karoka65 30.07.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Jak można chwalić-krytykować towar którego nie ma w sprzedaży???Uważam że należy czekać . No jak wuwok, no jak ? Chyba tylko o to chodzi bo wielu pamięta jak to było 4 lata temu. Uważam podobnie jak Ty: należy poczekać z jednym i drugim. Wydaje mi się że właśnie przez to wychwalanie przed czasem pojawia się ta krytyka, jak myślisz czy nie jest to tylko tym spowodowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.07.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ile to może mieć raptem mocy: podawanie 3/60 S=8 ....... Ile daje Twój podajnik na sekundę i jaka jest wartość opałowa węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 31.07.2015 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Na wykresie widać,że odstawienia kotła (czas niepalenia) są bardzo krótkie,nie wiem może 1-2min,czasem mniej. Cała zabawę psuje ciąg kominowy 180mm.ale tego już nie da się zmienić. Można powiedzieć,że "idzie" non stop Da się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.08.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Da się zmienić. A czym?RCK-kpina na 200-300pln.Można to samo,szyberkiem jak w starych kotłach na najniższej furtce. Mały RBR 11kW,da się w SPP prowadzić w pracy "non-stop" nawet na potrzeby samego CWU, lepiej niż wersją nawet V-88888 (rocket) ecola.Za bagatela 1200pln.. Sam wiesz,co oznacza dla kotła,komina (jaki by nie był),jakości popiołu-praca "non stop" (niech cudzysłów znaczy przerwy,rzędu nawet 2-3 min) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.08.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Sprawy sobie nie zdajesz w jakich warunkach powstawał algorytm do eCoala.Takich warunków nie uzyskasz w jednorodzinnym domku,gdzie" wiatr hula gdzie chce".Te warunki musisz odciąć przed kotłem czyli na regulatorze a nie puszczając je w kociol.to jest różnica.U bolka będzie dobrze a u lolka już będzie klapa.Nie chce mi się tego poraz wtóry tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.08.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 A czym?RCK-kpina na 200-300pln.Można to samo,szyberkiem jak w starych kotłach na najniższej furtce. Ciąg kominowy pilnuje ROK za 50 zł ale solidny. Szyberkiem nie ma możliwości płynnej regulacji - automatycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 01.08.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Sprawy sobie nie zdajesz w jakich warunkach powstawał algorytm do eCoala.Takich warunków nie uzyskasz w jednorodzinnym domku,gdzie" wiatr hula gdzie chce". Te warunki musisz odciąć przed kotłem czyli na regulatorze a nie puszczając je w kociol.to jest różnica.U bolka będzie dobrze a u lolka już będzie klapa. Nie chce mi się tego poraz wtóry tłumaczyć. W takim razie kocioł z ecoalem nie nadaje się do ogrzewania domu. Instalacje nie spełniają warunków, w jakich ma pracować albo kocioł z ecoalem powinien w zestawie posiadać wszelkie urządzenia, które pozwolą ustalić właściwe warunki pracy dla tego sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.08.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Sprawy sobie nie zdajesz w jakich warunkach powstawał algorytm do eCoala.Takich warunków nie uzyskasz w jednorodzinnym domku,gdzie" wiatr hula gdzie chce". Te warunki musisz odciąć przed kotłem czyli na regulatorze a nie puszczając je w kociol.to jest różnica.U bolka będzie dobrze a u lolka już będzie klapa. Nie chce mi się tego poraz wtóry tłumaczyć. W takin razie w DTR musi być zapis że do prawidłowej pracy kotła WYMAGANY jest RCK! Ewentualnie dodawać takie lub podobne urządzenie do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.08.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Podobno nie wolno w układzie komin kocioł montować urządzeń wzmagających ogień w wypadku pożaru sadzy. (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.08.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Ciąg kominowy pilnuje ROK za 50 zł ale solidny. Szyberkiem nie ma możliwości płynnej regulacji - automatycznej. ROK? Daj inka do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.08.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 zdjęcie w stopce - element uszczelniający zespawany i obrobiony na magnesówce. Zamyka się szczelnie, niestety (dla niektórych) brak skali przy regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.08.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 W takin razie w DTR musi być zapis że do prawidłowej pracy kotła WYMAGANY jest RCK! Ewentualnie dodawać takie lub podobne urządzenie do kotła. Nie, w DTR jest zapis że komin dla kotła 12kW ma mieć od 12-20Pa dla 17kW od 12-25 dla 25kW od 15-35 itd. i itd To ewentualnie Twój komin nie spełnia tych warunków a nie kocioł czy sterownik Teraz już do pierza jak to mawia minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.08.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Nie, w DTR jest zapis że komin dla kotła 12kW ma mieć od 12-20Pa dla 17kW od 12-25 dla 25kW od 15-35 itd. i itd To ewentualnie Twój komin nie spełnia tych warunków a nie kocioł czy sterownik ,,,, Ta DTR, o której wspominasz dotyczy jakiego typoszeregu kotłów i gdzie można zapoznać się z tą DTR ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 02.08.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Sprawy sobie nie zdajesz w jakich warunkach powstawał algorytm do eCoala.Takich warunków nie uzyskasz w jednorodzinnym domku,gdzie" wiatr hula gdzie chce". ..... No to ja bardzo przepraszam, ale po kiego grzyba komu taki sterownik? Znaczy taki który dobrze pracuje w warunkach jakich nie uzyskasz w jednorodzinnym domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.08.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Oj kobra , chodzi o RCK o czym pisał Novy. Każdy wie z was jak działa eCoal.pl i jak komuś wiatr w kotłowni hula to jedynym wyjściem jest RCK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 03.08.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Nooo i znalazła się nasza zguba, hehe Boluś nie pij za dużo bo jak wrócisz to będziesz strasznie zgryźliwy Cieszę się że nawet tam o mnie pamiętasz A bys sie gosciu pomylil. Tu z tym to niczym w Szwecji. Oprocz plynu moczowego nazywanego w obcych jezykach beer to dobrze nie dasz w palnik jesli nie jestes np. czlonkiem jakiegos klubu. Trzeba miec wprowadzajacych. Ale rodacy sa to i problemu nie ma. Cos na wzor waszego klubu na FM. Pozdrowienia z do gory nogami B&L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malina321 07.08.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Czytałem że RCK wychładza spaliny czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.08.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 "Podobno nie wolno w układzie komin kocioł montować urządzeń wzmagających ogień w wypadku pożaru sadzy. (?)" , że się zacytuje.RCK utrzymuje stały ciąg kominowy w kotle. Dodatkowe powietrze idzie z kotłowni i przede wszystkim rozrzedza spaliny, podnosząc temperaturę kondensacji. Ponadto zwiększa ilość powietrza "suchego" dodatkowo likwidując wilgoć. Tak więc - wychładza lecz nie powinno być negatywnych objawów wychłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 08.08.2015 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Ja po zamontowaniu RCK nie widzę ani pozytywnych ani negatywnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Do poprawnego działania RCK potrzeba wiele czynników. (O ile jego montaż jest konieczny i poprawny) Jest to zawsze indywidualny problem. Po zamontowaniu RCK masz (o ile to urządzenie działa poprawnie) nieporównywalnie lepsze wyniki spalania - badając spaliny u wylotu komina. Zmniejszyłeś podciśnienie w kotle co (w zależności od konstrukcji wymiennika i komory spalania) pozwala na dokładniejsze spalanie. U mnie zablokowanie RCK lub jego zła regulacja = czarna sadza na wymienniku. RCK powinien nie pozwalać na nadmierne zwiększenie ciągu kominowego w trakcie gdy komin już jest zagrzany i ma za duży ciąg. @skresz sprawdź czy u Ciebie RCK jest otwarty w trakcie palenia. Jeśli tak jest konieczny i powoduje zmniejszenie zużycia paliwa, a ponadto działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts