Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki Styropian Grafitowy? Austrotherm czy Swisspor, Kabe czy Bolix

Jasmik

Recommended Posts

witam

tematów było dużo jaki styropian, tynk itd. ale to tematy z lat poprzednich czy nawet z 2006r a wiemy, że technologia idzie na przód.

Dostałem wycenę dwóch systemów

1. Austrotherm grafit cena 199zł/m3

- klej Sempre Uniwersalny cena 19.40 worek

- do tego tynk sempre progresil silikatowy 5.45złkg

myślałem by klej wsiąść sempre a tynk KABE

kolejna wycena.

1 styropian SWISSPOR grafi. 184zł/m3 taniej na całości ok 450zł

- klej Bolix do siatki 21.33zł wychodzi drożej o 450żl

grunty itd. Bolix

- tynk Bolix wychodzi drożej o ok 400zł

Pytanie co wybrać czy lepszym systemem będzie 1 czyli Austrotherm + klej Sempre i tynk Kabe?

czy lepiej Swisspor i cały system Bolix?

Fighter sorry że tu pytam ale wysłałem 2 maile z zapytaniem o system caparol i brak odp

jezeli nie odpowiedzialem - przepraszam. Dostalem to na maila ? tak mi latwiej. Natomiast jestem teraz lekko wylaczony z handlu. Prowadze bardzo powazna reklamacje, jezeli dostane maila - postaram sie przekazac komus w firmie. Personalnie jestem lekko wylaczony.

W tej chwili 23:52 rozmawiam o technologii ws tej reklamacji przez telefon wiec prosze o zrozumienie w brakach odpowiedzi na PW i maile.

Edytowane przez fighter1983

orientuje sie, ale na takie pytania sie nie odpowiada, bo to tylko spojrzec na to i zalamac rece w duzym skrocie

Niby dlaczego? są to dwa systemy które proponują jedynie dwie hurtownie w mojej okolicy i nie posiadają tego rodzaju produktu innych producentów. Ktoś co robił i zna kleje Sempre i Bolix jest w stanie doradzić czy ma sens dopłacić do kleju Bolix bo jest zdecydowanie lepszy. lub NIE?

również nasuwa się pytanie czy użycie Styropianu Austrotherm klej Do styropianu i siatki Sempre i na to tynk KABE, czy takie połączenie z klejem sempre i tynk kabe jest dobre.?

Fighter1983 - w tych pytaniach nic nie jest nadzwyczajnego, jedynie skierowane do osób którzy znają dobrze dwa w/w produkty i mogą sensownie doradzić.

ok....

1 - nazwanie "systemem" mieszanki produktow roznych producentow jest niepoprawne.

System to system - czyli produkty jednego producenta najczesciej w sklad systemu wchodzi:

- grunt antyodparzeniowy

- klej do styropianu

- styropian o parametrach okreslonych w aprobacioe technicznej systemu

- laczniki (kolki) okreslone w aprobacie technicznej systemu

- siatka (albo producenta systemu) albo okreslona w aprobacie technicznej (dobrej jakosci zamiennik)

- klej do siatki

- grunt odcinajacy

- tynk

- ewentualnie farba.

Czasami w aprobacie pojawiaja sie elementy uzupelniajace takie jak narozniki, listwy okapnikowe etc... ale to rzadko sie zdarza.

Mieszanie produktow to 100% odrzucenia reklamacji gdy cokolwiek, z czyjejkolwiek winy sie wydarzy.

Styro Austrotherm - spox

z chemii - z tych co podales w zasadzie chyba tylko Bolix jest ok... pozostale - to pozostale

System rozumiem - źle to nazwałem.

a czy Tynk Bolix dużo odbiega do Kabe? niektórzy dużo pisali ze tynki Kabe się pogorszyły - tylko ze to posty z ok 5 lat wstecz. pytanie jak teraz?

Tam gdzie jest Bolix nie ma Austrotherm tylko Swisspor? czy jest aż duża różnica miedzy tymi Styropianami?

a kto powiedzial ze wszystko musisz kupic w jednym miejscu?

min 30m3 i dowolna firma z dowolnego miejsca na terenie unii europejskiej moze Ci zamowic styropian, a Austrotherm przywiezie z najblizszej fabryki.

Ja sie nie wypowiadam na temat jakosci producentow o ktorych piszesz - mam profil platny - wystepuje jako firma. Nie zamierzam z nimi po sadach sie wloczyc.

Znam ich produkty, a w swojej ofercie mam Dryvit, STO, Caparol z chemii, a z producentow styropianu: Knauf, Austrotherm, Termoorganika.

I nie jest to wybor przypadkowy.

• 2 months później...
Osobiście brałbym styropian grafitowy albo z Austrothermu albo z Termoorganiki (Raz kupiłem Domstyr grafitowy i był prosty). Co do klejów to używałem Caparol i Termoorganiki (TO-KU) w którym zatapiałem siatkę (posiada rozproszone włókna polipropylenowe). Bardzo dobra pczyczepność. Co do cen to Termoorganika i Austrotherm mają podobne ceny około 205 - 210 zł /m3 przynajmniej w moich okolicach.

• 2 years później...
Witam, odświeżam temat bo przed zakupem styropianu na elewacje jestem...mam 25 cm porotherm i 15 cm styropianem chce docieplić dom...najlepszą cenę mam na swisspora plus super thermo lambda 0,32 lub max fasada lambda 0,31 .Wszystkie deklaracje i waga wyglądają dobrze w porównaniu do innych producentów z górnej półki i niewiem czy jest sens dopłać do termoorganiki lub astroterma....Ktoś kupił i ma doświadczenia?