Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomapa ciepła w małym domu - warto? Jakie polecacie?

Lidka123

Recommended Posts

ja nie mówię, że duon jest zły, tylko dla mnie, jeśli ktoś daje tak dużą przebitkę w stosunku do reszty, to taka polityka może się szybko skończyć, Duon może w pewnym momencie podnieść ceny, więc ja wolę oszacować przyszłe koszty na podstawie cen reszty dostawców, a nie od najtańszej

Mam podpisaną umowę z Duonem na trzy lata i przez ten czas mam gwarantowane ceny. Po tym okresie jak nie będą konkurencyjni, to znowu w ciągu niemal kilku minut (tyle czasu zajmuje zmiana z twojej strony) znowu zmienię operatora.

I tak ci dodam. Bardzo dobrze, że nie idziesz w paliwa stałe, po wejściu w życie ustawy o OZC to raczej głupota.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam podpisaną umowę z Duonem na trzy lata i przez ten czas mam gwarantowane ceny. Po tym okresie jak nie będą konkurencyjni, to znowu w ciągu niemal kilku minut (tyle czasu zajmuje zmiana z twojej strony) znowu zmienię operatora.

I tak ci dodam. Bardzo dobrze, że nie idziesz w paliwa stałe, po wejściu w życie ustawy o OZC to raczej głupota.

jeszcze się nie zdecydowałam, czy idę w paliwa stałe czy nie, na razie liczę

komin i tak stawiam, bo chcę kominek w domu

i co to zmienia? Dom stawiasz też to postaw obok drugi ...bo niby zrobi się przy okazji i za darmo?

chyba, że chcesz 1 komin do kotła na pellet i do kominka ...

kupisz drugi komin taki Schiedel to z 2500zł bekniesz. Ktoś za postawienie drugiego komina kasę zażąda. Na górze czymś to wykończysz i znowu m2 na płytki, klinkier itp i m2 na robociznę. I co 3000-4000 zł dodatkowo. Zrobisz komin z cegły to też kosztuje (cegła i robocizna), zakończysz cegła pełna klinkierową znowu koszt a jeszcze się wkład w komin za 1200 zł przyda. Zawsze drugi komin to większy wydatek, nie od razu wzrost o 100% bo 2 kominy tańsze od jednego ale te 3000zł dokładasz. A możesz to do PC dołożyć.

Teraz będę z Ciebie żartował -aby sobie to przemyślała - wydajesz grube dziesiątki tysięcy na kominek, komin do tego, rozprowadzenie ciepła, wykończenie estetyczne kominka w domku - tak od 10 000 zł wzwyż. A masz wątpliwości czy dołożyć z 5 tys do pompy ciepła przy założeniu, że nie wybudujesz komina do kotła?? Halo ziemia??

Mam nadzieję, że też paliłaś wcześniej w kominku i strasznie Cie to jara. Bo tak na ogół 90% posiadaczy kominków pali w nim kilka razy w roku a potem o nim zapomina i większość na niego żałuje kasy. Bo chyba nie chcesz oszczędzać na rachunkach za prąd przy pompie ciepła rzędu 900 zł bawiąc się w kotłownie w salonie?

i co to zmienia? Dom stawiasz też to postaw obok drugi ...bo niby zrobi się przy okazji i za darmo?

chyba, że chcesz 1 komin do kotła na pellet i do kominka ...

kupisz drugi komin taki Schiedel to z 2500zł bekniesz. Ktoś za postawienie drugiego komina kasę zażąda. Na górze czymś to wykończysz i znowu m2 na płytki, klinkier itp i m2 na robociznę. I co 3000-4000 zł dodatkowo. Zrobisz komin z cegły to też kosztuje (cegła i robocizna), zakończysz cegła pełna klinkierową znowu koszt a jeszcze się wkład w komin za 1200 zł przyda. Zawsze drugi komin to większy wydatek, nie od razu wzrost o 100% bo 2 kominy tańsze od jednego ale te 3000zł dokładasz. A możesz to do PC dołożyć.

Teraz będę z Ciebie żartował -aby sobie to przemyślała - wydajesz grube dziesiątki tysięcy na kominek, komin do tego, rozprowadzenie ciepła, wykończenie estetyczne kominka w domku - tak od 10 000 zł wzwyż. A masz wątpliwości czy dołożyć z 5 tys do pompy ciepła przy założeniu, że nie wybudujesz komina do kotła?? Halo ziemia??

Mam nadzieję, że też paliłaś wcześniej w kominku i strasznie Cie to jara. Bo tak na ogół 90% posiadaczy kominków pali w nim kilka razy w roku a potem o nim zapomina i większość na niego żałuje kasy. Bo chyba nie chcesz oszczędzać na rachunkach za prąd przy pompie ciepła rzędu 900 zł bawiąc się w kotłownie w salonie?

planuję jeden komin do kominka i pieca, więc dodatkowy koszt to drugi wkład tylko. Ja się na tym forum nie pytam, czy mam budować kominek, nie tego dotyczy temat. jak mi tutaj chcesz znajdować oszczędności, to sobie daruj. Nie mam zamiaru rezygnować z połowy rzeczy w domu, żeby na PC zaoszczędzić, nie tędy droga. Używasz PC powietrze woda? Szukam opinii o tych pompach konkretnie i na konkretne odpowiedzi liczę

planuję jeden komin do kominka i pieca, więc dodatkowy koszt to drugi wkład tylko. Ja się na tym forum nie pytam, czy mam budować kominek, nie tego dotyczy temat. jak mi tutaj chcesz znajdować oszczędności, to sobie daruj. Nie mam zamiaru rezygnować z połowy rzeczy w domu, żeby na PC zaoszczędzić, nie tędy droga. Używasz PC powietrze woda? Szukam opinii o tych pompach konkretnie i na konkretne odpowiedzi liczę

jasno pytałaś o koszt PC vs Pellet to Ci dałem odpowiedź w tym sugerowane ceny w PLN

jesteś przed budową więc koszt podwójnego komina (do pelletu) to koszt do uniknięcia, czyli nadal jest to w temacie ceny inwestycji w Pellet vs PC

czuję, że boli Cię kominek. Boli on większość co go mają a potem nie używają. To się dobrze zastanów czy go chcesz. Nikt nie każe Ci go nie robić! Ale jak stać Cię na kominek tylko dla zabawy i przyjemności - bo nie dla grzania czy szukania w nim oszczędności przy cenach grzania PC - to można domniemywać że stać Cię na dołożenie kilku tys PLN do PC zamiast iść w komin z pelletem aby uniknąć zabawy w zakup, palenie i skąłdowanie opału. W małym domu każdy m2 wolny się przyda.

i to Ci radzę. A PC dobirze z obciążenia cieplnego a nie zużycia kWh na m2 od projektanta bo rzadko, który projektant robi to dobrze - Twój może być wyjątkiem tylko się upewnij czy na pewno się do tych danych przyłożył.

PC pow-woda używam; czytaj stopkę masz jak byk jaką; przeczytaj co tu w tysiącach wpisów jest napisane (znajdziesz też ile za to ogrzewanie płacę i ile za PC) bo tam te twoje problemy były wielokrotnie opisywane i liczone bo to typowe pytania

zasadniczo to jeśli dla Ciebie G11 i G12W mają podobne ceny bo uważasz stronę PGE Obrót za wyznacznik ceny prądu zapominając o przesyle z PGE Dystrybutor to większość forumowiczów nabiera wątpliwości co wiesz a czego nie i szczerze ci radzi "od podstaw".

Gość Arturo72
tylko wolałabym uniknąć II taryfy - u mnie nie ma drugiej taryfy, jest tylko G12W, tanio to tylko u Deona, a w ryzyk oz tym dostawcą nie chcę wchodzić, w PGe wychodzi mi prawie tylko samo G12W co G11 więc najlepiej byłoby zostać przy G11

Nie widzę problemu z tym.Masz bardzo mały domek ładnie zaizolowany to i koszty w G11 będą minimalne.

Weź sobie na poczatek G11,na rok potem przejdź na G12 i bedziesz miała porównanie.

Ja tak se zrobiłem,pierwszy sezon w G11 i 1700zł za rok,drugi mam G12W w Tauronie po 0,29zł/kWh i sądzę,że w 1000zł za rok się zmieszczę.

Dla mnie to jest dalej faza testów,G12 ma też swoje wady także zobaczymy jak będzie po 12 miesiącach,chociaż narazie G12 ma więcej zalet niż wad w stosunku do G11.

komin i tak stawiam, bo chcę kominek w domu

Masz rację,kominek to fajna sprawa i podstawa wystroju salonu.Gdybym miał ogrzewanie za darmo też kominek byłby.

Co prawda przy pompie nie będziesz w nim paliła wogóle bo się nie opłaca ale sam fakt,że jest jest fajny.

Edytowane przez Arturo72

Kominki to fajna sprawa. Ale niestety pociąga to za sobą kolejne inwestycje.

Konieczne tu jest wybudowanie wychodka z serduszkiem na podwórku. Kominek, drewno z kornikami znoszone do domu, popiół w salonie i wychodek za domem, do którego zimą trzeba się przedzierać przez zaspę śnieżną stanowi już niemal pełny zestaw przaśnej rozrywki na zimowe wieczory.

Do tego jeżeli jest jeszcze studnia czerpana wiadrem lub siekiera nad brzegiem bajorka do zrobienia przerębla by nabrać wody na herbatę z produkowanym we własnym zakresie "prądem" (oczywiście z ziemniaków z własnej uprawy) to już jest po wypasie, marzenie każdego mieszczucha o kominku w salonie nabiera nowego wymiaru.

Reasumując - jak do rozrywki to kominek elektryczny, dzisiejsze produkty rewelacyjnie imitują ogień (np przy pomocy odparowywanej wody), 1000zł a jak się znudzi to można komuś podarować żeby się też przez rok nacieszył i opchnął dalej.

Ale to tylko moje prywatne zdanie na temat czadu i kilku trupów w domu (czytaj - kominków w salonie).

Gość Arturo72

Reasumując - jak do rozrywki to kominek elektryczny, dzisiejsze produkty rewelacyjnie imitują ogień (np przy pomocy odparowywanej wody), 1000zł a jak się znudzi to można komuś podarować żeby się też przez rok nacieszył i opchnął dalej.

Ale to tylko moje prywatne zdanie na temat czadu i kilku trupów w domu (czytaj - kominków w salonie).

Żaden kominek elektryczny czy biokominek nie zastąpi nam prawdziwego ognia.

Mylnie sądzisz,że mając kominek i paląc w nim,w nowym domu trzeba w nim palić na ogrągło.

U mnie palenie w kominku to trzy drewienka i tyle,nie dokładam nic i nie chodzę nigdzie po nic,wypali się ten wsad to znaczy koniec palenia.

Drewienka dlatego bo bo brykiety dla mnie nie są atrakcyjne podczas palenia,nie ma takiego efektu jak przy drewienkach.

Od nowego roku nie było ani razu palone a od początku sezonu grzewczego tylko 4 takie wsady.

Edytowane przez Arturo72

Ogień w domu w celach rekreacyjnych to taka pozostałość po czasach, gdy człowiek siedział w jaskini odziany w skórę mamuta, którego upolował i ogrzewał się przy ognisku zajadając resztą tegoż zwierza, tak to lata takiego życia w mózgownicę ludziom wprasowały że dziś, w XXI wieku nadal chcą siedząc na skórzanej sofie patrzeć na ogień tlący się w salonie.

Ogień w domu w celach rekreacyjnych to taka pozostałość po czasach, gdy człowiek siedział w jaskini odziany w skórę mamuta, którego upolował i ogrzewał się przy ognisku zajadając resztą tegoż zwierza, tak to lata takiego życia w mózgownicę ludziom wprasowały że dziś, w XXI wieku nadal chcą siedząc na skórzanej sofie patrzeć na ogień tlący się w salonie.

Powiem ci w takim razie, że ja mam dwa, a znam takich co mają trzy :D

To ja w takim razie od dzisiaj też mam własne NIE na forum. ;)

Trochę mniejsze niż twoje ale zawsze to własne NIE.

Mi to rybka, ale dla twojej wiadomości w tym drugim kominku spalam ścinki i okorki tartaczne. Dostaje je niemal za darmo, bo nikt ich nie chce. W pierwszym spalam około 0,5m3 drewna rocznie.

I dla twojej wiadomości drewno to paliwo odnawialne, przy spalaniu zużywa tyle samo tlenu co wyprodukuje podczas wzrostu.

Też nie jestem za tym by palić nim na co dzień, ale od czasu do czasu jest to bardzo przyjemne. Ja nawet ziemniaki piekę w swoim kominku :D

I nie mów mi, że nie lubiłeś/lubisz bawić się przy ognisku ;)

Biedactwo.