Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

Do starego domu z lat 80 nie powinno się szukać dużej maszynki do zjadania węgla ekogroszku ,nawet super hiper kocioł ze sprawnością 99,9% nie zaoszczędzi twojej kasy ,nadal co roku będzie trzeba wydać fortunę na niniejszą lub większą wywrotkę węgla.

Trzeba mu kategorycznie zmniejszyć na stałe racje żywnościowe,a jedyna droga to przez izolowanie cieplne budynku wydatek jednorazowy ale ekonomicznie uzasadniony.

Zakup opału węgla na zimę wlicza się do stałych opłat za mieszkanie w domu ,jak chcesz być niewolnikiem opłat stałych to proszę bardzo .:bash:

Pełna zgoda za wyjątkiem dużej maszynki. Pamiętaj, że OEPM to kocioł "z gumy". Wiem, wiem - Juzef pewnie boki z tego zrywa - bo jak wytłumaczyć ten swoisty "przewrót kopernikański". Do tej pory dobieraliśmy moc kotła do zapotrzebowania domu a tutaj taki kwiatek jak ten OEPM. Ja zaryzykuję. Decyzja podjęta.

PS.

Pamiętaj, że nie każdy budynek można poddać termomodernizacji. Owszem, ocieplenie dachu, wymiana stolarki ale nie każdy mur ocieplisz ;)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem powinieneś celowac z mocą kotła ciut poniżej jak wychodzi z wyliczeń i tylko tyle albo az tyle ,napisales że chciales oep16 a tu nagle krowa 26? Obys się na tym nie przejechał tzn na wielkości i tych na czasie certifikatach. A odnośnie rdzy w niebieskich to chyba czytales właśnie żale ludzi którzy kupili przewymiarowane kotły.....oep 16kW to całkiem dobry kocioł pod warunkiem 'dobrze' dobranej mocy do ogrzewanego budynku.

Właśnie tak byliśmy uczeni (palacze) z doborem mocy do nastania ery OEPM. Ogniwo dokonuje "przewrotu kopernikańskiego" tyle, że cofamy się do zasady przezornego instalatora, który wciska kocioł z zapasem mocy "na zaś". Panowie - oczywiście, że nie odpuszcza mnie wrażenie przewymiarowania kotła ale chcę spróbować.

Zauważę jedynie że jakoś konstruktor nie mówił nic do tej pory o zużyciu opału - czy przeoczyłem?

Zauważę jedynie że jakoś konstruktor nie mówił nic do tej pory o zużyciu opału - czy przeoczyłem?

I właśnie tu jest pies pogrzebany, to zużycie jest wprost proporcjonalne do strat jakie generuję Twój budynek, sam kocioł cudów nie zdziała jaki by nie był, dużo do powiedzenia ma w tej kwestii oczywiście "palacz" ale ocieplać i ocieplać ile się da i gdzie się da bo to decyduje o zużyciu czym byś nie grzał a przez to o kosztach za ogrzewanie.

Myślę że mimo zdań konstruktor to jutro potwierdzi i nie napisze Ci ile spalisz bo byłoby nieostrożnością.

Spodziewałbym bardziej się sloganu w stylu, kocioł przebadany zawsze spali, ble ble ble :)

Jeden palacz na tym samym obiekcie może spalić 30kg/ dobę a już drugi 40 bo ten drugi przez brak wiedzy, zacięcia, cierpliwości te 10kg nie dopali i wyrzuci do kosza z popiołem zaświńtuszając kocioł szadzą w gratisie.

Dokładnie - właśnie doszliśmy do najciekawszego wątku - spalanie. Panie Zawijan jak ten wunder OEPM 26KW "pochłania" opał jeśli mój budynek ma zapotrzebowanie w najzimniejsze dni (wiemy, że jest ich kilka w roku) 17-18KW??? Robiliście testy porównawcze z OEP 16KW ?

PS. Pewnie, że czym bardziej ocieplony budynek tym tańszy opał. To nie podlega dyskusji.

PS. Pewnie, że czym bardziej ocieplony budynek tym tańszy opał. To nie podlega dyskusji.

Tutaj mało precyzyjnie się wyraziłeś bo niektórzy na "słówkach" tutaj manipulują :) bo nie chodziło chyba o tańszy opał a koszt ogrzewania domu ?

Kto mieszka na śląsku może palić np. miałem płukanym z Sobieskiego za 280pln/tonę ( luz ) kupując latem bo w M-ce można spalać miał, można ten sam miał kupić gdzie indziej ( poza śląskiem ) workowany już za 500 czy 600pln, można palić eko groszkiem czeskim ( też tanio opał wyjdzie ), kamiennym za 650, kamiennym za 800 czy nawet kamiennym za 1100 za tonę a i wyżej widziałem nawet na allledrogo.

Podobnie będzie widzisz z tymi marketingowo podanymi mocami i sprawnościami, laboratorium to nie Twój dom i żeby nie było że Ci coś odradzam, podaję tylko jak najprościej można trochę zależności.

Pełna zgoda za wyjątkiem dużej maszynki. Pamiętaj, że OEPM to kocioł "z gumy". Wiem, wiem - Juzef pewnie boki z tego zrywa - bo jak wytłumaczyć ten swoisty "przewrót kopernikański". Do tej pory dobieraliśmy moc kotła do zapotrzebowania domu a tutaj taki kwiatek jak ten OEPM. Ja zaryzykuję. Decyzja podjęta.

PS.

Pamiętaj, że nie każdy budynek można poddać termomodernizacji. Owszem, ocieplenie dachu, wymiana stolarki ale nie każdy mur ocieplisz ;)

Nie odradzam zakupu bo ktoś musi go wreszcie kupić ,przetestować i obnażyć ,masz większe zapotrzebowanie więc tym większa jest szansa na pozytywne opinie o tym kociołku ale jeżeli zmuszą Ciebie opłaty stale do zrobienia modernizacji cieplnej po zakupie kotła to koszty mogą wzrosnąć o kolejny zakup mniejszego kociołka.

Każdy mur można ocieplić z zewnątrz lub od wewnątrz.

Panie karoka65 w ramach koncyliacji edytowałem niektóre swoje posty. Oryginale wypowiedzi zawsze znajdzie Pan w cytatach ;)

Wiem że najlepiej wyglądają czasem te wojenki ale karoka nigdy nikomu nie chciał zrobić czy doradzić źle.

Czy sugerujesz żebym to usunął, co prawda nie mam tego w nawyku bo nie wstydzę się tego co napisało moje pióro ? :)

Aaa i może skończ z "panami" bo koło pana to ja chyba nawet jeszcze nie stałem :)

Formą przyjętą na forum jest "TY" czy pisze z jakimś tam ciemnym karoką czy też z doktorem, no z doktorów to mamy chyba tylko jednego "rodzynka" innych nie widziałem, chyba że się nie przyznają :)

Edytowane przez karoka65

Każdy mur można ocieplić z zewnątrz lub od wewnątrz.

Z tymi ociepleniami to różnie słyszałem.

Większość myślę trochę "pojętniejszych" budowlańców mówi że stary dom taki gdzie uwidacznia się wilgoć, lepiej zaizolować od środka ale ja nie jestem budowlańcem.

Jestem tutaj znowu pewny że walnąłem punkta u TB :)

Tak, chodziło mi o tańsze koszty ogrzewania. Opał już przerabiałem z różnych składów, kopalń i kaloryczności. Póki co zostaję przy Carbon R i Carbon RN (grupa Tauron) z Castorama. Serio.

No niestety ale przy opałach z Casto Ci nie pomogę, mam jakąś odrazę :) jak co niektórzy tutaj bardziej "szkoleni" do mnie :)

Dla mnie w Casto to najlepszą są ceny, zgodnie z reklamą.

Co mogą doradzić to nie bierz tego czeskiego syfu ze Zgorzelca, z tym akurat miałem do czynienia.

Panie karoka65 złamię zasadę i Panu odpowiem:

1. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że przedział mocy oferowanej przez Ogniwo od 7KW do 26KW będzie dla mnie wystarczający.

2. Jestem inwestorem, który zdobył już wystarczającą wiedzę na innych forach o kotłach i zapotrzebowaniu swojego budynku na ciepło - np. korzystając z http://cieplowlasciwie.pl i nie potrzebuję doradztwa sprzedawców innych marek.

3. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że nie interesuje mnie inna firma niż Ogniwo i inny kocioł niż nowy OEPM.

4. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że nie interesuje mnie do starego domu np. PC tylko kocioł z podajnikiem.

5. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus dziwię się, że chce Pan coś doradzać jak nie oferuje Pan kotła Ogniwo.

6. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus zdumiewa mnie, że nie rozumie Pan podstaw Panie karoka65 i tego, że dla mnie nie jest Pan osobą kompetentną do rozmowy na temat kotła OEPM.

7. Pisząc w temacie Ogniwo Eko Plus logicznym jest, że osobą kompetentną dla mnie i partnerem do dalszej dyskusji będzie konstruktor Pan Zawijan.

Myślę, że wyraziłem się jasno.

Szanowny panie,

SZACUN PRZEOGROMNY Za wypowiedzi w tym temacie

Najserdeczniejsze pozdrowienia i życzenia: tak trzymać!

Dokładnie - właśnie doszliśmy do najciekawszego wątku - spalanie. Panie Zawijan jak ten wunder OEPM 26KW "pochłania" opał jeśli mój budynek ma zapotrzebowanie w najzimniejsze dni (wiemy, że jest ich kilka w roku) 17-18KW??? .

Badania pokazały, z jaką sprawnością kocioł spala dobry

(bardzo dobry) opał na pełnej mocy. Nikt nie odpowie na

tak postawione pytanie, dużo zależy od nastaw, węgla,

sterownika i umiejętności operatora.

Edytowane przez Wlodek_PID

To może jakiś wynik z ciepłowłaściwe ?

Co do kotłów Ogniwo to że ich na razie nie sprzedaję nie oznacza że ich nie znam, śmiem napisać że widziałem ich więcej w pracy jak kolega w sklepach czy na obrazkach, ale uszanuję wolę i poczytam z wielkim zainteresowaniem dyskusję kolegi z konstruktorem.

Drogi panie karoka,

już mi się nie chce nawet pana przepraszać,

Ale może by tak, wyłącznie na temat opisany szczegółowo w wątku pisać.

przy okazji prośba do pompiarzy, ozeowców i wszystkich, których ten kociołek nie interesuje.

Miłego dnia wszystkim

Badania pokazały, z jaką sprawnością kocioł spala dobry

(bardzo dobry) opał na pełnej mocy. Nikt nie odpowie na

tak postawione pytanie, dużo zależy od nastaw, węgla,

sterownika i umiejętności operatora.

Z tego co mi wiadomo, OEPM przeszedł akredytowane badania na mocach: nominalnej, minimalnej <30% nom. oraz 3 mocach pośrednich między nimi.

A temat tego "BARDZO DOBREGO" węgla do badań już został niedawno dogłębnie wyjaśniony.

Pieklorz workowany fabrycznie w Piekarach.

Nawet pan karoka napisał, że takiego węgla ma u siebie pod wiatą nieco jeszcze.

A temat tego "BARDZO DOBREGO" węgla do badań już został niedawno dogłębnie wyjaśniony.

Pieklorz workowany fabrycznie w Piekarach.

Nawet pan karoka napisał, że takiego węgla ma u siebie pod wiatą nieco jeszcze.

MUszę znowu wyprostować niestety, karoka nie pisał że ma węgiel z Piekar i w typie 31.2.

Aha, przepraszam że śmiałem.

Edytowane przez karoka65