Wlodek_PID 11.07.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Ale nigdy ten sam palacz w kotle gorszym (według badań) nie uzyska sprawności wyższej, niż w kotle lepszym (według badań). To niestety oczywista nieprawda. Wyobraźmy sobie, że kocioł o gorszej sprawności (80%) współpracuje z buforem ciepła, a kocioł o lepszej sprawności (93%) pracuje na złej instalacji, gdzie niestabilna temperatura powoduje częste ale krótkie cykle grzania, i całą lepszą sprawność diabli wzięli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.07.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Na takiej mocy to chyba ich nie badali. Więc kto wie!? Przy obniżaniu mocy coraz większe znaczenie będzie miał palnik, jego konstrukcja. Górą cegły szamotowe, o ile pozwolą obniżyć moc palnika. Lecz coraz mniejsze znaczenie będzie miał szamot nad palnikiem, (sklepienie kotła) będzie za daleko by dopalić spaliny. Wielkość kotła to sprawa drugorzędna, choć na forum obowiązuje inna "prawda". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.07.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Hm. Wielkość kotła może nie ale wielkość komory spalania już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.07.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Wielkość komory spalania, kształt i temperatura "na sklepieniu" - determinuje możliwość zejścia z mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 11.07.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 A jakaż to jest ta przepaść, Panie Kolego. Chętnie posłucham. Na początek, żebyś Pan niepotrzebnie nie brnął w zaułki, podam, że moc maksymalną oba te kotły mają BARDZO zbliżoną do siebie. Po pierwsze , nie pamiętam abyśmy w którymś momencie zostali kolegami ...... Po drugie moje zaułki to moja sprawa nic Ci do tego ..... Po trzecie rozmawiamy o kotłach ,które zostały przebadane i mają papiery i tym się kierujemy a nie tym co Ty tu bazgrasz ... no chyba ,że te papiery są nic nie warte//// Na papierze jest czarno na białym kocioł 16kW i 26 kW a to co Ty tam ........ to mało istotne. I po czwarte nie jesteś .............. ,żeby się tobie z czegoś tłmaczyć ,wyjaśniać i itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 11.07.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 W każdym kotle, jaki by nie był, zużywa się tyle opału, ile potrzeba na uzupełnienie strat ciepła z ogrzewanego obiektu, podzielone przez sprawność kotła. Nieprawda !!! Chcesz pan powiedzieć ,że ogrzewając np. 200m2 kotłem o mocy 16kW spalę tyle samo opału jakbym to robił kotlem 26 kW ? HA .......!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 (edytowane) Nieprawda !!! Chcesz pan powiedzieć ,że ogrzewając np. 200m2 kotłem o mocy 16kW spalę tyle samo opału jakbym to robił kotlem 26 kW ? HA .......!!!!!! Prawda,Zawijan ma rację w tym zakresie. Ilość spalonego ekosyfu zależy od tego ile energii z domu spieprza i od sprawności kotła dostarczającego mu tej energii. Jeśli w domu potrzeba na dobę 30kWh to niezależnie jakim mocowo kotłem byśmy tej energii dostarczyli spalanie ekosyfu czyli dostarczenie tej energii będzie takie same. Zakładając,że oba kotły pracują z identyczną sprawnością na mocy grzewczej jaką dom w danej chwili potrzebuje. Fizyka i matematyka się kłania Edytowane 11 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 11.07.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 A jak jest sprawność na mocy 3kW OEPM a jaka OEP? Bo przeważnie pracy na takiej mocy potrzebują obecnie budowane domy. Wychodzi że OEPM powinien być lepszy. Moim zdaniem - powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 11.07.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Prawda,Zawijan ma rację w tym zakresie. Ilość spalonego ekosyfu zależy od tego ile energii z domu spieprza i od sprawności kotła dostarczającego mu tej energii. HA !!!! Ten co ma styczność z kotłami HA.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 11.07.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 To niestety oczywista nieprawda. Wyobraźmy sobie, że kocioł o gorszej sprawności (80%) współpracuje z buforem ciepła, a kocioł o lepszej sprawności (93%) pracuje na złej instalacji, gdzie niestabilna temperatura powoduje częste ale krótkie cykle grzania, i całą lepszą sprawność diabli wzięli. Napisałem "ten sam palacz" - w domyśle "na tej samej instalacji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 HA !!!! Ten co ma styczność z kotłami HA.... Dlatego wiem,że fizyka i matematyka jest Wam obca Zakładając,że oba kotły pracują z identyczną sprawnością na mocy grzewczej jaką dom w danej chwili potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 11.07.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Nieprawda !!! Chcesz pan powiedzieć ,że ogrzewając np. 200m2 kotłem o mocy 16kW spalę tyle samo opału jakbym to robił kotlem 26 kW ? HA .......!!!!!! PANIE KOLEGO Jeśli miałyby w poszczególnych fazach pracy takie same sprawności - to bezsprzecznie TAK. Nie chcesz mi się tłumaczyć, ale się mnie pytasz. Nie widzisz tu pewnej sprzeczności? Napisałem do Ciebie "Panie Kolego", wydawało mi się, że to coś więcej, niż zwykłe "Pan". Ale może byłem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 11.07.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Prawda,Zawijan ma rację w tym zakresie. Ilość spalonego ekosyfu zależy od tego ile energii z domu spieprza i od sprawności kotła dostarczającego mu tej energii. Jeśli w domu potrzeba na dobę 30kWh to niezależnie jakim mocowo kotłem byśmy tej energii dostarczyli spalanie ekosyfu czyli dostarczenie tej energii będzie takie same. Zakładając,że oba kotły pracują z identyczną sprawnością na mocy grzewczej jaką dom w danej chwili potrzebuje. Fizyka i matematyka się kłania Powierzchnia grzewcza kotła oraz pojmność wodna kotła oczywiście nie mają znaczenia....... Ty wiesz lepiej a raczej gdybasz....NIE MASZ ZIELONEGO POJECIA O KOTLACH NA PALIWO STALE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 11.07.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 dlatego wiem,że fizyka i matematyka jest wam obca ha !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.07.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Nieprawda !!! Chcesz pan powiedzieć ,że ogrzewając np. 200m2 kotłem o mocy 16kW spalę tyle samo opału jakbym to robił kotlem 26 kW ? HA .......!!!!!! Zawijan ma rację ,przeczytaj to jeszcze raz ,Istotne jest ostatnie zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 11.07.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 PANIE KOLEGO Jeśli miałyby w poszczególnych fazach pracy takie same sprawności - to bezsprzecznie TAK. Nie chcesz mi się tłumaczyć, ale się mnie pytasz. Nie widzisz tu pewnej sprzeczności? Napisałem do Ciebie "Panie Kolego", wydawało mi się, że to coś więcej, niż zwykłe "Pan". Ale może byłem w błędzie? Tłumaczyć się komuś ,a pytać się kogoś o coś to dwie różne rzeczy ...... nie zaciemniaj pan wątku!! Więc ..... oba spalą tyle samo paliwa tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 (edytowane) Powierzchnia grzewcza kotła oraz pojmność wodna kotła oczywiście nie mają znaczenia....... Ty wiesz lepiej a raczej gdybasz....NIE MASZ ZIELONEGO POJECIA O KOTLACH NA PALIWO STALE !!! No to jeszcze raz: Zakładając,że oba kotły pracują z identyczną sprawnością na mocy grzewczej jaką dom w danej chwili potrzebuje. Grzejąc 1l wody w dwóch czajnikach elektrycznych w jednym o mocy 2kW a drugim o mocy 10kW oba zużyją tyle samo energii na zagotowanie tego 1l Edytowane 11 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 11.07.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Tłumaczyć się komuś ,a pytać się kogoś o coś to dwie różne rzeczy ...... nie zaciemniaj pan wątku!! Więc ..... oba spalą tyle samo paliwa tak? Jesteś mądrzejszy ode mnie. Odpowiedz sobie sam. Ja zawsze pytam się mądrzejszego. I dobrze na tym wychodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Więc ..... oba spalą tyle samo paliwa tak? Jeśli mają identyczną sprawność na mocy grzewczej z jaką w danej chwili pracują to oczywiscie,że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 11.07.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 No to jeszcze raz: Grzejąc 1l wody w dwóch czajnikach elektrycznych w jednym o mocy 2kW a drugim o mocy 10kW oba zużyją tyle samo energii na zagotowanie tego 1l Słuchaj mam prośbę ,może mi pomożesz ......nie mogę dojść do rozwiązania takiej oto zagadki: ''cegła waży kilo i pół cegły , ile waży cegła ?'' Pomożesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts