Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Barnela, napisałem do Dobrych Domów, żeby podpowiedzieli jak rozwiązać problem "czapki krasnala". Miła pani,odpowiedziała, że rezygnacja ze stropu jak w projekcie na rzecz wiązarów jest grubą zmianą i architekt powinien to uwzględnić, żeby nie przewymiarować konstrukcji. Licząc na szybko 205m2 x 0,22m x 2,2t/m3 ~ 100, czyli zdejmujemy z konstrukcji 100 ton, to robi wrażenie :rolleyes:

Oglądałem różne realizacje w systemie Mitek i faktycznie można zmienić konstrukcję wiązara.

• 4 weeks później...
  • 4 months później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam

my z budową ruszyliśmy w marcu tego roku - w tym momencie jesteśmy po wylaniu stropu - w lipcu zaczynamy więźbę. Dla takich jak my, którzy szukali a nie mogli znależć nic realnego stworzyliśmy stronę https://www.facebook.com/MartaLukaszM/ - od początku jak zaczynaliśmy a w ciągu tygodnia powinniśmy dojść ze zdjęciami do etapu na jakim jesteśmy obecnie - zapraszamy do kontaktu - podzielimy się tym co wiemy i mamy :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Skończyłem na płytach kanałowych , koszt z montażem < dzwigiem> ok 18k , wiezba 10k+ 4,5k montaż , a wiec koszt to około 33k - mniej więcej tyle co wiązary a mam strop betonowy., dzisiaj zrobiłbym podciąg w długości linii ścian działowych pomiędzy kuchnią a salonem, koszt pewnie z 300 zł za to dużo można oszczędzić na krótszych płytach. Projekt jest bardzo niedopracowany pod względem konstrukcyjnym - generuje niepotrzebne koszta - przewymiarowany i to sporo - pewnie zaadoptowany z projektu z użytkowym poddaszem ,mój projektant był za słaby żeby to ogarnąć więc teraz muszę za to płacić - kierownik skwitował to tak , "Najwyżej kiedyś dzieci dobudują piętro" Edytowane przez Barnela
literówka

• 2 months później...