Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienia sterownika - Tatarek

gorpaw

Recommended Posts

• 7 months później...

Witam.

Gorpaw ... nie ma znaczenia marka ani model sterownika.

Ustawienia dla wszysykich kominków są praktycznie takie same w kwestii temperatury wyjścia (startu pompy), kóra powinna wynosić minimalnie 70-75 stopni i temperatury wejścia wody, którą ustala na poziomie 50-55 stopni zawór mieszający na powrocie.

Reszt ustawień na sterowniku, ustawienia biegu pomp (-y), temp. ładowania bufora czy zbiornika wody użytkowej, itp., itd. realizuje i ustawia instalator wykonujący instalację i ustawiający jej parametry.

Pozdrawiam.

Witam.

Gorpaw ... nie ma znaczenia marka ani model sterownika.

Ustawienia dla wszysykich kominków są praktycznie takie same w kwestii temperatury wyjścia (startu pompy), kóra powinna wynosić minimalnie 70-75 stopni i temperatury wejścia wody, którą ustala na poziomie 50-55 stopni zawór mieszający na powrocie.

Reszt ustawień na sterowniku, ustawienia biegu pomp (-y), temp. ładowania bufora czy zbiornika wody użytkowej, itp., itd. realizuje i ustawia instalator wykonujący instalację i ustawiający jej parametry.

Pozdrawiam.

Start pompy C.O 70-75 stopni ??

Witam.

A jak inaczej osiągniesz prawidłowe parametry powrotu ?

Coś musi być podmieszane z wodą o temperaturze 23-30 stopni (tyle ma po przejściu przez całośćinstalacji i oddaniu ciepła) żeby osiągnąć te 50-55 stopni.

U Ciebie, bez zaworu mieszającego, przy niskich parametach na wyjściu i w palenisku jakie posiadasz skończy się to mniej więcej tym co możesz poogladać na zdjęciach poniżej. Też Lechma z boczną szybą, też przewymiarowane palenisko w stosunku do całości instalacji, też bez zadbania o prawidłową temperaturę na powrocie. Smród, brud i konieczność całkowitej przebudowy instalacji i prucia kominka po pierwszym sezonie grzewczym.

Gorpaw ... od samego początku usiłuję Ci pokazać, że Twoją instalację dostał w łapy ktoś, kogo powineneś wygonić na samym pocztku z budowy ...

Pozdrawiam.

1 - Kopia.jpg

3 - Kopia.jpg

5 - Kopia.jpg

Witam. Proponuje sprecyzowac pytanie i zadac na f . hydraulicznym,

bo przypuszczam , ze zalezy od posiadanej instalacji, szczegolnie zaworow mieszajacych i temperatury przekazywanej na tzw. grzejniki.

A hydraulik jakis to wykonywal?

Popieram...Są instalacje, których grzejniki pracują przy temperaturze 50 stopni. Czekanie na 70 w takim wypadku to bzdura...

Dużo zależy też od konstrukcji kominka (kotła).

Witam.

Mniejsza o grzejniki - każdy piec na paliwo stałe, powinien pracować na nastawach minimalnych 70-75 stopni wyjście / 50-55 stopni wejście. nawet te z możliwością modulacji mocy. Praw fizyki się nie zmieni ... chociaż wielu instalatorów próbuje ...

Pozdrawiam.

Witam.

Mniejsza o grzejniki - każdy piec na paliwo stałe, powinien pracować na nastawach minimalnych 70-75 stopni wyjście / 50-55 stopni wejście. nawet te z możliwością modulacji mocy. Praw fizyki się nie zmieni ... chociaż wielu instalatorów próbuje ...

Pozdrawiam.

Demonizujesz. Jak zwykle by przekonać do swych racji...Kiedyś zapytałem Cie co się stanie w moim kominku który nie osiąga więcej jak 55 na wyjściu (i w podobnej konstrukcji instalacjach)? Do dzisiaj mi nie odpowiedziałeś...

A grzejniki są tutaj bardzo istotnym elementem układanki...

Witam.

Piotrze ... nie za bardzo rozumiem Twojego toku rozumowania ... wiesz co to jest punkt rosy, wiesz gdzie on może wysapić i gdzie wręc może lać się woda gdy owe skropliny występują w nadmiarze - nawet w układach akumulacyjnych nie mówiąc już o wodnych. Wiesz doskonale czym grozi, bo zdjęć takich jak pokazałem wcześniej naoglądałeś się bez liku.

Kiedyś, gdy prawnie zabronione było u nas w kraju montowanie wkładów kominkowych w układach zamkniętych, też uparcie stałeś na stanowisku że jednak można je tak montować ... co z tego że teraz można ... wtedy nieświadomy tego człowiek czytający Twoje posty mógl po zrobieniu czegoś takiego, w razie nieszczęścia iść do pierdla albo płacić komuś rentę do końca jego żywota ...

Co mnie tutaj obchodzi Twój kominek ... że niby tak masz i działa ... ja Ci mogę pokazać kilkansćie innych realizacji lub ich zdjęcia, gdzie jednak "nie działa" ... i ludzie mają ogromne problemy z tego powodu.

Chodzi o ogólne założenia prawidłowej pracy każdego piecana paliwo stałe jakim jest drewno. I prawidłowe parametry spalania tego paliwa oraz uzyskiwania z niego energii.Kaloryfery nie mają tu żadnego znaczenia. Jak są niskotemperaturowe,(50/30) to żądzą się niemal takimi samymi prawami jak podłowgówka ... najlepiej je wykorzystywać przez ładowanie najpierw na maksa bufora ... bo do tego służy.

Tu sprawa idzie o co innego

Jak mi instalator mówi że nie da się zamontować zaworu mieszającego na powrocie i nie ma zielonego pojęcia o doborze paleniska kominkowego do całości systemu - wypier..am go z budowy albo samemu dziękuję za współpracęw temacie kominka ... a potem czytam (niestety bez satysfakcji żadnej) dziesiątki "postów ratunkowych" takich inwestorów jak Gorpaw ...

Pozdrawiam.

Wiem, że nie rozumiesz, tylko po co to tokowanie i coraz bardziej demoniczna narracja?! Z tej opowieści rożnej treści jedna kwestia istotna: punkt rosy. Nowoczesne instalacje, a w zasadzie kotły, są bardzo wrażliwe na to zjawisko. Tej konstrukcji urządzenia grzewcze, zamontowane bez zaworu mieszającego to porażka. Kominki z PW dopiero zaczynają takie być. Większość z nich to prymitywne skrzynki z wodą, którym punkt rosy nie zaszkodzi. Warunkiem jest oczywiście prawidłowa instalacja. Kominka, odbiorników i instalacji kominowej.

Witam.

Lubię budować napięcie ... ;)

Pewnie że prymitywnym skrzynkom nie zaszkodzi, ale przyznasz chyba że smród, bród i zero widoku ognia to żadna przyjemność dla przeciętnego użytkownika takiej skrzynki w naszym kraju ...

Od pierwszego "postu ratunkowego" jaki Gorpaw zamieścił na FM staram się wytłumaczyć mu że to czego od nas żąda jest awykonalne bez znajomości całej jego instalacji i że powinien te lekcje odrobić za niego instalator, który wziął pieniedze za wykonanie instalacji i podłączenie do niej kominka ... grochem o ścianę ...

Pozdrawiam

Skrzętnie nie nawiązuję do kolegi G. :rolleyes:

Powołałem się na Lechowskiego...A bród, smród i zero widoku ognia mogę Ci pokazać na przykładzie poprawnie wykonanych nowoczesnych instalacji Twojego typu. Jedno i drugie bez związku. Wmawianie zaś ludziom, że mają mieć odbiorniki (kaloryfery) o temperaturze 70-80 stopni i to jest jedyna słuszna droga, uważam za przegięcie. Nie dalej jak w zeszłym roku zrobiłem kominek wodny w grawitacji. Czysta szyba, brak smrodu, niezależność od prUndu, komin samoczyszczący. Kaloryfery nie parzą, tylko dają przyjemne ciepło 45-55 stopni...Wiem, wiem...bufor i tere fere....Do tego solary, pompa ciepła, WM rekuperacja i gruntowy wymiennik ciepła...:D