Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o rade w doborze systemu alarmowego

Recommended Posts

Witam wszystkich..

W tym roku chce wykopać sobie staw taki 30 na 80 m. Zamierzam w nim mieć duże karpie i jesiotry.

Wiemy jacy są ludzie bezczelni i wredni. Jak nie będą mogli ukraść to wytrują specjalnie. Mamy drugi staw ale na innej działce oddalony o 7 km to w biały dzień z siatkami potrafili trzepać.

Przejdźmy do rzeczy.

Cała działka ma 6 h.

Staw jest oddalony od domu koło 300 m i jest na skraju działki. Po drodze jest Obora.

Co bym chciał ?

Na pewno barierę podczerwieni około 100 m zasięgu

Problem w tym ze wszystko musiało by być bezprzewodowo czyli bariery zasilane z akumulatorów bo nie mam prądu nad stawem i musiały by łączyć się z centralą bezprzewodowo drogą radiową. Wymyśliłem sobie ze centrale bezpiecznie umieścił bym w oborze pod stałym zasilaniem. Odległość od stawu do obory to 190 m. Oczywiście otwarta przestrzeń.Teraz czy centrala może się połączyć bezprzewodowo za pomocą drogi radiowej z jakimś sygnalizatorem alarmu w domu ? OD obory do domu to 110m. Wiem ze może np za pomocą GSM dzwonić ale brak zasięgu lub coś innego i du... blada.

Może da rade założyć centrale prosto w domu ale odległość od barier do centralki wtedy by osiągnęła jakieś 300 m..

Czy ktoś może doradzić jak ten problem rozwiązać ?

Podpowiedzieć jakie bariery wybrać, jaką cetrale itd

Budżet na ten cel oscyluje w rzędzie 1500 - 2000 zl

Zdjecie podgladowe dzialki

1.jpg

Nie jestem fachowcem, ale moim zdaniem z tym budżetem zapomnij. Sama jedna porządna bariera podczerwieni (a na te dystanse będzie musiała być porządna) będzie tyle kosztować (albo niewiele mniej), a takich barier musisz kupić kilka, do tego centralka, jakaś łączność... 10x większy budżet pewnie byłby bardziej realnym scenariuszem.

Gdybyś chciał to zabezpieczyć przewodówką to myślę że w budżecie 7 tyś byś miał problem. Porządna, działająca bezprzewodówka co najmniej razy 2 - 3. Skoro już kopiesz dziurę to radziłbym ci zrobić przewodówkę, a jedynie przekaźnik zrobić na dom radiowy. Tak czy inaczej musisz to z czegoś zasilić, więc pewnie jakiś mały solarek i akumulator. Same czujki ruchu zewnętrzne przewodowe są kilkakrotnie droższe od dobrych czujek wewnętrznych. Nie mówiąc o całej reszcie. Tak więc chyba opcja homelogica będzie najbardziej optymalna dla twojego budżetu :) Edytowane przez iF-Jimi

• 3 months później...
powiedzmy z gęsto osadzonymi dzwonkami:)

Ale to byłby chińskie dzwonki, które dzwonią cicho, mimo iż producent twierdzi że, dzwonią prawie tak samo jak dzwon Króla Zygmunta. Do tego szybko skorodują, mimo iż w instrukcji napisano, że są zabezpieczone przed korozją.

Edytowane przez dendrytus