gorpaw 23.02.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam wielką prośbę o podpowiedź jaką temperaturę ustawić do włączenia-wyłączania się pompy ładowania CWU do zasobnika oraz włączania-wyłączania pompy CO. Mam sterownik Tatarek. Bardzo proszę użytkowników o podpowiedź jak dokładnie ustawić ww. wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 23.02.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam. Proponuje sprecyzowac pytanie i zadac na f . hydraulicznym,bo przypuszczam , ze zalezy od posiadanej instalacji, szczegolnie zaworow mieszajacych i temperatury przekazywanej na tzw. grzejniki.A hydraulik jakis to wykonywal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorpaw 02.10.2015 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 (edytowane) Nie mam zaworu mieszającego. Temperatura przekazywana na grzejniki - 60 st. Edytowane 2 Października 2015 przez gorpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorpaw 06.10.2015 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Czy ktos z Państwa podzieli sie swoja wiedza na temat ustawień sterownika Tatarek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.10.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Witam.Gorpaw ... nie ma znaczenia marka ani model sterownika.Ustawienia dla wszysykich kominków są praktycznie takie same w kwestii temperatury wyjścia (startu pompy), kóra powinna wynosić minimalnie 70-75 stopni i temperatury wejścia wody, którą ustala na poziomie 50-55 stopni zawór mieszający na powrocie.Reszt ustawień na sterowniku, ustawienia biegu pomp (-y), temp. ładowania bufora czy zbiornika wody użytkowej, itp., itd. realizuje i ustawia instalator wykonujący instalację i ustawiający jej parametry.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorpaw 07.10.2015 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam. Gorpaw ... nie ma znaczenia marka ani model sterownika. Ustawienia dla wszysykich kominków są praktycznie takie same w kwestii temperatury wyjścia (startu pompy), kóra powinna wynosić minimalnie 70-75 stopni i temperatury wejścia wody, którą ustala na poziomie 50-55 stopni zawór mieszający na powrocie. Reszt ustawień na sterowniku, ustawienia biegu pomp (-y), temp. ładowania bufora czy zbiornika wody użytkowej, itp., itd. realizuje i ustawia instalator wykonujący instalację i ustawiający jej parametry. Pozdrawiam. Start pompy C.O 70-75 stopni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.10.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam. A jak inaczej osiągniesz prawidłowe parametry powrotu ? Coś musi być podmieszane z wodą o temperaturze 23-30 stopni (tyle ma po przejściu przez całośćinstalacji i oddaniu ciepła) żeby osiągnąć te 50-55 stopni. U Ciebie, bez zaworu mieszającego, przy niskich parametach na wyjściu i w palenisku jakie posiadasz skończy się to mniej więcej tym co możesz poogladać na zdjęciach poniżej. Też Lechma z boczną szybą, też przewymiarowane palenisko w stosunku do całości instalacji, też bez zadbania o prawidłową temperaturę na powrocie. Smród, brud i konieczność całkowitej przebudowy instalacji i prucia kominka po pierwszym sezonie grzewczym. Gorpaw ... od samego początku usiłuję Ci pokazać, że Twoją instalację dostał w łapy ktoś, kogo powineneś wygonić na samym pocztku z budowy ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam. Proponuje sprecyzowac pytanie i zadac na f . hydraulicznym, bo przypuszczam , ze zalezy od posiadanej instalacji, szczegolnie zaworow mieszajacych i temperatury przekazywanej na tzw. grzejniki. A hydraulik jakis to wykonywal? Popieram...Są instalacje, których grzejniki pracują przy temperaturze 50 stopni. Czekanie na 70 w takim wypadku to bzdura... Dużo zależy też od konstrukcji kominka (kotła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.10.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam.Mniejsza o grzejniki - każdy piec na paliwo stałe, powinien pracować na nastawach minimalnych 70-75 stopni wyjście / 50-55 stopni wejście. nawet te z możliwością modulacji mocy. Praw fizyki się nie zmieni ... chociaż wielu instalatorów próbuje ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.10.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam. Mniejsza o grzejniki - każdy piec na paliwo stałe, powinien pracować na nastawach minimalnych 70-75 stopni wyjście / 50-55 stopni wejście. nawet te z możliwością modulacji mocy. Praw fizyki się nie zmieni ... chociaż wielu instalatorów próbuje ... Pozdrawiam. Demonizujesz. Jak zwykle by przekonać do swych racji...Kiedyś zapytałem Cie co się stanie w moim kominku który nie osiąga więcej jak 55 na wyjściu (i w podobnej konstrukcji instalacjach)? Do dzisiaj mi nie odpowiedziałeś... A grzejniki są tutaj bardzo istotnym elementem układanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.10.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam.Piotrze ... nie za bardzo rozumiem Twojego toku rozumowania ... wiesz co to jest punkt rosy, wiesz gdzie on może wysapić i gdzie wręc może lać się woda gdy owe skropliny występują w nadmiarze - nawet w układach akumulacyjnych nie mówiąc już o wodnych. Wiesz doskonale czym grozi, bo zdjęć takich jak pokazałem wcześniej naoglądałeś się bez liku. Kiedyś, gdy prawnie zabronione było u nas w kraju montowanie wkładów kominkowych w układach zamkniętych, też uparcie stałeś na stanowisku że jednak można je tak montować ... co z tego że teraz można ... wtedy nieświadomy tego człowiek czytający Twoje posty mógl po zrobieniu czegoś takiego, w razie nieszczęścia iść do pierdla albo płacić komuś rentę do końca jego żywota ...Co mnie tutaj obchodzi Twój kominek ... że niby tak masz i działa ... ja Ci mogę pokazać kilkansćie innych realizacji lub ich zdjęcia, gdzie jednak "nie działa" ... i ludzie mają ogromne problemy z tego powodu.Chodzi o ogólne założenia prawidłowej pracy każdego piecana paliwo stałe jakim jest drewno. I prawidłowe parametry spalania tego paliwa oraz uzyskiwania z niego energii.Kaloryfery nie mają tu żadnego znaczenia. Jak są niskotemperaturowe,(50/30) to żądzą się niemal takimi samymi prawami jak podłowgówka ... najlepiej je wykorzystywać przez ładowanie najpierw na maksa bufora ... bo do tego służy.Tu sprawa idzie o co innegoJak mi instalator mówi że nie da się zamontować zaworu mieszającego na powrocie i nie ma zielonego pojęcia o doborze paleniska kominkowego do całości systemu - wypier..am go z budowy albo samemu dziękuję za współpracęw temacie kominka ... a potem czytam (niestety bez satysfakcji żadnej) dziesiątki "postów ratunkowych" takich inwestorów jak Gorpaw ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.10.2015 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Wiem, że nie rozumiesz, tylko po co to tokowanie i coraz bardziej demoniczna narracja?! Z tej opowieści rożnej treści jedna kwestia istotna: punkt rosy. Nowoczesne instalacje, a w zasadzie kotły, są bardzo wrażliwe na to zjawisko. Tej konstrukcji urządzenia grzewcze, zamontowane bez zaworu mieszającego to porażka. Kominki z PW dopiero zaczynają takie być. Większość z nich to prymitywne skrzynki z wodą, którym punkt rosy nie zaszkodzi. Warunkiem jest oczywiście prawidłowa instalacja. Kominka, odbiorników i instalacji kominowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.10.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Witam. Lubię budować napięcie ... Pewnie że prymitywnym skrzynkom nie zaszkodzi, ale przyznasz chyba że smród, bród i zero widoku ognia to żadna przyjemność dla przeciętnego użytkownika takiej skrzynki w naszym kraju ... Od pierwszego "postu ratunkowego" jaki Gorpaw zamieścił na FM staram się wytłumaczyć mu że to czego od nas żąda jest awykonalne bez znajomości całej jego instalacji i że powinien te lekcje odrobić za niego instalator, który wziął pieniedze za wykonanie instalacji i podłączenie do niej kominka ... grochem o ścianę ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.10.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skrzętnie nie nawiązuję do kolegi G. Powołałem się na Lechowskiego...A bród, smród i zero widoku ognia mogę Ci pokazać na przykładzie poprawnie wykonanych nowoczesnych instalacji Twojego typu. Jedno i drugie bez związku. Wmawianie zaś ludziom, że mają mieć odbiorniki (kaloryfery) o temperaturze 70-80 stopni i to jest jedyna słuszna droga, uważam za przegięcie. Nie dalej jak w zeszłym roku zrobiłem kominek wodny w grawitacji. Czysta szyba, brak smrodu, niezależność od prUndu, komin samoczyszczący. Kaloryfery nie parzą, tylko dają przyjemne ciepło 45-55 stopni...Wiem, wiem...bufor i tere fere....Do tego solary, pompa ciepła, WM rekuperacja i gruntowy wymiennik ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts