Jurgonka 08.08.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Do poprawnego działania RCK potrzeba wiele czynników. (O ile jego montaż jest konieczny i poprawny) Jest to zawsze indywidualny problem. Po zamontowaniu RCK masz (o ile to urządzenie działa poprawnie) nieporównywalnie lepsze wyniki spalania - badając spaliny u wylotu komina. Zmniejszyłeś podciśnienie w kotle co (w zależności od konstrukcji wymiennika i komory spalania) pozwala na dokładniejsze spalanie. U mnie zablokowanie RCK lub jego zła regulacja = czarna sadza na wymienniku. RCK powinien nie pozwalać na nadmierne zwiększenie ciągu kominowego w trakcie gdy komin już jest zagrzany i ma za duży ciąg. @skresz sprawdź czy u Ciebie RCK jest otwarty w trakcie palenia. Jeśli tak jest konieczny i powoduje zmniejszenie zużycia paliwa, a ponadto działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malina321 08.08.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Jurgonka ; Podnosząc temp kondensacji czyli lepiej dal komina ? Mam rozumiec ze powietrze jest suchsze ale o niższej temp czyli wydaję mi sie przeciwnie będzie obniżalo temp kondensacje tak mi sie wydaje Mozesz mi to wyjaśnic trochę jaśniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Kondensacja spalin jest uzależniona od temperatury spalania - czystości spalania, gęstości spalin. Tu nie podam temperatury, lecz na swoje potrzeby przyjmuje nie może być mniej jak 39-40 stopni. Ma być cieplej. Oczywiście w zależności od poprawności umiejscowienia komina - centrum domu lub zewnętrzna ściana bywa, że trzeba podnieść tę temperaturę. Spaliny nie rozrzedzone mają np 40 stopni początek kondensacji - sporo cząstek stałych i pary wodnej. Do spalin dodajemy (RCK) powietrze z kotłowni, = mniejsza koncentracja zanieczyszczeń, mniejsze stężenie pary wodnej - początek kondensacji 50 stopni. Proszę nie przywiązywać się do żadnej cyfry, mają tylko obrazować problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 08.08.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Kondensacja spalin jest uzależniona od temperatury spalania - czystości spalania, gęstości spalin. Tu nie podam temperatury, lecz na swoje potrzeby przyjmuje nie może być mniej jak 39-40 stopni. Ma być cieplej. Oczywiście w zależności od poprawności umiejscowienia komina - centrum domu lub zewnętrzna ściana bywa, że trzeba podnieść tę temperaturę. Spaliny nie rozrzedzone mają np 40 stopni początek kondensacji - sporo cząstek stałych i pary wodnej. Do spalin dodajemy (RCK) powietrze z kotłowni, = mniejsza koncentracja zanieczyszczeń, mniejsze stężenie pary wodnej - początek kondensacji 50 stopni. Proszę nie przywiązywać się do żadnej cyfry, mają tylko obrazować problem. RCK działa poprawnie, nie wiem jak zmienia się skład spalin po jego zamontowaniu lecz ja zamontowałem go po pojawiły się wykwity na ścianie i teraz też są ani mniejsze ani większe Jeśli chodzi o spalanie czy o wymiennik to spalanie to same a wymiennik jak był szary tak jest szary. Potwierdzić mogę że na pewno się przydaje gdy mocno wieje, wtedy faktycznie żar trzyma się łądnie w bez niego były problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.08.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Czytałem że RCK wychładza spaliny czy to prawda ? Tak schładza spaliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.08.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 RCK działa poprawnie, nie wiem jak zmienia się skład spalin po jego zamontowaniu lecz ja zamontowałem go po pojawiły się wykwity na ścianie i teraz też są ani mniejsze ani większe . RCK raczej na wykwity nie pomoże. Podnieś temperaturę spalin poprzez podniesienie temperatury C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 RCK działa poprawnie, nie wiem jak zmienia się skład spalin po jego zamontowaniu lecz ja zamontowałem go po pojawiły się wykwity na ścianie i teraz też są ani mniejsze ani większe Potwierdzić mogę że na pewno się przydaje gdy mocno wieje, wtedy faktycznie żar trzyma się łądnie w bez niego były problemy. Jeśli wykwity przestały rosnąc to... RCK działa. Niestety nie zlikwiduje już istniejących nie taka jego rola. Musisz go wyręczyć - usunąć i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malina321 08.08.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Jurgonka te 40stopni to nie za mało domyslam sie ze to temp w koncówce komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 U mnie wystarczy 40 stopni (komin z cegły w środku domu) lecz zawsze podaje 50 stopni na wylocie z komina tak jest bezpieczniej i tylko ta temperatura ma znaczenie dla komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.08.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Kondensacja spalin jest uzależniona od temperatury spalania - czystości spalania, gęstości spalin. Tu nie podam temperatury, lecz na swoje potrzeby przyjmuje nie może być mniej jak 39-40 stopni. Ma być cieplej. Oczywiście w zależności od poprawności umiejscowienia komina - centrum domu lub zewnętrzna ściana bywa, że trzeba podnieść tę temperaturę. Spaliny nie rozrzedzone mają np 40 stopni początek kondensacji - sporo cząstek stałych i pary wodnej. Do spalin dodajemy (RCK) powietrze z kotłowni, = mniejsza koncentracja zanieczyszczeń, mniejsze stężenie pary wodnej - początek kondensacji 50 stopni. Proszę nie przywiązywać się do żadnej cyfry, mają tylko obrazować problem. To chyba powinno być odwrotnie, bo im niższa temperatura kondensacji tym "bezpieczniej" dla komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Mówimy o temperaturach dodatnich. Temperatura kondensacji jest to najwyższa temperatura przy której już następuje kondensacja w miarę dalszego obniżenia zwiększamy kondensacje. Podnosząc temperaturę przy której zaczyna się kondensacja zwiększamy bezpieczeństwo komina. My nie chcemy kondensacji. Niższa temperatura kondensacji to zło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.08.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Mówimy o temperaturach dodatnich. Temperatura kondensacji jest to najwyższa temperatura przy której już następuje kondensacja w miarę dalszego obniżenia zwiększamy kondensacje. Podnosząc temperaturę przy której zaczyna się kondensacja zwiększamy bezpieczeństwo komina. My nie chcemy kondensacji. Niższa temperatura kondensacji to zło. Chyba wyższa temp. kondensacji to zło. BO już w wyższej zaczyna się ona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 40 stopni to mniej niż 50 stopni. Czy wolicie by kondensacja rozpoczęła się w niższej czy wyższej temperaturze.Zaraz i ja będę miał wątpliwości:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.08.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Chyba wyższa temp. kondensacji to zło. BO już w wyższej zaczyna się ona. Precyzyjniej "wyższa temp. rozpoczęcia kondensacji to zło" ,bo przedział występowania jej jest większy. Czytałem że RCK wychładza spaliny czy to prawda ? RCK nie spowoduje kondensacji w kominie,ale może mieć wpływ na kondensację w kotle i czopuchu. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.08.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 @animuss proszę !"wyższa temp. rozpoczęcia kondensacji to zło" Niższa temperatura kondensacji to złoCzekam na decyzje.proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 @animuss proszę ! "wyższa temp. rozpoczęcia kondensacji to zło" Niższa temperatura kondensacji to zło Czekam na decyzje. proszę. Jak już pisałem "To chyba powinno być odwrotnie, bo im niższa temperatura kondensacji tym "bezpieczniej" dla komina." a fenix dodał "Chyba wyższa temp. kondensacji to zło. BO już w wyższej zaczyna się ona." Napisałeś: "Temperatura kondensacji jest to najwyższa temperatura przy której już następuje kondensacja w miarę dalszego obniżenia zwiększamy kondensacje." Z tego wynika, że im niższa temp. kondensacji tym lepiej. "Podnosząc temperaturę przy której zaczyna się kondensacja zwiększamy bezpieczeństwo komina. My nie chcemy kondensacji. Niższa temperatura kondensacji to zło." a z tego odwrotnie. Czy podnosząc temperaturę kondensacji do 200*C nie będzie kondensacji ? Tak na logikę będzie dokładnie odwrotnie, dlatego zwróciłem na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.08.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) @animuss proszę ! "wyższa temp. rozpoczęcia kondensacji to zło" Niższa temperatura kondensacji to zło Czekam na decyzje. proszę. Przecież napisałem .Niższa temperatura rozpoczęcia kondensacji jest lepsza. Tłumaczę na przykładzie : Temperatura spalin w kotle x w ciągu miesiąca waha się w przedziale od 50-240*C Jeżeli temp. rozpoczęcia kondensacji to 55*C to kondensacja wystąpi w przedziale 55*C-50*C Jeżeli temp. rozpoczęcia kondensacji to 40*C to kondensacji nie będzie. Podejrzewam że pisałaś o temp. rozpoczęcia kondensacji ,która już wystąpiła a temperatura nadal spadała więc kondensacja była coraz intensywniejsza dlatego wyszło Ci że Niższa temperatura kondensacji to zło. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.08.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 @SUSPENSER i @animuss Dziękuje, macie racje co jest oczywiste, przykłady są przejrzyste i zrozumiałe. Brak snu = kłopoty z poprawnym opisem. Niestety nie ja decyduje o długości snu. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.08.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Ważne, że się zrozumieliśmy bo pewnie chodziło nam o to samo, a z brakiem snu wiem jak jest więc się nie dziwię. Spokojnej nocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 09.08.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Jeszcze raz dziękuje, niestety znowu "dyżur". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts