sebsa 14.07.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Zawijan - nie powiem. Kocioł nawet, nawet. Klasa super, hiper. Ale producent swoim opisem jakby został w poprzednim wieku. Sugerowana powierzchnia użytkowa budynku, którą ten kocioł jest w stanie ogarnąć to wg Ogniwa 70-240m2. Ani słowa o ewentualnym zapotrzebowaniu na ciepło budynku. Kiedyś na swoim blogu Z2 pisał o ynstaloatorach z mentalnością z poprzedniej epoki, którzy wciskają klientom przewymiarowane kloce. Czemu tu nie interweniujecie? Dlaczego brak info o stratach ciepłą i związanym z tym wpływem na wielkość ogrzewanej powierzchni? Wpis ze strony Ogniwa powielają kolejni dystrybutorzy a później nieświadomi inwestorzy kupuje taką lokomotywę. Psu na budę Wasze działania z takim podejściem i świadomością producenta. Świadczy to tylko o ignorancji i braku wiedzy ludzi tam pracujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 14.07.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Pierwszy masz z obecnym starszym panelem, drugi już z nowym. No to już wiem bardzo dużo dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.07.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Zawijan - nie powiem. Kocioł nawet, nawet. Klasa super, hiper. Ale producent swoim opisem jakby został w poprzednim wieku. Sugerowana powierzchnia użytkowa budynku, którą ten kocioł jest w stanie ogarnąć to wg Ogniwa 70-240m2. Ani słowa o ewentualnym zapotrzebowaniu na ciepło budynku. Kiedyś na swoim blogu Z2 pisał o ynstaloatorach z mentalnością z poprzedniej epoki, którzy wciskają klientom przewymiarowane kloce. Czemu tu nie interweniujecie? Dlaczego brak info o stratach ciepłą i związanym z tym wpływem na wielkość ogrzewanej powierzchni? Wpis ze strony Ogniwa powielają kolejni dystrybutorzy a później nieświadomi inwestorzy kupuje taką lokomotywę. Psu na budę Wasze działania z takim podejściem i świadomością producenta. Świadczy to tylko o ignorancji i braku wiedzy ludzi tam pracujących. OGNIWO to nie moja firma, ani utworzona przeze mnie. Nie do mnie te pretensje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 14.07.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Jako zwykłemu użytkownikowi wydaje mi się że ocena kotła podparta jego oceną przez innych zwykłych użytkownikó jest najbardziej istotną. Badania owszem ale wiadimo przecież że u zwykłego użytkownika w kotłowni efekty spalania w tymże kotle będą daleko odbiegać od tych z laboratorium badawczego. Myślę że zdecydowana większosć wybiera kotły biorąc pod uwagę przede wszystkim łatwość obsługi, cenę i opinię innych użytkowników takiego wyrobu. Na badania zwracają uwagę glówie ci którzy mają dopłaty z gminy. Przepraszam, ze spytam: czy subiektywna ocena na tzw. oko jest najlepszą metodą porownawczą? Proszę sobie wyobrazić taką sytuację: Lipiec Polska. na termometrze np. 25 st.C Mieszkaniec strefy równikowej mówi, trochę mi tu za zimno. Mieszkaniec koła podbiegunowego ocenia ta samą sytuację: kurczę, ale tu jest gorąco. A mieszkaniec PL mówi: dzisiaj jest w sam raz. Oczywiście lekko uprościłem przykład. Po to ludzie wymyślili między innymi narzędzia pomiarowe, aby móc wyeliminować subiektywność ocen. Co da, że np. 1000 użytkowników jakiegoś urządzenia powie: ono jest OK, jeśli kolejny 1000 wyrazi opinię diametralnie różną? Dlatego ocena powinna być prowadzona wg określonej procedury i założeń. Jeśli obecnie do oceny kotłów na paliwa stałe obowiązującą jest norma PN-EN 303-5:2012 i w sposób wyczerpujący opisuje zakres i metodykę badań, to można się spierać, czy to wystarcza, ale daje możliwość eliminacji subiektywizmu w ocenie. Zwłaszcza poziomów emisji, sprawnosci energetycznej i bezpieczeństwa urządzenia. Edytowane 14 Lipca 2015 przez bolek&lolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 14.07.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 A tak dokładniej to coś wpadło w te uszy czy tylko się obiło,panowie zacznijcie pisac po Polsku bo nic dalej nie rozumiem chyba muszę jakiegoś tłumacza nająć.Na tym forum coś wydusić to tajne przez poufne tak dalej ciekawe dokąd to nas zaprowadzi.Większość wie co z dotacjami i niestety że jak już ktoś dostanie to łupie ile może nawet 20000zł a drugiemu pozostaje co d.....a Ale przecież tak musi być bo żyjemy w Polsce. Szanowny panie, najprościej - tak uważam - po informacje zwrócić się do producenta tych sterowników. Firma nazywa się Elektro - System i ma siedzibę w Kutnie. Łatwo w sieci znaleźć, choćby wpisując do wyszukiwarki: http://www.ecoal.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 14.07.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 OGNIWO to nie moja firma, ani utworzona przeze mnie. Nie do mnie te pretensje. Dyplomatyczna odpowiedź. Tylko w takim razie do kogo wg Ciebie klient powinien kierować swoje pretensje w przypadku kiedy taki zestaw nie będzie pracował prawidłowo. Do producenta, który podaje z czapy dane, do sprzedawcy/dystrybutora opierającego swoje informacje o to co uzyska od producenta? Czy do kogoś jeszcze innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 14.07.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Więc jednak bicie piany,pozdrawiam cię Polsko:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.07.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 To proszę śmiało nie dusić w sobie tylko napisać. Panel jest duży kocioł też a wyświetlacz mikry . http://i.imgur.com/QLmzIwW.jpg Te wkręty czy śruby psują efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.07.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Dyplomatyczna odpowiedź. Tylko w takim razie do kogo wg Ciebie klient powinien kierować swoje pretensje w przypadku kiedy taki zestaw nie będzie pracował prawidłowo. Do producenta, który podaje z czapy dane, do sprzedawcy/dystrybutora opierającego swoje informacje o to co uzyska od producenta? Czy do kogoś jeszcze innego? Procedury w tej materii są powszechnie znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteorjam 14.07.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 http://pogoda.wp.pl/gid,17705076,kat,1035571,title,Zaskakujace-wyliczenia-Juz-za-15-lat-w-Polsce-bedzie-jak-w-Norwegii,galeria.html?ticaid=115384&_ticrsn=3 W świetle wskazanej informacji Zawijan przyjął właściwy kierunek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteorjam 14.07.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Poza tym, chciałbym zwrócić uwagę na powierzchnię wymiennika w OEPM 26KW określanego jako "krowa, lokomotywa" itp jest taka sama jak wskazanego w wątku kotła ISKRA-EKO 17KW, który miał trochę lepsze parametry na niskich mocach. Do tej pory kocioł większej mocy miał większą powierzchnię wymiennika, dlaczego tutaj nie ma różnicy??? Przecież moc nominalna OEPM jest ponad 50% większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 OGNIWO to nie moja firma, ani utworzona przeze mnie. Nie do mnie te pretensje. Ale chwila przecież napisałeś, że to Ty zajmiesz się marketingiem o ile mnie pamięć nie myli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Procedury w tej materii są powszechnie znane. Skoro są znane a nie chcesz odpowiedzieć to po co ten Twój marketing? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.07.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Ale chwila przecież napisałeś, że to Ty zajmiesz się marketingiem o ile mnie pamięć nie myli. Nie zajmuję się żadnym marketingiem. Czasem sobie tylko z Was zakpię nieco. Jak zaczynacie za bardzo pleść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.07.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Przecież eCoal.pl pozwala... A to ecoal współpracuje z tym nowym palnikiem, komorą spalania i wymiennikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Nie zajmuję się żadnym marketingiem. Czasem sobie tylko z Was zakpię nieco. Jak zaczynacie za bardzo pleść. Ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.07.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 A to ecoal współpracuje z tym nowym palnikiem, komorą spalania i wymiennikiem? Przecież na eCoalu były robione badania certyfikujące, i w Czechach i w Zabrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewidoczny 14.07.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) WitamJa też jestem za tym by kotły były badane i wyniki udostępniane ale, niech całym procesem spalania steruje wyłącznie sterownik a nie inżynierowie zmieniający parametry w sterowniku tak aby tylko wyszły wyniki badań. Edytowane 14 Lipca 2015 przez Niewidoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Przecież na eCoalu były robione badania certyfikujące, i w Czechach i w Zabrzu. eCoal.pl-spalanie grupowe aby nie było niedomówień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.07.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Przecież na eCoalu były robione badania certyfikujące, i w Czechach i w Zabrzu. Doprecyzuję. Czy kocioł Ogniwo Eko Plus M jest kompatybilny z algorytmem "retortowy-ecoal"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts