Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość TwojPan
Bo jako instytut chcieliście za dużo kasy za nic.

Oficjalnie.Tak nie możesz pisać.Jesteś inteligentny facet.daj spokój.

Ministerstwa,Instytuty Dziwnych Kroków-podążają za nami od czasów komuny -aż po dziś.Tego nikt nie zmieni.

Dla mnie miarodajny jest sklep,sprzedawca itd.Sprzedaje-znaczy ma takie prawo.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
I wszystko się zgadza! Tylko teraz sprawdzasz inny samochód który chcesz porównać z tym pierwszym i wiesz, że w tych SAMYCH warunkach laboratoryjnych spalił 0.6l/100km i poziom hałasu wynosi 10dB przy prędkości 100km/h.

Teraz wiesz, że ten drugi w porównywalnych rzeczywistych warunkach nie spali mniej niż ten pierwszy!

Cała ta "zabawa" w ochy i achy kotłów i ich cudownych wartości (właściwości?) ,sprowadza się do ....pieniędzy.

Cudowne komory spalania,ceramika itd.

Wystarczy z tego jedno.Dobry sterownik.

Nawet w kotle z Castoramy za 4k PLN -z dobrym sterownikiem-da się spalić dobrze.Nawet bardzo dobrze.

Po co zatem kupować kocioł za 9k pln?

To pewnie połowa termodernizacji domu właściciela.Potem już z górki.

Edytowane przez TwojPan
Cała ta "zabawa" w ochy i achy kotłów i ich cudownych wartości (właściwości?) ,sprowadza się do ....pieniędzy.

Nawet w kotle z Castoramy za 4k PLN -z dobrym sterownikiem-da się spalić dobrze.Nawet bardzo dobrze.

Sama kierownica w rowerze nie wystarczy ,potrzebne są też kółka i łańcuch. :cool:

Gość TwojPan
Sama kierownica w rowerze nie wystarczy ,potrzebne są też kółka i łańcuch. :cool:

Rower, tutaj jakiś się tam pewnie się znajdzie.Koła na flaku,ale da się nim pojechać.

Po części masz rację, ale wymiennik też jest bardzo ważny no i palnik. 9 tysi fakt to dużo nie wiem za co może za myśl konstrukcyjną, patenty i certyfikaty.

Skoro sam ster jest dla ciebie ważny to dlaczego wywaliłeś OE?

Gość TwojPan
Po części masz rację, ale wymiennik też jest bardzo ważny no i palnik. 9 tysi fakt to dużo nie wiem za co może za myśl konstrukcyjną, patenty i certyfikaty.

Skoro sam ster jest dla ciebie ważny to dlaczego wywaliłeś OE?

Pisałem to już setki razy.Dla OEP 24kW-nie ma ratunku.Kto ma ,miał -to wie.Nie chcę już robić antyreklamy.To szmelc.

Gość TwojPan
Po części masz rację, ale wymiennik też jest bardzo ważny no i palnik.

Będąc rozważnym kupcem,zakupisz kocioł na max 7-8 lat.Będąc uważnym palaczem -ten sam kocioł posłuży Ci 10 -12 lat.

Będąc potem cwaniakiem ,nie kupcem-kupisz sterownik ,który posłuży Ci aż do śmierci.Na pewno twojej.

Będąc rozważnym kupcem,zakupisz kocioł na max 7-8 lat.Będąc uważnym palaczem -ten sam kocioł posłuży Ci 10 -12 lat.

Będąc potem cwaniakiem ,nie kupcem-kupisz sterownik ,który posłuży Ci aż do śmierci.Na pewno twojej.

Co masz na myśli, że elektronika tak długo wytrzyma?

Oficjalnie.Tak nie możesz pisać.Jesteś inteligentny facet.daj spokój.

Ministerstwa,Instytuty Dziwnych Kroków-podążają za nami od czasów komuny -aż po dziś.Tego nikt nie zmieni.

Dla mnie miarodajny jest sklep,sprzedawca itd.Sprzedaje-znaczy ma takie prawo.

Szanowny Pan się czasem nie myli?

Polska dopiero od niedawna w porównaniu ze starymi państwami UE jest członkiem CEN. A u nich jakoś czasów komuny nie było, a też się coś za nimi wlecze?

Do tych miarodajnych według pana proponowałbym jeszcze dodać DILERA. Mieliby się czym podpierać: Wysoki sądzie! Wg słów TP z FM sprzedaję, bo mam takie prawo.

Tylko trzeba by spytać przy okazji: od kogo to prawo nadane?

Tylko trzeba by spytać przy okazji: od kogo to prawo nadane?

Powyższe pytanie = komuna do kwadratu.

Mamy układy i tylko "nasi" mogą mieć jakiekolwiek prawo.

Powyższe pytanie = komuna do kwadratu.

Mamy układy i tylko "nasi" mogą mieć jakiekolwiek prawo.

Ale się Szanowny Pan ogromnie myli.

Żaden przepis nie zabrania aby np. Pan czy w spółce np. z TP założyli sobie laboratorium badawcze. Zdobyli akredytację PCA lub nawet notyfikację w Brukseli i trzepali kapuchę.

Tak niewiele do tego potrzeba:

- stanowisko badawcze spełniające wymagania normy i norm pokrewnych

- aparatura badawczo - pomiarowa odpowiedniej klasy dokładności

- procedury zwalidowane i zatwierdzone przez PCA

- ubezpieczenie od odpowiedzialnosci cywilnej

- kadra z odpowiednia wiedza, umiejętnościami i kwalifikacjami.

Z mojej dotychczasowej wiedzy wynika, że panowie już ostatni punkt po części spełniają. To już dużo.

Na koniec takie drobne informacje:

zestaw analizatorów spalin ok. 150k PLN; zestaw do analizy OGC ok. 50k PLN; waga o nośności ok. 1 t z wymaganą dokładnością - ok. 100k PLN, zestawy do poboru pyłów, wagi analityczne mikrogramowe, pompy, autozawory, termopary itp. około kolejnej 100k PLN.

Do tego już wręcz drobnostki: 1 butla z gazem wzorcowym - 4 tys. PLN (a trzeba ich pięć). Coroczne badania akredytacyjne ponad 20k PLN, wzorcowanie coroczne aparatury, po kilka k PLN od sztuki.

Skąd na to kasę?

Ano możliwości jest wiele. Można podprowadzić, wziąć kredyt, wygrać w totka, bogato się ożenić.

Lub odpowiedzieć sobie na pytanie postawione przez przysłowie: czemuś biedny,?

p.s. podobnie możecie przecież panowie uruchomić sobie produkcję kotłów i sprzedawać je np. za 1,5 - 2,5 tysiąca. Będą szły jak woda. Będziecie dziani jak szejkowie arabscy. Ponieważ to co jest teraz to pewnie jakaś postkomusza zmowa producencka, to wy poza układem położycie ich raz dwa. Wygracie ceną, a wdzięczna ludność może was nawet na jakieś stołki państwowe wyniesie. będziecie żyli długo i szczęśliwie.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek p.s.
Teraz koszta muszą się zwrócić a chętnych na badania nie ma więc przysłowiowa ''ku...ca'' bierze bo spodziewano się nawałnicy a wyszła susza.
Teraz koszta muszą się zwrócić a chętnych na badania nie ma więc przysłowiowa ''ku...ca'' bierze bo spodziewano się nawałnicy a wyszła susza.

No tutaj bym się nie bardzo zgodził.

Nie wiem jak gdzie indziej ale z tego co mi się o uszy obiło :) to w Łodzi kolejka na jakieś 4 miesiące.

I kto to mówi - laboratorium akredytowane "zbudowane" z podatków "wszystkich polaków" i wynurzenia "biednego" pracownik tego laboratorium.

O ktorym laboratorium pan mówi? Bo akredytowanych na normę kotłową w Polsce kilka.

A przepraszam: pan czasami nie chodził do jakiejś szkoły zbudowanej i utrzymywanej z podatków wszystkich?

O wyniki nie pytam. Przez grzeczność.

Zamiast rzeczowej odpowiedzi można taki dings przy ... nacisnąć. Modero też za nasze wspólne kształcone było.

I kto to mówi - laboratorium akredytowane "zbudowane" z podatków "wszystkich polaków" i wynurzenia "biednego" pracownik tego laboratorium.

Pan wybaczy, ale nie jestem pracownikiem, ani biednym, ani tym bardziej tego laboratorium. Choć za kasę wszystkich Polaków (w odróżnieniu od pana piszę ich z dużej litery) kształcony byłem. No, za swoje też. Bo po trzy lata w każdej klasie. Dla pewności. Aby sobie materiał utrwalić. I przez to mnie z piątej klasy komuchy do wojska wzięli. Przymusowo. Prawie. Prawie, bo nie uciekłem.

Pan ma lepiej. Bez kasy wszystkich, jeno za swoją otworzy labor akredytowany i pokaże klasę. Klasyfikacja zwyczajowo zaczyna się od ZERO

I to cię boli?

Przecież masz gdzieś jakieś badania. Ważne, że tu i teraz się coś sprzedaje i jak JSW padnie, to z głodu przez jakiś czas nie padniesz.

Po jakiego grzyba podatki płacisz. Darmozjadów zgraję utrzymujesz. Miało być tak dobrze, a wyszło jak zawsze.

No tutaj bym się nie bardzo zgodził.

Nie wiem jak gdzie indziej ale z tego co mi się o uszy obiło :) to w Łodzi kolejka na jakieś 4 miesiące.

Panie karoka, a pana to nie boli, że ta Łódź też z tych wszystkich Polaków, jak to niejaki Jurgonka pisze, a kolejki jak wszędzie?