Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe elektryczne czy nie??

malyniak

Recommended Posts

Witam.

Mam takie zapytanie. Zaczynam budować dom (fundamenty są, teraz mury) i się mocno zastanawiam nad wyborem ogrzewania. Chciałbym mieć podłogówkę w całym domu, ale nie wiem do jakiego zasilania to podłączyć, czy do elektrycznego czy do wodnego, co się będzie lepiej opłacało czyli mniej kosztowało w sezonie grzewczym. Dom 122 m2 ma być zbudowany z ceramiki 25 cm + 20 cm styropianu, na podłodze nie mniej niż 15 cm styropianu. Alternatywą do ogrzewania elektrycznego może być piec na pellety, do ogrzewania CWU ma być pompa ciepła powietrzna. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym i ceną utrzymania.

Pozdrawiam

marcin

Gość Arturo72
Chciałbym mieć podłogówkę w całym domu, ale nie wiem do jakiego zasilania to podłączyć, czy do elektrycznego czy do wodnego, co się będzie lepiej opłacało czyli mniej kosztowało w sezonie grzewczym. Dom 122 m2 ma być zbudowany z ceramiki 25 cm + 20 cm styropianu, na podłodze nie mniej niż 15 cm styropianu.

marcin

Po pierwsze wodna podłogówka może być również zasilana prądem,albo przez grzałkę w buforze albo przez kocioł elektryczny.

Po drugie zrób sobie OZC czyli audyt energetyczny domu,z niego dowiesz się ile dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie czyli dowiesz się jakie rachunki będziesz płacił.Wtedy decyduj i licz.

Gość Arturo72
To nowy dom zagłębi się w dokumentację i będzie wiedział bez OZC chyba że ktoś wpisał zapotrzebowanie na kocioł 24kW np. Gazowy.

Nie będzie wiedział dokładnie bo nie sadzę,że w projekcie jest 20cm styro,nie wiadomą z jaką lambdą jeszcze i na pewno nie ma pow.15cm na podlodze.

To jest dom pod jakieś 50kWh/m2/rok.

jak do CWU ma być pompa powietrzna, to może jednak kupić odpowiednią i ją podłączyć do podłogówki? w jakiej cenie miałaby być ta pompa do CWU? poza tym warto by znać z OZC zapotrzebowanie i obciążenie cieplne

Nie zapomnijcie o EP.

Dla nowych domów grzanych czystym prądem dosyć ciężko to przeskoczyć.

Trzeba wybudować naprawdę ciepły dom :)

Z tym audytem to nie takie proste, ale znajomy ma mi coś pomóc w wyliczeniach. Producent projektu podaje(przy 12 cm styropianu) Ep = 63 kWh/m2/rok, ale nie wiem czy to jest te "E" które trzeba brać pod uwagę. Co do uzależnienia się od elektryczności to przemawia za mną inwestycja w pobieranie energii ze słońca lub wiatru (zamiast budowy kotłowni, pieca i komina).

A jeśli chodzi o pompę ciepła do ogrzewania to jest taka opcja, ale koszty są duże takiej pompy.

Przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym zapłacę tylko za maty, kable, osprzęt i tyle, podpinam do gniazdka i śmiga - zgadza się?

Gość Arturo72

A jeśli chodzi o pompę ciepła do ogrzewania to jest taka opcja, ale koszty są duże takiej pompy.

Sądzę,że koszt takiej pompy o małej mocy będzie podobny do kosztu kotła na pellet wraz z kominem.

Z tym audytem to nie takie proste, ale znajomy ma mi coś pomóc w wyliczeniach. Producent projektu podaje(przy 12 cm styropianu) Ep = 63 kWh/m2/rok, ale nie wiem czy to jest te "E" które trzeba brać pod uwagę. Co do uzależnienia się od elektryczności to przemawia za mną inwestycja w pobieranie energii ze słońca lub wiatru (zamiast budowy kotłowni, pieca i komina).

Przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym zapłacę tylko za maty, kable, osprzęt i tyle, podpinam do gniazdka i śmiga - zgadza się?

Większa moc przyłączeniowa ... ?

Wyobraź sobie święta w grudniu , ogrzewanie + indukcja + piekarnik + wszyscy w domu ... a tu bach i trzeba do skrzynki na dworze zasuwać ... a skrzynka tak daleko , łopata -> śnieg -> wiatr w oczy :)

Oczywiście troszkę podkoloryzowałem ale warto się zastanowić i policzyć czy przypadkiem tych 3x32A "es`ów" na przedlicznikowe nie zapiąć :)

Większa moc przyłączeniowa ... ?

Wyobraź sobie święta w grudniu , ogrzewanie + indukcja + piekarnik + wszyscy w domu ... a tu bach i trzeba do skrzynki na dworze zasuwać ... a skrzynka tak daleko , łopata -> śnieg -> wiatr w oczy :)

Oczywiście troszkę podkoloryzowałem ale warto się zastanowić i policzyć czy przypadkiem tych 3x32A "es`ów" na przedlicznikowe nie zapiąć :)

taaa...

na wszelki wypadek to i ksiądz...( wiadomo...):p

mam od zarania dziejów 25A i jakoś jeszcze się nie zdarzyło że "nastała ciemność" z przeciążenia...