Alessandro 20.06.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) http://static.pokazywarka.pl/i/5918985/354630/palnik-w-przekroju-z-czerw-kreska.jpg?1434788868 Przekrój palnika BURNER-SM Zadałem sobie pytanie, do czego służą rozwidlenie w palniku B-SM i jaką rolę spełniają cegły na palniku? O cegłach na palniku już wiemy, służą do lepszego dopalania niedopału w popiele, potwierdzeniem są słowa Zawijana.. "O palniku mogę jeszcze dodać tylko tyle, że niedopał w popiele - przy mocy 24,8 kW wyniósł 2,8%, a przy mocy 7,7 kW wyniósł 2,5%." A te rozwidlenie powyżej czerwonej kreski? Wszystkie palniki na rynku,oprócz B-SM, mają wewnątrz ścianki proste. Czyżby rozwidlenie potrzebne są do magazynowania popiołu? Czyżby grubość popiołu zadecydowała o wielkości mocy palnika? Im cieńsza warstwa popiołu tym większa moc palnika i odwrotnie? Gdyby to była prawda, co napisałem powyżej, to rzeczywiście, kociołek OEPM spełnia wymogom powierzchni użytkowej budynku, czyli od 70 do 240 m2 Czyli co? Jest to kociołek elastyczny z mocą od 7,5 kw do 26 kw http://static.pokazywarka.pl/i/5918985/569907/palnik-w-przekroju-z-czerw-1.jpg?1434819999 Wiecie co? jednak Zawijany wpadli na genialny pomysł z palnikiem ! Rozwidlenie palnika ma jednak wpływ na dobieranie mocy kociołka. Proszę zwrócić uwagę na szerokość gardła palnika, w najwęższym miejscu moc ustawiona jest na 7,5 kw, a w najszerszym miejscu na 26 kw, czyli od najwęższego gardła, moc palnika wzrasta wraz z szerokością gardła do mocy 26 kw ! Co Wy na to? Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.06.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 I jeszcze pytanie do praktyków jeśli nowe domy potrzebują tak mało energii ciągłej 1-3kw. Czy ktoś praktykował palenie kotłem na ekogroszek np. co 2-gi lub 3-ci dzień po 24h. Bufor ciepła,jest masę użytkowników praktykujących ten sposób grzania,grzałką czy ekosyfem czy drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 20.06.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 ,,,, Rozwidlenie palnika ma jednak wpływ na dobieranie mocy kociołka. Proszę zwrócić uwagę na szerokość gardła palnika, w najwęższym miejscu moc ustawiona jest na 7,5 kw, a w najszerszym miejscu na 26 kw, czyli od najwęższego gardła, moc palnika wzrasta wraz z szerokością gardła do mocy 26 kw ! Co Wy na to? Alessandro, bajki opowiadasz. ps. Dzięki na zwrócenie uwagi, dotyczące błędnie podanych danych gabarytów kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.06.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 http://static.pokazywarka.pl/i/5918985/569907/palnik-w-przekroju-z-czerw-1.jpg?1434819999 Wiecie co? jednak Zawijany wpadli na genialny pomysł z palnikiem ! Rozwidlenie palnika ma jednak wpływ na dobieranie mocy kociołka. Proszę zwrócić uwagę na szerokość gardła palnika, w najwęższym miejscu moc ustawiona jest na 7,5 kw, a w najszerszym miejscu na 26 kw, czyli od najwęższego gardła, moc palnika wzrasta wraz z szerokością gardła do mocy 26 kw ! Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.06.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 No co, animus? wyprostujcie mnie! Bo skąd z mocy 7,5 kw w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 20.06.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 ,,,, wyprostujcie mnie! Bo skąd z mocy 7,5 kw w górę? Czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.06.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Czas. No tak! wszyscy z niedowierzaniem z mocą 7,5 kw a 26 kw... nie wiem po co to rozwidlenie w palniku? chyba ułatwia w lepszym dopalaniu... ? Przyznam się, korci mnie palnik i ten cały proces... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 20.06.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 No tak! wszyscy z niedowierzaniem z mocą 7,5 kw a 26 kw... nie wiem po co to rozwidlenie w palniku? chyba ułatwia w lepszym dopalaniu... ? Przyznam się, korci mnie palnik i ten cały proces... A może dzięki takiemu ukształtowaniu jest lepsze napowietrzanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.06.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) A może dzięki takiemu ukształtowaniu jest lepsze napowietrzanie ?? No właśnie, przez lepsze napowietrzanie mamy niski procent niedopału w popiele. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 20.06.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 zaprojektowano i wykonano kocioł po czym zaczęto go badać - znaleziono najniższą moc przy której jeszcze spełniał założone parametry. Wyliczono z jaką mocą nominalną należy badać kocioł by na 30% było OK. To właśnie cała genialność tego produktu. Moc nominalna (nie maksymalna) nie liczona teoretycznie tylko - wynik badań. Bez szamotu to nieciekawy kocioł. Nie czyszczenie - dla podniesienia temperatury spalin to "zarośnięcie" zawirowaczy i koniec z bezproblemowym czyszczeniem, nie polecam. Nie oceniam palnika - czas pokaże, rozszerzenie palnika pozwala na dokładniejsze dopalanie, nie ma bezpośredniego wpływu na zakres wytworzonej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) A może dzięki takiemu ukształtowaniu jest lepsze napowietrzanie ?? Jeśli ,nie dzięki sterowaniu (sterownik) ,paliwie (dobry opał) -proces spalania na tym palniku zależny jest od wydłużenia (zasiedzenia) opału na palniku ,to marne to dzieło.Jeśli uzyskali tak mały procent niedopału ,dzięki takim zabiegom,to dwie cegły poprawiają wynik na miarę norm 2015r. Gdyby nie sławetne "burty"-kształt palnika jest tutaj mało istotny.Na etapie większego podawania(większej mocy),na nic kształt palnika,te burty jak dla mnie-kreują taki procent niedopału.Na palniku nie ma tyle czasu,na taki bieg rzeczy. EDIT: Chyba nikt nie uwierzy,że kosmetyczna zmiana skrajniej części palnika (ile ona tam ma ,3-5cm?),zmienia procent niedopału ,aż tak...... Edytowane 20 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 20.06.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 zaprojektowano i wykonano kocioł po czym zaczęto go badać - znaleziono najniższą moc przy której jeszcze spełniał założone parametry. Wyliczono z jaką mocą nominalną należy badać kocioł by na 30% było OK. To właśnie cała genialność tego produktu. Moc nominalna (nie maksymalna) nie liczona teoretycznie tylko - wynik badań. Bez szamotu to nieciekawy kocioł. Nie czyszczenie - dla podniesienia temperatury spalin to "zarośnięcie" zawirowaczy i koniec z bezproblemowym czyszczeniem, nie polecam. Nie oceniam palnika - czas pokaże, rozszerzenie palnika pozwala na dokładniejsze dopalanie, nie ma bezpośredniego wpływu na zakres wytworzonej mocy. Czyli błędnie pojmowałem ! dzięki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Nie czyszczenie - dla podniesienia temperatury spalin to "zarośnięcie" zawirowaczy i koniec z bezproblemowym czyszczeniem, nie polecam. Nie oceniam palnika - czas pokaże, rozszerzenie palnika pozwala na dokładniejsze dopalanie, nie ma bezpośredniego wpływu na zakres wytworzonej mocy. Nie -czyszczenie zawirowywaczy-podnosi temp spalin jedynie na czujniku spalin.Tylko tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 20.06.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Nie czyszczenie kanałów poprzez ruszanie zawirowaczami powoduje ich "zrośnięcie" z kotłem i problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Nie czyszczenie kanałów poprzez ruszanie zawirowaczami powoduje ich "zrośnięcie" z kotłem i problemy. Tutaj,widocznie tak można. Jeśli jest to jedyne kryterium podniesienia temp.spalin -jest to oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 20.06.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Nie jest to oszustwo, nie czyszczenie - jest to sposób na zmniejsz "powierzchni grzewczej" (jej zdolności przyjmowania ciepła)Stosuje to od 25 lat tj od momentu zastosowania w kotle podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) A może dzięki takiemu ukształtowaniu jest lepsze napowietrzanie ?? Lepsze,tylko dla tego,że opał pozostaje dłużej na palniku.Ma czas na dopalenie (tylko jakie?)Nie w strefie spalania,a dopalania.To tez marny szwindel. Opał ma się spalać tak jak wiesz.Dawka.powietrze i do domciu. Dla mnie,opał który potrzebuje dłuższej drogi na palniku to ułomność palnika-a nie jego zaleta. Dlatego pytałem zawijana,jak ustawiać tu palnik.Do burt,czy do poziomu palnika Edytowane 20 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 20.06.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Nie są to tylko burty utrzymujące opał, mają "skomplikowaną" powierzchnie w celu lepszego napowietrzenia. Jeśli spełniają założoną funkcje nie jest to szwindel.Problem to za wysoka temperatura na palniku (topienie, żużel) a za niska ponad nim, gdzie są jeszcze palne lotne cząstki. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Nie są to tylko burty utrzymujące opał, mają "skomplikowaną" powierzchnie w celu lepszego napowietrzenia. Jeśli spełniają założoną funkcje nie jest to szwindel. W myśl zasady: Załóż gumowce,a kałuże ci nie straszne. To nic,że spocisz nogi.Możesz pomykać po kałużach cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 20.06.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Zamiast gumowców polecam PC;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts