Jarek.P 23.02.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ponieważ właśnie miałem w warsztacie sytuację okołopożarową (śmieszne zdarzenie, które skończyło się stróżką dymu, ale wystraszyło mnie solidnie, bo uświadomiło mnie, że pożar może czasem się zacząć w sposób naprawdę nieprzewidywalny, a tu nie tak znów wiele brakowało), chciałbym się zabezpieczyć jakoś na przyszłość i między innymi zamontować w pomieszczeniu czujnik dymu. Szybkie przejrzenie dostępnych na rynku pokazało mi, że te najpopularniejsze i najtańsze są czujkami optycznymi, co w warsztacie nie ma najmniejszego sensu, bo poziom zapylenia bywa, że jest tam spory, czujka będzie reagować na wszystko.Druga grupa (bywa, że łączona z pierwszą w urządzenie 2w1) wykrywa nagły wzrost temperatury. Fajnie, ale czy nie za późno trochę? Wolałbym raczej wykrywanie na etapie "coś mi się tli na stole", niż "płonie cały stół i wszystko co na nim".Generalnie szukam czujki która wykryje dym, odróżniając go od zapylenia. Są takie, używane są w obiektach przemysłowych, tylko nie jestem w stanie tego wyszukać. Ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.02.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Rozwiązaniem są czujniki izotopowe.Niestety zgodnie z prawem unijnym może je kupić i zainstalować jedynie osoba z doktoratem z astrofizyki, 10 latami pracy w NASA, z czego minimum 3 na stacji kosmicznej.W całej pozostałe i zacofanej części świata czujnik izotopowe montuje się jak każdy inny czujnik. Po zużyciu można go nawet wywalić do kosz na śmieci.W całej zacofanej części świat istnieje obowiązek poinformowania straży pożarnej o składowaniu min. 10 tys takich czujek w jednym miejscu. Ps.Osobiście niespotkałem lepszych i mniej zawodnych czujników, dodatkowo bezobsługowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.02.2015 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jasne, dzięki. Spytam inaczej: czy nieświadoma ograniczeń prawnych osoba jest w stanie u nas kupić taki detektor, nie wiem, na chińskim allegro dajmy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.02.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jasne, dzięki. Spytam inaczej: czy nieświadoma ograniczeń prawnych osoba jest w stanie u nas kupić taki detektor, nie wiem, na chińskim allegro dajmy na to? Nie kupisz, bo nie wolno sprzedawać. A bez papierów pewnie wykryją na cle. Zresztą nie radziłbym kupowanie chińskich czujników izotopowych. Musisz znaleźć kogoś od ppoż i wtedy na ogół nie ma problemu, tylko że oczywiście kosztuje to odpowiednio drożej niż gdybyś mógł kupić i zainstalować sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.02.2015 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ekhm... dla potencjalnie zainteresowanych tematem hasło do wpisania w gógla: Ei100B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.02.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ekhm... dla potencjalnie zainteresowanych tematem hasło do wpisania w gógla: Ei100B Na to nie wpadłem. U nas doktorat z astrofizyki, a w UK można kupić na Amazonie z darmową dostawą, a w Niemczech niestety z płatną dostawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts