Danajot 01.07.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Prośba o opinię - czy drewno topolowe nadaje się na podłogę w sypialniach ? Właściciel hurtowni twierdzi, że TAK , natomiast wszyscy inni - stolarze, ludzie z tartaku,inni zajmujący się suszeniem i obróbką drewna- że NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 01.07.2002 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Jedyne mi znane zastosowanie drewna topolowego, to na okładziny hamulców bębnowych silników parowych. Trochę ma to mało wspólnego z podłogą w sypialni. Topola nawet marnie się pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 01.07.2002 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 może jeszcze ktoś, może znajdzie się technolog drewna ? - sprawa pilna.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksanderW 01.07.2002 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Faktycznie topola nie nadaje się prawie do niczego, a na podłogi w szczególności. Ma miękkie drewno i duży udział przyrostów wiosennych, które są super miękkie. Bez problemu można zrobić głęboką rysę przy pomocy własnego paznokcia.W swoim domu swego czasu używałem topoli na deski do krojenia mięsa w kuchni. Mają tę zaletę, że noże nie tępią się tak szybko. Sama deska nadawała się do wyrzucenia po ok.4 tygodniach używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 02.07.2002 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Potwierdza się opinia większości, właściciel hurtowni chce pozbyć się bubla, dziękuję wszystkim, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.07.2002 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Topola jest tak miękka, że musiałabyś fruwać, lub chodzić boso.Nadaje się natomiast na rzeźby - ołtarz Wita Stworza wyrzeźbiono z drewna topoli.Technolog drewna - zajmujący się oknami z PVCHi, Hi Hi [ Ta Wiadomość była edytowana przez: plonskij dnia 2002-07-02 11:18 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 02.07.2002 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Plonskij-z rękodzielnictwa param się w długie zimowe wieczory malowaniem szkła farbami witrażowymi. Mam już go całkiem pokaźną kolekcję. A wracając do topoli - jestem przekonana, że nie należy jej kłaść wogóle, a na podłogi w szczególności.Muszę tylko jeszcze uświadomić to mężowi, którego znajomym jest ów właściciel hurtowni z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.07.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Technolog drewna - pracujący 6 lat w konserwcji zabytków drewnianych i od 14 lat w Istytucie Techniki Budowlanej - kilka lat związany z domami kanadyjskimi a od 10 lat z oknami PVC, drewno, fiberglass, aluminiowe, aluminiowo-drewniane, inne.Rękodzieła nie uprawiam - poza ogródkiem pod domem.Czy te Twoje witraże są na zbyt czy tylko do Twojej kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 03.07.2002 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2002 Plonskij-moja radosna twórczość zdobi wnętrza mojego domu, bywa też czasami prezentami dla rodziny i przyjaciół :smile: Pozdrawiam Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 31.03.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Mam na działce 6 Topoli do wycięcia. Za ile mogę je sprzedać po wycięciu, czy Topola nadaje się tylko do spalenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 31.03.2003 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Hugo, podejrzewam, że będziesz musiał mieć zgodę na wycięcie tych drzew, to przede wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 31.03.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Zgodę już mam, chodzi oto czy mogę za te drzewka zwinąc kasiorke i jaką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.03.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Towar kosztuje tyle, ile ktoś byłby gotów za to zapłacić. Jeśli ktoś by tę topolę kupił na opał to dostałbyś nie więcej jak 60-80 zł za metr przestrzenny.Na konstrukcję to się nie nadaje więc chyba tylko tyle. Chyba, że znajdziesz kogoś kto chce "wystrugać dużego świątka" ale i wtedy wątpię byś uzyskał lepszą cenę niż tę po której sprzedaje nadleśnictwo (z rachunkiem).Moja rada, zagospodaruj je we własnym zakresie. "Kasiorki" jak to nazywasz na tym nie zbijesz. Np. ja ściętą topolę podzieliłem na 3 kawałki o długości 180cm każdy i poprzecinałem je wzdłuż na 2 części z których zrobiłem ławy i stół ogrodowy. A reszta? A reszta sezonuje się do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts