Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszam jeśli tak odbierasz moje wypowiedzi. Ja tylko chciałbym uczciwości. Oferujesz (?) kocioł o mocy 26 kw poprawnie (w/g normy) pracujący do 7,7 kw i to jest prawda, ale nieprawdą jest, że poniżej tej mocy też jest lepiej niż w innych kotłach. Brak badań.

Podałem kiedyś na swoim blogu, a także na tym forum, mnóstwo danych o pracy kotłów OEPlus, nawet na mocach poniżej 2 kW. Przez jednych nie zostało to zrozumiane, przez drugich przeinaczone, przez trzecich wykorzystane do robienia wody z mózgu klientom - a ja chciałem tylko podać ludziom trochę rzetelnych wiadomości. Jednym słowem - wyszło mi to bokiem.

Teraz ani mi się śni podawać Wam cokolwiek ponad to, co niezbędne.

Ja Wam mówię, że praca OEPM poniżej mocy 7,7 kW jest lepsza, niż w innych kotłach, także w tych o mniejszych tzw. mocach nominalnych. Nie pokaże Wam tego, co mam, bo mi się nie chce (czytaj: nie opłaca mi się). Podam tylko wtedy, kiedy zobaczę takie wiarygodne dane dla innych kotłów. Jeśli ich nie zobaczę, to podawanie moich danych jest bezsensowne - bo z czym je porównać? Z Waszymi wyobrażeniami? No, nie bądźcie śmieszni!

Zapraszam w maju 2016-cie, wtedy się czegoś dowiesz na ten temat, na razie to kocioł nie jest jeszcze u nas sprzedawany.

W sumie ktoś zapodał linka do Prosat gdzie był na stronie ale po tym linku zniknął ze strony na drugi dzień, czy jest teraz nie sprawdzałem.

To co możesz teraz przeczytać to bełkot marketingowy konstruktora i niewygodne dla niego pytania "opozycji" która już pamięta taki bełkot z przeszłości, czyli chaos i dezinformacja. Na pewno ktoś go kupi jak wejdzie do sprzedaży, przepalą ludzie zimę i pewnie coś napiszą i wcale nie mówię że będą pisać źle ale jak na razie to jak wyżej :)

karoka, czy Ty czasem nie przesadzasz? ...bełkot? To jak nazwać te brednie, które Ty wypisujesz?

OEPM to przecież nie jest nasz pierwszy kocioł. I OEPM ma wszystkie potrzebne wiarygodne papiery, w przeciwieństwie do niektórych kotłów sprzedawanych przez Ciebie. I Ty chcesz być wiarygodny i opiniotwórczy?

To,ze jesteśmy w eurokołchozie właściwie pod przymusem(sfałszowane wyniki referendum),nie upoważnia Ciebie,żeby proponować i zakładać komunę na osiedlach.

Będziesz losował u kogo ma być komin i który z sąsiadów będzie obsługiwał kocioł?:D

A jeśli w ciągu roku powstanie kocioł o mocy max. 10kW i na 3,3 kW spełni normy w 5 klasie to co?:jawdrop:

Za to ostatnie trzymam mocno kciuki.

Zdrętwieją Ci :rolleyes:

Nie można w ten sposób racjonalnie porównywać kotłów. Szamot zmniejsza powierzchnie wymiany, inne konstrukcje przepływu spalin. Gdy w następnym kotle Zawijan "odkryje", że ciepło należy odbierać w drodze z góry do dołu będzie miał jeszcze mniejszy i lepszy kocioł.

A ile Ty zaprojektowałeś i sprzedałeś kotłów?

A proszę Cię bardzo:

12kw

wys. - 1000

szer. - 500

głębokość - 600

to gabaryty mierzone zewnątrz z izolacją ( po obudowie )samego kotła

25kW

wys. - 1280

szer.- 550

głębokość - 650

w obu przypadkach głębokość bez furtek drzwiczek i klamek, to około 100mm

Jakbyś tak jeszcze podał zweryfikowane wiarygodnie: moc, sprawność i emisje dla tego kotła. Podasz?

Kogo to obchodzi o czym piszesz, mnie interesuje aby palnik sprawdzał się na małych mocach a kocioł ma g...o do tego i wszystko odbierze co wyprodukuje palnik tym bardziej że ma możliwości 3 x większe od potrzebnych.

Jeżeli bym potrzebował papier to bym go szukał, mnie jego nie potrzeba bo kupując kocioł z odpowiednio dobranym palnikiem do potrzeb mojego domu zaoszczędzę na opale dużo więcej przez czas jaki będzie on używany co w przypadku przewymiarowanego idzie w drugą stronę.

A skąd Ty to wiesz? Potrafisz to udowodnić jakimiś wynikami pomiarów?

Czy tylko tak sobie gadasz z głowy? Upss... przepraszam - spod dużego palca?

Tak jak w poprzedniej wypowiedzi, nie interesują mnie kryteria norm, to ma się opłacać mojej kieszeni a że przy okazji będzie mniej emisji to chwała wam, konstruktorom. Swój kocioł już poznałem, wiem że jest za duży dlatego szukam mniejszego a ściślej z mniejszym palnikiem bo w jednym i drugim są dla mnie za duże.

Dopisek

Czy to że w starym poniemieckim domu gdzie do ogrzania 320m2 i CWU dla 9 osób 17kW wystarczy? U mnie za dużo i dlatego szukam mniejsze ale nie 26kW :p

"Mój kocioł" taki właśnie jest.

Mniejszy od Twojego.

A skąd wiesz - powtórz to chyba - jaką prawdziwą moc ma Twój kocioł, skoro nikt tego nigdy nie sprawdził???

Nieprawda. Zadałem Ci pytanie: Jak się mierzy moc palnika?

Nawet pytania nie potrafisz powtórzyć, a sprzeczasz się i krytykujesz innych.

Popracuj może nad sobą.

Heh kto jak kto ale TY powinieneś wiedzieć,że chodziło mi o moc palnika bo wymiary mnie nie interesują.Ale i tak nie odpowiesz bo nie chcesz.

A proszę Cię bardzo:

12kw

wys. - 1000

szer. - 500

głębokość - 600

to gabaryty mierzone zewnątrz z izolacją ( po obudowie )samego kotła

25kW

wys. - 1280

szer.- 550

głębokość - 650

w obu przypadkach głębokość bez furtek drzwiczek i klamek, to około 100mm

Specjalnie jeszcze dla Andrzeja żeby sobie trochę popatrzył jak to wygląda w gabarytach gdy postawi się obok siebie przykładowe kotły o których jest trochę na forum.

Od lewej RBR 12kW w po ostatniej modernizacji, w środku Sztoker 25kW i od prawej Skam-p Premium 12kW, zobacz jak wygląda w gabarytach.

Tutaj rozmiary tego faktycznie najmniejszego wyglądają następująco:

wysokość całkowita po przebudowie podstawy kotła - 960mm

szerokość po pogrubieniu izolacji 520mm

i głębokość 620mm

Takie są rozmiary tego z fotki.

Może niedługo zrobię jeszcze z jednym dla porównania, albo nie zrobię :)

20150603_190238 (Copy).jpg