malyniak 22.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam.Mam takie zapytanie. Zaczynam budować dom (fundamenty są, teraz mury) i się mocno zastanawiam nad wyborem ogrzewania. Chciałbym mieć podłogówkę w całym domu, ale nie wiem do jakiego zasilania to podłączyć, czy do elektrycznego czy do wodnego, co się będzie lepiej opłacało czyli mniej kosztowało w sezonie grzewczym. Dom 122 m2 ma być zbudowany z ceramiki 25 cm + 20 cm styropianu, na podłodze nie mniej niż 15 cm styropianu. Alternatywą do ogrzewania elektrycznego może być piec na pellety, do ogrzewania CWU ma być pompa ciepła powietrzna. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym i ceną utrzymania.Pozdrawiammarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.02.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Podłogówkę wodną zawsze możesz podłączyć pod PC i nadal z akumulacją grzać chałupę kilka razy taniej niż z COP=1 grzejąc elektryką kable w podłodze.Jeśli położysz kable to raz na zawsze uzależnisz się od cen energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Chciałbym mieć podłogówkę w całym domu, ale nie wiem do jakiego zasilania to podłączyć, czy do elektrycznego czy do wodnego, co się będzie lepiej opłacało czyli mniej kosztowało w sezonie grzewczym. Dom 122 m2 ma być zbudowany z ceramiki 25 cm + 20 cm styropianu, na podłodze nie mniej niż 15 cm styropianu. marcin Po pierwsze wodna podłogówka może być również zasilana prądem,albo przez grzałkę w buforze albo przez kocioł elektryczny. Po drugie zrób sobie OZC czyli audyt energetyczny domu,z niego dowiesz się ile dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie czyli dowiesz się jakie rachunki będziesz płacił.Wtedy decyduj i licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.02.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 To nowy dom zagłębi się w dokumentację i będzie wiedział bez OZC chyba że ktoś wpisał zapotrzebowanie na kocioł 24kW np. Gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 To nowy dom zagłębi się w dokumentację i będzie wiedział bez OZC chyba że ktoś wpisał zapotrzebowanie na kocioł 24kW np. Gazowy. Nie będzie wiedział dokładnie bo nie sadzę,że w projekcie jest 20cm styro,nie wiadomą z jaką lambdą jeszcze i na pewno nie ma pow.15cm na podlodze. To jest dom pod jakieś 50kWh/m2/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.02.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 jak do CWU ma być pompa powietrzna, to może jednak kupić odpowiednią i ją podłączyć do podłogówki? w jakiej cenie miałaby być ta pompa do CWU? poza tym warto by znać z OZC zapotrzebowanie i obciążenie cieplne Nie zapomnijcie o EP. Dla nowych domów grzanych czystym prądem dosyć ciężko to przeskoczyć. Trzeba wybudować naprawdę ciepły dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.02.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 ... To jest dom pod jakieś 50kWh/m2/rok. Pod warunkiem, że będzie budowany tam gdzie wskazuje kod pocztowy i będzie z poddaszem. Mój parterowy wg. Asolta ma ok. 65kWh/m2, IV strefa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyniak 23.02.2015 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Z tym audytem to nie takie proste, ale znajomy ma mi coś pomóc w wyliczeniach. Producent projektu podaje(przy 12 cm styropianu) Ep = 63 kWh/m2/rok, ale nie wiem czy to jest te "E" które trzeba brać pod uwagę. Co do uzależnienia się od elektryczności to przemawia za mną inwestycja w pobieranie energii ze słońca lub wiatru (zamiast budowy kotłowni, pieca i komina).A jeśli chodzi o pompę ciepła do ogrzewania to jest taka opcja, ale koszty są duże takiej pompy. Przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym zapłacę tylko za maty, kable, osprzęt i tyle, podpinam do gniazdka i śmiga - zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 A jeśli chodzi o pompę ciepła do ogrzewania to jest taka opcja, ale koszty są duże takiej pompy. Sądzę,że koszt takiej pompy o małej mocy będzie podobny do kosztu kotła na pellet wraz z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.02.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Z tym audytem to nie takie proste, ale znajomy ma mi coś pomóc w wyliczeniach. Producent projektu podaje(przy 12 cm styropianu) Ep = 63 kWh/m2/rok, ale nie wiem czy to jest te "E" które trzeba brać pod uwagę. Co do uzależnienia się od elektryczności to przemawia za mną inwestycja w pobieranie energii ze słońca lub wiatru (zamiast budowy kotłowni, pieca i komina). A jeśli chodzi o pompę ciepła do ogrzewania to jest taka opcja, ale koszty są duże takiej pompy. Przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym zapłacę tylko za maty, kable, osprzęt i tyle, podpinam do gniazdka i śmiga - zgadza się? Większa moc przyłączeniowa ... ? Wyobraź sobie święta w grudniu , ogrzewanie + indukcja + piekarnik + wszyscy w domu ... a tu bach i trzeba do skrzynki na dworze zasuwać ... a skrzynka tak daleko , łopata -> śnieg -> wiatr w oczy Oczywiście troszkę podkoloryzowałem ale warto się zastanowić i policzyć czy przypadkiem tych 3x32A "es`ów" na przedlicznikowe nie zapiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Większa moc przyłączeniowa ... ? Wyobraź sobie święta w grudniu , ogrzewanie + indukcja + piekarnik + wszyscy w domu ... a tu bach i trzeba do skrzynki na dworze zasuwać ... a skrzynka tak daleko , łopata -> śnieg -> wiatr w oczy Oczywiście troszkę podkoloryzowałem ale warto się zastanowić i policzyć czy przypadkiem tych 3x32A "es`ów" na przedlicznikowe nie zapiąć taaa... na wszelki wypadek to i ksiądz...( wiadomo...) mam od zarania dziejów 25A i jakoś jeszcze się nie zdarzyło że "nastała ciemność" z przeciążenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts