renev 22.06.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Nie odnalazłem nigdzie na forum takiego problemu a być może nie jest taki odosobniony. Czy w przypadku istniejącego budynku, w którym trzeba wykonać remont i rozbudowę konieczne należy występować o warunki zabudowy i ZT ?!?Opinie urzędników i specjelistów budowlanych są podzielone a jak wiadomo czas to pieniądz.Czy nie jest to gdzieś dokładnie określone ?Proszę serdecznie o jakieś rzetelne i fachowe opinie.Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 22.06.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 W moim przypadku (sytuacja troche inna) w opisie planowanej inwestycji napisałem: budowa nowego budynku w miejscu starego przeznaczonego do rozbiórki - papierki takie same jakby działka była pusta, nawet wiecej bo jeszcze zgłoszenie rozbiórki.W Twoim przypadku mozna mówić o modernizacji bądź przebudowie, ale jesli zmiany jakie planujesz wykonać są "istotne" (np. zmienia się obrys zew. budynku, wymieniasz ściany konstrukcyjne itp) to musisz się starać o pozwolenie na budowę, ale jak nie ma nowego planu to jeszcze o warunki zabudowy - oczekiwanie to wieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 22.06.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Każda zmiana zagospodarowania terenu wymaga uzyskania wz. W twoim przypadku remont nie wymaga ale rozbudowa tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renev 22.06.2004 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Być może niepotrzebnie, ale staram się zrozumieć logikę przepisów.Skoro warunki zabudowy w moim rozumieniu nie zmieniają się bo obrys zostanie ten sam czyli wzgledem terenu nic sie nie zmienia to po co wykonywać tą cała prace z warunkami. Czy nie szkoda na to "prądu" ?Pozwolenie na budowę rozumiem bo zmienią się niektóre elementy konstrukcyjne, ale czy nie można bezpośrednio przejść do kroku pozwolenia z pominięciem WZ i ZT ?PSNie jestem ani prawnikiem ani budowlańcem stram się tylko zrozumieć sens przepisów a wierzę jeszcze, że ustawodawca kieruje się jakąś logiką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 22.06.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Tak bedzie gdy zostana uchwalone plany zagodpodarowania, wtedy nikt juz nie bedzie wydawał warunków, tylko same pozwolenia na budowe, dla nowych jak i remontowanych inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renev 22.06.2004 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Czyli wynika to z tego, że stare plany wygasły ?To o to chodzi ?Może wiesz kiedy będą uchwalone te nowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 22.06.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 W każdej gminie inaczej. Są takie (ok. 5%) w której stare nie wygasły bo były uchwalone po 1995roku, są takie w których uchwalono nowe bezposrednio przez lub chwile po 1.01.2004. No i są takie (np. u mnie) gdzie planu nie ma, projekt został zaskarżony do NSA i końca sprawy nie widać (mówi się o końcu 2005!!!!!!!!!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renev 22.06.2004 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Dzieki za informacje Kon. Choc to nie sa dobre wiesci. Mnie chodzilo o Wawe a tu pewnie najwiekszy bu..del czyli czekaj tatka latka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts