Jurgonka 21.06.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 @marcus312 Tak nie rozwiążesz problemu małej mocy. Skąd wysoko nad paleniskiem (pracującym na mocy minimalnej) weźmiesz potrzebną temperaturę do dopalania spalin. Robiłem takie próby z dodatkową "świeczką" gazową - było OK ale bez sensu - konstrukcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Przepraszam jeśli tak odbierasz moje wypowiedzi. Ja tylko chciałbym uczciwości. Oferujesz (?) kocioł o mocy 26 kw poprawnie (w/g normy) pracujący do 7,7 kw i to jest prawda, ale nieprawdą jest, że poniżej tej mocy też jest lepiej niż w innych kotłach. Brak badań. Podałem kiedyś na swoim blogu, a także na tym forum, mnóstwo danych o pracy kotłów OEPlus, nawet na mocach poniżej 2 kW. Przez jednych nie zostało to zrozumiane, przez drugich przeinaczone, przez trzecich wykorzystane do robienia wody z mózgu klientom - a ja chciałem tylko podać ludziom trochę rzetelnych wiadomości. Jednym słowem - wyszło mi to bokiem. Teraz ani mi się śni podawać Wam cokolwiek ponad to, co niezbędne. Ja Wam mówię, że praca OEPM poniżej mocy 7,7 kW jest lepsza, niż w innych kotłach, także w tych o mniejszych tzw. mocach nominalnych. Nie pokaże Wam tego, co mam, bo mi się nie chce (czytaj: nie opłaca mi się). Podam tylko wtedy, kiedy zobaczę takie wiarygodne dane dla innych kotłów. Jeśli ich nie zobaczę, to podawanie moich danych jest bezsensowne - bo z czym je porównać? Z Waszymi wyobrażeniami? No, nie bądźcie śmieszni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Zapraszam w maju 2016-cie, wtedy się czegoś dowiesz na ten temat, na razie to kocioł nie jest jeszcze u nas sprzedawany. W sumie ktoś zapodał linka do Prosat gdzie był na stronie ale po tym linku zniknął ze strony na drugi dzień, czy jest teraz nie sprawdzałem. To co możesz teraz przeczytać to bełkot marketingowy konstruktora i niewygodne dla niego pytania "opozycji" która już pamięta taki bełkot z przeszłości, czyli chaos i dezinformacja. Na pewno ktoś go kupi jak wejdzie do sprzedaży, przepalą ludzie zimę i pewnie coś napiszą i wcale nie mówię że będą pisać źle ale jak na razie to jak wyżej karoka, czy Ty czasem nie przesadzasz? ...bełkot? To jak nazwać te brednie, które Ty wypisujesz? OEPM to przecież nie jest nasz pierwszy kocioł. I OEPM ma wszystkie potrzebne wiarygodne papiery, w przeciwieństwie do niektórych kotłów sprzedawanych przez Ciebie. I Ty chcesz być wiarygodny i opiniotwórczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 To,ze jesteśmy w eurokołchozie właściwie pod przymusem(sfałszowane wyniki referendum),nie upoważnia Ciebie,żeby proponować i zakładać komunę na osiedlach. Będziesz losował u kogo ma być komin i który z sąsiadów będzie obsługiwał kocioł? A jeśli w ciągu roku powstanie kocioł o mocy max. 10kW i na 3,3 kW spełni normy w 5 klasie to co? Za to ostatnie trzymam mocno kciuki. Zdrętwieją Ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Nie można w ten sposób racjonalnie porównywać kotłów. Szamot zmniejsza powierzchnie wymiany, inne konstrukcje przepływu spalin. Gdy w następnym kotle Zawijan "odkryje", że ciepło należy odbierać w drodze z góry do dołu będzie miał jeszcze mniejszy i lepszy kocioł. A ile Ty zaprojektowałeś i sprzedałeś kotłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 A proszę Cię bardzo: 12kw wys. - 1000 szer. - 500 głębokość - 600 to gabaryty mierzone zewnątrz z izolacją ( po obudowie )samego kotła 25kW wys. - 1280 szer.- 550 głębokość - 650 w obu przypadkach głębokość bez furtek drzwiczek i klamek, to około 100mm Jakbyś tak jeszcze podał zweryfikowane wiarygodnie: moc, sprawność i emisje dla tego kotła. Podasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Jak już pisałem opinię wystawi mu użytkownik a nie papier. Powiedział oczywiście ten, który sprzedaje kotły bez papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Kogo to obchodzi o czym piszesz, mnie interesuje aby palnik sprawdzał się na małych mocach a kocioł ma g...o do tego i wszystko odbierze co wyprodukuje palnik tym bardziej że ma możliwości 3 x większe od potrzebnych. Jeżeli bym potrzebował papier to bym go szukał, mnie jego nie potrzeba bo kupując kocioł z odpowiednio dobranym palnikiem do potrzeb mojego domu zaoszczędzę na opale dużo więcej przez czas jaki będzie on używany co w przypadku przewymiarowanego idzie w drugą stronę. A skąd Ty to wiesz? Potrafisz to udowodnić jakimiś wynikami pomiarów? Czy tylko tak sobie gadasz z głowy? Upss... przepraszam - spod dużego palca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Tak jak w poprzedniej wypowiedzi, nie interesują mnie kryteria norm, to ma się opłacać mojej kieszeni a że przy okazji będzie mniej emisji to chwała wam, konstruktorom. Swój kocioł już poznałem, wiem że jest za duży dlatego szukam mniejszego a ściślej z mniejszym palnikiem bo w jednym i drugim są dla mnie za duże. Dopisek Czy to że w starym poniemieckim domu gdzie do ogrzania 320m2 i CWU dla 9 osób 17kW wystarczy? U mnie za dużo i dlatego szukam mniejsze ale nie 26kW "Mój kocioł" taki właśnie jest. Mniejszy od Twojego. A skąd wiesz - powtórz to chyba - jaką prawdziwą moc ma Twój kocioł, skoro nikt tego nigdy nie sprawdził??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.06.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Powiedział oczywiście ten, który sprzedaje kotły bez papierów. Sprzedaję z papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Ja już o palnik pytałem gdzie w odpowiedzi na pytanie jakiej jest mocy zadano mi pytanie jak się go mierzy. Nieprawda. Zadałem Ci pytanie: Jak się mierzy moc palnika? Nawet pytania nie potrafisz powtórzyć, a sprzeczasz się i krytykujesz innych. Popracuj może nad sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Przecież przed wprowadzeniem tej normy było wiadomym jakiej wielkości palniki są pakowane do kotłów, czyżby norma zabraniała tych wiadomości? Czyżby w tym kotle wsadzili coś czego wcześniej nie testowali i nie określili jego mocy min i max ...testowali i określili - nie bój ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Sprzedaję z papierami. Wszystkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.06.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Nieprawda. Zadałem Ci pytanie: Jak się mierzy moc palnika? Nawet pytania nie potrafisz powtórzyć, a sprzeczasz się i krytykujesz innych. Popracuj może nad sobą. Heh kto jak kto ale TY powinieneś wiedzieć,że chodziło mi o moc palnika bo wymiary mnie nie interesują.Ale i tak nie odpowiesz bo nie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.06.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Wszystkie? Wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 21.06.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Skąd wysoko nad paleniskiem (pracującym na mocy minimalnej) weźmiesz potrzebną temperaturę do dopalania spalin. No własnie tu jest problem ja tez juz robilem takie proby z katalizatorem ,trzeba by ponownie zawrocic spaliny w dół cos na wzor komory dopalajacej w RS:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Wszystkie To gratuluję A nie kłamiesz aby? P.S. Sprawdziłem - sprzedajesz RBR-y na szemranych papierach. Właściwie to nie kłamiesz, bo papiery mają. Szemrane... Edytowane 21 Czerwca 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 21.06.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Teraz ani mi się śni podawać Wam cokolwiek ponad to, co niezbędne. Ja Wam mówię......., Rozumiem Twoje "Ja" jest tak ogromne, że mnie zabrakło słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 A proszę Cię bardzo: 12kw wys. - 1000 szer. - 500 głębokość - 600 to gabaryty mierzone zewnątrz z izolacją ( po obudowie )samego kotła 25kW wys. - 1280 szer.- 550 głębokość - 650 w obu przypadkach głębokość bez furtek drzwiczek i klamek, to około 100mm Specjalnie jeszcze dla Andrzeja żeby sobie trochę popatrzył jak to wygląda w gabarytach gdy postawi się obok siebie przykładowe kotły o których jest trochę na forum. Od lewej RBR 12kW w po ostatniej modernizacji, w środku Sztoker 25kW i od prawej Skam-p Premium 12kW, zobacz jak wygląda w gabarytach. Tutaj rozmiary tego faktycznie najmniejszego wyglądają następująco: wysokość całkowita po przebudowie podstawy kotła - 960mm szerokość po pogrubieniu izolacji 520mm i głębokość 620mm Takie są rozmiary tego z fotki. Może niedługo zrobię jeszcze z jednym dla porównania, albo nie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 21.06.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Teraz ani mi się śni podawać Wam cokolwiek ponad to, co niezbędne. Ja Wam mówię......., Rozumiem Twoje "Ja" jest tak ogromne, że mnie zabrakło słów. To dobrze, że rozumiesz. O to mi chodziło, aby wszyscy wszystko rozumieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts