Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz właśnie przez takie docinki i przekręcanie cudzych wypowiedzi nie jesteś dla mnie wiarygodny. Ignac Ci wyjaśnił co i jak ale Ty już podłpałeś i wpasowałeś tak aby Tobie to pasowało. On ma kocioł z deflektorem ceramicznym i powiem Ci że u mnie prawie na takim samym komora nie jest czyszczona od października zeszłego roku i teraz nie wiem czy byś połowę szklanki tego pyły omiótł z szamotu. Tutaj po prostu zlatuje to do szuflady a nie jak sugerujesz na zewnątrz.

Coby też tutaj ktoś nie pisał że nie trzeba czyścić wymiennika stalowego to wszyscy którzy używają takich kotłów dobrze wiedzą że stalowy zawsze trzeba wydrapać co jakiś czas.

Następna sprawa raz pisze się że kotła nie trzeba czyścić nawet cały sezon bo się sam czyści, za dwie strony znowu czytam że żeby zabezpieczyć komin murowany przed kondensatem spowodowanym niską temp. spalin można się zabezpieczyć właśnie przez nieczyszczenie kotła.

To w końcu jak te spaliny wzrosną jak kocioł sam się czyści, jak go zabrudzić i podnieść spaliny ?

A gdzie Ty wyczytałeś, że kocioł sam się czyści? O który kotle to piszesz?

Zawijanie 2 powiem tak...niech tu piszą merytorycznie . A nie na zasadzie,dokopać. Chętnie czytam co ma do powiedzenia Kobra,Animus ..ale ile mogę czytać o za dużym kotle do 320m2.. Co to wnosi do dyskusji..Budowa palnika,kotła mnie interesuje. Ale na Boga nie czyjaś chałupa,wymiary.

Fakt wygląda to w obecnej formie słabo ale chyba mało kto pamięta od czego się to zaczęło. Na początku na estrownikach była promocja M i jak dla mnie zaczęły się pytania merytoryczne jak z mocami, temperaturami, blachą, palnikiem. Nie przypominam sobie jakiś głupich uwag na początku, lecz z biegiem czasu Z....... i Z.........2 wszystkie niewygodne pytania czyli 90% zaczęli odbierać jak atak.

Zresztą teksty typu i tak nie pokaże wyników testów na małych mocach mówią same za siebie, chyba pamiętasz kto tak pisał. Nie było by w tym nic złego gdyby nie fakt że te testy były ponoć robione jak kocioł wszedł w Czechach, później miały być dopiero niby robione w Polsce, później lada dzień miały być pokazane i w końcu ich nie będzie. OK to też nic złego zdarza się ale chyba też pamiętasz jak OEP był zachwalany na pracy w małych mocach i co się okazało że pracuje ze sprawnością 40%.

Czemu oczekujecie że po tych wszystkich kłamstwach ludzie którzy to pamiętają zrobią sobie restart i zaczną łykać wszystkie bajki tak jak było to w przypadku OEP.

Fakt wygląda to w obecnej formie słabo ale chyba mało kto pamięta od czego się to zaczęło. Na początku na estrownikach była promocja M i jak dla mnie zaczęły się pytania merytoryczne jak z mocami, temperaturami, blachą, palnikiem. Nie przypominam sobie jakiś głupich uwag na początku, lecz z biegiem czasu Z....... i Z.........2 wszystkie niewygodne pytania czyli 90% zaczęli odbierać jak atak.

Zresztą teksty typu i tak nie pokaże wyników testów na małych mocach mówią same za siebie, chyba pamiętasz kto tak pisał. Nie było by w tym nic złego gdyby nie fakt że te testy były ponoć robione jak kocioł wszedł w Czechach, później miały być dopiero niby robione w Polsce, później lada dzień miały być pokazane i w końcu ich nie będzie. OK to też nic złego zdarza się ale chyba też pamiętasz jak OEP był zachwalany na pracy w małych mocach i co się okazało że pracuje ze sprawnością 40%.

Czemu oczekujecie że po tych wszystkich kłamstwach ludzie którzy to pamiętają zrobią sobie restart i zaczną łykać wszystkie bajki tak jak było to w przypadku OEP.

A skąd dowiedziałeś się o tych sprawnościach 40% na małych mocach w OEP?

A skąd dowiedziałeś się o tych sprawnościach 40% na małych mocach w OEP?

.

Panie Z.............. ok chyba wszyscy się zgodzą że faktycznie macie ciekawy produkt dla domów o powierzchni ponad 500m2 i na tym koniec.

Co mnie obchodzą badania kotła na mocy 7,6 skoro w styczniu chwilowe spalanie było U mnie max 7, a mam oep16KW i z tego co pan pisał to on pracuje wtedy ze sprawnością około 55%.

Skąd mam wiedzieć że na 2 KW piec nie będzie miał 30% sprawności przecież OEP też na początku według pana miało mega sprawność na małych mocach tylko posty poznikały.

Ważniejsze jest chyba to że piecyki są tak leki że szkoda gadać proszę sobie zobaczyć u konkurenci ile powinien ważyć piec zrobiony z porządnej blachy.

pitu... pitu...

Drogi Panie

To ja byłem pierwszym, który pokazał za pomocą wyników badań (właśnie na OEP 16kW), że kotły na tak niskich mocach pracują ze sprawnościami ledwo powyżej 40%. Ja to pokazałem. Do tej pory panowało przekonanie, że te sprawności są znacznie wyższe.

A Pan robisz mi teraz z tego zarzut??? Co jest???

Ja nie oceniam (jeszcze) wypowiedzi innych, a jedynie obserwuję dyskusję wtrącając się "łot casu do casu"

Na razie jestem na etapie zbierania informacji, na wnioski i wymądrzanie się z mojej strony jest zdecydowanie za wcześnie.

Mogę nawet stwierdzic, że gdyby M miała wyjście spalin do góry do góry, to bym ja rozważył. Przy moim zapotrzebowaniu w okolicach 15kW przy -20° i ok. 7,5kW przy -5°C mogła by się dobrze spisywac - w całym zakresie temperatur zimowych pracowała by na właściwych mocach, ale niestety nie mam miejsca na podejście do komina od tyłu, a jedynie od góry.

Ja nie oceniam (jeszcze) wypowiedzi innych, a jedynie obserwuję dyskusję wtrącając się "łot casu do casu"

Na razie jestem na etapie zbierania informacji, na wnioski i wymądrzanie się z mojej strony jest zdecydowanie za wcześnie.

Mogę nawet stwierdzic, że gdyby M miała wyjście spalin do góry do góry, to bym ja rozważył. Przy moim zapotrzebowaniu w okolicach 15kW przy -20° i ok. 7,5kW przy -5°C mogła by się dobrze spisywac - w całym zakresie temperatur zimowych pracowała by na właściwych mocach, ale niestety nie mam miejsca na podejście do komina od tyłu, a jedynie od góry.

Nie wiem jak wygląda kotłownia u Ciebie , ale M-ka może mieć też wyjście z boku o ile to cos by pomogło.

Panie Jacku a czy czasem nie będzie tak,że OEP ustawiony na grupowe spalanie nie będzie miał tych sprawności zbliżonych do OEPM ?

OEP był badany na automacie eCoal natomiast M-ka na grupowym gdzie dobrano jego moc a jak wiemy grupowe jest spalaniem lepszym.

Nie mam teraz czasu na szperanie w tych danych. O ile jednak pamiętam, to w OEP problem był nie w sprawnościach, tylko w emisjach, które spełniały tylko klasę 3 według 303-5:2012

Teraz trwają badania OEP z nowym palnikiem BURNER-SM (tym samym, co w OEPM). Zobaczymy, jak to będzie.

Zawijan,

napisałeś, że:

"Prace nad kotłem 7 kW rozpoczęliśmy 2 lata temu. W sierpniu 2013r. opublikowaliśmy na naszym blogu pierwsze wyniki badań pilotażowych tego kotła. W tym czasie obowiązywała już norma PN EN 303-5:2012, więc żadne kotły o mocach nominalnych do 12 kW nie miały już szans spełnić wymagań normowych. Kotły OGNIWO EKO Plus 16 kW i 25 kW spełniły je w klasie 3 (badania wykonano w instytucie SZU w Brnie)."

Czy w momencie podjęcia prac nad kotłem 7KW zakładane jego gabaryty i powierzchnia wymiennika były takie jak w OEPM?

A gdzie Ty wyczytałeś, że kocioł sam się czyści? O który kotle to piszesz?

waśnie od pana, lecz tez pan wcześniej mówił że OEP mam duże sprawności na tych małych mocach. I tu jest własnie problem (chodź szanuję pana że wyniki zostały opublikowane) to jaką można mieć pewność że OEPM na mocy 1,2,3,4,5,6 KW tez nie będzie miał 30-40% sprawności tak jak OEP, jak na razie sytuacja jest identyczna.

Proszę mi wierzyć że każdy foch jakiego pan strzela działa bardzo źle w wizerunek zarówno pański jak i firmy jaką pan reprezentuje. Jak pan nie chce dawać badać odpowiadać na pytania to po co pan czy pański kolega z......2 pisze że jutro opublikuje czy odpowiem a później przerzuca swoją frustracje na innych że śmieli zadać pytanie.

Zawijan,

napisałeś, że:

"Prace nad kotłem 7 kW rozpoczęliśmy 2 lata temu. W sierpniu 2013r. opublikowaliśmy na naszym blogu pierwsze wyniki badań pilotażowych tego kotła. W tym czasie obowiązywała już norma PN EN 303-5:2012, więc żadne kotły o mocach nominalnych do 12 kW nie miały już szans spełnić wymagań normowych. Kotły OGNIWO EKO Plus 16 kW i 25 kW spełniły je w klasie 3 (badania wykonano w instytucie SZU w Brnie)."

Czy w momencie podjęcia prac nad kotłem 7KW zakładane jego gabaryty i powierzchnia wymiennika były takie jak w OEPM?

Projektowanie kotła nie zaczyna się od gabarytów wymiennika, tylko od techniki spalania i wyłapywania pyłów. Gabaryty wymiennika rodzą się na końcu, kiedy producent podejmuje decyzję o typoszeregu mocy.

waśnie od pana, lecz tez pan wcześniej mówił że OEP mam duże sprawności na tych małych mocach. I tu jest własnie problem (chodź szanuję pana że wyniki zostały opublikowane) to jaką można mieć pewność że OEPM na mocy 1,2,3,4,5,6 KW tez nie będzie miał 30-40% sprawności tak jak OEP, jak na razie sytuacja jest identyczna.

Proszę mi wierzyć że każdy foch jakiego pan strzela działa bardzo źle w wizerunek zarówno pański jak i firmy jaką pan reprezentuje. Jak pan nie chce dawać badać odpowiadać na pytania to po co pan czy pański kolega z......2 pisze że jutro opublikuje czy odpowiem a później przerzuca swoją frustracje na innych że śmieli zadać pytanie.

Jeszcze raz przypominam, że te 40% sprawności osiągał OEP nie czyszczony przez 3 miesiące, ani komora dopalania, ani rury wymiennika, na mocach 2-4 kW.

Nie dziwcie się, że nam się nie chce z Wami dyskutować, bo nie czytacie dokładnie, przeinaczacie wyczytane informacje i, co najgorsze, co by nie było i tak nastawieni jesteście anty. W przeciwieństwie do tysięcy zadowolonych przeciętnych posiadaczy tych kotłów.

I jeszcze raz przypominam, że nie reprezentuję już żadnej firmy. Dzisiaj piszę o Ogniwie, bo piszę. Jutro mogę pisać i innej firmie, a pojutrze... o gruszkach na wierzbie.