Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

stoję przed wyborem doboru ogrzewania do mojego przyszłego domu - pow. 86 mkw., ściana beton komórkowy 24 cm + 20 cm styropianu, ocieplenie podłogi styropianem 10 cm, dach lekki (bez stropu) ocieplony wełną - 35 cm, blachodachówka, okna trzyszybowe, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie podłogowe, a tam gdzie deska - sufitowe, oczywiście wodne. Do tego kominek z rozprowadzeniem powietrza. Dom parterowy, bez piwnicy i garażu., dach prosty dwuspadowy. Wysokość wnętrz - w połowie domu chce "otworzyć" przestrzeń - w najwyższym punkcie 3,8 metra, w drugiej połowie standardowo zamykamy kartongipsem - 2,85. Projektant wyliczył, że będę potrzebować około 7800KWh na rok (ogrzanie domu + woda), ale jak sie okaże w praktyce - kto wie. Jedno jest pewne, lubię ciepło ( 24 -25 st. C) i często się kąpię w wannie.

Planowane ogrzewanie - w pierwszej wersji chciałam ogrzewać kotłem na pelet - cały czas tę opcję rozważam, ale po fali krytyki na forum, ze mam za mały dom na takie ogrzewanie i sugestii, że powinnam iść w prąd, postanowiłam zapytać tutaj o pompę ciepła, a w szczegolności - koszty takiego rozwiązania.

Rozważam pompę woda-powietrze, najlepiej wewnętrzna. Czy rachunki nie będą zbyt duże w stosunku do peletu? Co warto kupić i co muszę do tego jeszcze dokupić i ile to kosztuje.

https://forum.murator.pl/topic/198413-pomapa-ciep%C5%82a-w-ma%C5%82ym-domu-warto-jakie-polecacie/

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogłaś napisać, że chcesz grzać węglem,

dopiero miałabyś "kocioł" w wątku :lol2:

a tak poważnie to rozpisz sobie koszty inwestycji, szacowane rachunki i zobaczysz co ci się opłaca.

Na forum jest sporo "doradców" (sprzedawców) którzy mogą Ci pomóc w wyborze :D

Witam!

Do wytworzenia 78000kWh będziesz potrzebować minimum 2t pelletu, cena tony to około 1000zł, czyli roczny koszt ogrzewania to 2000zł + praca własna;

Pompą ciepła wytworzenie 78000kWh będzie kosztowało około 1500zł w taryfie G11 i około 1000zł w G12 + zero syfu i pracy własnej + zaoszczędzone miejsce.

Koszt kompletnego systemu z pompą ciepła dla takiego domku to wydatek do 20tys.zł.

Witam!

Do wytworzenia 78000kWh będziesz potrzebować minimum 2t pelletu, cena tony to około 1000zł, czyli roczny koszt ogrzewania to 2000zł + praca własna;

Pompą ciepła wytworzenie 78000kWh będzie kosztowało około 1500zł w taryfie G11 i około 1000zł w G12 + zero syfu i pracy własnej + zaoszczędzone miejsce.

Koszt kompletnego systemu z pompą ciepła dla takiego domku to wydatek do 20tys.zł.

Mógłbyś coś więcej? Jaka pompa? cCy muszę mieć bufor?

Witam!

w tej cenie to pw.... ale hmm... ciężko będzie osiągnąć...

głównie koszty instalacj podłogówki i podsufitki mągą zeżreć połowę tych 20 tys.

ale to bez różnicy czy kocioł na pelet czy PC PW - ogrzewanie płaszczyznowe i tak sądząc z opisu będzie...

w tej cenie to pw.... ale hmm... ciężko będzie osiągnąć...

głównie koszty instalacj podłogówki i podsufitki mągą zeżreć połowę tych 20 tys.

ale to bez różnicy czy kocioł na pelet czy PC PW - ogrzewanie płaszczyznowe i tak sądząc z opisu będzie...

nie liczmy kosztów instalacji podsufitki i podłogówki - dokładnie ten koszt muszę ponieść zarówno do pieca jak i pompy, chodzi mi o koszt tego wszystkiego, co musi być, aby podłączyć do tego podłogówkę/sufitówkę, czyli pompa plus pewnie dodatkowe urządzenia

i oczywiście zależy mi, żeby pompa była wewnętrzna i działała w mrozy, chciałabym zachować wentylacje grawitacyjną,

chodzi mi o taką pompe, na którą nie będę narzekać

próbuje to wszystko sobie rozpisać, ale nei ogarniam kosztów instalacji - tzn. tych wszystkich urządzeń, które muszę kupić

napisz na jakiem etapie jesteś budowy.

Pellet:

inwestycja to kocioł ... jaki wybrałaś, za 7-8 tys?, zasobnik CWU 1 tys, komin -etap budowy- masz już czy nie masz i nie musisz stawiać (kasa zostanie w kieszeni) a także jak masz komin to jaki, bo jeśli murowany to musisz doliczyć wkład do komin. Inwestycja - bez komina - to ok 11-12 tys. Oczywiście nie znam ceny twojego kotła a są różne. W cenie masz podłączenie kotła, zasobnika CWU z 2 pompki obiegowe, rurki, uruchomienie.

PC:

musisz znać obciążenie cieplne budynku bardziej niż zużycie kWh na m2. Myślę, że PC masz za ok 19 tys. W cenie PC7kW, zasobnik 240L pod PC, uruchomienie. Pompka obiegowa jest w PC, a komin Cię nie interesuje.

Rachunki to myślę, że Pellet ok 1700-1800zł a PC jak dobrze pojedziesz w II taryfie ok 800-900zł. Różnica ok 900-1000zł na korzyść PC będzie. Pellet drożeje chyba szybciej niż prąd.

także jak Cię stać to może dołożyć te 7-8 tys i mieć spokój. A w 8 lat na pewni cena inwestycji i eksploatacji pellet vs PC się zrówna.

Czysty prąd:

jeżeli masz zaufanie do danych projektanta to 7800kWh kupisz w energetyce bez łaski w II taryfie za 2100zł. Musisz tylko mieć bufor (duży baniak na wodę z 1000L /spece Ci doradzą ile/) aby tylko grzać wodę "na zapas" w taniej taryfie. Koszt tego to pewnie z jakieś 7-8 tys.

Wada:

rachunki ok 400zł tylko większe od pelletu.

Zalety:

niski koszt inwestycji -zostaje Ci na dokładanie do rachunków.

niski koszt wejścia w system na początku

nie ma się co popsuć bo masz tylko w buforze grzałkę elektryczną tanią "jak barszcz". Naprawdę pod względem żywotności i prostoty rozwiania niemal ideał.

tylko wolałabym uniknąć II taryfy - u mnie nie ma drugiej taryfy, jest tylko G12W, tanio to tylko u Deona, a w ryzyk oz tym dostawcą nie chcę wchodzić, w PGe wychodzi mi prawie tylko samo G12W co G11 więc najlepiej byłoby zostać przy G11
tylko wolałabym uniknąć II taryfy - u mnie nie ma drugiej taryfy, jest tylko G12W, tanio to tylko u Deona, a w ryzyk oz tym dostawcą nie chcę wchodzić

Posiadasz informacje potwierdzajace ze Duon jest niewiarygodnym sprzedawcą prądu, Moze jakies przekrety , oszustwa z jego strony. Mozesz wiesz o czyms o czym inni nie wiedzą, forum jest po to aby dzielic sie informacjami, ale informacjami sprawdzonymi. Jest tu na forum conajmniej kilku, co ma podpisane umowy z Duonem i nie narzekają. Napisz cos wiecej o tym ryzyku.

tylko wolałabym uniknąć II taryfy - u mnie nie ma drugiej taryfy, jest tylko G12W, tanio to tylko u Deona, a w ryzyk oz tym dostawcą nie chcę wchodzić, w PGe wychodzi mi prawie tylko samo G12W co G11 więc najlepiej byłoby zostać przy G11

nie wiem jak to liczysz ...

ale czy aby na pewno w kalkulacji policzyłaś przesył prądu? Cene masz na Energa Dystrybucja.

nazywa to się stawka zmienna za dystrybucję od kWh, w nocy z 3 grosze a w dzień z 25 groszy.

nadal twierdzisz że masz takie same ceny dzień/noc.

p.s. jeżeli dom przed budową to jesteś minimum 3 tys do przodu za komin jakiego do pelletu nie musisz stawiać. A jak komin byś chciała ładnie wykończyć ponad dachem to może i 4-5 tys do przodu. Także musisz z 3-5 tys doliczyć do inwestycji w pellet. W takim razie PC się zwróci o kolejne kilka lat szybciej.

Dzień dobry!

stoję przed wyborem doboru ogrzewania do mojego przyszłego domu - pow. 86 mkw., ściana beton komórkowy 24 cm + 20 cm styropianu, ocieplenie podłogi styropianem 10 cm, dach lekki (bez stropu) ocieplony wełną - 35 cm, blachodachówka, okna trzyszybowe, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie podłogowe, a tam gdzie deska - sufitowe, oczywiście wodne. Do tego kominek z rozprowadzeniem powietrza. Dom parterowy, bez piwnicy i garażu., dach prosty dwuspadowy. Wysokość wnętrz - w połowie domu chce "otworzyć" przestrzeń - w najwyższym punkcie 3,8 metra, w drugiej połowie standardowo zamykamy kartongipsem - 2,85. Projektant wyliczył, że będę potrzebować około 7800KWh na rok (ogrzanie domu + woda), ale jak sie okaże w praktyce - kto wie. Jedno jest pewne, lubię ciepło ( 24 -25 st. C) i często się kąpię w wannie.

Planowane ogrzewanie - w pierwszej wersji chciałam ogrzewać kotłem na pelet - cały czas tę opcję rozważam, ale po fali krytyki na forum, ze mam za mały dom na takie ogrzewanie i sugestii, że powinnam iść w prąd, postanowiłam zapytać tutaj o pompę ciepła, a w szczegolności - koszty takiego rozwiązania.

Rozważam pompę woda-powietrze, najlepiej wewnętrzna. Czy rachunki nie będą zbyt duże w stosunku do peletu? Co warto kupić i co muszę do tego jeszcze dokupić i ile to kosztuje.

Wszędzie podłogówka?

Zastanów się jeszcze nad tym rozprowadzeniem ciepła z kominka. Strasznie brudzą się miejsca wkoło wylotów takiego ogrzewania. Fakt faktem mam wprawdzie antresolę i dom z poddaszem, ale 133m2 ogrzewałem raz przez trzy dni zwykłym kominkiem 6kW bez żadnego rozprowadzenia (wystarczyło pootwierać drzwi). No i jeszcze nad wentylacją mechaniczną. Dążysz do wysokiego komfortu, a odrzucasz istotną w tym temacie rzecz. Tym bardziej, że rozprowadzenie takiej wentylacji w parterówce jest "debilnie" proste.

Jak to kobieta lubi otwierać okna:)

Ciekawe czy to różne robactwo, które uwielbia parterówki też polubi.

Zdaje się, że wszystko w tym domu zostało przemyślane...oprócz tego czym grzać i wentylować, czyli sprawy priorytetowe.

Lidka wiemy, że ma być ładnie, ale daj jeszcze coś do tego - trochę komfortu i niskich rachunków.

Posiadasz informacje potwierdzajace ze Duon jest niewiarygodnym sprzedawcą prądu, Moze jakies przekrety , oszustwa z jego strony. Mozesz wiesz o czyms o czym inni nie wiedzą, forum jest po to aby dzielic sie informacjami, ale informacjami sprawdzonymi. Jest tu na forum conajmniej kilku, co ma podpisane umowy z Duonem i nie narzekają. Napisz cos wiecej o tym ryzyku.

ja nie mówię, że duon jest zły, tylko dla mnie, jeśli ktoś daje tak dużą przebitkę w stosunku do reszty, to taka polityka może się szybko skończyć, Duon może w pewnym momencie podnieść ceny, więc ja wolę oszacować przyszłe koszty na podstawie cen reszty dostawców, a nie od najtańszej

nie wiem jak to liczysz ...

ale czy aby na pewno w kalkulacji policzyłaś przesył prądu? Cene masz na Energa Dystrybucja.

nazywa to się stawka zmienna za dystrybucję od kWh, w nocy z 3 grosze a w dzień z 25 groszy.

nadal twierdzisz że masz takie same ceny dzień/noc.

p.s. jeżeli dom przed budową to jesteś minimum 3 tys do przodu za komin jakiego do pelletu nie musisz stawiać. A jak komin byś chciała ładnie wykończyć ponad dachem to może i 4-5 tys do przodu. Także musisz z 3-5 tys doliczyć do inwestycji w pellet. W takim razie PC się zwróci o kolejne kilka lat szybciej.

komin i tak stawiam, bo chcę kominek w domu