QIM 14.07.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Przecież na eCoalu były robione badania certyfikujące, i w Czechach i w Zabrzu. Doprecyzuję. Czy kocioł Ogniwo Eko Plus M jest kompatybilny z algorytmem "retortowy-ecoal"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.07.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam Ja też jestem za tym by kotły były badane i wyniki udostępniane ale, niech całym procesem spalania steruje wyłącznie sterownik a nie inżynierowie zmieniający parametry w sterowniku tak aby tylko wyszły wyniki badań. W trakcie testu badawczego (przez całe 6 godzin testu) nikt nie ma dostępu do sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.07.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Doprecyzuję. Czy kocioł Ogniwo Eko Plus M jest kompatybilny z algorytmem "retortowy-ecoal"? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.07.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Doprecyzuję. Czy kocioł Ogniwo Eko Plus M jest kompatybilny z algorytmem "retortowy-ecoal"? Nie kocioł a palnik i wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Tak. Ja doprecyzuje. Sterownik eCoal.pl ma 3 możliwość regulacji procesem spalania. Automat retortowy eCoal, retortowy grupowe (na nim był badany kocioł) oraz retortowy-ręczny (klasyczny dwu stan). Takiego wyboru nie ma obecnie żaden sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Tak jak karoka napisał.Sercem kotła jest sterownik, palnik, dmuchawa i na koniec opał.Moim zdaniem wymiennik może być większy. Czy tak jest się okaże niebawem. Z OE i brucerem z nakładką wyszło w miarę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Ja i karoka65 mamy jeszcze do dyspozycji Smart ll gdzie wygląda to b.dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Many 14.07.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Ja i karoka65 mamy jeszcze do dyspozycji Smart ll gdzie wygląda to b.dobrze. A kiedy wy te kotły sprzedajecie jak na forum siedzicie 24/24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 A kiedy wy te kotły sprzedajecie jak na forum siedzicie 24/24h W międzyczasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.07.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 W między czasie Zapisz sobie dzisiaj liczniki co po niektórych którzy twierdzą że nic nie sprzedają czy też nic nie reklamują a za jakiś czas porównaj z licznikami np. moim i minertu. będzie to bardzo pouczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.07.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Tak. Która wersja oprogramowania to umożliwia? Dlaczego zatem badania kotła wykonywano na sterowaniu ręcznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.07.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Nie kocioł a palnik i wentylator. Zawijan pisał, że palnik, komora spalania i wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.07.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Która wersja oprogramowania to umożliwia? Dlaczego zatem badania kotła wykonywano na sterowaniu ręcznym? Nie ręcznym a grupowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.07.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Te wkręty czy śruby psują efekt. To śruby z łbem podkładkowym z łba została usunięta częściowo podkładka ,która zachodziła na brzeg panelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.07.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Zawijan pisał, że palnik, komora spalania i wymiennik. A ja Ci piszę że do poprawnego działania algorytmu eCoala w trybie automatycznym potrzebny jest odpowiedni palnik choć i na "nieodpowiednim" mi się kiedyś udało i odpowiedniej wydajności wentylator. Z tego co pisali to nie na ręcznym tylko na grupowym a to taki półautomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.07.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Nie ręcznym a grupowym. Z tego co pisali to nie na ręcznym tylko na grupowym a to taki półautomat. Czyli ręczne ustawienie procesu spalania, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.07.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 I prawda i nie prawda bo jak pisałem grupowe to taki półautomat, czyli trochę ręcznie a trochę automat. Także masz i rację i trochę nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.07.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Gdyby było źle ustawione, to wiadomo, kto winien, że źle działa więc jednak ręczne. Bo jestem ciekaw, jakie byłyby (są?) różnice w osiągach OEPM na automacie "ecoal" i na tym "grupowym". Edytowane 14 Lipca 2015 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 14.07.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 W międzyczasie po godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 14.07.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Przepraszam, ze spytam: czy subiektywna ocena na tzw. oko jest najlepszą metodą porownawczą? Proszę sobie wyobrazić taką sytuację: Lipiec Polska. na termometrze np. 25 st.C Mieszkaniec strefy równikowej mówi, trochę mi tu za zimno. Mieszkaniec koła podbiegunowego ocenia ta samą sytuację: kurczę, ale tu jest gorąco. A mieszkaniec PL mówi: dzisiaj jest w sam raz. Oczywiście lekko uprościłem przykład. Po to ludzie wymyślili między innymi narzędzia pomiarowe, aby móc wyeliminować subiektywność ocen. Co da, że np. 1000 użytkowników jakiegoś urządzenia powie: ono jest OK, jeśli kolejny 1000 wyrazi opinię diametralnie różną? Dlatego ocena powinna być prowadzona wg określonej procedury i założeń. Jeśli obecnie do oceny kotłów na paliwa stałe obowiązującą jest norma PN-EN 303-5:2012 i w sposób wyczerpujący opisuje zakres i metodykę badań, to można się spierać, czy to wystarcza, ale daje możliwość eliminacji subiektywizmu w ocenie. Zwłaszcza poziomów emisji, sprawnosci energetycznej i bezpieczeństwa urządzenia. Tylko że zwykłego użytkownika mało interesują emisje itp. Jak klient ma kasę to się w kocioł nie paliwa stałe nie bawi. A ten który kupuje kocioł na ekogroszek to chce mieć w miarę niedrogi kocioł w którym będzie palił w miarę niedrogim węglem i dobrze żeby było przy tym paleniu niezbyt dużo roboty. Normy i emisje są dla producentów bo te wszystkie certyfikaty to marketing i tyle. Tak jak pisałem wcześniej interesują się tym tylko Ci którzy chcą dostać dopłatę do kotła z gminy. Producenci sobie kotły badają, chwalą się papierami a przysłowiowy Kowalski w swojej kotłowni pali tak jak umie i całe te emisje ma w nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts