Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy może ktoś potwierdzić że wstrzymanie oddania do sprzedaży OEPM ma związek z nową wersją sterownika, czy kocioł jest waśnie badany na nowym sterowniku.

Jeśli tak to czy po wyposażeniu OEPM w sterownik V3 piecyk będzie potrzebował nowego certyfikatu.

Z tego co wiem wszyscy czekają na nowy sterownik bo starych niema praktycznie chyba od 3 tygodni.

Nie będzie potrzeba nowego certyfikatu ponieważ rozszerzone będą tylko funkcje a nie algorytmy spalania z resztą producenci wprowadzają udoskonalenia czy poprawki w sterownikach i raczej chyba nie wymaga się wtedy nowych badań, jak dla mnie to głupota.

Skresz powiem Ci że to tylko taka wojna marketingowa z tymi świstkami a powiedz szczerze jak patrzysz na to wszystko, co w sumie ma ważne te papiery jak się patrzy na te wszystkie opisy ? Na czym kocioł był badany to tylko wie producent bo raporty leżą gdzieś u niego w szafie a w opisach palników do wyboru 3 albo 5 różnych producentów, sterowników niektórzy oferują po 10 i też różnych producentów, tak wyglądają realnie te wszystkie świstki.

Co badał któryś na tych pięciu palnikach czy 10-ciu sterownikach ?

Już to widzę :)

W sumie Ogniwo czy tak osmarowywane przez niektórych Instalco, montują jedne palniki i jedne sterowniki a wejdź na ciepłowłaściwe jak tam chwalą za elastyczność co niektórych producentów.

To w końcu jak to ma być ? bardziej elastycznie czy bardziej świstkowo ? :)

Z tego co wiem wszyscy czekają na nowy sterownik bo starych niema praktycznie chyba od 3 tygodni.

Nie będzie potrzeba nowego certyfikatu ponieważ rozszerzone będą tylko funkcje a nie algorytmy spalania z resztą producenci wprowadzają udoskonalenia czy poprawki w sterownikach i raczej chyba nie wymaga się wtedy nowych badań, jak dla mnie to głupota.

Skresz powiem Ci że to tylko taka wojna marketingowa z tymi świstkami a powiedz szczerze jak patrzysz na to wszystko, co w sumie ma ważne te papiery jak się patrzy na te wszystkie opisy ? Na czym kocioł był badany to tylko wie producent bo raporty leżą gdzieś u niego w szafie a w opisach palników do wyboru 3 albo 5 różnych producentów, sterowników niektórzy oferują po 10 i też różnych producentów, tak wyglądają realnie te wszystkie świstki.

Co badał któryś na tych pięciu palnikach czy 10-ciu sterownikach ?

Już to widzę :)

W sumie Ogniwo czy tak osmarowywane przez niektórych Instalco, montują jedne palniki i jedne sterowniki a wejdź na ciepłowłaściwe jak tam chwalą za elastyczność co niektórych producentów.

To w końcu jak to ma być ? bardziej elastycznie czy bardziej świstkowo ? :)

co myśle zawarłem tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=6904505&viewfull=1#post6904505 lecz zostało bez odpowiedzi.

Papierki są wyciągane tylko wtedy gdy produkt sam się nie broni i tak jest w każdej branży, jak chłopaki promowali OE+ to fajnie to wyglądało, było dużo więcej meteorytyki i badań itp. chodź nie wszystkie były super lecz odkąd dołączył Z...........2 wszystko się skupiło na pyskówce.

O badania pytam się oczywiście z przekorą bo przecież OE+, badany był chyba w automacie a obecna warsie algorytmu dział zupełnie inaczej. NO ale nikt im nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne.

Myślę ze sterownik V3 specjalnie wypuszczony jest że starym algorytmem by producenci nie musieli powtarzać badań a niebawem wejdzie nowy soft ale to tylko moje zdanie.

Edytowane przez skresz

"nowy szklany panel operatorski z interfejsem dotykowym i wyświetlaczem OLED (dla firm Ogniwo i Defro)"

Ze zdjęcia ciężko coś wywnioskować. Jest tylko interfejs dotykowy czy cały panel jest dotykowy?

CO nie zmienia faktu że i tak skromnie to wygląda.

Mi chodzi o cały panel dotykowy np.:

Panel.jpg

Ze zdjęcia ciężko coś wywnioskować. Jest tylko interfejs dotykowy czy cały panel jest dotykowy?

CO nie zmienia faktu że i tak skromnie to wygląda.

Mi chodzi o cały panel dotykowy np.:

[ATTACH=CONFIG]325687[/ATTACH]

Fenixs2 wypadało by wspomnieć, ile ten panel dotykowy SATELA przeznaczony do systemu SSW o średnim lub wysokim stopniu ryzyka kosztuje.

Sam manipulator dotykowy INT-TSI kosztuje nabywcę końcowego okolo 1400 zł brutto.

Fenixs2 wypadało by wspomnieć, ile ten panel dotykowy SATELA przeznaczony do systemu SSW o średnim lub wysokim stopniu ryzyka kosztuje.

Sam manipulator dotykowy INT-TSI kosztuje nabywcę końcowego okolo 1400 zł brutto.

To był tylko przykład tak (wiem ile kosztuje). Nie napisałem, że od razu muszą dać panel aż 7 cali. Zresztą to jest do systemu alarmowego więc i cena wyższa.

Chociaż są tablet za 400zł więc się da.

3 kW to 18 % mocy znamionowej

Włodek_PID napisał o tym dwustanowym trybie pracy i tych 100% tak, jakby kocioł uzyskiwał wtedy nominalna sprawność.

Z jaka sprawnością bedzie pracował kocioł 17 kW przy 18% mocy ?

W mojej stopce jest link do sterownika 158 na ekotlowni. To jest sterownik który rządzi kotłem 29 kW grzejącym obecnie wyłącznie CWU w moim domu. Pod rysunkiem są dane nastaw kotła. Jest 3 sekundy podawania w 36 sekundowym cyklu. To uwzględniając wartość opałową miału który się pali ( 20 MJ/kg ) daje ustawioną moc max.kotła 7,5 kW ( przy założeniu 100% sprawności ). Otwórz zakładkę statystyki. Tam są wykresy pracy z ostatniej doby. Odnajdź zieloną linię którą zapisywana jest chwilowa moc kotła w % z ustawionej wartości ( a więc ile % z tych ustawionych 7,5 kW wykorzystuje chwilowo ). Popatrz i powiedz mi - ile razy w ciągu ostatniej doby kocioł się odstawił do podtrzymania? Na jak długo? I po co ta cała gadka?

Pozdrowienia dla wszystkich napalonych i nie dopalonych z FM

od bolka&lolka z

46:26:00:05 S 168:21:01 E

Pogode mamy tutaj super, widzialem dwie chmury a na widnokregu ich zero.

Problem taki ze tutaj za cholere kotlow nawet z ogniwa ani z rabarbara i defro nie potrzebuja. Slonko swieci od wschodu do zachodu. teraz w nocy plus 28. Nie ma tez polskich norm. Same ichnie. Nawet wegiel maja jakis inny bo go sami nie jedza tylko do Polski statkami pchaja.

Nawet tutejsi od karoki i jareckiego lepsi a to ewenement. Usmiechnieci, na luzie.

Sorry za brak znakow ogonkowych. Taki mamy tutaj klimat.

Wroce, to sobie pogadamy.

Pozdrowienia dla wszystkich.

B&L

Gość TwojPan
W mojej stopce jest link do sterownika 158 na ekotlowni. To jest sterownik który rządzi kotłem 29 kW grzejącym obecnie wyłącznie CWU w moim domu. Pod rysunkiem są dane nastaw kotła. Jest 3 sekundy podawania w 36 sekundowym cyklu. To uwzględniając wartość opałową miału który się pali ( 20 MJ/kg ) daje ustawioną moc max.kotła 7,5 kW ( przy założeniu 100% sprawności ). Otwórz zakładkę statystyki. Tam są wykresy pracy z ostatniej doby. Odnajdź zieloną linię którą zapisywana jest chwilowa moc kotła w % z ustawionej wartości ( a więc ile % z tych ustawionych 7,5 kW wykorzystuje chwilowo ). Popatrz i powiedz mi - ile razy w ciągu ostatniej doby kocioł się odstawił do podtrzymania? Na jak długo? I po co ta cała gadka?

kobra,dzięki SPP-ustawiając TŁO dla wartości od zera do 99%,mogę w każdej pauzie podawanie/przerwa po (włączeniu sterownika po spadku temp CO) dopalać (nie wypalać) opał na pył.Napisałem celowo dopalać,bo nie wiem ile jest niewidocznego opału w tym co pozostaje po opale.

Jest to jedynie kwestia odpowiedniego wydłużenia ustawienia mocy sterownika ,plus zwiększenie podawania dla cyklu TŁO+nadmuch dla TŁA.

Efekt jest taki,że pali się prawie non stop.Piszę o robieniu CWU.

Ile to może mieć raptem mocy:

podawanie 3/60

S=8

Na wykresie widać,że odstawienia kotła (czas niepalenia) są bardzo krótkie,nie wiem może 1-2min,czasem mniej.

Cała zabawę psuje ciąg kominowy 180mm.ale tego już nie da się zmienić.

Można powiedzieć,że "idzie" non stop :)

1.JPG

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Nooo i znalazła się nasza zguba, hehe

Boluś nie pij za dużo bo jak wrócisz to będziesz strasznie zgryźliwy :)

Cieszę się że nawet tam o mnie pamiętasz :)

Dodam dwa grosiki od siebie.

Liga rządzi,liga radzi ,liga nigdy cie nie zdraaaadzi.

Nie znam się na kotłach.Nie wiem czy nowy OEPM będzie dobrym,złym,czy przeciętnym kotłem dla usera.

Wiem natomiast jedno.Firma Ogniwo,powinna zaufać temu co sprzedaje.Nic więcej,nic mniej.

Swoja drogą,raz miałem przyjemność kupując auto,dobrej marki ,pomacać rękę dyrektora tej marki na Polskę.Lecz nigdy,nie miałem go okazji poznać po wpisach na forach internetowych.Pewnie sobie gdzieś tam klika,ale nikt z marketingu,czy tez PR nie pozwoli mu na to ,by reklamował swój towar jako jego twórca/współtwórca/ktokolwiek kto ma z niego kasę-pod jego nazwiskiem.

Pisałem kilkakrotnie,i powiem teraz-że każdy kto "przerabia" ,czy jak tam teraz się klika-nowy towar-nie przysparza mu klientów.Skoro można lepiej,za co zapłaciliśmy kasę?Skoro Pan Andrzej_M wkłada płytkę w dupę kotła i pyłów mniej-po kiego badania?

Pan wuwok wkłada szamot-w przebadany za kilkanaście PLN- palnik,to po kiego on tyle kosztuje?

Życzę firmie 'O" powagi i usunięcia niepotrzebnych klakierów,wszak lepiej jeden narzekający-a niżeli dwóch baranów beczących.

Pozdrawiam.

Dodam dwa grosiki od siebie.

Liga rządzi,liga radzi ,liga nigdy cie nie zdraaaadzi.

Nie znam się na kotłach.Nie wiem czy nowy OEPM będzie dobrym,złym,czy przeciętnym kotłem dla usera.

Wiem natomiast jedno.Firma Ogniwo,powinna zaufać temu co sprzedaje.Nic więcej,nic mniej.

Swoja drogą,raz miałem przyjemność kupując auto,dobrej marki ,pomacać rękę dyrektora tej marki na Polskę.Lecz nigdy,nie miałem go okazji poznać po wpisach na forach internetowych.Pewnie sobie gdzieś tam klika,ale nikt z marketingu,czy tez PR nie pozwoli mu na to ,by reklamował swój towar jako jego twórca/współtwórca/ktokolwiek kto ma z niego kasę-pod jego nazwiskiem.

Pisałem kilkakrotnie,i powiem teraz-że każdy kto "przerabia" ,czy jak tam teraz się klika-nowy towar-nie przysparza mu klientów.Skoro można lepiej,za co zapłaciliśmy kasę?Skoro Pan Andrzej_M wkłada płytkę w dupę kotła i pyłów mniej-po kiego badania?

Pan wuwok wkłada szamot-w przebadany za kilkanaście PLN- palnik,to po kiego on tyle kosztuje?

Życzę firmie 'O" powagi i usunięcia niepotrzebnych klakierów,wszak lepiej jeden narzekający-a niżeli dwóch baranów beczących.

Pozdrawiam.

Nie wiem czemu szukasz sprzeczek? Może i choć tam coś po zmieniałem ,ale znam kocioł lepiej niż ten co sprzedał go. Sądzisz że ty jesteś odbierany poprawnie? Kupiłeś Oep pisałeś jak to cudowny kocioł.Po około roku ci się odmieniło. Potem zmiana kotła,i historia się powtarza. Pierwsze wielbienie ceramiki,później rozbicie jej młotkiem.Znów chwila achów-ochów i kolejne narzekanie na kocioł. Szczytem była akcja z łańcuchem .Czyli przy nowym kotle 600zł poszło się.. .widać lubisz tracić kasę Kilkakrotne przerabianie instalacji... kolejna strata kasy.A ja co? wsadziłem cegłę za 2 zł i to takie straszne?Popatrz ile ty straciłeś kasy ,nie porównuj się do mnie. I mało tego ty masz dalej sadzę :)

Krzyczałeś o awaryjności Oep i co?ty miałeś serwis a ja nie .[akurat ten człowiek wszytko zajeb.. ]

Jeśli tak poznajesz dyrektorów jak ocieplasz poddasze,budujesz dom to....brak słów. Jesteś dużym facetem który ma chyba kompleksy. Sentencje łacińskie w podpisie.Krytykowanie innych którzy wybudowali domy . Łatwo jest krytykować innych samemu nic nie pokazując.

A doniosłeś już do Prokuratury/Cba/Policji że jeden user cię śledzi? Grozi Ci :)

Widzisz ja Oep uważam za dobry kocioł. Lecz w przepychankach w tym temacie nie biorę udziału. Jak można chwalić-krytykować towar którego nie ma w sprzedaży???Uważam że należy czekać .