Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewno topolowe

Recommended Posts

Faktycznie topola nie nadaje się prawie do niczego, a na podłogi w szczególności. Ma miękkie drewno i duży udział przyrostów wiosennych, które są super miękkie. Bez problemu można zrobić głęboką rysę przy pomocy własnego paznokcia.

W swoim domu swego czasu używałem topoli na deski do krojenia mięsa w kuchni. Mają tę zaletę, że noże nie tępią się tak szybko. Sama deska nadawała się do wyrzucenia po ok.4 tygodniach używania.

Plonskij-z rękodzielnictwa param się w długie zimowe wieczory malowaniem szkła farbami witrażowymi. Mam już go całkiem pokaźną kolekcję. A wracając do topoli - jestem przekonana, że nie należy jej kłaść wogóle, a na podłogi w szczególności.Muszę tylko jeszcze uświadomić to mężowi, którego znajomym jest ów właściciel hurtowni z drewnem.

Technolog drewna - pracujący 6 lat w konserwcji zabytków drewnianych i od 14 lat w Istytucie Techniki Budowlanej - kilka lat związany z domami kanadyjskimi a od 10 lat z oknami PVC, drewno, fiberglass, aluminiowe, aluminiowo-drewniane, inne.

Rękodzieła nie uprawiam - poza ogródkiem pod domem.

Czy te Twoje witraże są na zbyt czy tylko do Twojej kolekcji.

• 8 months później...

Towar kosztuje tyle, ile ktoś byłby gotów za to zapłacić.

Jeśli ktoś by tę topolę kupił na opał to dostałbyś nie więcej jak 60-80 zł za metr przestrzenny.

Na konstrukcję to się nie nadaje więc chyba tylko tyle.

Chyba, że znajdziesz kogoś kto chce "wystrugać dużego świątka" ale i wtedy wątpię byś uzyskał lepszą cenę niż tę po której sprzedaje nadleśnictwo (z rachunkiem).

Moja rada, zagospodaruj je we własnym zakresie. "Kasiorki" jak to nazywasz na tym nie zbijesz. Np. ja ściętą topolę podzieliłem na 3 kawałki o długości 180cm każdy i poprzecinałem je wzdłuż na 2 części z których zrobiłem ławy i stół ogrodowy. A reszta? A reszta sezonuje się do kominka.