Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe podłączenie wody do spłuczki

bardakon

Recommended Posts

Witam

Mam w planie zrobienie nowego podłączenia wody do spłuczki. Obecne po poprzednim właścicielu nie wydaje się pewne, a na pewno jest krzywe.

W każdym razie mam prostą rurkę z licznika - na zdjęciu i poniżej przedstawiam co planuję zrobić, a mój post to prośba o weryfikację planów, doboru materiałów itp.

IMG_20150222_100616429.jpg IMG_20150222_100623878.jpg

Chciałbym do tej rurki przykręcić zawór odcinający wodę, ale z powodu płytek i deski nie będę mógł obracać zaworem, więc muszę dokręcić przedłużkę 20-30mm (1/2 1/2 cala), na pakułach. Do tego na pakułach zaworek, a do tego wężyk z kolankiem na końcu , który pójdzie prosto do spłuczki, do zaworu napełniającego.

Czy to do siebie pasuje?

Do jakiego momentu powinienem dokręcać zawór, żeby motylek był na górze? Muszę dokręcać do końca, czy wystarczy to pewnego rozsądnego oporu, a jednocześnie do dogodnej pozycji?

Dziękuję za porady.

Edytowane przez bardakon

Tak jak jest jest bardzo źle, ten wężyk działa właściwie tylko z rozpędu.

Twoje plany są ok, zaworek możesz dokręcić do rozsądnego oporu i tak, żeby pasował, zanim nakręcisz na niego pakuły, ponacinaj jego gwint piłką do metalu (inaczej pakuły będą się ślizgać w trakcie wkręcania).

Ewentualnie, zamiast wężyka spóbuj użyć rurki półsztywnej z nierdzewki, o takiej:

http://e-piecyk.pl/userdata/gfx/a4dee66a565b4607ac5ed2a0ecca50d5.jpg