userq 10.07.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Witam, jestem inwestorem, który zamierza nabyć omawiany tutaj kocioł Ogniwo Eko Plus M. Z tego względu od kilku miesięcy śledziłem pojawiające się wzmianki o w/w konstrukcji a od kilku tygodni "próbowałem" wczytywać się w ten temat. No właśnie "próbowałem" bo z tematu: Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ? - patrząc obiektywnie nie zostało nic. Temat został "wykolejony".Możliwość porozmawiania z projektantem kotła jest nie lada gratką dla przyszłego nabywcy. Szkoda, że Pan karoka65 nie założył własnego tematu w offtopicku typu "żale i pretensje do Pana Zawijana..." Co do Pana Zawijana, to podziwiam Pana anielską cierpliwość.Oczywiście sprawny czytelnik wyłapie czarny PR wymierzony względem nowego produktu firmy Ogniwo.Warto podkreślić, że istnieje jeszcze uważnie czytająca i myśląca grupa userów... Według mojej oceny należałoby temat albo oczyścić z przygniatającej masy offtopu albo utworzyć nowy a ten zamknąć. Mówię jak jest.userq Edytowane 10 Lipca 2015 przez userq Koncyliacyjny ton ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userq 10.07.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Następny jednopostowiec który nie potrafi sklecić jednego zdania bez "karoka65" ( chyba 10 razy w jednym poście ) trzeba było to jeszcze wytłuścić jak zawsze. No to wczytaj się pan panie inwestorze tylko dokładnie, może coś wyniesiesz z tego czytania. Szanowny Panie karoka65 - potwierdza Pan tylko moje słowa - że hejt w tym temacie to dla Pana swoista "woda na młyn". Edytowane 10 Lipca 2015 przez userq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 10.07.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Niech inwestor się pochwali do jak dużej hali będzie wstawiona ta machina? A może kupi bo dofinansowanie za 5 klase? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.07.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Wiesz jak wchodzi na forum jakiś nowy user przeważnie wita się na początek ze wszystkimi.Jeśli to jest inwestor który poszukuję np. kotła zaczyna trochę inaczej niż od posta wymieniając od ręki w tym pierwszym poście 10 razy karoka65.Zaczyna zupełnie inaczej:Mam do ogrzania nowo budowany domek ( stary domek ) o powierzchni takiej i takiej, ocieplenie zewnętrzne takie i takie, fundamenty ocieplone tak i tak, dach będzie ( jest ) ocieplony tak i tak, planuję taką i taką instalację, zasobnik CWU takiej pojemności, poradźcie proszę jakiej mocy kocioł i jakiej firmy wybrać bo się na tym nie znam.Mniej, więcej wygląda to tak normalnie jak jest to jakiś inwestor, trochę podpowiedziałem.Również nie mam zamiaru się narzucać w odpowiedziach w zaczepkach, mogę doradzić przy doborze mocy ale pewnie nie będzie to potrzebne z mojej strony.Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze. karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userq 10.07.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Niech inwestor się pochwali do jak dużej hali będzie wstawiona ta machina? A może kupi bo dofinansowanie za 5 klase? Jak kupię to zdam relację z działania - oczywiście w nowym temacie. Zima szybko zweryfikuje czy kocioł jest z taką dużą tolerancją mocy jak przedstawia tutaj konstruktor. Czas pokaże. Miałem kupić OEP 16 ale się wstrzymałem na wieści o OEPM. Kocioł do starego domu z lat 80. Do nowego domu już tylko gruntowa PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.07.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Do nowego domu już tylko gruntowa PC. Bzdura i głupota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 10.07.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Jak kupię to zdam relację z działania - oczywiście w nowym temacie. Zima szybko zweryfikuje czy kocioł jest z taką dużą tolerancją mocy jak przedstawia tutaj konstruktor. Czas pokaże. Miałem kupić OEP 16 ale się wstrzymałem na wieści o OEPM. Kocioł do starego domu z lat 80. Do nowego domu już tylko gruntowa PC. Ale zdajesz sobie sprawę ,że między 16kW a 26kW jest przepaść.......Jestem ciekaw Twojej opini po roku użytkowania 26kW ,ale wiesz takiej rzetelnej a nie marketingowej. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.07.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Miałem kupić OEP 16 ale się wstrzymałem na wieści o OEPM. Kocioł do starego domu z lat 80. Jeśli to dom z lat 80-tych i jest ocieplony jak na te lata czyli prawie nic albo wcale nic i masz do grzania chociaż z 250 czy 300m jak najbardziej możesz być zadowolony z nowej M-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userq 10.07.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Wiesz jak wchodzi na forum jakiś nowy user przeważnie wita się na początek ze wszystkimi. Jeśli to jest inwestor który poszukuję np. kotła zaczyna trochę inaczej niż od posta wymieniając od ręki w tym pierwszym poście 10 razy karoka65. Zaczyna zupełnie inaczej: Mam do ogrzania nowo budowany domek ( stary domek ) o powierzchni takiej i takiej, ocieplenie zewnętrzne takie i takie, fundamenty ocieplone tak i tak, dach będzie ( jest ) ocieplony tak i tak, planuję taką i taką instalację, zasobnik CWU takiej pojemności, poradźcie proszę jakiej mocy kocioł i jakiej firmy wybrać bo się na tym nie znam. Mniej, więcej wygląda to tak normalnie jak jest to jakiś inwestor, trochę podpowiedziałem. Również nie mam zamiaru się narzucać w odpowiedziach w zaczepkach, mogę doradzić przy doborze mocy ale pewnie nie będzie to potrzebne z mojej strony. Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze. karoka65 Panie karoka65 złamię zasadę i Panu odpowiem: 1. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że przedział mocy oferowanej przez Ogniwo od 7KW do 26KW będzie dla mnie wystarczający. 2. Jestem inwestorem, który zdobył już wystarczającą wiedzę na innych forach o kotłach i zapotrzebowaniu swojego budynku na ciepło - np. korzystając z http://cieplowlasciwie.pl i nie potrzebuję doradztwa sprzedawców innych marek. 3. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że nie interesuje mnie inna firma niż Ogniwo i inny kocioł niż nowy OEPM. 4. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że nie interesuje mnie do starego domu np. PC tylko kocioł z podajnikiem. 5. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus dziwię się, że chce Pan coś doradzać jak nie oferuje Pan kotła Ogniwo. 6. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus zdumiewa mnie, że nie rozumie Pan podstaw Panie karoka65 i tego, że dla mnie nie jest Pan osobą kompetentną do rozmowy na temat kotła OEPM. 7. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że osobą kompetentną dla mnie i partnerem do dalszej dyskusji będzie konstruktor Pan Zawijan. Myślę, że wyraziłem się jasno. Edytowane 10 Lipca 2015 przez userq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userq 10.07.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Bzdura i głupota Jestem ciekaw argumentów przeciwko. Znajomy jest zadowolony z gruntowej pompy. Oczywiście myślałem też PPC do nowego domu. Ale to w innym temacie albo na PW bo szkoda robić tutaj OT. Do starego domu kocioł OEPM. Edytowane 10 Lipca 2015 przez userq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.07.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 To może jakiś wynik z ciepłowłaściwe ?Co do kotłów Ogniwo to że ich na razie nie sprzedaję nie oznacza że ich nie znam, śmiem napisać że widziałem ich więcej w pracy jak kolega w sklepach czy na obrazkach, ale uszanuję wolę i poczytam z wielkim zainteresowaniem dyskusję kolegi z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userq 10.07.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Ale zdajesz sobie sprawę ,że między 16kW a 26kW jest przepaść.......Jestem ciekaw Twojej opini po roku użytkowania 26kW ,ale wiesz takiej rzetelnej a nie marketingowej. Życzę powodzenia. Tak zdaję - obecnie mam kocioł Zębiec kwkd 22KW (czyli 25KW). Wiadomo, że podajnik ma inną tolerancję. Oczywiście wchodzę jako inwestor "w ciemno" w kocioł z "gumy". Jeśli zapewnienia Ogniwo i konstruktora Zawijana okażą się fake to na pewno nie omieszkam tego opisać. Chciałbym tutaj zaznaczyć, że dla mnie największą niewiadomą jest trwałość nowego OEPM. Czy nie będzie czasem rdzewieć tak jak OEP? Certyfikaty certyfikatami ale czy producent nie ustawił "szybkiego zegara zużycia" tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteorjam 10.07.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Witam, jestem inwestorem, który zamierza nabyć omawiany tutaj kocioł Ogniwo Eko Plus M. Z tego względu od kilku miesięcy śledziłem pojawiające się wzmianki o w/w konstrukcji a od kilku tygodni "próbowałem" wczytywać się w ten temat. No właśnie "próbowałem" bo z tematu: Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ? - patrząc obiektywnie nie zostało nic. Temat został "wykolejony" dzięki takim trollom jak karoka65 czy paru innych sprzedawców (szkoda nawet wymieniać ich nicki) - w tym sprzedawca PC. Możliwość porozmawiania z projektantem kotła jest nie lada gratką dla przyszłego nabywcy. Niestety grupa trolli a taki obraz wyłania się z tego tematu - czyli "paru sfrustrowanych kolesi" w tym człowiek o nicku karoka65 prowadzi wyrachowaną i dobrze obliczoną krucjatę przeciwko jednemu z konstruktorów. Szkoda, że Pan karoka65 nie założył własnego tematu w offtopicku typu "żale i pretensje do..." Tam Pan karoka65 mógłby wyładować wraz ze swoimi poplecznikami wszelkie żale tego świata. Warto, żeby jakiś psycholog przyjrzał się postom Pana karoka65 - bo wyłania się z nich również oprócz wyrachowania niestety obraz frustrata i zawistnika bez jakiejkolwiek klasy. Jeśli ktoś ma wątpliwości to proszę przeczytać posty Pana karoka65 z których jasno wynika, że dana osoba ma problem z samym sobą. Co do Pana zawijana, to podziwiam Pana anielską cierpliwość względem przywołanej tutaj watahy hejterów z Panem karoka65 na czele. Oczywiście sprawny czytelnik wyłapie czarny PR wymierzony przez w/w watahę względem nowego produktu firmy Ogniwo. Warto podkreślić, że Pan karoka65 zapomniał, że istnieje jeszcze uważnie czytająca i myśląca grupa userów... Według mojej oceny należałoby temat albo oczyścić z przygniatającej masy offtopu albo utworzyć nowy ( z zakazem wstępu dla trolla karoka65) a ten zamknąć. Mówię jak jest. userq PS. Odnośnie atakowanego tutaj wykształcenia i tytułów naukowych. Na uczelni wyższej zazwyczaj "napina" się wykładowca jeszcze ze stopniem magistra - strzela wiedzą, próbuje błyszczeć, robić "szoł", natomiast skromny profesor mający wiele prac naukowych na swoim koncie ma zwyczajny dystans do wiedzy i samego siebie - potrafi czegoś zapomnieć, nie robi "szopki", korzysta czasem z kartki, podpowiedzi etc. Dlatego czytając ten temat warto zwrócić uwagę na "wyścig szczurów" zapoczątkowany przez Pana karoka65 i mechanizm działania osób jemu podobnych Panowie! Również jako potencjalny nabywca kotła bardzo przychylam się do spostrzeżeń Userq (bez personaliów) dotyczących wątku OEPM. Ja także traktowałem forum jako możliwość zadania pytania twórcy wyżej wymienionego produktu, dlatego założyłem konto. Niesprawiedliwością jest traktowanie "jednopostowców" jako kogoś "obcego" w kręgu "starych wyjadaczy" tematu . To właśnie w głównej mierze dzięki nim (kupującym) utrzymuje się cała ta branża, co ma również bezpośredni wpływ na istnienie tego forum. Proponowałbym dla Zawijana, aby otworzył równoległy wątek "OEPM odpowiedzi dla inwestorów i potencjalnych nabywców", gdzie bez zbędnych odpowiedzi osób postronnych mogliby uzyskać odpowiedzi na dręczące ich pytania. Ten wątek niech zostanie dla pasjonatów, domowych bądź też bardziej zaawansowanych konstruktorów czy też handlowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userq 10.07.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) To może jakiś wynik z ciepłowłaściwe ? Co do kotłów Ogniwo to że ich na razie nie sprzedaję nie oznacza że ich nie znam, śmiem napisać że widziałem ich więcej w pracy jak kolega w sklepach czy na obrazkach, ale uszanuję wolę i poczytam z wielkim zainteresowaniem dyskusję kolegi z konstruktorem. Dziękuję za wyrozumiałość. Odnośnie dyskusji na temat OEPM - tak naprawdę to zima (pierwszy sezon) zweryfikuje zapewnienia firmy Ogniwo i konstruktora Zawijana. Trzeba dać konstrukcji szansę co właśnie czynię - choć zdaję sobie sprawę, że jestem "beta testerem", który w razie fake&PR poniesie sam konsekwencje. Oczywiście warto mieć zarchiwizowane zapewnienia Pana konstruktora, żeby w przyszłości nie było niedomówień Edytowane 10 Lipca 2015 przez userq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.07.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Jak kupię to zdam relację z działania - oczywiście w nowym temacie. Zima szybko zweryfikuje czy kocioł jest z taką dużą tolerancją mocy jak przedstawia tutaj konstruktor. Czas pokaże. Miałem kupić OEP 16 ale się wstrzymałem na wieści o OEPM. Kocioł do starego domu z lat 80. Do nowego domu już tylko gruntowa PC. Do starego domu z lat 80 nie powinno się szukać dużej maszynki do zjadania węgla ekogroszku ,nawet super hiper kocioł ze sprawnością 99,9% nie zaoszczędzi twojej kasy ,nadal co roku będzie trzeba wydać fortunę na niniejszą lub większą wywrotkę węgla. Trzeba mu kategorycznie zmniejszyć na stałe racje żywnościowe,a jedyna droga to przez izolowanie cieplne budynku wydatek jednorazowy ale ekonomicznie uzasadniony. Zakup opału węgla na zimę wlicza się do stałych opłat za mieszkanie w domu ,jak chcesz być niewolnikiem opłat stałych to proszę bardzo . Edytowane 10 Lipca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.07.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Podobnie jak ekosyfiarze są zadowoleni z ekosyfu pomimo,że nie ma on żadnego uzasadnienia w nowych domach Argumenty przeciwko ? Koszty,to jedyny argument przeciw,podobnie jak w przypadku ekosyfu do nowego domu Artek to że nie darzymy się z Zwijanem jakś szczególną sympatią, nie znaczy że będę tolerował Twoje trollowanie. Panie pompka, spadaj pan z wątka !!! Spodobało mi się bardzo to powiedzonko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
userq 10.07.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Panowie! Również jako potencjalny nabywca kotła bardzo przychylam się do spostrzeżeń Userq (bez personaliów) dotyczących wątku OEPM. Ja także traktowałem forum jako możliwość zadania pytania twórcy wyżej wymienionego produktu, dlatego założyłem konto. Niesprawiedliwością jest traktowanie "jednopostowców" jako kogoś "obcego" w kręgu "starych wyjadaczy" tematu . To właśnie w głównej mierze dzięki nim (kupującym) utrzymuje się cała ta branża, co ma również bezpośredni wpływ na istnienie tego forum. Proponowałbym dla Zawijana, aby otworzył równoległy wątek "OEPM odpowiedzi dla inwestorów i potencjalnych nabywców", gdzie bez zbędnych odpowiedzi osób postronnych mogliby uzyskać odpowiedzi na dręczące ich pytania. Ten wątek niech zostanie dla pasjonatów, domowych bądź też bardziej zaawansowanych konstruktorów czy też handlowców. Jestem za tematem "OEPM odpowiedzi dla inwestorów i potencjalnych nabywców"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.07.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Dziękuję za wyrozumiałość. Tak naprawdę to zima zweryfikuje zapewnienia firmy Ogniwo i konstruktora Zawijana. I o nic więcej mi nie chodzi. Jeśli kocioł będzie dobrany odpowiedni mocą to nie masz się czego bać, jak już wiele razy tutaj pisałem nie mam nic do firmy Ogniwo bo to dobre kotły, to co mam, do kogo i dlaczego przecież widać jak i Ty zauważyłeś. Do kolegi Meteorjan. Pytaj na pewno Ci odpowiedzą przecież możesz zapytać, po to jest to forum, jeśli na tyle będzie sięgać moja skromna wiedza również pomogę i odpowiem na to na co będę potrafił odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteorjam 10.07.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Skoro tu zajrzałem to tak z czystej ciekawości zapytam, czy ktoś poza Zawijanem z udzielających się na tym forum użytkuje kocioł OE-P w swoim domu:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 10.07.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Tak zdaję - obecnie mam kocioł Zębiec kwkd 22KW (czyli 25KW). Wiadomo, że podajnik ma inną tolerancję. Oczywiście wchodzę jako inwestor "w ciemno" w kocioł z "gumy". Jeśli zapewnienia Ogniwo i konstruktora Zawijana okażą się fake to na pewno nie omieszkam tego opisać. Chciałbym tutaj zaznaczyć, że dla mnie największą niewiadomą jest trwałość nowego OEPM. Czy nie będzie czasem rdzewieć tak jak OEP? Certyfikaty certyfikatami ale czy producent nie ustawił "szybkiego zegara zużycia" tego nie wiem. Moim zdaniem powinieneś celowac z mocą kotła ciut poniżej jak wychodzi z wyliczeń i tylko tyle albo az tyle ,napisales że chciales oep16 a tu nagle krowa 26? Obys się na tym nie przejechał tzn na wielkości i tych na czasie certifikatach. A odnośnie rdzy w niebieskich to chyba czytales właśnie żale ludzi którzy kupili przewymiarowane kotły.....oep 16kW to całkiem dobry kocioł pod warunkiem 'dobrze' dobranej mocy do ogrzewanego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts