Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana kotła dwufunkcyjnego Junkers

buran

Recommended Posts

Witam,

posiadam piec Junkerx ZW 23 z otwartą komorą spalania i będę go wymieniał. Chciałbym, aby wymiana była jak najprostrza i jak najszybsza i w miarę tania. na jaki kocioł wymienić, aby jak naj mniej modyfikować dotychczasową instalację (woda, gaz, komin). Oczywiście piec może być droższy, priorytet to prostota i czas wymiany - po prostu nie wiem, czy instalacja zamkniętej komory, czy kondensata nie skomplikuje instalacji (komin, doprowadzenia powietrza, itp. ). W mieście mam praktycznie każdy serwis. Mieszkanie 73m2 I pietro w bur II piętrowym + niski strych.

Dzięki za pomoc.

Zero przeróbek przy wymianie na taki sam kocioł, czyli z otwartą komorą.

Przy zamkniętej komorze musisz sprawdzić czy w obecny komin można wprowadzić przewód spalinowy.

Poza tym mało danych. Jaka instalacja /grzejniki, podłogówka, odległość od odbiorników wody/?

Podaj ile gazu dotychczas zużywałeś? Ta informacja jest decydująca czy opłaca się inwestować w kocioł kondensacyjny. Oszczędzisz do 15% na zużyciu gazu.

Zero przeróbek przy wymianie na taki sam kocioł, czyli z otwartą komorą.

Przy zamkniętej komorze musisz sprawdzić czy w obecny komin można wprowadzić przewód spalinowy.

Poza tym mało danych. Jaka instalacja /grzejniki, podłogówka, odległość od odbiorników wody/?

Podaj ile gazu dotychczas zużywałeś? Ta informacja jest decydująca czy opłaca się inwestować w kocioł kondensacyjny. Oszczędzisz do 15% na zużyciu gazu.

nawet jak za kondensatem nie będą przemawiać pieniądze to latwiej o kondensat o odpowiendnio malej mocy minimalej

może nieprawidłowo ale ze względu na koszty podłącza się zamknietą komore w miejsce atmosferyków, jak szachtem nie pobiera się powietrza to chyba tragedii nie będzie.

a co do naszej innej dyskusji to szpiedzy donieśli że będę się pytał o kominy i szkoleniowiec się przygotował:). miał opinię, opinię że można stosować tworzywo bo liczy się komin a nie wkład kominowy, przy czym początek opinii mówił, że nie zgadzają się ze stanowiskiem byłych pracowników... czyli w zależności od potrzeb można udowodnić wszystko. a najbardziej interesujące jest to że kominiarze odbierają tylko kominy działające w grawitacji, więc przy zamkniętej komorze nic nie mają do komina, jedynie wentylacje mogą odbierać

a najbardziej interesujące jest to że kominiarze odbierają tylko kominy działające w grawitacji, więc przy zamkniętej komorze nic nie mają do komina, jedynie wentylacje mogą odbierać

:):)

Stąd chyba, czując się coraz bardziej zbędny, kazał mi w kotłowni wybudować:

- kratke w podłodze /kocioł na propan/,

- kratkę nawiewną 30 cm nad podłogą,

- zetkę,

- kratkę wywiewną pod sufitem.

'Cugi' pierwszej zimy miałem takie, że kotłownia okazała się najzimniejszym pomieszczeniem w domu. Było zimniej niż w nieogrzewanym garażu.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
priorytet to prostota i czas wymiany - po prostu nie wiem, czy instalacja zamkniętej komory, czy kondensata nie skomplikuje instalacji (komin, doprowadzenia powietrza, itp. ). W mieście mam praktycznie każdy serwis. Mieszkanie 73m2 I pietro w bur II piętrowym + niski strych.

Dzięki za pomoc.

Priorytetem powinno być bezpieczeństwo twoje i rodziny a potem dopiero prostota montażu. Poszukiwanie kotła z otwartą komora do mieszkania jest jak kupowanie auta bez pasów bezpieczeństwa.