21:47

Kotły OGNIWO-EKO i PONAR-EKO mają podobną konstrukcję. Oba mają wymienniki z pionowymi kanałami spalinowymi z zawirowywaczami spalin. PONAR – rurowe (spaliny przepływają wewnątrz rur), OGNIWO – panelowe o przekroju prostokątnym. Oba te typy kotłów zostały zaprojektowane i wykonane według naszych wytycznych. OGNIWO-EKO jest konstrukcją z 2008r., PONAR-EKO – z końca 2009r. Od najbliższego sezonu kocioł OGNIWO-EKO zostanie zastąpiony kotłem OGNIWO-PLUS, który będzie miał kanały spalinowe rurowe oraz jeszcze kilka nowych udoskonaleń. Za kilka dni zaczniemy badania eksploatacyjne tego kotła. Jak widać na wykresie zamieszczonym powyżej, z mocą 2,4kW ten typ kotła pracuje stabilnie. Sprawność nominalna kotła PONAR-EKO 17kW wynosiła 89,5%, sprawność przy pracy na mocy 2,4kW wynosiła 92,4%. Jak widać na wykresie – wentylator się w tym czasie nie zatrzymuje się, więc nie ma obaw o wykraplanie wody i kwasu ze spalin (oczywiście przy prowadzeniu kotła za pomocą sterownika eCoal.pl). PONAR-EKO 17kW bez problemów może pracować z mocą 20kW, nawet przez dłuższy czas.

Muszę powiedzieć - no jest jednak ciekawostka z tą pracą na małych mocach.

Kurde! Jak do ściany.

Inne są parametry pracy kotła wyczyszczonego przed badaniem, a absolutnie inne kotła nie czyszczonego przez 3 miesiące ciągłej pracy. Nauczcie sie czytać dokładnie.

Choć może to ja powinienem nauczyć się inaczej opisywać?

I pokażecie mi wreszcie jakieś parametry pracy innych kotłów, czy tylko będziecie tak pieprzyć i czepiać się.

Nie pisałem o kotle bo widać że jest to inna konstrukcja, pisałem o palniku.

Pozwolę sobie zacytować post kolegi ze zdjęciem aby zapytać czy aby wyczyścić ten czopuch i rurę za nim na głębokość 70cm dam radę bo jakoś czarno to widzę. Może czymś giętkim ale na sztywnym to kłopot?

http://static.pokazywarka.pl/i/5664662/184763/ogniwoekoplusm-3-ceramika.jpg?1424888816

Z pewnością znajdziesz sposób, jak już będziesz miał ten kocioł :D

Jesteś bardzo dociekliwy, pracowity w poszukiwaniach i rozsądny we wnioskach.

Dam Ci takie zadanie:

Spróbuj dotrzeć do wyników badań energetyczno-emisyjnych np. tych kotłów Sasa, o których piszesz. I podaj nam tu, jakie parametry pracy miały te kotły na mocy 7,5 kW, lub na jakiś innych mocach w zbliżonym zakresie. A potem porównamy je z parametrami OEPlusM.

Jak znajdę to podam parametry,ważne jest to że poszczególne typoszeregi miały taką emisję że dostały świadectwa w 5 klasie.

Kotły musiały być badane na dwóch mocach podanych przez producenta ,czyli dla 14-nastki 4,2 kW to 30 % mocy a 14 kW to 100% mocy ,sprawność cieplna musiała oscylować na tych mocach w granicach 90,3-90,9 % podanych przez producenta .

Jak znajdę to podam parametry,ważne jest to że poszczególne typoszeregi miały taką emisję że dostały świadectwa w 5 klasie.

Kotły musiały być badane na dwóch mocach podanych przez producenta ,czyli dla 14-nastki 4,2 kW to 30 % mocy a 14 kW to 100% mocy ,sprawność cieplna musiała oscylować na tych mocach w granicach 90,3-90,9 % podanych przez producenta .

Tu się mylisz

Ponieważ badałem kotły w Łodzi, to mogę Cię zapewnić,że podane sprawności 90,3-90,9% są najsłabszym i najlepszym wynikiem badanych kotłów z typoszeregu na 100%mocy

Ten ośrodek bada 30% w/g tych samych nastaw, co 100% i sterownik musi się wykazać, pewnie dla 14ki na ok. 4,2kW będą to granice 69-75%

Jak znajdziesz atest z wynikami- wklej

Edytowane przez Jarecki79

Parametry już znasz, dotknąć będziesz mógł na niedługo...

a jak go chcesz oceniać?

Nie zna i nie ma czego porównywać nie znając zasad badania.

Jak badasz 30%mocy? Sam pisałeś,że ścierają się tutaj dwie interpretacje

Podaj jak na 100%mocy wyglądały: t.zasil, t.powrót, t.otoczenia, wartość przepływu wody, lambda

Podaj jak na 30%mocy wyglądały: t.zasil, t.powrót, t.otoczenia, lambda (przepływ musi być ten sam)

Nie podam Ci wyników z mocy 7,5kW, ale mam starsze z badania na 23kW, czyli dla mocy 6,6kW i na nieco niższej przy zasypaniu miałem. Mogę Ci podać sprawność, lambdę, emisję CO (i temp., przepływ o które wyżej proszę)

Badane w/g metodologi tamtej, czyli zmodulowane przez sterownik a nie dobrane pod 30%przez osobę badacza (zgodnie z zapisami normy dla badania kotła nie można nic grzebać)

Edytowane przez Jarecki79

Tu się mylisz

Ponieważ badałem kotły w Łodzi, to mogę Cię zapewnić,że podane sprawności 90,3-90,9% są najsłabszym i najlepszym wynikiem badanych kotłów z typoszeregu na 100%mocy

Ten ośrodek bada 30% w/g tych samych nastaw, co 100% i sterownik musi się wykazać, pewnie dla 14ki na ok. 4,2kW będą to granice 69-75%

Jak znajdziesz atest z wynikami- wklej

Jeżeli się mylę to tym bardziej OepM jest b.dobrym kotłem w swoim typoszeregu . :D

Jeżeli sprawność jest mniejsza na ok. 4,2kW czyli taka jaką Ty podajesz 69-75% , to jak kocioł spalał na tej mocy że zmieścił się w emisji zanieczyszczeń dla 5 klasy .

Jeżeli się mylę to tym bardziej OepM jest b.dobrym kotłem w swoim typoszeregu . :D

Jeżeli sprawność jest mniejsza na ok. 4,2kW czyli taka jaką Ty podajesz 69-75% , to jak kocioł spalał na tej mocy że zmieścił się w emisji zanieczyszczeń dla 5 klasy .

Nie musiał się zmieścić, to jest właśnie ta rożnica w kwestii interpretacji zapisów normy oraz w sposobie badania tych 30%mocy

Stąd mój wniosek jest taki,że producent celowo ukrywa drugą stronę atestu z wynikami badań.

Już Ci Andrzej wklejał z innego kotła z tego ośrodka, tam widać co wychodzi na 30% przy takim sposobie badania.

a Zawijan pisze, że 30%badają dobierając parametry pracy a to mój drogi zupełnie inna para kaloszy i tego nijak z tym co wyżej porównac się nie da. Nie odzwierciedla to także w żadnym stopniu tego, jak kocioł będzie się faktycznie zachował w przeciwieństwie do badania, które wykonuje Łódź, tam w/g tej metodologii możesz bez problemu wyniki powtórzyć live at home.

Nie da się tym bardziej, jak się okaże,że badano te obciążenia na innych temp., deltach, przepływach...

Nie musiał się zmieścić, to jest właśnie ta rożnica w kwestii interpretacji zapisów normy oraz w sposobie badania tych 30%mocy

Stąd mój wniosek jest taki,że producent celowo ukrywa drugą stronę atestu z wynikami badań.

Już Ci Andrzej wklejał z innego kotła z tego ośrodka, tam widać co wychodzi na 30% przy takim sposobie badania.

Może to i prawda , ale to był inny kocioł i tamten był dla 4 klasy badany.

Kotły z szamotem na mniejszych mocach spalają lepiej ,sam wiesz jakie mam bydle :lol2: a latem grzeję bez problemu tylko CWU b.mało węgla spala .

W tym sezonie ,jeżeli można tak go nazwać, na moje ponad 400 m2 spaliłem za niecałe 2000 zł opalu.:rolleyes:

Edytowane przez animuss

No dobra. Widzę że te uprzejmości i gierki do niczego nie doprowadzą. Wobec tego powiem wprost. Uważam za szkodliwe działania mające na celu wyrobienie przekonania że kocioł o mocy nominalnej 26 kW będzie odpowiednim wyborem dla domu potrzebującego kotła 7 czy 10 kW. Uważam za - powiedzmy - bałamucenie pokazywanie wyniku badań na 30% mocy nominalnej i na jego podstawie sugerowanie że ten kocioł 26 kW to kocioł 7,5 kW i jako taki będzie dobrym wyborem dla domu potrzebującego kotła 7 czy 10 kW do zapewnienia 22 stopni przy minus 20 na zewnątrz. Ten 26 kW kocioł będzie w takim domu przez większość sezonu pracował na 5 - 10% swojej mocy nominalnej. I wynik jaki osiągnął na mocy 7,5 kW w żaden sposób nie oddaje tego jak ten kocioł będzie pracował na 2 kW. Starczy popatrzeć na emisję CO. Na mocy nominalnej 90 a na 7,5 kW 487. Dość lawinowy przyrost, prawda? A im niżej będzie ten kocioł schodził z % wykorzystania mocy nominalnej, tym gwałtowniejsza będzie to lawina. I w realnym zakresie mocy z jaką będzie na co dzień pracował w domu potrzebującym kotła 7 - 10 kW sądzę że nie zmieści się nawet w wymaganiach przyjętych dla 4 klasy według nowej normy. Może się do 3 załapie.

Dobrze napisane :yes:

Co byście tu nie wygadywali, to ja odpowiem zawsze tak samo:

Pokażcie mi wiarygodne profesjonalne potwierdzenia wyników badań tych kotłów o mocach nominalnych 7-12 KW, wykonane przy ich pracy z mocą 7,5 kW. Udowodnijcie mi, że ich parametry pracy na tej mocy są lepsze od parametrów OEPlusM.

Albo pokażcie mi ich parametry pracy na mocach niższych od 7,5 kW. Czy są one lepsze od tych uzyskanych na mocy 7,5 kW?

Dopóki tego nie pokażecie - OEPlusM jest lepszy od wszystkich tamtych kotłów. Taki jest fakt.

Trzeba by je zbadać na takim samym ekogroszku - ot "szczegół" ;-)