wuwok 15.07.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Czyli masz wokół siebie ludzi bardzo bogatych i tak jak mówiłem,że na ekosyf w nowym domu stać jedynie majetnych inwestorów,maniaków węgla bo inaczej tego nie można nazwać w domach za 0,5-1mln.zł Ci ludzie są tak bogaci że stawiają domy i kończą w okresie 10letnim. Kredytu nie dostaną,za małe dochody. Wszystko co zarobią to swoją ciężką pracą fizyczną. Jak tak wyglądają milionerzy ,fakt pewnie są nimi Odnośnie wielkości domu?Zrozum jak są różne gusta odnośnie samochodów ,tak i domów. Sam mam średniej wielkości dom i nie jest mały ale też nie za duży. Jak synowie są w domu to po prostu każdy ma swoje miejsce gdzie może czuć się swobodnie w 100%. Jedynie to mogę się zgodzić że u nas budowlańcy kulturę budowania/jakość mają na niskim poziomie. Ale gdy ludzie chcą po kosztach to i oni nie szukają innowacji. Robią by jak najtaniej było. Taka jest Polska rzeczywistość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.07.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Wuwok ile Ty spalasz węgla? Tak w ujęciu rocznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Tylko że zwykłego użytkownika mało interesują emisje itp. Jak klient ma kasę to się w kocioł nie paliwa stałe nie bawi. A ten który kupuje kocioł na ekogroszek to chce mieć w miarę niedrogi kocioł w którym będzie palił w miarę niedrogim węglem i dobrze żeby było przy tym paleniu niezbyt dużo roboty. Normy i emisje są dla producentów bo te wszystkie certyfikaty to marketing i tyle. Tak jak pisałem wcześniej interesują się tym tylko Ci którzy chcą dostać dopłatę do kotła z gminy. Producenci sobie kotły badają, chwalą się papierami a przysłowiowy Kowalski w swojej kotłowni pali tak jak umie i całe te emisje ma w nosie. Odwracasz uwagę od właściwego tematu. Emisje dla większości klientów są mało ważne. To prawda. Ale w czasie badań certyfikujących, przede wszystkim, potwierdza się sprawności kotłów, które to sprawności dla kotłów nie badanych są brane z sufitu. Zaraz powiesz, że to i tak są sprawności uzyskane w laboratorium... Zgoda... ale w żadnej kotłowni nie ma szans uzyskać sprawności wyższej, niż w laboratorium, więc chyba dobrze wiedzieć, czy sprawność podana przez producenta i jego sprzedawcę jest realna, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Podejrzewam ze jest tak jak z kazda nowoscia na poczatku i pewnymi zaleznosciami pomiedzy deklarowana cena katalogowa a rzeczywista za ktora ten kociol bedzie mozna kupic.Dotad Biecz dzialal bez autoryzowanych monterow ktorzy zgarniaja lwia prowizje za posrednictwo i uruchomienie. Mysle ze to nie nasze zmartwienie a ludzi ktorzy maja placone za to w Bieczu. Nie sa sami na rynku a cene kotla jesli bedzie zbyt droga szybko zweryfikuje rynek i konkurencja na nim. Z tego co czytam to jes to jeden z niewielu ktory ma okreslona moc max. Dotad moc nominalna deklarowal producent takze kociol z deklarowana przez producenta moca nominalna 16 kW mogl pracowac na mocy 25 kW. Kociol na eko w domu energooszczednym? Hmmmm Chyba jeszcze nie ten etap ...... Przynajmniej ja takiego nie znam. Proszę zwrócić uwagę na zdania wytłuszczone!!! Tak rzeczywiście jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Tak naprawde podobnie, jak innym, mi rowniez brakuje badan sprawnosci takiego kotla przy pracy na mocy 2 -5 kW. Ale jak widac zaden producent sie z tym nie kwapi. Dobranoc No jasne, że nie. Bo jakby je podał, to zaraz wszystkie kotły nie badane miałyby większą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.07.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Proszę zwrócić uwagę na zdania wytłuszczone!!! Tak rzeczywiście jest! Możesz rozwinąć temat ? Jak ograniczono tą moc maksymalną 26kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Możesz rozwinąć temat ? Jak ograniczono tą moc maksymalną 26kW ? Na pewno lepiej, niż moc nominalną i sprawność RBR-ów. Znacznie, znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.07.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Na pewno lepiej, niż moc nominalną i sprawność RBR-ów. Znacznie, znacznie lepiej. To może konkretniej bo tez zapytałem o konkrety. Wiem że najchętniej pisalibyście o badaniach bo nikt się na tym tutaj nie zna i zatrollowali wszystkie wątki jak Arturo swoją pompką ale może w końću dowiem się czegoś o samym kotle ? jak padają takie pytania to jakoś dziwnym trafem mało rozmowni jesteście albo zbywacie jakimiś złośliwościami. To chyba wątek o OEPM a nie o RBR czy płatnych profilach czy też karoce i minertu bo o tym najchętniej piszecie, chyba że wątki pomyliłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.07.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Wuwok ile Ty spalasz węgla? Tak w ujęciu rocznym? Około 3,5 tony najtańszego. Ciężko powiedzieć tak do kilograma bo mam worki które ważą od 20 do 35kg węgla. Zależy kto go w worek upychał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 15.07.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 czy to czasem nie nowe cudo https://esterownik.pl/device/360 https://esterownik.pl/device/660 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 To może konkretniej bo tez zapytałem o konkrety. Wiem że najchętniej pisalibyście o badaniach bo nikt się na tym tutaj nie zna i zatrollowali wszystkie wątki jak Arturo swoją pompką ale może w końću dowiem się czegoś o samym kotle ? jak padają takie pytania to jakoś dziwnym trafem mało rozmowni jesteście albo zbywacie jakimiś złośliwościami. To chyba wątek o OEPM a nie o RBR czy płatnych profilach czy też karoce i minertu bo o tym najchętniej piszecie, chyba że wątki pomyliłem ? Głupie pytanie zadałeś. Co to znaczy: Jak ograniczyliście tę moc? Nic nie ograniczaliśmy. Po prostu zrobiliśmy kocioł o mocy maksymalnej 26 kW. I potwierdziliśmy to badaniami, w Czechach i w Zabrzu. A Ciebie zapytam ponownie, jak zwykle: Jakie moce i jakie sprawności mają RBR-y, oczywiście chodzi mi o moce i sprawności potwierdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 15.07.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Głupie pytanie zadałeś. Co to znaczy: Jak ograniczyliście tę moc? Nic nie ograniczaliśmy. Po prostu zrobiliśmy kocioł o mocy maksymalnej 26 kW. I potwierdziliśmy to badaniami, w Czechach i w Zabrzu. A Ciebie zapytam ponownie, jak zwykle: Jakie moce i jakie sprawności mają RBR-y, oczywiście chodzi mi o moce i sprawności potwierdzone. Jak bada się maksymalną moc kotła. Dlaczego nie można udzielić odpowiedzi. Wiemy jak ustala się zgodność z mocą nominalną, Czy moc maksymalna i nominalna - to co innego - w badaniach a nie bełkocie marketingowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Jak bada się maksymalną moc kotła. Dlaczego nie można udzielić odpowiedzi. Wiemy jak ustala się zgodność z mocą nominalną, Czy moc maksymalna i nominalna - to co innego - w badaniach a nie bełkocie marketingowym. Oczywiście, że moc maksymalna i moc nominalna to dwie różne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 15.07.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Oczywiście, że moc maksymalna i moc nominalna to dwie różne rzeczy. Oczywiście. Mataczenie i szczera odpowiedz to : "to dwie różne rzeczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.07.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Głupie pytanie zadałeś. Co to znaczy: Jak ograniczyliście tę moc? Nic nie ograniczaliśmy. Po prostu zrobiliśmy kocioł o mocy maksymalnej 26 kW. I potwierdziliśmy to badaniami, w Czechach i w Zabrzu. Ja zadałem głupie pytanie czy Ty znowu pokrętnie odpowiadasz ? Dla mnie to kolejna bzdura i marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Oczywiście. Mataczenie i szczera odpowiedz to : "to dwie różne rzeczy" Wydaje mi się, że możesz mieć rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 15.07.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 @Zawijan jeśli Wiesz i nie jest to "płatna wiedza" jak odbywa się badanie mocy maksymalnej kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.07.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 @Zawijan jeśli Wiesz i nie jest to "płatna wiedza" jak odbywa się badanie mocy maksymalnej kotła. Bierzesz kocioł, bierzesz dobry węgiel, a następnie palisz na full i mierzysz moc i sprawność i co tam chcesz. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.07.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Ludkowie! Przejrzyjcie wątek, już z Kobra64 ustalili jak "wyszło" te 26kW. Po prostu sterownik nie pozwala ustawić większego podawania węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 15.07.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 (edytowane) Możesz rozwinąć temat ? Jak ograniczono tą moc maksymalną 26kW ? Panie Karoka, gdybym był zawijanem, to bym panu odpowiedział tak: panie karoka, jeśli producent tego kotła uzna pana za godnego sprzedawania go, to zostanie pan tak dokładnie przeszkolony w tej materii (na jego koszt), jak mało kto. Po szkoleniu, jeśli zda pan egzamin (wcale nie łatwy), to dostanie pan świadectwo (certyfikowane) i będzie się mógł nim pan posługiwać jako CERTYFIKOWANY SPRZEDAWCA ... Wiedza, jaką pan za swoją kasę nabędzie, aby moc otrzymać certyfikat zaowocuje pokaźnym wzrostem stanu konta. A za darmo? UMARŁO!!! Edytowane 15 Lipca 2015 przez bolek&lolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts