Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujnik dymu do warsztatu

Recommended Posts

Ponieważ właśnie miałem w warsztacie sytuację okołopożarową (śmieszne zdarzenie, które skończyło się stróżką dymu, ale wystraszyło mnie solidnie, bo uświadomiło mnie, że pożar może czasem się zacząć w sposób naprawdę nieprzewidywalny, a tu nie tak znów wiele brakowało), chciałbym się zabezpieczyć jakoś na przyszłość i między innymi zamontować w pomieszczeniu czujnik dymu.

Szybkie przejrzenie dostępnych na rynku pokazało mi, że te najpopularniejsze i najtańsze są czujkami optycznymi, co w warsztacie nie ma najmniejszego sensu, bo poziom zapylenia bywa, że jest tam spory, czujka będzie reagować na wszystko.

Druga grupa (bywa, że łączona z pierwszą w urządzenie 2w1) wykrywa nagły wzrost temperatury. Fajnie, ale czy nie za późno trochę? Wolałbym raczej wykrywanie na etapie "coś mi się tli na stole", niż "płonie cały stół i wszystko co na nim".

Generalnie szukam czujki która wykryje dym, odróżniając go od zapylenia. Są takie, używane są w obiektach przemysłowych, tylko nie jestem w stanie tego wyszukać. Ktoś coś podpowie?

Rozwiązaniem są czujniki izotopowe.

Niestety zgodnie z prawem unijnym może je kupić i zainstalować jedynie osoba z doktoratem z astrofizyki, 10 latami pracy w NASA, z czego minimum 3 na stacji kosmicznej.

W całej pozostałe i zacofanej części świata czujnik izotopowe montuje się jak każdy inny czujnik. Po zużyciu można go nawet wywalić do kosz na śmieci.

W całej zacofanej części świat istnieje obowiązek poinformowania straży pożarnej o składowaniu min. 10 tys takich czujek w jednym miejscu.

Ps.

Osobiście niespotkałem lepszych i mniej zawodnych czujników, dodatkowo bezobsługowych.

Jasne, dzięki.

Spytam inaczej: czy nieświadoma ograniczeń prawnych osoba jest w stanie u nas kupić taki detektor, nie wiem, na chińskim allegro dajmy na to?

Nie kupisz, bo nie wolno sprzedawać. A bez papierów pewnie wykryją na cle. Zresztą nie radziłbym kupowanie chińskich czujników izotopowych.

Musisz znaleźć kogoś od ppoż i wtedy na ogół nie ma problemu, tylko że oczywiście kosztuje to odpowiednio drożej niż gdybyś mógł kupić i zainstalować sobie sam.