Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt rekuperacji- proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam

nie chcę zakładać nowego tematu dlatego podepnę się tutaj (mam nadzieje że nikt się nie obrazi),

chciałem zapytać czy jest sens wykonywać instalację do rekuperacji tylko na poddaszu, obecnie parter wykończony i jestem przed wykonaniem ocieplenia na poddaszu (3 sypialnie, łazienka, korytarz i garderoba ale chyba ją pominę) dlatego rozważam przygotowanie sobie kanałów w ociepleniu. Czy jest sens takiego rozwiązania. Pomieszczenia o wymiarach 4x4 2m sufitu prostego, 2,5 m skosu, gdzie ewentualnie powinny znajdować się kanały w sypialniach????? Ewentualna centrala na stryszku.

Edytowane przez Andrzej & Grażyna

Witam

nie chcę zakładać nowego tematu dlatego podepnę się tutaj (mam nadzieje że nikt się nie obrazi),

chciałem zapytać czy jest sens wykonywać instalację do rekuperacji tylko na poddaszu, obecnie parter wykończony i jestem przed wykonaniem ocieplenia na poddaszu (3 sypialnie, łazienka, korytarz i garderoba ale chyba ją pominę) dlatego rozważam przygotowanie sobie kanałów w ociepleniu. Czy jest sens takiego rozwiązania. Pomieszczenia o wymiarach 4x4 2m sufitu prostego, 2,5 m skosu, gdzie ewentualnie powinny znajdować się kanały w sypialniach?????

Trzeba zrobić na całość. Mieszana wentylacja źle działa. Natomiast "grawitacyjna" wentylacja już dawno nie jest skuteczna, a na poddaszu z natury rzeczy nie może funkcjonować. Nie ominie zrobienie całości.

Gdzie są w pomieszczeniu nawiewniki czy wywiewniki, tak naprawdę ma małe znaczenie, byle by w pokojach był nawiew a w łazienkach i kuchni wywiew.

Teoretycznie na upartego można by wykonać również dół tzn. wykonać przejścia kanałami w garderobie aby złapać dół salon 38m2 połączony razem z otwartą kuchnią (tam są dwa kanały wentylacji kominowej, które podobno można by wykorzystać?) Poza tym na dole jeszcze łazienka (mała z kanałem wentylacji) oraz pokój mały, kotłownia i wiatrołap ale te 3 pomieszczenia też bym odpuścił. Jakie kanały (wymiary) albo ile kanałów potrzeba do takiego salonu??? Edytowane przez Andrzej & Grażyna

Teoretycznie na upartego można by wykonać również dół tzn. wykonać przejścia kanałami w garderobie aby złapać dół salon 38m2 połączony razem z otwartą kuchnią (tam są dwa kanały wentylacji kominowej, które podobno można by wykorzystać?) Poza tym na dole jeszcze łazienka (mała z kanałem wentylacji) oraz pokój mały, kotłownia i wiatrołap ale te 3 pomieszczenia też bym odpuścił. Jakie kanały (wymiary) albo ile kanałów potrzeba do takiego salonu???

Nie teoretycznie a koniecznie. A ile kanałów... To zależy od centrali, ale nawet jeden już jest dobrze.

Kanały mam rozplanowane jak wyżej pytanie co z skrzynią rozprężną- jeżeli mam nawiew 1x75 (a skrzynie 2x75 z przejściem na anemostat 110) to jeden wlot zaślepić?

Powracam do sprawy czerpni, nad GWC nadal sie zastanawiam, jeżeli wyprowadzę rurę zasysającą świeże powietrze pod fundamentem i zakończę kilka metrów od domu nad ziemią to będzie mniej efektywna jak czerpnia bezpośrednio z ściany elewacji?

Tak naprawdę wyrzutnię też wolałbym zatopić pod fundament- koszt niewielki a odpada mi prowadzenie rur przez kotłownię i montaż na elewacji

Kanały mam rozplanowane jak wyżej pytanie co z skrzynią rozprężną- jeżeli mam nawiew 1x75 (a skrzynie 2x75 z przejściem na anemostat 110) to jeden wlot zaślepić?

Powracam do sprawy czerpni, nad GWC nadal sie zastanawiam, jeżeli wyprowadzę rurę zasysającą świeże powietrze pod fundamentem i zakończę kilka metrów od domu nad ziemią to będzie mniej efektywna jak czerpnia bezpośrednio z ściany elewacji?

Tak naprawdę wyrzutnię też wolałbym zatopić pod fundament- koszt niewielki a odpada mi prowadzenie rur przez kotłownię i montaż na elewacji

Z czego Pan chce zrobić GWC?

Czytałem, że rura kanalizacyjna 160 się nadaje. Na łączenie rur nasunąłbym opaskę termozgrzewalną która zabezpieczyłaby miejsce styku przed ewentualną nieszczelnością- nie wiem tylko czy to nie będzie jak z rurami osłonowymi na kable energetyczne- w podobnej cenie ale z odpadkowego materiału żeby sobie tym nie zaszkodzić. Jak Pan myśli?

Pozostaje jeszcze standardowo wyprowadzić 2x160 w otulinie na zewnątrz elewacji jak w typowej instalacji i tu raczej błędu się nie popełni.

Proszę o opinię.

Czytałem, że rura kanalizacyjna 160 się nadaje. Na łączenie rur nasunąłbym opaskę termozgrzewalną która zabezpieczyłaby miejsce styku przed ewentualną nieszczelnością- nie wiem tylko czy to nie będzie jak z rurami osłonowymi na kable energetyczne- w podobnej cenie ale z odpadkowego materiału żeby sobie tym nie zaszkodzić. Jak Pan myśli?

Pozostaje jeszcze standardowo wyprowadzić 2x160 w otulinie na zewnątrz elewacji jak w typowej instalacji i tu raczej błędu się nie popełni.

Proszę o opinię.

Nie nadaje, się. Może być szkodliwa dla zdrowia. Nadające się kanały mają atest PZH, są z innego materiału i bez udziału śmieci ( recyklingu)