Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus M - pytania i odpowiedzi, czyli jak to jest z tym kotłem ?

bobasxx

Recommended Posts

Do poprawnego działania RCK potrzeba wiele czynników. (O ile jego montaż jest konieczny i poprawny) Jest to zawsze indywidualny problem. Po zamontowaniu RCK masz (o ile to urządzenie działa poprawnie) nieporównywalnie lepsze wyniki spalania - badając spaliny u wylotu komina. Zmniejszyłeś podciśnienie w kotle co (w zależności od konstrukcji wymiennika i komory spalania) pozwala na dokładniejsze spalanie. U mnie zablokowanie RCK lub jego zła regulacja = czarna sadza na wymienniku. RCK powinien nie pozwalać na nadmierne zwiększenie ciągu kominowego w trakcie gdy komin już jest zagrzany i ma za duży ciąg. @skresz sprawdź czy u Ciebie RCK jest otwarty w trakcie palenia. Jeśli tak jest konieczny i powoduje zmniejszenie zużycia paliwa, a ponadto działa prawidłowo.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kondensacja spalin jest uzależniona od temperatury spalania - czystości spalania, gęstości spalin. Tu nie podam temperatury, lecz na swoje potrzeby przyjmuje nie może być mniej jak 39-40 stopni. Ma być cieplej. Oczywiście w zależności od poprawności umiejscowienia komina - centrum domu lub zewnętrzna ściana bywa, że trzeba podnieść tę temperaturę.

Spaliny nie rozrzedzone mają np 40 stopni początek kondensacji - sporo cząstek stałych i pary wodnej. Do spalin dodajemy (RCK) powietrze z kotłowni, = mniejsza koncentracja zanieczyszczeń, mniejsze stężenie pary wodnej - początek kondensacji 50 stopni. Proszę nie przywiązywać się do żadnej cyfry, mają tylko obrazować problem.

Kondensacja spalin jest uzależniona od temperatury spalania - czystości spalania, gęstości spalin. Tu nie podam temperatury, lecz na swoje potrzeby przyjmuje nie może być mniej jak 39-40 stopni. Ma być cieplej. Oczywiście w zależności od poprawności umiejscowienia komina - centrum domu lub zewnętrzna ściana bywa, że trzeba podnieść tę temperaturę.

Spaliny nie rozrzedzone mają np 40 stopni początek kondensacji - sporo cząstek stałych i pary wodnej. Do spalin dodajemy (RCK) powietrze z kotłowni, = mniejsza koncentracja zanieczyszczeń, mniejsze stężenie pary wodnej - początek kondensacji 50 stopni. Proszę nie przywiązywać się do żadnej cyfry, mają tylko obrazować problem.

RCK działa poprawnie, nie wiem jak zmienia się skład spalin po jego zamontowaniu lecz ja zamontowałem go po pojawiły się wykwity na ścianie i teraz też są ani mniejsze ani większe

Jeśli chodzi o spalanie czy o wymiennik to spalanie to same a wymiennik jak był szary tak jest szary.

Potwierdzić mogę że na pewno się przydaje gdy mocno wieje, wtedy faktycznie żar trzyma się łądnie w bez niego były problemy.

RCK działa poprawnie, nie wiem jak zmienia się skład spalin po jego zamontowaniu lecz ja zamontowałem go po pojawiły się wykwity na ścianie i teraz też są ani mniejsze ani większe

Potwierdzić mogę że na pewno się przydaje gdy mocno wieje, wtedy faktycznie żar trzyma się łądnie w bez niego były problemy.

Jeśli wykwity przestały rosnąc to... RCK działa. Niestety nie zlikwiduje już istniejących nie taka jego rola. Musisz go wyręczyć - usunąć i zapomnieć.

To chyba powinno być odwrotnie, bo im niższa temperatura kondensacji tym "bezpieczniej" dla komina.

Mówimy o temperaturach dodatnich. Temperatura kondensacji jest to najwyższa temperatura przy której już następuje kondensacja w miarę dalszego obniżenia zwiększamy kondensacje. Podnosząc temperaturę przy której zaczyna się kondensacja zwiększamy bezpieczeństwo komina. My nie chcemy kondensacji. Niższa temperatura kondensacji to zło.

Mówimy o temperaturach dodatnich. Temperatura kondensacji jest to najwyższa temperatura przy której już następuje kondensacja w miarę dalszego obniżenia zwiększamy kondensacje. Podnosząc temperaturę przy której zaczyna się kondensacja zwiększamy bezpieczeństwo komina. My nie chcemy kondensacji. Niższa temperatura kondensacji to zło.

Chyba wyższa temp. kondensacji to zło. BO już w wyższej zaczyna się ona.

Chyba wyższa temp. kondensacji to zło. BO już w wyższej zaczyna się ona.

Precyzyjniej

"wyższa temp. rozpoczęcia kondensacji to zło" ,bo przedział występowania jej jest większy.

Czytałem że RCK wychładza spaliny czy to prawda ?

RCK nie spowoduje kondensacji w kominie,ale może mieć wpływ na kondensację w kotle i czopuchu.

Edytowane przez animuss

@animuss

proszę !

"wyższa temp. rozpoczęcia kondensacji to zło"

Niższa temperatura kondensacji to zło

Czekam na decyzje.

proszę.

Jak już pisałem

"To chyba powinno być odwrotnie, bo im niższa temperatura kondensacji tym "bezpieczniej" dla komina."

a fenix dodał

"Chyba wyższa temp. kondensacji to zło. BO już w wyższej zaczyna się ona."

Napisałeś:

"Temperatura kondensacji jest to najwyższa temperatura przy której już następuje kondensacja w miarę dalszego obniżenia zwiększamy kondensacje."

Z tego wynika, że im niższa temp. kondensacji tym lepiej.

"Podnosząc temperaturę przy której zaczyna się kondensacja zwiększamy bezpieczeństwo komina. My nie chcemy kondensacji. Niższa temperatura kondensacji to zło."

a z tego odwrotnie.

Czy podnosząc temperaturę kondensacji do 200*C nie będzie kondensacji ?

Tak na logikę będzie dokładnie odwrotnie, dlatego zwróciłem na to uwagę.

@animuss

proszę !

"wyższa temp. rozpoczęcia kondensacji to zło"

Niższa temperatura kondensacji to zło

Czekam na decyzje.

proszę.

Przecież napisałem .Niższa temperatura rozpoczęcia kondensacji jest lepsza.

Tłumaczę na przykładzie :

Temperatura spalin w kotle x w ciągu miesiąca waha się w przedziale od 50-240*C

Jeżeli temp. rozpoczęcia kondensacji to 55*C to kondensacja wystąpi w przedziale 55*C-50*C

Jeżeli temp. rozpoczęcia kondensacji to 40*C to kondensacji nie będzie.

Podejrzewam że pisałaś o temp. rozpoczęcia kondensacji ,która już wystąpiła a temperatura nadal spadała więc kondensacja była coraz intensywniejsza dlatego wyszło Ci że

Niższa temperatura kondensacji to zło.
Edytowane przez animuss