skresz 22.06.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Jeszcze raz przypominam, że te 40% sprawności osiągał OEP nie czyszczony przez 3 miesiące, ani komora dopalania, ani rury wymiennika, na mocach 2-4 kW. Nie dziwcie się, że nam się nie chce z Wami dyskutować, bo nie czytacie dokładnie, przeinaczacie wyczytane informacje i, co najgorsze, co by nie było i tak nastawieni jesteście anty. W przeciwieństwie do tysięcy zadowolonych przeciętnych posiadaczy tych kotłów. teraz ja napisze pitu pitu przecież można go nie czyścić, przynajmniej ktoś tak pisał. Przecież ktoś pisał też zapytanie kto normalny czyści kocioł do samej blachy hmmmm brniemy w szambo jak mało kto ciekawe czy identycznie będzie z M. Odrazu zapytam by za rok znów nie było wątpliwości czy te duże sprawności w M na małych mocach osiągane są na czystym czy brudnym kotle, bo ponoć nie trzeba go czyścić przez cały sezon i tylko popiół wynosić kocioł przecież sam się czyści??????????????? Dobra więcej nie piszę bo już mi jest trochę pana żal Edytowane 22 Czerwca 2015 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.06.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 teraz ja napisze pitu pitu przecież można go nie czyścić, przynajmniej ktoś tak pisał. Przecież ktoś pisał też zapytanie kto normalny czyści kocioł do samej blachy hmmmm brniemy w szambo jak mało kto ciekawe czy identycznie będzie z M. Odrazu zapytam by za rok znów nie było wątpliwości czy te duże sprawności w M na małych mocach osiągane są na czystym czy brudnym kotle, bo ponoć nie trzeba go czyścić przez cały sezon i tylko popiół wynosić kocioł przecież sam się czyści??????????????? Dobra więcej nie piszę bo już mi jest trochę pana żal Ja o chlebie - ty o niebie. Nie rozumiesz. A mnie Ciebie nie jest żal. Ani trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 22.06.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Czyli mamy rozumieć, że mimo nieczyszczenia wymiennika jedyne, co nam "leci", to sprawność cieplna? Pozostałe parametry spalin pozostają w zakresie takim, jak na świadectwie z badań? I wszystko to dzięki dzwonowatej komorze spalania? No i zawirowywaczom. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.06.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) To mów Po co ,nie jestem tu żeby komuś szkodzić. Twój kociołek jest ciekawym produktem na duże powierzchnie grzewcze,a Ogniwo na pewno zamówi jeszcze jeden kociołek z małą mocą z 10-12 kW bo jednym kociołkiem w 5 klasie wiele nie nawojują na rynku . Animuss, gdybyś tworzył te kotły, które wymieniłeś oraz OEPM to naprawdę podjął bym decyzję o Twoją sugestię. Bo niestety poza drobnymi wyjątkami całe te forum opiera się tak "na gębę" . Gdybym je tworzył to pewnie z tak do końca uczciwym doradzaniem byłby problem Zawsze jest tak że się chwali i lansuje własny produkt a szuka dziury w całym u konkurencji. Na szczęście nie utrzymuję się z kotlarstwa ale mam znajomego lokalnego producenta kotłów . Edytowane 22 Czerwca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.06.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Czyli mamy rozumieć, że mimo nieczyszczenia wymiennika jedyne, co nam "leci", to sprawność cieplna? Pozostałe parametry spalin pozostają w zakresie takim, jak na świadectwie z badań? I wszystko to dzięki dzwonowatej komorze spalania? No i zawirowywaczom. Z tą sprawnością, to nie taka prosta sprawa, jak się niektórym wydaje. Na zmiany sprawności wpływa nie tylko zmiana temperatury spalin wylotowych. Jeszcze mocniej wpływa zawartość tlenu w spalinach. Spory wpływ mają także prędkości przepływu spalin. To nie takie proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.06.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 ...... A jak myślisz - jakie są współczynniki wymiany ciepła przez blachę pokrytą warstewką pyłu w wyniku nie czyszczenia kotła "a la long"? Masz rację - z tą sprawnością nie chodzi tylko o temperaturę spalin wylotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.06.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Masz rację - z tą sprawnością nie chodzi tylko o temperaturę spalin wylotowych. A poza tym wszystkim, o czym się tu mówi - nie mówi się wcale o tym, że wyniki sprawności są obarczone największym błędem z wszystkich innych wyników badań, jakie robi się dla kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteorjam 23.06.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Gdybym je tworzył to pewnie z tak do końca uczciwym doradzaniem byłby problem Zawsze jest tak że się chwali i lansuje własny produkt a szuka dziury w całym u konkurencji. Na szczęście nie utrzymuję się z kotlarstwa ale mam znajomego lokalnego producenta kotłów . ??? - - ??? Animuss bez urazy ale tu niema z czego się śmiać tylko płakać trzeba, gdyż jako jeden z bardziej doświadczonych (przynajmniej w "stażu") forumowiczów obnażasz poziom tego forum... Dlatego potencjalnym nabywcom bez głębszej wiedzy technicznej w temacie, nigdy nie można zadać pytania na takim forum w stylu: " Panowie znacie się trochę więc proszę o pomoc jakiej firmy kociołek do mojego domu..." albo co gorsza " czym ogrzać dom...". Z "papierami" na wszystkie wymieniane "reklamowane" kotły dzięki, którym moglibyśmy przynajmniej porównać cyferki na papierku jest jak jest, co zmusza nas "laików" do "ufania" lub nie wszystkim wypowiadającym się tu z różnym stopniem wiedzy fachowcom, sympatykom, hobbistom, handlowcom, wynalazcom, majsterkowiczom na słowo - chyba sam przyznasz, że dużo tego dla "laika"? Dlatego zwróciłem Ci uwagę, że gdybyś produkował te piece to chciałbym, abyś z pośród tych produkowanych przez Ciebie doradził, który jest lepszy. Skoro je wymyśliłeś i skonstruowałeś to kto zna się na nich lepiej od Ciebie? Produkujesz piec A i B, o które się pytam, a Ty doradzasz mi C... jak więc Twoje rady mają traktować innni forumowicze??? ile one są warte??? Jeżeli doradzasz A lub B wierzę tobie bo komu innemu...? - tym od C do Z??? Jak wspomniałem na wstępie "papierów" brak więc komuś trzeba wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 23.06.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Nie czyszczenie kotła - zmienia zawartość tlenu w spalinach? Nie czyszczone kanały zmniejszają swój przekrój i zwiększają szybkość spalin.?Nie podając, żadnych cyfr - nie czyszczony kocioł (w rozsądnych granicach) znacznie przewymiarowany do chwilowych potrzeb zachowuję swoją sprawność. Oczywiście na potrzeby domowe, a nie badań z dokładnością 0,00. Gorszy odbiór ciepła rekompensuje wyższa temperatura spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.06.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Nie czyszczenie kotła - zmienia zawartość tlenu w spalinach? Nie czyszczone kanały zmniejszają swój przekrój i zwiększają szybkość spalin.? Nie podając, żadnych cyfr - nie czyszczony kocioł (w rozsądnych granicach) znacznie przewymiarowany do chwilowych potrzeb zachowuję swoją sprawność. Oczywiście na potrzeby domowe, a nie badań z dokładnością 0,00. Gorszy odbiór ciepła rekompensuje wyższa temperatura spalin. "nie czyszczony kocioł (w rozsądnych granicach)" - tak OEPM ma te granice dość szeroko rozsądne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 23.06.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Moja jedyna wątpliwość co do genialności konstrukcji kotła to - na ile spadnie temperatura w komorze spalania przy minimalnych mocach np 2-5 kg węgla na dobę. Czy wtedy nie "zarosną" zawirowacze. Małe moce to niska temperatura,(powyżej palnika) niska temperatura to niepełne spalanie - niższa temperatura kondensacji i więcej osadu, nawet mokrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.06.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Moja jedyna wątpliwość co do genialności konstrukcji kotła to - na ile spadnie temperatura w komorze spalania przy minimalnych mocach np 2-5 kg węgla na dobę. Czy wtedy nie "zarosną" zawirowacze. Małe moce to niska temperatura,(powyżej palnika) niska temperatura to niepełne spalanie - niższa temperatura kondensacji i więcej osadu, nawet mokrego. Dostęp do uchwytów zawirowywaczy jest bezproblemowy. Trzeba tylko podnieść pokrywę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 23.06.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jeśli to nie tajemnica, jaki luz - przerwę zostawiono pomiędzy zawirowaczem a kotłem. Chciałbym wiedzieć jaką warstwę osadu uznano za dopuszczalną.Nie mam wątpliwości, że uwzględniliście rozszerzalność cieplną materiału, mnie "męczy" problem grubości warstwy osadu. Czy zawirowacz czyszczący do gołej blachy, to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.06.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Z tą sprawnością, to nie taka prosta sprawa, jak się niektórym wydaje. Na zmiany sprawności wpływa nie tylko zmiana temperatury spalin wylotowych. Jeszcze mocniej wpływa zawartość tlenu w spalinach. Spory wpływ mają także prędkości przepływu spalin. To nie takie proste... Tu chodzi o inną sprawę. Padło hasło, że w OEPM można dopasować sobie wg własnego widzimisię temperaturę spalin poprzez (nie)czyszczenie wymiennika. Zachodzi domniemanie, że jakość spalania nie ulega zmianie niezależnie od stopnia zabrudzenia wymienika rurowego. Więc pytam wprost: czy kocioł utrzymuje te wysokie parametry czystości spalin niezależnie od stopnia wyczyszczenia wymiennika czy też ulegają one zmianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 23.06.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jeżeli ustawię jako priorytet CWU z pompą mieszającą, a pompę ogrzewania podłogowego działającą na stałe poza sterownikiem e-coal. Gdzie steruje wszystkim zawór trójdrożny Afriso lub ESBE VTA 322. A aktywny priorytet CWU nie wyłącza obwodu podłogówki tylko obwód grzejnikowy. Czy taki sposób ustawienia wpłynie na bardziej stabilną pracę kotła.?Jeszcze nie ma instalacji, wszystko można zmienić. Proszę o opinie fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.06.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Tu chodzi o inną sprawę. Padło hasło, że w OEPM można dopasować sobie wg własnego widzimisię temperaturę spalin poprzez (nie)czyszczenie wymiennika. Zachodzi domniemanie, że jakość spalania nie ulega zmianie niezależnie od stopnia zabrudzenia wymienika rurowego. Więc pytam wprost: czy kocioł utrzymuje te wysokie parametry czystości spalin niezależnie od stopnia wyczyszczenia wymiennika czy też ulegają one zmianie? To pytanie z gatunku tych: Co lepiej - czy nabierać na łopatę mniej i rzucać częściej, czy nabierać więcej a rzucać rzadziej? W OEPM nie jest tak prosto. Inaczej będzie w opcji sterownika "retortowy-eCoal", gdzie sterownik dobiera podawanie, przerwę i wentylator. Inaczej będzie w "retortowy-grupowe", gdzie podawanie i wentylator dobiera operator, a sterownik dobiera tylko przerwę. A jeszcze inaczej w opcji ustawień ręcznych. A mnie zastanawia - po co Ci ta wiedza? Dla użytkownika najważniejsze jest, aby nie było niedopału w popiele, bo to determinuje straty paliwa. No, i żeby czarny dym nie leciał z komina. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.06.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 To pytanie z gatunku tych: Co lepiej - czy nabierać na łopatę mniej i rzucać częściej, czy nabierać więcej a rzucać rzadziej? W OEPM nie jest tak prosto. Inaczej będzie w opcji sterownika "retortowy-eCoal", gdzie sterownik dobiera podawanie, przerwę i wentylator. Inaczej będzie w "retortowy-grupowe", gdzie podawanie i wentylator dobiera operator, a sterownik dobiera tylko przerwę. A jeszcze inaczej w opcji ustawień ręcznych. A mnie zastanawia - po co Ci ta wiedza? Dla użytkownika najważniejsze jest, aby nie było niedopału w popiele, bo to determinuje straty paliwa. No, i żeby czarny dym nie leciał z komina. Zatem odpowiedź na pytanie czy parametry spalin kotła OEPM podczas pracy przy różnym stopniu zabrudzenia wymiennika są tak dobre, jak w świadectwie, brzmi: to zależy. Uszczegóławiając zatem pytam więc: jak te parametry wyglądają przy pracy w opcji "grupowe", trybie pracy, na którym zostały osiągnięte wyniki kwalifikujące kocioł do 5 klasy? Po co mi ta wiedza... Gdyby tylko takie problemy, jak wyżej napisałeś, zajmowały głowę palacza, nie byłoby sensu konstruować nowych modeli kotłów. Przecież OEP też dobrze spala i nie dymi z komina czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.06.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Zatem odpowiedź na pytanie czy parametry spalin kotła OEPM podczas pracy przy różnym stopniu zabrudzenia wymiennika są tak dobre, jak w świadectwie, brzmi: to zależy. Uszczegóławiając zatem pytam więc: jak te parametry wyglądają przy pracy w opcji "grupowe", trybie pracy, na którym zostały osiągnięte wyniki kwalifikujące kocioł do 5 klasy? Po co mi ta wiedza... Gdyby tylko takie problemy, jak wyżej napisałeś, zajmowały głowę palacza, nie byłoby sensu konstruować nowych modeli kotłów. Przecież OEP też dobrze spala i nie dymi z komina czy się mylę ? Odpowiadam Ci: Nie wiem. Nie badałem jeszcze. I nie wiem, na razie, czy będę badał. Uzasadniam: Badałem to w OEP, pokazywałem te wyniki, ale pozytywnego wpływu tych działań na sprzedaż tych kotłów nie stwierdzono. Forumowicze też znacznie większą uwagę zwracali na łatwość czyszczenia kotłów, niż na ich osiągi parametryczne. Nie jestem takim durniem, żebym poświęcał cenny czas na działania bez efektu. Jeśli żaden inny producent nie pokaże takich wyników, to i ja nie będę ich robił. Na razie: kocioł OGNIWO EKO PlusM ma najlepsze z wszystkich innych kotłów, także tych niby mniejszych od niego, na mocy 7,7 kW. Spełnia na tej mocy WSZYSTKIE kryteria w klasie 5 (najwyższej) normy PN EN 303-5:2012. Teraz czekam, niech inni producenci pokażą lepsze. Do tego czasu nie widzę praktycznego sensu dodatkowych działań. ZROZUMIANO??? Edytowane 23 Czerwca 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 23.06.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jaki kocioł na mocy 7,6 był badany i miał gorsze wyniki. Brak badań = gorszy? Czy tylko = brak badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.06.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Odpowiadam Ci: Nie wiem. Nie badałem jeszcze. I nie wiem, na razie, czy będę badał. Uzasadniam: Badałem to w OEP, pokazywałem te wyniki, ale pozytywnego wpływu tych działań na sprzedaż tych kotłów nie stwierdzono. Forumowicze też znacznie większą uwagę zwracali na łatwość czyszczenia kotłów, niż na ich osiągi parametryczne. Nie jestem takim durniem, żebym poświęcał cenny czas na działania bez efektu. Jeśli żaden inny producent nie pokaże takich wyników, to i ja nie będę ich robił. Na razie: kocioł OGNIWO EKO PlusM ma najlepsze z wszystkich innych kotłów, także tych niby mniejszych od niego, na mocy 7,7 kW. Spełnia na tej mocy WSZYSTKIE kryteria w klasie 5 (najwyższej) normy PN EN 303-5:2012. Teraz czekam, niech inni producenci pokażą lepsze. Do tego czasu nie widzę praktycznego sensu dodatkowych działań. ZROZUMIANO???Powinieneś dodać jeszcze że w pracy ciągłej przez 6 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts