lsd 11.07.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Jesteś mądrzejszy ode mnie. Odpowiedz sobie sam. Ja zawsze pytam się mądrzejszego. I dobrze na tym wychodzę. Więc pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.07.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 (edytowane) Fizyka i matematyka się kłania Panie Matematyk, policz Pan jeszcze, po ilu latach nabywca kotła 5 klasy przestanie być w plecy z powodu jego zakupu, jeśli różnica w cenie zakupu wynosi A złotych, różnica sprawności kotłów wynosi B punktów procentowych a szczęśliwy użytkownik do tej pory płacił C złotych za opał do kotła rocznie. Edytowane 11 Lipca 2015 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.07.2015 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Panie Matematyk, policz Pan jeszcze, po ilu latach nabywca kotła 5 klasy przestanie być w plecy z powodu jego zakupu, jeśli różnica w cenie zakupu wynosi A złotych, różnica sprawności kotłów wynosi B punktów procentowych a szczęśliwy użytkownik do tej pory płacił C złotych za opał do kotła rocznie. Kwestia inwestycji to dziwna sprawa bo inwestorzy z nowych domów chcący mieć ekosyf u siebie z automatu podejmują irracjonalne decyzje całkowicie oderwane od zasad logiki i matematyki Pozostaje do uświadomienia fizyka Czyli mamy kotły o mocy nominalnej 16kW i 26kW które posiadają identyczną sprawność przy takich samych mocach grzewczych i zakładamy,że oba pracują w tym samym domu. Zatem niezależnie od kotła spalanie ekosyfu w tym domu powinno być identyczne. Jeśli nie jest to znaczy,ze ktoś kogos ciula i to równo Analogicznie,zagotowanie 1l wody będzie tyle samo kosztowało czyli taka sama ilość energii zostanie pobrana na ten cel w czajniku o mocy 16kW jak i w czajniku o mocy 26kW I tu jest chyba jasna spawa,bo niezaleznie od mocy grzewczej grzałki sprawność prądu przy kazdej mocy będzie 100% A widać,że przy ekosyfie jest to tak jak inwestor ściemę łyknie czyli bazowanie na inwestorach bez szkoły Edytowane 12 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.07.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Postaw mały garnek z 1 Litr em wody na płycie indukcyjnej. Raz na mniejszej a raz na większej. Na której płycie zużyjesz więcej energii? Jak myślisz po co robi się palniki małe średnie i duże odpowiednie wielkością do garnka?Nie sądzisz, że stawiając mały garnek na dużym palniku to strata energii? Duże palniki nie są do małych garnków!!! I to samo jest z kotłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.07.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Postaw mały garnek z 1 Litr em wody na płycie indukcyjnej. Raz na mniejszej a raz na większej. Na której płycie zużyjesz więcej energii? Jak myślisz po co robi się palniki małe średnie i duże odpowiednie wielkością do garnka? Nie sądzisz, że stawiając mały garnek na dużym palniku to strata energii? Duże palniki nie są do małych garnków!!! I to samo jest z kotłami. Tylko, że garnek może być mniejszy lub większy od palnika... a każdy dom, nawet ten najmniejszy, jest zawsze większy od każdego kotła. Jak ja lubię te Twoje super porównania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.07.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Tylko, że garnek może być mniejszy lub większy od palnika... a każdy dom, nawet ten najmniejszy, jest zawsze większy od każdego kotła. Jak ja lubię te Twoje super porównania... Przecież napisałem mały garnek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 12.07.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Postaw mały garnek z 1 Litr em wody na płycie indukcyjnej. Raz na mniejszej a raz na większej. Na której płycie zużyjesz więcej energii? Jak myślisz po co robi się palniki małe średnie i duże odpowiednie wielkością do garnka? Nie sądzisz, że stawiając mały garnek na dużym palniku to strata energii? Duże palniki nie są do małych garnków!!! I to samo jest z kotłami. no akurat z tym porównaniem trafiłeś jak szpak w ............ Nowe płyty indukcyjne automatycznie wykrywają powierzchnie grzania i pola nie grzeją całym swoim obwodem tylko polem na którym stoi garnek, a jeśli powierzchnia garnka jest np. 30% mniejsza od powierzchni palnika to palnik się nie włączy. ogólnie możne wyglądać to tak http://www.dizajnersi.pl/inteligentna-plyta-indukcyjna,58,pl.html fajnie by było jak by piecyki tak miały ehhhhhhhhhhhh Edytowane 12 Lipca 2015 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.07.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Przecież napisałem mały garnek. Ja też napisałem, że kocioł jest zawsze mniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.07.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Kwestia inwestycji to dziwna sprawa bo inwestorzy z nowych domów chcący mieć ekosyf u siebie z automatu podejmują irracjonalne decyzje całkowicie oderwane od zasad logiki i matematyki Pozostaje do uświadomienia fizyka Czyli mamy kotły o mocy nominalnej 16kW i 26kW które posiadają identyczną sprawność przy takich samych mocach grzewczych i zakładamy,że oba pracują w tym samym domu. Zatem niezależnie od kotła spalanie ekosyfu w tym domu powinno być identyczne. Jeśli nie jest to znaczy,ze ktoś kogos ciula i to równo Zakładając zatem te tylko teoretyczne możliwości które są teorią bo nijak się mają do rzeczywistości, pytam zatem po co wywalać na ten czajnik 10 tysięcy zamiast np. 6, 7 czy 8 tysięcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.07.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Zakładając zatem te tylko teoretyczne możliwości które są teorią bo nijak się mają do rzeczywistości, pytam zatem po co wywalać na ten czajnik 10 tysięcy zamiast np. 6, 7 czy 8 tysięcy ? Przecież nie znasz ceny OEPM-a. Chyba, że znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.07.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Ja też napisałem, że kocioł jest zawsze mniejszy... Ale nic nie napisałeś o palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.07.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Przecież nie znasz ceny OEPM-a. Chyba, że znasz? O uszy mi się obiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.07.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Przecież nie znasz ceny OEPM-a. Chyba, że znasz? Ja widziałem w sklepie internetowym za 10700zł brutto. Jak dla mnie dużo za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 12.07.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Ja widziałem w sklepie internetowym za 10700zł brutto. Jak dla mnie dużo za dużo. Jeśli taka ma być cena docelowa to wolę kupić inny za 7000zł z mniejszą sprawnością a zaoszczędzone będę miał na opał. Wyższa sprawność nie zaoszczędzi mi opału za 3000zł przez lata kiedy bym użytkował kocioł. Dla mnie marketingowy strzał w stopę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 12.07.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Jeśli taka ma być cena docelowa to wolę kupić inny za 7000zł z mniejszą sprawnością a zaoszczędzone będę miał na opał. Wyższa sprawność nie zaoszczędzi mi opału za 3000zł przez lata kiedy bym użytkował kocioł. Dla mnie marketingowy strzał w stopę. raczej wszystkie kotły w 5 klasie oscylują około 10 tys a związane jest to że wszyscy czekają na wieli bum w związku z dotowaniem wymiany kotłów ale właśnie tylko tych które będą w 5 klasie. Chyba tylko na takich klientów mogą liczyć ale czas pokaże bo u nas z dotacjami różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 12.07.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Czyli to kocioł pod dotacje? Zwykły zjadacz chleba kupi tańszy nie patrząc na 5 klasę bo tę w domowych warunkach nigdy nie osiągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 13.07.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) Witam ,mam pytanie czy sterownik wreszcie pozwoli na prawie automatyczne ustawienie pracy kotła ,pytam jako laik kolege Zawijan. Edytowane 13 Lipca 2015 przez kawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 13.07.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 raczej wszystkie kotły w 5 klasie oscylują około 10 tys a związane jest to że wszyscy czekają na wieli bum w związku z dotowaniem wymiany kotłów ale właśnie tylko tych które będą w 5 klasie. Chyba tylko na takich klientów mogą liczyć ale czas pokaże bo u nas z dotacjami różnie bywa. U nas w małopolsce cena ma być 8 500 jeśli na forum ktoś ma lepsze dojście to proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 13.07.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 raczej wszystkie kotły w 5 klasie oscylują około 10 tys a związane jest to że wszyscy czekają na wieli bum w związku z dotowaniem wymiany kotłów ale właśnie tylko tych które będą w 5 klasie. Chyba tylko na takich klientów mogą liczyć ale czas pokaże bo u nas z dotacjami różnie bywa. Ale nic nie piszą o 5-tej klasie https://kotly.com.pl/produkt-kotel-ogniwo-eko-plus-m-7-26-kw-4238.html?l=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 13.07.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Dzień dobry, witam ponownie wszystkich uczestników forum działających w tym wątku. Uprzejmie proszę osobę poszkodowaną poprzez ponoć to, że ją obraziłem, aby zechciała wskazać kiedy i czym tego dokonałem. Zarobiłem 10 dni blokady. na szczęście władze naczelne tego forum dostrzegły bezprzedmiotowość tego wyroku kapturowego i odblokowały mi konto.Serdecznie za to dziękuję. Ale problem pozostał ponieważ osoba moderująca według mnie powinna na wątku, w którym wystąpiło zdarzenie dokonać wpisu: dnia tego i tego, na podstawie regulaminu, za .... w # ... dokonuję blokady na dni ... Jeszcze raz uprzejmie proszę poszkodowanego o ujawnienie, kiedy, czym i jak dokonałem tego haniebnego występku. Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności kierownictwo forum i dziękuję za zdrowy rozsądek w rozpatrzeniu mojej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts