zawijan 11.08.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 A ja poproszę żeby, jak przystało na techników. zachować minimum staranności, młodzież czyta, moc, ciepło, energia, wszystko za pomocą jednej jednostki, [kW]. Nie jestem żadnym purystą, sam popełniam fleki, ale jam amator, a ostatnio naprawdę poważni dyskutanci przestali zauważać takie niby drobiazgi. "naprawdę poważni dyskutanci" - czy Ty aby troszkę nie przesadzasz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malina321 11.08.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Panowie cena RCK wacha sie od 160zl wzyż powiedzcie mi czy warto czy ta inwestycja sie spłaci ? Jak to oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.08.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Panowie cena RCK wacha sie od 160zl wzyż powiedzcie mi czy warto czy ta inwestycja sie spłaci ? Jak to oceniacie? Zależy jaką masz "lufę". Jeżeli nie ma problemów z np. wypalaniem dziury na palniku w podtrzymaniu to możesz się wstrzymać z zakupem. Jesli wiatr hula u Ciebie ostro i ciąg kominowy masz taki że urywa głowę to warto by zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.08.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Panowie cena RCK wacha sie od 160zl wzyż powiedzcie mi czy warto czy ta inwestycja sie spłaci ? Jak to oceniacie? Nie daj się nabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malina321 11.08.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Kiedy miałem zwykłego śmieciucha w porze trochę silniejszych wiatrów trzabyło zamykać wyjście na cug z komina na całego bo to co miało się palić 8 godzin paliło się 2 godz a ciepła nie było chyba jednak ma to jakieś znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.08.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Kiedy miałem zwykłego śmieciucha w porze trochę silniejszych wiatrów trzabyło zamykać wyjście na cug z komina na całego bo to co miało się palić 8 godzin paliło się 2 godz a ciepła nie było chyba jednak ma to jakieś znaczenie Tak wygląda RCK http://olx.pl/oferta/regulator-ciagu-komina-CID628-ID9V0D9.html#e34d099fbb RCK przeciwwybuchowy http://instalacjeb2b.pl/images/stories/32162:darco.jpg Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.08.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Jedyny sensowny RCK to taki, który gdy nie działa szczelnie zamyka dodatkowy wlot powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malina321 11.08.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Jeszcze jedno pytanie czy RCK musi być zamontowany nad wyjściem rury z kotła do komina czy może być równo czy nawet trochę poniżej ? Czy ma to znaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.08.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Ma znaczenie tylko teoretyczne. Każda z zaproponowanych przez Ciebie lokalizacji jest poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.08.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Jeszcze jedno pytanie czy RCK musi być zamontowany nad wyjściem rury z kotła do komina czy może być równo czy nawet trochę poniżej ? Czy ma to znaczenie ? Dla komina najlepsze miejsce to zamontowanie w drzwiczkach wyczystki kominowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Ależ pleciesz !!! "100% mocy ustawionej przez operatora" - aleś wymyślił Naprawdę, lepiej było, jak miałeś konkretne zajęcie. Moc kotła to wypadkowa parametrów palnika, wymiennika, kaloryczności opału, nastaw sterownika i czego tam jeszcze.... Co w tym dziwnego????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.08.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Ale skąd się bierze za duży ciąg ? Czy czasami nie przez zbyt dużą temperaturę spalin i zbyt mocne dmuchanie oraz zbyt mocno otwartą przepustnicę na dmuchawie ?Czym wyższa temp. spalin i czym mocniej dmuchamy i czym dalemy większe dawki paliwa tym mamy większy ciąg ... Myślę że w większosci da się zapanować nad ciągiem bez wywalania kasy na RCK ... Ja kiedyś dziwiłem się że opał mi się wypala i powstaje krater. Okazało się że winna była zbyt wysoka temp spalin i ciąg jaki się wytworzył ..Otworzyłem nawet drzwiczki wyczystki aby ograniczyć ciąg i ... nic ... Pomogło przymknięcie przesłony na dmuchawie , mniejsze dmuchanie , mniejsze dawki paliwa i spokojnie prowadzenie kotła. I tyle ... RCK może czasami pomoże , ale bardzo często to wywalone pieniądze w błoto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 12.08.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Zawijan, mimo braku kotła podajnikowego wokół których trwają najbardziej intensywnie dyskusje czytam je staranie i niewinne dla innych „ki ksy” mnie zaburzają proces poznawczy, stąd ta uwaga i prośba.. Mój ostatni kontakt z termodynamiką zaliczyłem 45lat temu i to ramach ogólnego maszynoznawstwa, czyli po łebkach, więc raczej nie jestemnajwłaściwszą osoba do wystawiania ocen, ale w dobrej wierze, każdą osobę podejmującą dyskusję na takim poziomie traktuję jak znawcęniuansów tego działu fizyki, co mi bardzo imponuję bo wiem, że była to prawdziwa udręka także dla wielu moich ówczesnych kolegów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 12.08.2015 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Ale skąd się bierze za duży ciąg ? Czy czasami nie przez zbyt dużą temperaturę spalin i zbyt mocne dmuchanie oraz zbyt mocno otwartą przepustnicę na dmuchawie ? Czym wyższa temp. spalin i czym mocniej dmuchamy i czym dalemy większe dawki paliwa tym mamy większy ciąg ... Myślę że w większosci da się zapanować nad ciągiem bez wywalania kasy na RCK ... Ja kiedyś dziwiłem się że opał mi się wypala i powstaje krater. Okazało się że winna była zbyt wysoka temp spalin i ciąg jaki się wytworzył .. Otworzyłem nawet drzwiczki wyczystki aby ograniczyć ciąg i ... nic ... Pomogło przymknięcie przesłony na dmuchawie , mniejsze dmuchanie , mniejsze dawki paliwa i spokojnie prowadzenie kotła. I tyle ... RCK może czasami pomoże , ale bardzo często to wywalone pieniądze w błoto ... Na ciąg ma wpływ wiele czynników: wysokość i średnica komina, wiatr, temperatura, wilgotność, warunki w kotłowni. RCK ma na celu ustabilizowanie tego ciągu w miarę swoich możliwości poprzez dopuszczanie do komina "lewego" powietrza, które nie przepływa przez kocioł i palnik. U mnie sprawdza się doskonale w podtrzymaniu. Bez niego przy silnych wiatrach wypalało mi dziurę i wywalało alarm wysokiej temperatury podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek95 12.08.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Na ciąg ma wpływ wiele czynników: wysokość i średnica komina, wiatr, temperatura, wilgotność, warunki w kotłowni. RCK ma na celu ustabilizowanie tego ciągu w miarę swoich możliwości poprzez dopuszczanie do komina "lewego" powietrza, które nie przepływa przez kocioł i palnik. U mnie sprawdza się doskonale w podtrzymaniu. Bez niego przy silnych wiatrach wypalało mi dziurę i wywalało alarm wysokiej temperatury podajnika. Potwierdzam, doświadczony użytkownik da sobie radę, świeży może się pogubić (jeśli ma przewymiarowany komin). Wyeliminowanie ustawiania jednego z parametrów poprawnego spalania, przez zastosowanie rck, pozwali szybciej okiełznać sterownik (niestety ecoal się do takich zalicza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 12.08.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam, Ciężko mi przebrnąć przez cały wątek aby znaleźć odpowiedź, więc proszę koledzy jeśłi wiecie to powiedzcie na jakim etapie jest teraz ogniwo eko plus m o mocy 7kw?A także dlaczego do tak małych zapotrzebowań 3-10kw wolicie groszek od pelletu - pellet piec sam odpala i wygasza a w przypadku groszku jeszcze chyba nie ma takiej technologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.08.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam, A także dlaczego do tak małych zapotrzebowań 3-10kw wolicie groszek od pelletu - pellet piec sam odpala i wygasza a w przypadku groszku jeszcze chyba nie ma takiej technologii? Dla 3 kW to nie znam nikogo, a widziałem juz setki projektów, kto by zastosował kocioł na paliwa stałe, nie zauwazyłem na forum zeby ktos dla mocy 3 kW polecał takie kotły. Nawiasem mówiąc to domy z projektowym obciązeniem cieplnym 3 kW to na razie rzadkosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.08.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) A także dlaczego do tak małych zapotrzebowań 3-10kw wolicie groszek od pelletu - pellet piec sam odpala i wygasza a w przypadku groszku jeszcze chyba nie ma takiej technologii? Bo do takich domów,budowanych z głową już od etapu adaptacji lub wczesniej; systemy grzewcze na paliwa stałe czy to pellet czy ekosyf to drogie systemy grzewcze. Sądzę,że do takich domów "wolą" ekosyf jedynie sprzedawcy kotłów i powiązani z tą branżą. Kumaty inwestor w takim domu nie zastosuje paliwa stałego no chyba ze jakiś maniak babrania się w syfie Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.08.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Bo do takich domów,budowanych z głową już od etapu adaptacji lub wczesniej; systemy grzewcze na paliwa stałe czy to pellet czy ekosyf to drogie systemy grzewcze. Sądzę,że do takich domów "wolą" ekosyf jedynie sprzedawcy kotłów i powiązani z tą branżą. Kumaty inwestor w takim domu nie zastosuje paliwa stałego no chyba ze jakiś maniak babrania się w syfie Wg Ciebie to ja latam po tych domach i wciskam im te kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.08.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Wg Ciebie to ja latam po tych domach i wciskam im te kotły. Nie pisałem,że latasz,tylko,że "wolisz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts